Zašto Ajnštajn nema spomenik u Novom Sadu?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.268
Čitam sad da će Milleva Marić Ajnštajn uskoro dobiti spomenik u Novom Sadu:

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...Ajnstajn-ce-dobiti-spomenik-u-Novom-Sadu.html

U redu, slažem se, ali zašto ne bi i njen bivši i mnogo poznatiji muž Albert Ajnštajn? Za njega je čuo ceo svet i treba da budemo ponosni na to što je neko vreme bio naš sugrađanin.

Kako to da tako nešto nikome do sada nije palo na pamet? :think:

Čitam sad da će Milleva Marić Ajnštajn uskoro dobiti spomenik u Novom Sadu:

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...Ajnstajn-ce-dobiti-spomenik-u-Novom-Sadu.html

U redu, slažem se, ali zašto ne bi i njen bivši i mnogo poznatiji muž Albert Ajnštajn? Za njega je čuo ceo svet i treba da budemo ponosni na to što je neko vreme bio naš sugrađanin.

Kako to da tako nešto nikome do sada nije palo na pamet? :think:
pa Mileva mu je sve računala
on se samo paunisao i pozirao

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-58061915

preispituje se i zvanicno njen doprinos ajnstajnovom radu
U tom tekstu ima netačnosti.
Piše da je rođena u Titelu - nije.
Kasnije piše u NS... Mada su živeli i u Kaću, jedno vreme, pa i u Rumi.

Albertovi roditelji su bili protiv njihove veze, iako je Mileva bila iz bogate porodice, jer je bila starija i sa fizičkom manom (iščašen kuk pri rođenju, te je malo hramala i nosila ortopedsku cipelu).
Kada je Mileva zatrudnela (dok su studirali zajedno i radili na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta) morali su pristati na brak i oni su se venčali..

Ajnštajn nije dobio Nobela za Teoriju relativnosti (jer je nedokaziva - sem matematički) već za foto-električni efekat - pretvaranje sunčeve u el. energiju.
Ajnštajn se i švalerao i dok je bio u braku....

U tom tekstu ima netačnosti.
Piše da je rođena u Titelu - nije.
Kasnije piše u NS... Mada su živeli i u Kaću, jedno vreme, pa i u Rumi.

Albertovi roditelji su bili protiv njihove veze, iako je Mileva bila iz bogate porodice, jer je bila starija i sa fizičkom manom (iščašen kuk pri rođenju, te je malo hramala i nosila ortopedsku cipelu).
Kada je Mileva zatrudnela (dok su studirali zajedno i radili na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta) morali su pristati na brak i oni su se venčali..

Ajnštajn nije dobio Nobela za Teoriju relativnosti (jer je nedokaziva - sem matematički) već za foto-električni efekat - pretvaranje sunčeve u el. energiju.
Ajnštajn se i švalerao i dok je bio u braku....
Vidiš, za ovo poslednje nisam znao. Nikad mi nije delovao kao neka švalerčina.

Vidiš, za ovo poslednje nisam znao. Nikad mi nije delovao kao neka švalerčina.
Možda znaju tvoji Novosađani, pa mu zato ne dižu spomenik :) .

Ima anegdota.. da je Merilin Monro želela dete sa njim.
Kao rekla mu je da bi to dete bilo lepo na nju i pametno na njega.
- a, ako bude obratno - našalio se čika Albert.

Možda znaju tvoji Novosađani, pa mu zato ne dižu spomenik :) .

Ima anegdota.. da je Merilin Monro želela dete sa njim.
Kao rekla mu je da bi to dete bilo lepo na nju i pametno na njega.
- a, ako bude obratno - našalio se čika Albert.
Da, zvali su ga "onaj Marićev šašavi zet", ali mislim da ipak nije bilo zbog toga.

U priču sa Merlinkom ozbiljno sumnjam, Ipak je tu bila ogromna razlika u godinama.

Poslednja izmena:
Da, zvali su ga "onaj Marićev šašavi zet", ali mislim da ipak nije bilo zbog toga.

U priču sa Merlinkom ozbiljno sumnjam, Ipak je tu bila ogromna razlika u godinama.
OK, i ja sam sumnjao kada sam to pročitao prvi put. Kasnije sam to pročitao za Merlinku i nekog drugog,.. pa sam još više sumnjao,..
Još kasnije sam nalazio da je to ipak bilo sa Ajnštajnom,.. pa sam prestao da sumnjam,..
Ali, napisah da je to anegdota - u kojoj je moguće da je ona, samo htela dati lep kompliment, a on da duhovito odgovori.
Ako to i nije istina onda je vic, nije anegdota (a i za viceve se kaže: U svakoj šali ima pola istine :) ).

Naravoučenije: Zbog te velike razlike u godinama, gospodin Albert Ajnštajn me nije stigao upoznati, te ja ne bih mogao da vam tu sumnju osporim i još manje potvrdim . izvinjavam se :kafa: ).

ps: Misli pozitivno, deluj kreativno :flert:

Back