Žarko Korać: Boj na Kosovu je izmišljen, a Vidovdan je paganski običaj

Ja ne volim simboliku Vidovdana, Sveti Vid uopšte nije hrišćanski, to je najveći slovenski Svevid. To nema nikakve veze sa hrišćanstvom, ali crkva mudro ćuti. Vidovdan je paganski običaj, predhrišćanski. Preporučujem svima da pročitaju knjigu „Lazar Hrebeljanović“ o knezu Lazaru, ona jasno pokazuje da do 19. veka taj Vidovdanski mit nije postojao. On je izmišljen da se podrži srpska borba za nacionlano oslobođenje. To je izmišljena priča koja je samo bleda kopija „Poslednje Isusove večere“ u Novom zavetu, kaže Korać.

https://www.politika.rs/sr/clanak/6...izmisljen-a-vidovdan-je-paganski-obicaj-video

Ima li istine u ovome sto korac prica.
Naravno. Staroverni praznik boga Svetovida.

Suština je da pojedinci koji inače bespoštedno brane sve režimske i komunističke laži, instinktivne brane i kosovski mit, samo zato što ga napada Korać.
A on opet potpuno nepotrebno pokušava poentirati na odstupanjima između kosovskog mita, kulta i stvarnih istorijskih dešavanja, kriveći za to nekakve nacionalne snage. Ovi jedva potrčali da to budu.
Otprilike, Korać kao napada srpstvo, a oni ga kao brane.
Komesarsko zajebavanja Srba.

Poslednja izmena:
Ja ne volim simboliku Vidovdana, Sveti Vid uopšte nije hrišćanski, to je najveći slovenski Svevid. To nema nikakve veze sa hrišćanstvom, ali crkva mudro ćuti. Vidovdan je paganski običaj, predhrišćanski. Preporučujem svima da pročitaju knjigu „Lazar Hrebeljanović“ o knezu Lazaru, ona jasno pokazuje da do 19. veka taj Vidovdanski mit nije postojao. On je izmišljen da se podrži srpska borba za nacionlano oslobođenje. To je izmišljena priča koja je samo bleda kopija „Poslednje Isusove večere“ u Novom zavetu, kaže Korać.

https://www.politika.rs/sr/clanak/6...izmisljen-a-vidovdan-je-paganski-obicaj-video

Ima li istine u ovome sto korac prica.

Kad naiđeš na ovakve ustaške baljezgarije, oprez !
Korać sam kaže da je "Kosovski boj" izmišljen
da bi se podržala srpska borba za oslobođenje.

Eto, znači da je ta priča za nas Srbe dobra,
i da ne ulazimo dalje u istraživanje dal' je boja bilo ili nije, kapiraš ?!

Suština je da pojedinci koji inače bespoštedno brane sve režimske i komunističke laži, instinktivne brane i kosovski mit, samo zato što ga napada Korać.
A on opet potpuno nepotrebno pokušava poentirati na odstupanjima između kosovskog mita, kulta i stvarnih istorijskih dešavanja, kriveći za to nekakve nacionalne snage. Ovi jedva potrčali da to budu.
Otprilike, Korać kao napada srpstvo, a oni ga kao brane.
Komesarsko zajebavanja Srba.
kao pocetak raspada Juge i desavanja u Sloveniji...vojnij Bahrudin i njegova izjava,,,kako ja kontam, oni hoce da se otcepe, a mi im, kao ne damo

Puno "vekovnih" srpskih običaja je nastalo tek u 19.st.
Nova država je trebala svoje tradicije i dogme o zajedničkoj povijesti njenih stanovnika iako je većina došla u Srbiju tek sto godina ranije.

Svi tako.
Svi su se iz neke muke junački izvukli,
prvi Jevreji iz Misira, pa ostali.

Srbi od Turaka,
Hrvatijanci od strašnih ćetnika ...

Vidim da i svaki sledeći gleda da predstavi svoju borbu vrhunskom,
demokrate od socijalista,
Ćaciji sad od strašnih esenesovaca ...

Back