Žargon

Kuzma 86

Obećava
Poruka
52
Zaintrigirala me je ova tema, izvinjavam se ako vec postoji varijacija na istu.. Razlog je sto od skoro poznajem par ljudi koji neverovatno mnogo koriste sve moguce i nemoguce varijacije reci iz, pre svega, engleskog jezika, a zatim i drugih i zamenom slogova se dolazi do neverovatnih kombinacija.. :okok: prosto para usi...
Primeri: super mi je u lajfu, treba da nadjem dzab, ovo mi se dja (svidja), do tojaša, čiliranje na gajbi, šibnuću ti sms... kao i standardni lokalni izrazi: ortak, gari, preterano i ostalo
Elem, pitanje je: da li ste imali slicna iskustva (komunikaciju) sa ovakvim osobama i vase misljenje- u kojoj meri je danas srpski jezik zagrizen ovakvim vidom izrazavanja? :think:

Vlado Đukanović, profesor na Filološkom fakultetu, samo je jedan od lingvista koji tako misle. U jednom tekstu naveo je primere: "Kako reći: "Institut se računarizovao"? Onda su došli desktop, leptop i palmtop računari. U bukvalnom prevodu to bi bio: nastolnik, nakrilnik i nadlanik računar. Hoćete li i u prodavnici tražiti tu vrstu aparata?" "Računar" je, ipak, rezervisan samo za uže stručno jezgro čiji se mlađi pripadnici neretko odlučuju i za žargonski termin "mašina".

Zaintrigirala me je ova tema, izvinjavam se ako vec postoji varijacija na istu.. Razlog je sto od skoro poznajem par ljudi koji neverovatno mnogo koriste sve moguce i nemoguce varijacije reci iz, pre svega, engleskog jezika, a zatim i drugih i zamenom slogova se dolazi do neverovatnih kombinacija.. :okok: prosto para usi...
Primeri: super mi je u lajfu, treba da nadjem dzab, ovo mi se dja (svidja), do tojaša, čiliranje na gajbi, šibnuću ti sms... kao i standardni lokalni izrazi: ortak, gari, preterano i ostalo
Elem, pitanje je: da li ste imali slicna iskustva (komunikaciju) sa ovakvim osobama i vase misljenje- u kojoj meri je danas srpski jezik zagrizen ovakvim vidom izrazavanja? :think:

Ovo je uzas. Svakodnevno se srecem, i ne mogu da verujem da je neko toliko zagrizen tim izrazima. Kod nas u Smederevu se ne kaze tvrdjava, nego djava, taksi je tadza, bilijar je bildza!

Generalno, smatram da se problem moze pripisati pshihologiji copora. To uglavnom vazi za huligane, zajedno su jaci. Vezano za zargone, slicno je. Vazno je govoriti onako kako govori VECINA. Danas svi vole da su prosek. Ako se neko istice po bilo cemu sto je vezano za znanje, odmah je "aut". Takvom masom je najlakse manipulisati...Otisao sam u sociolosko-psiholoski aspekt... :)

Back