Dr Ivan Draganić -
Profesor Draganić razbija sliku o dosadnim, bradatim naučnicima, koji su danonoćno nadvijeni nad knjigama ili nad proračunima i laboratorijskim ekperimentima.
"Predstava o naučnicima kao osobenjacima je jedna popularna kvazipredstava. Čovek-naučnik traga za nekakvim tajnama ali ga to ne sprečava bude svestrana ličnost, da se živo interesuje za svet oko sebe i uživa u onome što je ne retko lepo, a uvek zanimljivo. Kako se život naučnika odvija u globalnom dvorištu to je i prilika za razna uživanja u obilju."
Jedan je od najboljih poznavalaca radijacione hemije kod nas, autor i koautor tridesetak knjiga. Rodjen je u Beogradu 1924.godine.
Njegova karijera naučnika i istraživača započela je jesenjih dana 1949. godine, kada je prvi put otišao u Vinču.
Od Vinče, pedesetih godina..sledi bogati i nesvakidašnji naučni put do do Sorbone, Pasadene i Osake. Doktorirao je na Sorboni 1958. godine..Njegove preokupacije su širokog spektra: od tajni atoma do "večnih pitanja", istraživanja vode sa Marsa, procesi u jezgrima kometa i tragom istraživanja Karla Segana.
U svom diplomskom radu, Ivan Draganić je dobio zadatak da razradi postupke za analize ruda na uran. Pod rukovodstvom profesora Savića, student Draganić je našao rešenje i prve analize domaćih ruda na uran su počele da daju rezultate. Naučno-tehnička strana diplomskog rada je bila prikazana u dva naučna rada, u »Glasu Srpske Akademije nauka« i u »Biltenu« instituta.
Ivan Draganić je radio na prvom nuklearnom reaktoru u Evropi.
Početkom pedesetih godina prošlog veka, ušao je u prvi francuski nuklearni centar u Parizu, ali u halu nuklearnog reaktora nije mogao, bar ne legalnim putem.
"Jedini nuklearni reaktor u kontinentalnoj Evropi 1953. godine - vojna i tehnička tajna - bio je u istraživačkom centru na periferiji Pariza, u Šationu. Ja sam tamo otišao na specijalizaciju kao stipendista Vinče. .. Najbolje od svega je bilo to, što se 1955. godine moje ime pojavilo u projektu Francuske komisije za nuklearnu energiju, u kome su ovi eksperimenti prikazani. Bilo je to rad saopšten na prvoj konferenciji Ujedinjenih nacija o miroljubivoj primeni nuklearne energije, u Ženevi: "Tehnika dozimetrije termalnih neutrona i gama zračenja u nuklearnom reaktoru".
"Čitav životni vek osećao sam se kao Vinčanac. U penziju sam otišao pre više od 20 godina. Ali, evo, samo u poslednje četiri godine držao sam predavanja iz oblasti radijacione hemije u Japanu, Meksiku, Kaliforniji, Danskoj i Francuskoj i svuda je bilo najavljeno Ivan Draganić, Vinča Jugoslavija.
Doktorat na Sorboni doneo je Draganiću ličnu i privatnu satisfakciju. Francuzi su u to vreme imali tri vrste doktorata, a on je na Sorboni odbranio Državni doktorat, najviši stepen koga u to vreme nije imalo ni mnogo njegovih francuskih kolega. Sa doktoratom je sve počelo.
Ono što je sledilo učinilo je da je on danas jedan od tridesetak naučnika u svojoj oblasti nauke, koji su na poziv Kraljevskog društva za hemiju Velike Britanije pisali istoriju radijacione hemije, objavljenu u Kembridžu 1989. godine.
Takođe, on je jedan od nekolicine naučnika, među kojima je i nobelovac Glen Siborg, koje je redakcija uglednog časopisa «Radiochemica Acta» pozvala da svojim prilogom u memorijalnom broju obeleže stogodišnjicu otkrića radioaktivnosti, u Parizu 1996. godine.
"To je za mene draga satisfakcija. Vredelo je provesti život u svetu radijacija i radioaktivnosti. Znate, mene je život u nauci često podsećao na život marljivog voćara, utkanog u podizanje i održavanje svog voćnjaka. Stalan rad, strahovanja ali i radovanja, a kraj životnog **** dolazi kao prijatan kraj radnog dana.".
Rezultati istraživanja Ivana Draganića i njegove žene i koleginice Zorice se citiraju u više od hiljadu naučnih i stručnih publikacija na engleskom jeziku, o čemu govori stručna literatura.
Ali, ima i usmenih informacija, kao nedavno u zamku Bloa u Francuskoj, na međunarodnoj konferenciji posvećenoj vanzemaljskom životu. Takve informacije oživljavaju ono intimno zadovoljstvo koje svetluca u očima dr Draganića dok se priseća.
"Američki naučnik Kristofer Čajba, predsedavajući na skupu na kome sam govorio, prozvao me je rečima: "Zadovoljstvo mi je, da vam predstavim sledećeg predavača, dr Draganića. Kada sam počinjao svoju doktorsku disertaciju, moj profesor, Karl Segan, među prvim radovima dao mi je radove Ivana Draganića".
Ovaj komentar je izrekao ugledni naučnik koji je danas rukovodilac NASA projekata posvećenih traganju za životom dalje od Zemlje, naslednik katedre velikog istraživača kosmosa, Karla Segana, i jedan od članova savetodavnog komiteta za nauku predsednika SAD.
Draganićev kontakt sa Dancima počeo je ranih šezdesetih, na jednoj međunarodnoj konferenciji na kojoj je govorio o merenju visokih doza zračenja. Dancima je nedostajalo iskustvo u dozimetriji zračenja novog akceleratora i tako je počela saradnja Ivana Draganića sa Dancima (i nobelovcem Nils Borom) duga 40 godina.
Dragocen period u njegovom životu su bili boravci u Americi. U sećanju su mu ostali kontakti sa znamenitim Ijudima iz sveta nauke, kao i brojni događaji neuobičajeni za nekoga ko dolazi iz Beograda. Jedan od njih je vezan za Brukheven, nukleami centar na Long Ajlandu, koji je tada bio treća po veličini nuklearna institucija u Americi i jedna od petšest najvećih IX na svetu. Centar je imao desetak hiljada zaposlenih. Naučni i bračni par Draganić došli su po pozivu jedne od laboratorija, na godinu dana kao gostujući naučnici.
Bogdan Maglić,(
1928.), fizičar, naučnik. Sa 13 godina preživeo hrvatski ustaški logor (izvor: Internet). Sebe predstavlja kao rođenog
Somborca. Po završetku studija fizike na
Beogradskom univezitetu
1950. godine, zaposlio se u Institutu "Vinča" u Vinči kod Beograda, odakle je
1956. godine otišao u Ameriku (
SAD) kao stipendista UNESKO-a, u Masačusetski institut za tehnologiju (MIT). Magistrirao je
1955. godine na Univerzitetu u Liverpulu, a doktorirao
1959. godine na Tehnološkom institutu u Masačusetsu. Na Kalifornijskom univerzitetu radi od
1961. godine, gde otkriva elementarnu česticu "omega pi mezon", za koju se tada verovalo da je poslednja koja treba da bude otkrivena. Dokumentaciju o tome otkriću zaveštao je Istorijskom arhivu u Somboru (8 kutija u "Fondu dr Bogdana Maglića"), a tu česticu nazvao je "S" čestica. Patentirao je neutronsku nuklearnu energiju (proces fuzije bez radioaktivnosti). Konkretno, radi se o kontrolisanoj fuziji, što se objašnjava kao ukroćena energija hidrogenske bombe, na koji način se ostvaruje temperatura reakcije reda veličine oko 100 miliona stepeni celzijusa, što inicira ekspoloziju hidrogenske bombe. Hidrogenska bomba po razornoj moći jača je od atomske bombe oko hiljadu ****. Reakcija kontrolisane fuzije je postupak startovanja hidrogenske bombe bez atomske eksplozije i namenjena je isključivo za mirnodopske svrhe, za proizvodnju električne energije. Najnoviji izum dr Bogdana Maglića, na kome radi od 1995. godine, je stohiometrijski tele analizator (stohiometrija - nauka odgonetanja hemijske formule nepoznatog), uređaj koji utvrđuje hemijski sastav materije bez kontakta sa materijom, a za koji se predviđa masovna primena na aerodromima i sličnim mestima, u borbi protiv terorizma. Na putu je da na ovim principima razvije i metod za rano otkrivanje maligniteta kod ljudi određivanjem hemijskog sastava tkiva bez biopsije (metod nazvan: neutronska dijagnostika). Ukratko, to su pronalasci dr Bogdana Maglića. Bogdan Maglić je bio predsednik Korporacije za višu fiziku u Prinstonu, rukovodilac u NASA Centru za vasionsku tehnologiju u Nju Meksiku, saradnik Američkog udruženja fizičara, kopredsednik Teslinog memorijalnog komiteta, zaslužan za podizanja spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima, predsedavajući Alumni kluba Nju Džersi pri Institutu za tehnologiju Masačusets, član Nacionalnog upravnog odbora Ripon udruženja itd. Dobitnik je Priznanja predsednika
SAD Džona Kenedija za otkriće omega mezona
1961. godine, odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnim vencem, počasni je građanin Švajcarske. Takođe, Bogdan Maglić je nosilac Zlatne medalje Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a član je i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu. Nakon univerzitetske karijere, osnovao je kompaniju „Hajenerdži tehnolodžiz ink.“ (HIENERGY Technologies Inc.) čiji je predsednik. Nikada se nije odrekao jugoslovenskog državljanstva. Živi i radi u SAD.