Zastititi decu

* domovi za maloletnu delikvenciju postoje oduvek..znaci takvi slucajevi su postojali..ne kazem da sada"situacija nije gora"
* nastradali dechko je bio rodjak neke sudije poznatije...
* kad smo imali 6 godina jedan drug je gurnuo drugog sa zidica od 1.5m...dobio je potres mozga...nenamerno..mogo je da umre...mirno vreme 80te..inace su bili drugari a i kasnije //centar grada// ne znam sta je bilo ovde...
* da li ce ti decaci proci gore nego "sto zasluzuju"...ne znam da li su se povlacila imena...?
* sigurno se to deshava po periferijama ako ne tako drastichno uvek ima sitnih krimi-radnji ali to i nije neshto bitno...

a te oshtre mere nemam pojma..zamisli besnog tinejdzera u kuci sa 2 roditelja i ne sme u 22 napolje pa ne znamda li su oni bezbedni

mada..to sto neko od nas nije nekog ubio je uglavnom zbog zakona...mozda se samo ta granica malo pomera

ma...danas i nemash za sta da se uhvatis..brak i ne postoji...sve ti je dozvoljeno...pa sta mislite ovaj internet to je bezazleno malo sutra

Moj sin ima 4 ipo godine ali sam užasno zabrinuta.Pokušavam svojim primjerom u njegovo srce usaditi neke osnovne ,normalne životne vrijednosti.
Ispravljam ga kada psuje i govorim stalno da nikad ne smije prvi nekoga udariti(vrlo je živ).
Ali moj muž kada vidi koliko se ja brinem uvjek govori i pred njim da treba da ga pustim;"pa i druga djeca psuju,neka se bori,muško je itd.
Kada mu skrenem pažnju da to baš i nije pedagoški ,on smatra da preterujem i pravim debila od djeteta.
Pitam se kako naći sredinu,nbeku ravnotežu u stavovima i pomoći djetetu da izrasta u jednu stabilnu i dobru osobu?

Mogu reči da samo puno ljubavi i razumijevanja može našoj djeci pomoći da ne postanu gruba, inatljiva i agresivna. Budimo im podrška, a ne naredbovavci, pri tome budimo im prijatelji, a ne stogi učitelji!
Vodimo ih vlastitim primjerom (dakle najčešće bismo morali mijenjati sebe), ali čak ako i nismo uvijek savršeni roditelji oni će znati da ih volimo, a ljubav ipak najčešće bude uzvraćena ljubalju i poštovanjem, i molimo se Bogu da to rade i svi drugi iz naše okoline.

posle svega, sta reci? neka nam bog pomogne da podignemo nasu decu da budu cestiti, promisljeni, razumni...i sta nam drugo ostaje nego da se nadamo da se nece naci na putu nekom sa stanglom...

uvek ima dece koja su problematicna...za njih se zna, i uvek isti prave probleme...kad se bas zakuva, roditelji dignu dreku, i dete prebace u drugu skolu...i tamo nastavi po starom...ne znam kako da zastitimo svoju decu...ne znam kako da pomognemo toj deci koja smatraju agresivnost kao resenje...sto sam starija, sve manje znam..sve vise me strah

ponovo uzas,u stupici.
kada sam ja izlazila,znalo se sta je stupica,tamo smo isli na caj posle predstave!
danas tamo svira ok.bend.i slicni.katastrofa.
uz takvu muziku,zna se ko se veseli.neki klinci kojima je utoka,kako oni to kazu,za pasom!
strasno.pocetkom devedesetih,je bilo groznih stvari po klubovima,resetanja..pucanja sa vrata.ali su ta mesta pozatvarana.sta sada?
deca nisu nigde vise sigurna.
zatvoriti ih u kucu?ne ljudski.
ali zabraniti rad posle 23h mislim da je ok.mnogo putujem.posto idem poslom,cesto mogu da se setam po tim gradovima tek uvece,kada su radnje vec zatvorene :( nema nigde nikoga!
pabovi oko 22 su zatvoreni,samo klubovi rade,u koje ne moze da udje niko ispod 18. i tacka.
moja generacija je dolazila kuci u 10,a ovi klinci danas izlaze u ponoc!
i pitamo se sto su losi u skoli,sto su osamuceni pre podne...
puse, piju,abortiraju sa 15 godina....naravno ovo poslednje nema veze sa nocnim izlascima :? roditelji moraju da se probude,a ne da tvrde kako njihovo dete nije takvo!
ja imam u svom okruzenju dete koje je rodjeni ubica.on sa 5 godina je radio stvari da se zaledi covek.njegova majka zna da je on zivo dete,ali,nije bas za doktora!uffffff :evil:

Uvela bih zakon koji bi dozvoljavao dijecu samo ljudima koji zadovoljavaju neke osnovne moralne i etičke kriterijume.
Ljudi pa ovo je užas,
ja sam roditelj ali mislim da djeca več "pokvarena" stižu u škole i društvo.
Teško je ispravljati krive drine,ovo vam kažem jer sam živi primjer(ali sam imala ludu sreću).
Kao što gore več neko reče:RODITELJI PROBUDITE SE,DJECA SU NAJ VREDNIJA INVESTICIJA.

WithdrawnWater:
...Ovo je smetliste - smetliste na kome zivimo; smetliste na koje su osudjena nasa deca - ako mi, svi mi zajedno koji vise nismo deca, U NAJSKORIJE VREME ne pocnemo da cistimo ovo djubre.

Da nazalost, to je smetliste koje smo sami pravili godinama i sada kada pocinje da nas davi - sada se pravimo naivni i pozivamo se da nam ga je neko drugi nametnuo i istresao u dvoriste.

...Ovde ce samo cudo nesto da promeni...

"Minesota: Horor u školi

Neimenovani učenik iz Minesote ubio je najpre babu i dedu, a zatim uzeo dedino oružje iz kuće i otišao u srednju školu Red Lejk, gde je hladnokrvno ubio još osam svojih školskih drugova i drugarica. Ova škola, koju pohađa oko 300 učenika, nalazi se u ruralnom gradiću u severnom delu države Minesota u blizini kanadske granice, i smeštena je u indijanskom rezervatu. Pre nego što je izvršio samoubistvo, mladić je ranio još najmanje trinaestoro učenika i profesora koji su se zatekli u školi. Agent FBI-ja Pol Mekejb kaže da su nastradali jedna učiteljica, radnik obezbeđenja i još četiri studenta i da ništa više ne mogu da kažu o tom slučaju. Motiv ovog bezumlja nije poznat, kao ni to da li je ubica pucao nasumično ili je ciljao određene osobe. Policija je saopštila da ubica koristi oružje svog dede koji je bio policajac u penziji sa dozvolom za posedovanje oružja. Kako neke agencije navode, mladić je ušetao u školu sa tri pištolja nakon što je ubio radnika obezbeđenja. Trčao je hodnikom i pucao u učenike, a potom je uleteo u jednu od učionica gde je ubio učiteljicu i još nekoliko đaka, a zatim presudio sebi. Svedoci ove tragedije opisali su psihičko stanje ubice kao mahnito – dok je ubijao mladić se “cerekao i klatio”. Jedna od preživelih učiteljica kaže da je ubica pokušao da provali u njenu učionicu: “U tom trenutku smo ležali na podu i pokušavali da telefoniramo policiji.” Škola je evakuisana i zaključana, a mere predostrožnosti preduzete su u celom rezervatu."

Da, cula sam. Kao sto sam vec rekla - nasilja je bilo i bice ga, ono sto razlikuje neko proslo vreme u ovoj zemlji od sadasnjeg, i ono sto razlikuje neke druge zemlje u odnosu na nasu sad, jeste DRUSTVENI STAV i DRUSTVENA SVEST o nasilju: uveravam te da u Americi nece tek tako olako proci ovaj kao ni drugi zlocini, da su mere rigorozne, i da se citavi timovi strucnjaka angazuju kada se ovako nesto desi da izanaliziraju sta se i zasto desilo i da li je to bio izolovan slucaj mentalno poremecene osobe ili rastuci trend u zdravoj populaciji, pa se onda ti isti timovi angazuju da danima-nedeljama aktivno u medijima i na terenu rade sa 'zrtvama' ili svedocima nasilja, i prezivelima: veruj da njih niko nece voditi u neku idiotsku 'molitvenu setnju' nego ce citav tim psihologa, socijologa, socijalnih radnika, psihijatara, pedagoga i drugih dolaziti u tu skolu danima, mozda mesecima, drzati psiholoske radionice, svakoga dana bice uposljen neko da moze da pruzi individualnu pomoc i podrsku (psiholoski) onima koji budu imali simptome akutnog stresa.....Tako se to radi, u Minesoti i svuda u civilizovanom svetu. Sem kod nas. Pustili su Vesnu Brzev na sat vremena u Utisak nedelje i misle da su time resili problem. I odveli decu u molitvenu setnju, gde im je troje dece tog dana nastradalo: dvoje je zavrsilo u bolnici, jedno izbodeno, jedno sa lakim potresom mozga, jedno nije bilo teze povredjeno?!? Sramota i svinjarija! Onog Vuksanovica trebalo bi postaviti da bude nekakav nadzornik....ne znam ni ja, na primer hortikulture, pa ako nesto zayebe da uvene bilje i nikom nista ako propadne eksperiment, a ne da ga se pusti da se igra zivotima nase dece, idiot jedan!!!

WithdrawnWater:
Da, cula sam. Kao sto sam vec rekla - nasilja je bilo i bice ga, ono sto razlikuje neko proslo vreme u ovoj zemlji od sadasnjeg, i ono sto razlikuje neke druge zemlje u odnosu na nasu sad, jeste DRUSTVENI STAV i DRUSTVENA SVEST o nasilju: uveravam te da u Americi nece tek tako olako proci ovaj kao ni drugi zlocini, da su mere rigorozne, i da se citavi timovi strucnjaka angazuju kada se ovako nesto desi da izanaliziraju sta se i zasto desilo i da li je to bio izolovan slucaj mentalno poremecene osobe ili rastuci trend u zdravoj populaciji, pa se onda ti isti timovi angazuju da danima-nedeljama aktivno u medijima i na terenu rade sa 'zrtvama' ili svedocima nasilja, i prezivelima: veruj da njih niko nece voditi u neku idiotsku 'molitvenu setnju' nego ce citav tim psihologa, socijologa, socijalnih radnika, psihijatara, pedagoga i drugih dolaziti u tu skolu danima, mozda mesecima, drzati psiholoske radionice, svakoga dana bice uposljen neko da moze da pruzi individualnu pomoc i podrsku (psiholoski) onima koji budu imali simptome akutnog stresa.....Tako se to radi, u Minesoti i svuda u civilizovanom svetu. Sem kod nas. Pustili su Vesnu Brzev na sat vremena u Utisak nedelje i misle da su time resili problem. I odveli decu u molitvenu setnju, gde im je troje dece tog dana nastradalo: dvoje je zavrsilo u bolnici, jedno izbodeno, jedno sa lakim potresom mozga, jedno nije bilo teze povredjeno?!? Sramota i svinjarija! Onog Vuksanovica trebalo bi postaviti da bude nekakav nadzornik....ne znam ni ja, na primer hortikulture, pa ako nesto zayebe da uvene bilje i nikom nista ako propadne eksperiment, a ne da ga se pusti da se igra zivotima nase dece, idiot jedan!!!

U koliko gneva na sirotog Dr. Vuksanovica. Da se vas dvoje ne poznajete iz neke "druge" price pa se covek nije pokazao... :lol:

A sto se tice americkih specijalnih timova i svakodnevnih ispiranja mozga ko je, zasto i kako nesto uradio - koju oni imaju vrednost za roditelje dece koja su pobijena?

siroti Vuksanovic?
aj bwe...
momak nije sposoban.sav se useprtljio.
a imao je i par bisera do sada...srpsko-bosnjacki jezik u skoli i slicno...
ministar hortikulture?
greota-za biljke :?

xpajamacax:
siroti Vuksanovic?
aj bwe...
momak nije sposoban.sav se useprtljio.
a imao je i par bisera do sada...srpsko-bosnjacki jezik u skoli i slicno...
ministar hortikulture?
greota-za biljke :?

"Siroti" - mislim kad vas WW oplete tu ni trava vise ne raste tako da o hortikulturi nema ni govora.
Nego nazalost kakvih je ministara i ministarki sve bilo (setite se samo g.dina Patka Dace Z. Markovica) ovaj bar deluje pismeno... 8)

devedesete su se povampirile... ako nesto ne uradimo pod hitno sutra se mozemo probuditi u devedeset petoj umesto...

a drustvo je ostalo ravnodusno prema izmetu koji je isplivao ponovo iz nase prljave bare u kojoj smo do nedavno i sami bili.

zalosno je sto nam i deca rastu u barama i sto nista osim te bare videli nisu. to koliko su cak i ti mladi uskog vidokruga pokazuje cinjenica da, kad su vec "puni" iz ko zna kog razloga - umesto da putuju svaki mesec da idu negde da vide nesto novo bleje po gradu i trose vazduh.

a jos tuznije je sto samo batine i bol priznajemo.... sto nam treba "celicna ruka" da nas vodi ka sreci....

Оправдане критике министру...слажем се да је ситуација у друштву ужасна и да је поремећен систем вредности...али ...СВЕ почиње у ПОРОДИЦИ!!!

Колико пута сам за последњих 12 година чула реченице:
''Немам времена да се бавим дететом, много радим!''
''Све сам му купио и омогућио,цркавам да му све обезбедим, а он ништа не цени!''
''Разредна, причајте Ви мало са њом, ја је не виђам јер она по цео дан спава, а по целу ноћ је у граду!''
''Дижем руке од сина, ја му не могу ништа!''
''Само ви њега изгрдите, мене неће да слуша!''

...Шта да им одговорим? ''Што сте рађали децу кад немате времена за њих?'' или '' Ко ће да их васпита ако ви не можете?''...

Back