Zapisi sa suđenja Jovanki Orleanki

Главни бележник суђења, Гуиллауме Манцхон, сажето је сажео ситуацију када је рекао: "Био сам приморан да служим као бележник у овој ствари и то сам учинио против своје воље, јер се не бих усудио супротставити наредби коју је издао лордови Краљевског савета. И Енглези су водили ово суђење и о њиховом трошку. Ја верујем, међутим, да бискуп Беауваис [про-енглески Пиерре Цауцхон] није био приморан да процесуира Јоан, нити је промотор [Јеан д'Естивет ], напротив, то су учинили добровољно. Што се тиче процењивача и других саветника, верујем да се не би усудили да ставе противљење, а није било ниједног који се није бојао. "
...
Неки од оних који су укључени у суђење, наиме бискуп из Беауваиса, полазили су из мотива пристрасности; док су неки, попут енглеских теолога [нпр. Виллиам Хаитон], из паковања и освете; и други, париски теолози, купљени су подмићивањем. Још неки су били изазвани страхом, попут вице-инквизитора [Јеан ЛеМаитре] и неких других којих се не сећам. И ово [суђење] је обављено на потицај енглеског краља, кардинала Винцхестер-а, грофа Варвицка и других Енглеза, који су платили трошкове овог суђења."

Back