Zarade nastavnika koji učestvuju u obustavi rada treći put umanjene i iznose od 0 do 30.000 dinara

Jel' postoji neka informacija od vasih sindikata koliko clanova je otpusteno zbog protesta? ( u medijima ne mogu da nadjem taj podatak)
Ali da se taj podatak odnosi na radnike koji su zaposleni na neodredjeno a ne na one kojima nije produzen ugovor na radu na odredjeno vreme.
U toku su disciplinski postupci, mada su neki suspendovani. Kako su mnogi uložili žalbe na rešenja o pokretanju disciplinskog postupka, ne mogu ti još uvek dati podatke koliko njih će ostati bez posla.

I daleko vaznija stvar, radnici u drzavnoj sluzbi (prozveta, zdarvstvo, policija, vojska, carina, drzavna uprava svih nivoa..) dobijaju novac iz budzeta odnosno od poreza koje placaju svi a ponajvise privatne kompanije.

Edit.
Zbog ovoga gore cesto mi obicni smrtnici od kojih uzimaju te poreze za plate drzavnim sluzbenicima sasvim nerazumno ocekujemo da drzravni sluzbenici i odrade uslugu koja nam treba, korektno odrade. Naivci.
Edit
Da uzimaju samo za naše plate, bilo bi mnogo dobro ostalim delatnostima, ali kako se iz budžeta krade na veliko, nikome nije dobro a samo prosveta se buni. Napadate pogrešne ljude umesto lopova koji iz budžeta plaćaju poslušnike : radnike na nepostojećim radnim mestima po opštini, radnike nepostojećeg metroa...

Ipak mogu da rade šta hoće...
Užas!!!!!!!!!!!!!!!
Neka, neka, tako se uči demokratija Deco...
Ja sve vreme vičem jedan mandat, niko nije zaslužio više..
Kad bratija zasedne, zaposedne medije i trubi istu pesmu.. mi najbolji, Đilas najgori.. prodajemo redom sve na čega smo nekad bili ponosni..
Svee,..
Šume, vode, rudnike, hidrocentrale, Eps, Nis,.. svee..
Pametna deca beže u inostranstvo, a ovi što ostanu u najamnike...

Poslednja izmena:
Edit
Da uzimaju samo za naše plate, bilo bi mnogo dobro ostalim delatnostima, ali kako se iz budžeta krade na veliko, nikome nije dobro a samo prosveta se buni.
danas razgovarao sa jednim gdinom iz ivanjice, kaze doslovno covek, ceo zivot sam u biznisu sve sam video, ali ovakve razmere kradje to je da ne verujes, kaze kad bi poceo da pricam svi bi rekli da lazem...i doda poslednjih meseci je to cak toliko otvoreno kao da je skoro sudnji dan.

danas razgovarao sa jednim gdinom iz ivanjice, kaze doslovno covek, ceo zivot sam u biznisu sve sam video, ali ovakve razmere kradje to je da ne verujes, kaze kad bi poceo da pricam svi bi rekli da lazem...i doda poslednjih meseci je to cak toliko otvoreno kao da je skoro sudnji dan.
Ma nije poslednjih meseci, poslednjih godina, otvoreno se hvale kako su se ''snašli'', javne tajne, javne nameštaljke tendera, mutnih poslova, toliko bahatosti i bezobrazluka je i dovelo do ovolikog bunta.

Ma nije poslednjih meseci, poslednjih godina, otvoreno se hvale kako su se ''snašli'', javne tajne, javne nameštaljke tendera, mutnih poslova, toliko bahatosti i bezobrazluka je i dovelo do ovolikog bunta.
da i to onaj najprizmeniji drustveni talog....pametni kad to rade barem cute i ne hvale se, ovakvu bahatost i hvalisavost sa kesom ni je ne pamtim da je bila ikad tolika. jedan klinac mi pricao, ima kucu od oca ostala mu, lokacija zanimljiva, kaze dolazili su mu nekoliko puta probisveti koji ni prostprosirenu ne umeju da sastave i nudili mu pola miliona evra u gotovini...kaze toliko su bili dosadni cak ga cimali i na fon koji je pripejd i koji je uzeo samo da bude u anonimnosti...povezano znaci sve ko creva. nesto kao ruska mafija u cg sta radi, kad bace oko na nesto ponude kes obicno poprilicno. ako odbijes dolazi sledeci dan i digne 20 posto jos na to. ako i to odbijes treci dan dolazi i ostavlja ti kesu sa parama ispred vrata, pa cik ti ne uzmi.

Edit
Da uzimaju samo za naše plate, bilo bi mnogo dobro ostalim delatnostima, ali kako se iz budžeta krade na veliko, nikome nije dobro a samo prosveta se buni. Napadate pogrešne ljude umesto lopova koji iz budžeta plaćaju poslušnike : radnike na nepostojećim radnim mestima po opštini, radnike nepostojećeg metroa...
Napadamo mi i lopove, kome bre odgovara da se u zemlji toliko krade (ja sam se zbog tih lopova i iseljavao iz te drzave). No, mi ovde pisemo o prosvetnim radnicima, nije normalno da njihov odnos prema ucenicima opravdavamo korupcijom u ostatku drzavnog aparata.

Napadamo mi i lopove, kome bre odgovara da se u zemlji toliko krade (ja sam se zbog tih lopova i iseljavao iz te drzave). No, mi ovde pisemo o prosvetnim radnicima, nije normalno da njihov odnos prema ucenicima opravdavamo korupcijom u ostatku drzavnog aparata.
Moj odnos prema učenicima je nabolji mogući primer kako ne ostati nem na krađu i korupciju. Mi nemamo drugih načina a namnožilo se lopovluka u poslednjih 2.5 decenije, da ne poveruješ :(

U toku su disciplinski postupci, mada su neki suspendovani. Kako su mnogi uložili žalbe na rešenja o pokretanju disciplinskog postupka, ne mogu ti još uvek dati podatke koliko njih će ostati bez posla.
I kolika je ta cifra? Koliko je ljudi do danas otpusteno?
U 100 banki da drzava nece otpustiti prosvetnih radnika ni za jedno skolsko odeljenje jer nema drugge ljude koji bi radili umesto njih.

I kolika je ta cifra? Koliko je ljudi do danas otpusteno?
U 100 banki da drzava nece otpustiti prosvetnih radnika ni za jedno skolsko odeljenje jer nema drugge ljude koji bi radili umesto njih.
Pa ponoviću ti, dokle god traju disciplinski postupci, ne možemo znati tačan broj otpuštenih radnika. Ali, posle ovih dešavanja smo sigurni da ih baš briga za obrazovanje, mislim da bi bez problema doveli i mehaničara da radi u školi, ima neka škola u Nišu, doveli Indijca, ne znam šta predaje i nisam sigurna u tu info, ali mi deluje sasvim realno...

Moj odnos prema učenicima je nabolji mogući primer kako ne ostati nem na krađu i korupciju. Mi nemamo drugih načina a namnožilo se lopovluka u poslednjih 2.5 decenije, da ne poveruješ :(
Ja znam kako idu javne nabavke u Srbiji, 3 godine sam radio u javnom preduzecu i nagledao sam se apsolutno svega. Znam od bivsih koelga da je tako i dansa, iste su sheme a drugi ljudi, % su nesto veci nego pre 15-20 godina ali sve ostalo je isto.

Deca se odnosu loseg/dobrog uce u kuci a ne u skoli, pogotovo ona starija koja ucestvuju u protestima su to vec trebala odavno da usvoje. Prosvetni radnik dete treba nauci oblastima u obrazovanju za koja je kvalifikovan, vaspitava ga roditelj. Nema sta prosvetni radnik da se postavlja pred decu u skladu sa svojim politickim stavom, skola nema tu ulogu ni u jednoj zemlji ni u jednom sistemu. Ako sistem oduzima ljudima u Srbiji nesto ne trebaju prosvetni radnici da oduzimaju deci pravo na normalno obrazovanje i napredovanje. I tu se ti i ja esencijalno razlikujemo.

Ja znam kako idu javne nabavke u Srbiji, 3 godine sam radio u javnom preduzecu i nagledao sam se apsolutno svega. Znam od bivsih koelga da je tako i dansa, iste su sheme a drugi ljudi, % su nesto veci nego pre 15-20 godina ali sve ostalo je isto.

Deca se odnosu loseg/dobrog uce u kuci a ne u skoli, pogotovo ona starija koja ucestvuju u protestima su to vec trebala odavno da usvoje. Prosvetni radnik dete treba nauci oblastima u obrazovanju za koja je kvalifikovan, vaspitava ga roditelj. Nema sta prosvetni radnik da se postavlja pred decu u skladu sa svojim politickim stavom, skola nema tu ulogu ni u jednoj zemlji ni u jednom sistemu. Ako sistem oduzima ljudima u Srbiji nesto ne trebaju prosvetni radnici da oduzimaju deci pravo na normalno obrazovanje i napredovanje. I tu se ti i ja esencijalno razlikujemo.
Nije poenta u političkim vrednostima, jer ja nisam u političkom protestu već u građanskom. Baš me briga koja će stranka biti, hoću stručne i poštene ljude u institucijama, a kome će pripadati, najmanje je bitno. Ne oduzimam ja njima pravo na školovanje već se borim da imaju pravo na normaln život i vrednovanje tog obrazovanja, za izmene svega što od te dece pravi poslušnicima i nestručnim osobama.

Pa ponoviću ti, dokle god traju disciplinski postupci, ne možemo znati tačan broj otpuštenih radnika. Ali, posle ovih dešavanja smo sigurni da ih baš briga za obrazovanje, mislim da bi bez problema doveli i mehaničara da radi u školi, ima neka škola u Nišu, doveli Indijca, ne znam šta predaje i nisam sigurna u tu info, ali mi deluje sasvim realno...
Vidis kako se sire "informacije" po drustvenim mrezama u Srbiji, nisi sigurna u info ali ipak dalje siris tu informaciju.
Jos jednom, Srbija nema druge ljude za rad u prosveti i ne moze se odreci postojecih, to znate i vi prosvetari i zvalousti. Zato i igrate tu igricu aposlutno svake godine (kad je prosla skolska godina da nije psojala bar neka obustava ilis trajk), zato vam zvalousti (ili oni pre njega) posle par meseci i daju kintu, nadjete se negde na pola i terate dalje.

A jedini gubitnici vec decenijama su klinci koji su u bvasim rukama, na zalost, zato Srbija i jeste tu gde jeste sto se tice obrazovanja (kako stojite na PISA testiranju o prosvetni jarani).

Nije poenta u političkim vrednostima, jer ja nisam u političkom protestu već u građanskom. Baš me briga koja će stranka biti, hoću stručne i poštene ljude u institucijama, a kome će pripadati, najmanje je bitno. Ne oduzimam ja njima pravo na školovanje već se borim da imaju pravo na normaln život i vrednovanje tog obrazovanja, za izmene svega što od te dece pravi poslušnicima i nestručnim osobama.
Haha, a prethodno usporedjujes svoju platu sa palatom prosvetara iz BiH kao jedan od repera s.ranja u Srbiji...
Pomislio bi covek da si jos i iskrena.

Haha, a prethodno usporedjujes svoju platu sa palatom prosvetara iz BiH kao jedan od repera s.ranja u Srbiji...
Pomislio bi covek da si jos i iskrena.
A verovao ili ne, nemam potrebe da budem neiskrena. Ovde prospem sve ono što mi je na pameti... a platu sam uporedila da bih naglasila laži o ekonomskom tigru, nije bilo direktno kukanje niti bilo koja druga namera.

A verovao ili ne, nemam potrebe da budem neiskrena. Ovde prospem sve ono što mi je na pameti... a platu sam uporedila da bih naglasila laži o ekonomskom tigru, nije bilo direktno kukanje niti bilo koja druga namera.
Ok, ocito se ne kapiramo, pa da malo izdetaljisem. Dakle, juce ste protestvovali zbog korupcije, partokratije i svih ostalih zlih stvari koje generise zvalousti i njegov sistem. Danas ste se vratili na posao a da mi svi van tog sistema ne vidimo sta se od tih stvari zbog kojih ste protestvovali izmenilo na bolje. Negde i nekada sam procitao da su sindikatima prosvetnih radnika radnika delimicno ( koliko %?) izasli u susret iz nadleznog ministarstva sto se tice materijalnog dela, no po tebi protestvali ste zbog kvarnog sistema.

Ok, ocito se ne kapiramo, pa da malo izdetaljisem. Dakle, juce ste protestvovali zbog korupcije, partokratije i svih ostalih zlih stvari koje generise zvalousti i njegov sistem. Danas ste se vratili na posao a da mi svi van tog sistema ne vidimo sta se od tih stvari zbog kojih ste protestvovali izmenilo na bolje. Negde i nekada sam procitao da su sindikatima prosvetnih radnika radnika delimicno ( koliko %?) izasli u susret iz nadleznog ministarstva sto se tice materijalnog dela, no po tebi protestvali ste zbog kvarnog sistema.
Neke promene nisu odmah vidljive posebno onima koji ne rade u prosveti. Znaš li koliko godina je pravljen razdor između roditelja i prosvetnih radnika, znaš li koliko godina nas planirano omalovažavaju i planirano srozavaju na dno? Godinama si u medijima mogao čitaš članke samo o nekim lošim pojedincima, kao udarne vesti, pokušaj svaljivanja celokupne krivice zbog nasilja u školama, izvrtanje istine o takvim događajima i još mnogo toga je konačno isplivalo na površinu. Ljudi su shvatili šta znači propaganda, otuda i tolika podrška roditelja svima nama. Iako se vlast navodno brine za decu, ljudi su shvatili da su to samo prazne parole, briga njih za decu, jer da jeste, promenili bi nešto u ovom propalom planu i programu, ne bi od roditelja otimali pare na razne načine, udžbenici, ekskurzije, rekreativne i sl. nametali ''modni trend'' privatnih časova i ostale manipulacije.A da ne pominjem priče o tome da u školama rade samo ''poslušnici'' , sada su imali prilike da vide koliko politike ima u školama, direktori, administracija i neki broj pomoćnog osoblja.

Ne znam ti ljudi koji su tek sad progledali gde su bili sve ovo vreme. Ne znam na koje ljude mislis. Verovatno na većinu roditelja. Ja znam koliko ima politike u skolama. Ja kad sam bio srednja isto je bilo. Prosao sam tu političku torturu i moć pojedinih profesora da upisuju i naredjuju kolegama koje ce ocene kome da se poprave , a kome neće. Kome mora da se da veća, a kome niža ocena. Samo zato što je taj neko bio član DSa.

Ne znam ti ljudi koji su tek sad progledali gde su bili sve ovo vreme. Ne znam na koje ljude mislis. Verovatno na većinu roditelja. Ja znam koliko ima politike u skolama. Ja kad sam bio srednja isto je bilo. Prosao sam tu političku torturu i moć pojedinih profesora da upisuju i naredjuju kolegama koje ce ocene kome da se poprave , a kome neće. Kome mora da se da veća, a kome niža ocena. Samo zato što je taj neko bio član DSa.
DS? Nemoguće!

I sada su takvi po Pinku, glavni su u SNS- u i to je kao znak da su sve škole politizovane? Ti isti sad pljuju svoje kolege i učenike. Iz iste ekipe su samo se sada izjašnjavaju malo drugačije.

Maca je odlučila da pozove malog miša u pomoć. Miš je odmah došao, uhvatio mačku, mačka je uhvatila psa, pas je uhvatio unuku, unuka je čvrsto uhvatila baku, a ona dedu i deda repu i svi su počeli jako da ju vuku. Vukli su, vukli i na kraju - izvukli repu! Repa je napokon iščupana. Da nisu bili složni, nikada ne bi mogli da iščupaju repu.

Neke promene nisu odmah vidljive posebno onima koji ne rade u prosveti. Znaš li koliko godina je pravljen razdor između roditelja i prosvetnih radnika, znaš li koliko godina nas planirano omalovažavaju i planirano srozavaju na dno? Godinama si u medijima mogao čitaš članke samo o nekim lošim pojedincima, kao udarne vesti, pokušaj svaljivanja celokupne krivice zbog nasilja u školama, izvrtanje istine o takvim događajima i još mnogo toga je konačno isplivalo na površinu. Ljudi su shvatili šta znači propaganda, otuda i tolika podrška roditelja svima nama. Iako se vlast navodno brine za decu, ljudi su shvatili da su to samo prazne parole, briga njih za decu, jer da jeste, promenili bi nešto u ovom propalom planu i programu, ne bi od roditelja otimali pare na razne načine, udžbenici, ekskurzije, rekreativne i sl. nametali ''modni trend'' privatnih časova i ostale manipulacije.A da ne pominjem priče o tome da u školama rade samo ''poslušnici'' , sada su imali prilike da vide koliko politike ima u školama, direktori, administracija i neki broj pomoćnog osoblja.
Zaboravljas da smo svi mi bili deo obrazovnog sistema u Srbiji, prvi put i sami kao ucenici i drugi put kao roditelji. Srecom ovaj drugi put sam ja bio samo delimicno kao ucesnik obrazovnog sistema i na vreme sam izvukao svoju decu van domasaja salabajzera u srpskom obrazovnom sistemu. Pa tek kada odes negde drugde i vidis kako funkcionise obrazovni sistem, kakvi ljudi rade u njemu u odnosu na ono u Srbiji skapiras da ste vi uglavnom kazna za decu, nazalost.

Naravno da je novinska vest ako imas nastavnika koji mlati decu, koji pije, koji sexualno napada decu ali isto tako su jos udarnije vesti kada ucenici napadnu svoje nastavnike te tako pamtimo gomilu tekstova o napadima ucenika na nastavnike.

Vlast se brine samo za sebe ali je ovaj protest dokazao da se i nastavnici bas nesto ne brinu za decu koja im su poverena, zabole ih sto su izgubili nedelje i mesece skole, zasto ce imati stravicne rupe u obrazovanju, zasto ce biti jos losiji u odnosu na svoje vrsnjake iz Evrope. A vi koji ste u navodnom protestu zbog podrske studentima (mada jos nisi objasnila sta se promenilo ili sta je usvojeno od tih zahteva pa ste prekinuli obustavu) a ne zbog tamo nekih profanih razloga (novac, novac i novac) ste tek politicki maliputanti, a sto je strasno manipulisete tudjom decom, ucenjujete tudjom decom za koju navodno pokazujete brigu.

A ovo je vrhunac, jbt, vrhunac, "''modni trend'' privatnih časova" - samo idiot (ili u drugom slucaju covek bez novca) moze da dopusti da mu dete ostane na nivou neznanja koju mu pruzaju nastavnici u drzavnim skolama u Srbiji, zbrzano ispredaju to sto imaju i zabole ih cosak za nivo na kom to odrade (za to ime nije kriv sistem u prosveti). Noramalan roditelj bi trebao deci da omoguci da ima dodatne casove ako u skoli nije mogao da razume ono sto su mu njegovi drzavni nastavnici ispredavali ali nisu objasnili.

Zasto ja gubim vreme na ovo? Budala sam, teska. OK, ides na moju personalnu ignore listu. Adio.

Back