Zašto Ajnštajn nema spomenik u Novom Sadu?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.696
Čitam sad da će Milleva Marić Ajnštajn uskoro dobiti spomenik u Novom Sadu:

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...Ajnstajn-ce-dobiti-spomenik-u-Novom-Sadu.html

U redu, slažem se, ali zašto ne bi i njen bivši i mnogo poznatiji muž Albert Ajnštajn? Za njega je čuo ceo svet i treba da budemo ponosni na to što je neko vreme bio naš sugrađanin.

Kako to da tako nešto nikome do sada nije palo na pamet? :think:

Čitam sad da će Milleva Marić Ajnštajn uskoro dobiti spomenik u Novom Sadu:

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...Ajnstajn-ce-dobiti-spomenik-u-Novom-Sadu.html

U redu, slažem se, ali zašto ne bi i njen bivši i mnogo poznatiji muž Albert Ajnštajn? Za njega je čuo ceo svet i treba da budemo ponosni na to što je neko vreme bio naš sugrađanin.

Kako to da tako nešto nikome do sada nije palo na pamet? :think:
pa Mileva mu je sve računala
on se samo paunisao i pozirao

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-58061915

preispituje se i zvanicno njen doprinos ajnstajnovom radu
U tom tekstu ima netačnosti.
Piše da je rođena u Titelu - nije.
Kasnije piše u NS... Mada su živeli i u Kaću, jedno vreme, pa i u Rumi.

Albertovi roditelji su bili protiv njihove veze, iako je Mileva bila iz bogate porodice, jer je bila starija i sa fizičkom manom (iščašen kuk pri rođenju, te je malo hramala i nosila ortopedsku cipelu).
Kada je Mileva zatrudnela (dok su studirali zajedno i radili na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta) morali su pristati na brak i oni su se venčali..

Ajnštajn nije dobio Nobela za Teoriju relativnosti (jer je nedokaziva - sem matematički) već za foto-električni efekat - pretvaranje sunčeve u el. energiju.
Ajnštajn se i švalerao i dok je bio u braku....

U tom tekstu ima netačnosti.
Piše da je rođena u Titelu - nije.
Kasnije piše u NS... Mada su živeli i u Kaću, jedno vreme, pa i u Rumi.

Albertovi roditelji su bili protiv njihove veze, iako je Mileva bila iz bogate porodice, jer je bila starija i sa fizičkom manom (iščašen kuk pri rođenju, te je malo hramala i nosila ortopedsku cipelu).
Kada je Mileva zatrudnela (dok su studirali zajedno i radili na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta) morali su pristati na brak i oni su se venčali..

Ajnštajn nije dobio Nobela za Teoriju relativnosti (jer je nedokaziva - sem matematički) već za foto-električni efekat - pretvaranje sunčeve u el. energiju.
Ajnštajn se i švalerao i dok je bio u braku....
Vidiš, za ovo poslednje nisam znao. Nikad mi nije delovao kao neka švalerčina.

Možda znaju tvoji Novosađani, pa mu zato ne dižu spomenik :) .

Ima anegdota.. da je Merilin Monro želela dete sa njim.
Kao rekla mu je da bi to dete bilo lepo na nju i pametno na njega.
- a, ako bude obratno - našalio se čika Albert.
Da, zvali su ga "onaj Marićev šašavi zet", ali mislim da ipak nije bilo zbog toga.

U priču sa Merlinkom ozbiljno sumnjam, Ipak je tu bila ogromna razlika u godinama.

Poslednja izmena:
Da, zvali su ga "onaj Marićev šašavi zet", ali mislim da ipak nije bilo zbog toga.

U priču sa Merlinkom ozbiljno sumnjam, Ipak je tu bila ogromna razlika u godinama.
OK, i ja sam sumnjao kada sam to pročitao prvi put. Kasnije sam to pročitao za Merlinku i nekog drugog,.. pa sam još više sumnjao,..
Još kasnije sam nalazio da je to ipak bilo sa Ajnštajnom,.. pa sam prestao da sumnjam,..
Ali, napisah da je to anegdota - u kojoj je moguće da je ona, samo htela dati lep kompliment, a on da duhovito odgovori.
Ako to i nije istina onda je vic, nije anegdota (a i za viceve se kaže: U svakoj šali ima pola istine :) ).

Naravoučenije: Zbog te velike razlike u godinama, gospodin Albert Ajnštajn me nije stigao upoznati, te ja ne bih mogao da vam tu sumnju osporim i još manje potvrdim . izvinjavam se :kafa: ).

ps: Misli pozitivno, deluj kreativno :flert:

Back