Zar engleski i u vrticu?

nalence

Aktivan član
Poruka
1.931
Juce sam bila na roditeljskom za moja dva malisana koji jos idu u vrticu i moram vam reci da mi je po prvi put , preseo.
Elem kada stignem tamo u najvece zena koja nije vaspitacica drzi roditeljima predavanje o prviatnoj skoli koja vec nekih par godina drzi tu skolu engleskog jezika.Pa jedno 45 minuta nas je davila sto kako je fino, korisno , lepo , i da kosta 1000 din. mesecno i knjiga engleskog koja dodje 650 ili 690 din. ne znam tacno. pa ponovo tako i sve u krug dok nismo poceli da je gledamo bledo, jer smo shvatili poentu da bi trebalo da upisemo dete da ide na te casove engleskog i naravno sto vise, parica ce za njih biti vise.morala sam tako reci , bas sam bila pukla.Cutala sam, a vidim i ostali , svi se slazu , klimaju glavama u redu je upisacu svoje dete....bla , bla, bla
Da ne duzim, kada je napokon zavrsila izasla je a nase su vaspitacice presle na ono njihovo sto su imale da kazu uz napomenu za taj engleski gde deca to isto gradivo koje ce uciti sada ucice u prvom razdredu:eek:.Te tako se jedan roditelj oglasi, ali u sali , zasto bi da uce sada i tada jedno te isto.na sta ce vaspitacica pa da lakse savladaju gradivo, gde upadam ja i kazem ali ozbiljna, ne vidim svrhu da uce jedno te isto, zar ne mislite da decica trebaju biti sto duze to, a i zasto bi sada ucili to kada ih to ceka te ceka u prvom razredu gde imaju uciteljicu zaduzenu za engleski i pri tom prima platu.A drugo moj stariji sin nije isao na to dodatno i dete je sasvim dobro savladalo engleski u prvom razredu.Na sta je ona meni rekla , ko je u mogucnosti neka ide , ko nije ne mora.
E tu sam pukla, ali na srecu ucutala, jer nije moja poenta price bila u novcu vec zasto decicu jos sada bubati svim i svacim jer to ih ceka, nece im pobeci zar ne trebaju da se igraju.Dovvoljno je sto su engleskii uveli u prvom razredu, koliko se secam nama je bio tek u petom, pa sada i u vrticu.
Sat vi mislite o svemu tome?

Evo ovako. Prvo da napomenem da sam profesor engleskog ali radim kao prevodilac. Ja sam ga učila od 5. godine i upisala i moju ćerku na engleski sa 4. Sve dok ona to želi i shvata kao igru OK je.

Deca najbolje usvajaju strane jezike od 2. do 5. godine (barem tako knjige kažu) i u tom periodu bi trebalo da ih upozamo sa još nekim jezikom. Za sada je za njih to igra i kroz igru će ga učiti. Neće tu biti gramatike, pisanja, domaćih- to je jednostavno metodološki prilagođen program deci tog uzrasta.

Ne sekiraj se, neće se preopteretiti, čak će im biti interesantno.

U školi je isto tako u početku. Moja mala je krenula u školu sada i ne rade ništa- samo boje...a u školici (privatnoj) već pišu, čitaju- od ove godine i oduševljeni su svojim malim "moćima"

U svakom slučaju ja sam ZA.

Poslednja izmena:
Moja deca su isla na kurs engleskog u vrticu i ja sam zamolila u par navrata da prisustvujem casovima i bila odusevljena. Ne sede oni i ne crtaju i ne pisu, uce kroz igru osnovne pojmove.
Deca su kao sundjer, lako i brzo prihvataju i uce stvari ako im je zabavno.
Zasto svi roditelji slozno u dogovoru sa vaspitacem spoljnim saradnikom ne traze da vide kako izgledaju ti casovi? Neka spoljni saradnik odrzi par promotivnih casova, onda cete se lako odluciti da li cete svoje dete upisati ili ne.

Nije to lose...oni cak i u prvom i drugom razredu uce engleski kroz igru, tako da nije to opterecenje za decu...naravno ukoliko roditelji mogu da plate. Moja devojcica nije isla na engleski u vrticu a imali smo i tu mogucnost, sto zbog cene a sto zbog toga sto je gledajuci cartoon pre progovorila na engleskom nego na srpskom, cini mi se :). Sve u svemu, ako mozes da platis, sto da ne.

Onda je problem u meni, ja onda ne znam sta zelim za svoju decu, mozda je to lose sto ja trebam da odlucujem u njihovo ime.
Jer ja ne zelim da oni imaju obaveze dodatno, jer smatram da im je dovoljna ova sto svako jutro ustaju rano i idu uvrtic.Znaci taj negleski se desava popodne ikada , kada ja da budem sa njima?Na sta se svodi da decica od 4 godina su vise van kuce nego u kuci.ne kazem da moraju biti prilepljeni uz mene, ali i kuci se bas lepo igraju, ili u praku sa nama roditeljima, tako da moj pogled na sve to je sasvim drugaciji.

Mislim da su njihovi mali mozgovi vrlo otvoreni za svakojake sadrzaje i ako ima inicijative od strane deteta da uci , ima volju i pokazuje zelju ne vidim sto to ne bi radio.

Najbolje je konsultovati dete , pitati ga da li zeli, da li bi pokusao , objasniti mu da to nije moranje vec sansa koju moze da uzme i ne mora pa sta odluci.

Pogresno je gurati ga u nesto sto ne zeli isto koliko je pogresno i sprecavati nesto sto zeli.

Odluka je na vama i detetu.

Sto se tice tehnickog dela uciti ili ne uciti - ne mislim da im ponavljanje smeta.
Naprotiv , to ih cini sigurnijim kad se dokopaju prvog razreda vec nesto znaju i manje je stresno .

Nije to lose...oni cak i u prvom i drugom razredu uce engleski kroz igru, tako da nije to opterecenje za decu...naravno ukoliko roditelji mogu da plate. Moja devojcica nije isla na engleski u vrticu a imali smo i tu mogucnost, sto zbog cene a sto zbog toga sto je gledajuci cartoon pre progovorila na engleskom nego na srpskom, cini mi se :). Sve u svemu, ako mozes da platis, sto da ne.

Napisala sam vec u uvodnom postu, nije novac problem, jednostavno smatram da decu previse rano obavezujemo svim i svacim.Ipak su oni samo deca, nisu masine, niti roboti, vec deca.

Poslednja izmena:
Onda je problem u meni, ja onda ne znam sta zelim za svoju decu, mozda je to lose sto ja trebam da odlucujem u njihovo ime.
Jer ja ne zelim da oni imaju obaveze dodatno, jer smatram da im je dovoljna ova sto svako jutro ustaju rano i idu uvrtic.Znaci taj negleski se desava popodne ikada , kada ja da budem sa njima?Na sta se svodi da decica od 4 godina su vise van kuce nego u kuci.ne kazem da moraju biti prilepljeni uz mene, ali i kuci se bas lepo igraju, ili u praku sa nama roditeljima, tako da moj pogled na sve to je sasvim drugaciji.

Mislim da je engleski u vrtiću organizovan negde oko podneva- posle ručka (oko 12) za predškolce i oko 2, posle spavanja za mlađe. To se odvija u toku njihovog boravka u vrtiću i možda izgubite pola sata druženja.
Veruj mi da oni to neće shvatiti kao obavezu već kao nešto što je drugačije od onoga što im se dešava svakog dana.

Mislim da su njihovi mali mozgovi vrlo otvoreni za svakojake sadrzaje i ako ima inicijative od strane deteta da uci , ima volju i pokazuje zelju ne vidim sto to ne bi radio.

Najbolje je konsultovati dete , pitati ga da li zeli, da li bi pokusao , objasniti mu da to nije moranje vec sansa koju moze da uzme i ne mora pa sta odluci.

Pogresno je gurati ga u nesto sto ne zeli isto koliko je pogresno i sprecavati nesto sto zeli.

Odluka je na vama i detetu.

Sto se tice tehnickog dela uciti ili ne uciti - ne mislim da im ponavljanje smeta.
Naprotiv , to ih cini sigurnijim kad se dokopaju prvog razreda vec nesto znaju i manje je stresno .

Ovde si u pravu, najbolje je tako .Mada moji sto se odlucivanja tice veoma su neodlucni.U jednom trenutku nesto hoce vec u drugom to vise ne zele.

Poslednja izmena:

Slazem se, ali ne treba pitati dete na nevidjeno. Dete ne zna da li zeli ili ne ako ne proba.
Zato sam i predlozila da trazite promotivne casove i radi dece i radi roditelja.

Mislim da je engleski u vrtiću organizovan negde oko podneva- posle ručka (oko 12) za predškolce i oko 2, posle spavanja za mlađe. To se odvija u toku njihovog boravka u vrtiću i možda izgubite pola sata druženja.
Veruj mi da oni to neće shvatiti kao obavezu već kao nešto što je drugačije od onoga što im se dešava svakog dana.
Za to nisam bas sigurna, danas cu pitatiti, jer koliko sam ja cula a i videla decica idu popodne u toj skoli jer je ona udaljena od vrtica.Ali videcu sa vaspitacicama da li oni dolaze kao sto si ti navela.

nije uopste vazno koliko ce rijeci nauciti ili ne prije skole kada ce ih i tamo uciti, za djete tog uzrasta je korisnije da se navikava na melodiju jezika
sto je nesto sto i dosta stariji ljudi nemaju, savrseno su svladali knjige ali samostalno ne umiju nista

...
Pa jedno 45 minuta nas je davila sto kako je fino, korisno , lepo , i da kosta 1000 din. mesecno i knjiga engleskog koja dodje 650 ili 690 din.
...
Школе енглеског разрађују бизнис а родитељи треба да плате, плате, плате за све то.
А то је 1000 динара * број деце па ви видите да ли је то због деце или због зараде школа енглеског.

Na sta je ona meni rekla , ko je u mogucnosti neka ide , ko nije ne mora.

Dobro je i rekla.Samo što bih ja preformulisala da ne bude tako grubo i pomalo bezobrazno rečeno- ko hoće svoje dete nek upiše ko neće ne mora.Ponudjeno vam...Nisam shvatila da si trebala da se raspravljaš o temi sa ostalim roditeljima niti vaspitačicama, niko to nije tražio već ako hočeš upiši dete ako nećeš nemoj.
Jel to sa 6 godina koliko sam razumela?Nekih 5,6...Meni je to ok, ja se nadam da će kod nas biti sve ok i da ću upisati svoje dete sa tako, 5,6 god.na engleski privatno pa posle u školi nek samo utvrdjuje gradivo.To je moj plan ;)

Moja kcerka ima 5 godina i od prosle godine ide na engleski u vrticu,mislim da nisam poranila...
Casovi im se odrzavaju u vreme redovnog boravka u vrticu,ne oduzima im slobodno vreme po podne koje provodi u igri.Po meni, 5.6 godina je pravi period za slusanje jezika i tada imaju odlicno pamcenje i sto se kaze upijaju kao mali sundjeri jer su njihovi mali mozgovi maksimalno rastereceni...Nisam je pritisklala da ide na engleski,bilo je ponudjeno pitala sam je rekla je zeli da ide da vidi kako je i svidelo joj se...Ako sutra kaze da ne zeli,ja cu to ispostovati mada ce mi biti zao jer ima talenta...Ja govorim tri jezika ali namerno ne zelim da pocne ucenje sa mnom vec uz neki autoritet...

Ovde si u pravu, najbolje je tako .Mada moji sto se odlucivanja tice veoma su neodlucni.U jednom trenutku nesto hoce vec u drugom to vise ne zele.

Pa logicno deca su ..i pripada im da malo hoce malo nece.
Nase je da im damo sansu , njihovo da probaju.
Kad probaju pa nece iz lenjosti ja moje dete malo poguram.
Kad proba pa joj ne ide bas nikako dam joj potpuno pravo da odustane .
Kad proba i ide joj - podrzim.

Tako ces i ti sa svojima.

Obavezno! Takva pitanja se ne postavljaju u Holandiji,Danskoj,Svedskoj...
Engleski nama treba da bude drugi sluzbeni jezik ako mislimo da zivimo kvalitetnijim zivotom,da mozemo da budemo konkurenti svima sa svojim znanjem i umecem.Koga briga za srpski,kome to treba da uci.Kome treba danski,finski,...ali oni to znaju i nema toga ko ne govori engleski u tim zemljama.Ali ga govori od malena,od obdanista.

Juce sam bila na roditeljskom za moja dva malisana koji jos idu u vrticu i moram vam reci da mi je po prvi put , preseo.
Elem kada stignem tamo u najvece zena koja nije vaspitacica drzi roditeljima predavanje o prviatnoj skoli koja vec nekih par godina drzi tu skolu engleskog jezika.Pa jedno 45 minuta nas je davila sto kako je fino, korisno , lepo , i da kosta 1000 din. mesecno i knjiga engleskog koja dodje 650 ili 690 din. ne znam tacno. pa ponovo tako i sve u krug dok nismo poceli da je gledamo bledo, jer smo shvatili poentu da bi trebalo da upisemo dete da ide na te casove engleskog i naravno sto vise, parica ce za njih biti vise.morala sam tako reci , bas sam bila pukla.Cutala sam, a vidim i ostali , svi se slazu , klimaju glavama u redu je upisacu svoje dete....bla , bla, bla
Da ne duzim, kada je napokon zavrsila izasla je a nase su vaspitacice presle na ono njihovo sto su imale da kazu uz napomenu za taj engleski gde deca to isto gradivo koje ce uciti sada ucice u prvom razdredu:eek:.Te tako se jedan roditelj oglasi, ali u sali , zasto bi da uce sada i tada jedno te isto.na sta ce vaspitacica pa da lakse savladaju gradivo, gde upadam ja i kazem ali ozbiljna, ne vidim svrhu da uce jedno te isto, zar ne mislite da decica trebaju biti sto duze to, a i zasto bi sada ucili to kada ih to ceka te ceka u prvom razredu gde imaju uciteljicu zaduzenu za engleski i pri tom prima platu.A drugo moj stariji sin nije isao na to dodatno i dete je sasvim dobro savladalo engleski u prvom razredu.Na sta je ona meni rekla , ko je u mogucnosti neka ide , ko nije ne mora.
E tu sam pukla, ali na srecu ucutala, jer nije moja poenta price bila u novcu vec zasto decicu jos sada bubati svim i svacim jer to ih ceka, nece im pobeci zar ne trebaju da se igraju.Dovvoljno je sto su engleskii uveli u prvom razredu, koliko se secam nama je bio tek u petom, pa sada i u vrticu.

...na preskok sam te čitala, ali shvatila "fabulu radnje"...Elem, mislim da grešiš i i ti i drugi roditelji. Deca počnu da uče engleski kroz igru pa nadalje upijaju kao sunđeri.Engleski im posle u prvom razredu, drugom, trećem i nadalje dođe kao najlakši predmet. Bar je tako sa mojom decom. Oboje smo dali u privatnu školicu sa 4,5 ...Sad ovaj mali sa 8 , verovala ili ne, isključivo gleda Disney chanal, Discovery, Animal planet...I simultano prevodi.Veruj , neke reči ja tražim da mi rastumači(a kao vladam engleskim jezikom)..
Da skratim-mislim da je (za sada) to najbolja investicija koju smo uložili u našu decu...Engleski im dođe kao maternji...Ćerka već uči uveliko i nemački...I sin će od sledeće godine...

Sto se mene tice,potpuno si u pravu.Deca trebaju sto vise da se igraju,a ne da se forsiraju sa raznim da kazem kursevima,jer to nije nista drugo do uzimana para naivnim roditeljima,koji pri tom misle da rade dobro svojoj deci.
Nije bez veze odredjeni neku uzrast od 6.godina da se krene u predskolsko a sa 7 u prvi razred.
Ako je dete nadareno za strane jezike ,ono ce ga jednako dobro savladati i u skolskoj klupi.
Svi ti silni kursevi i njihovo pohadjanje je postalo neka vrsta pomodarstva modernog vremena u kom se nalazimo.

Back