w.pohl A Steppe Empire in Central Europe, 567–822 str263
A point that I made that I still find fundamental is that in Avarperiod
eastern central Europe, ethnic distinctions tended to correlate with social
status and function, so the Avars were essentially the ruling elite of high-status
mounted warriors with their (extended) families. Less prestigious, but still privileged
groups of horsemen who were prepared to live under foreign rule tended
to be called Bulgars; and Slavs were a peasant population of lower status with
specific military skills (for instance, in amphibious warfare).
Some of these arguments need not be repeated here; that ethnicity is not
determined by blood or race, or that archaeological evidence can rarely be used
as direct proof for the ethnic identity of the deceased have become mainstream
positions.
Jedan od osnovnih zaključaka W.Pohla vezan za pojam Slavena u Avarskom kaganatu je da ih ne trebamo gledati kao
etničku (u današnjem smislu), narodnosnu, genetičku kategoriju nego kao socijalnu grupu, kastu, stalež, čija je osnovna
razlika u odnosu na druge poslovi kojim se bave, zemljoradnja u slučaju Slavena, društvena struktura, kod Slavena male
zasebne grupacije koje često migriraju u potrazi za plodnom zemljom, način ratovanja i sl.
Rekavši ovo, moja elementarna logika mi govori, neki se možda i neće složiti sa mnom, da ipak definitivno možemo reći da tu,
socijalnu, društvenu strukturu koju nazivamo Slaveni ipak u većem dijelu čine genetički Slaveni.
Isto možemo reći i za Bugare i za Avare tj socijalni sloj koji nazivamo Avari ima vecinski azijski genetski materijal mada
u njemu sigurno možemo naci i slavensku i germansku i pitaj Boga koju još genetiku.
Ovim dolazimo u jednu zanimljivu situaciju koja me podsjeća na ono što se u fizici naziva dualna priroda svjetlosti. Svjetlost
možemo posmatrati i kao talas i kao česticu. U odredjenim situacijama neke pojave cemo lakše shvatiti, opisati ako svjetlost
posmatramo kao talas (interferencija, polarizacija) a neke ako je posmatramo kao česticu (fotoelektrični efekat).
Preslikano na istoriju, čini mi se da Slavene u nekim situacijama možemo bolje opisati ako ih tretiramo kao
socijanu grupaciju a nekim slučajevima kao narod, pleme, genetsku grupu.
Skok na Masudija. Šta ako u svjetlu svega gore rečenog ono što mi smatramo kao pojedina slavenska plemena, Srbi, Hrvati...
nisu genetsko-narodna-plemenska nego socijalna kategorija, stalež, podstalež, kako god, sa svojom specifičnom funkcijom koju
obavlja unutar Avarskog kaganata. Zašto se ostali Slaveni plaše Srba? Možda Srbi imaju ulogu neke vrste unutrašnje kontrole,
vojne policije kaganata koja ima zadatak da smiruje Slavene u slučaju neke pobune, održava red medju njima, posreduje u
kontaktima sa kaganom...
Dalje razvijajući ovu suludu ideju, zamislimo situaciju u kojoj neka lokalna slavenska plemena, pod vodstvom nekog Franka,
podignu ustanak protiv samih Avara, ostvarujući početne uspjehe. Avarski kagan salje na njih jedinicu zaduženu da ih dovede
u red, Srbe. Vodja tih Srba, vidjevši da je to jedan ozbiljan i dobro vodjen ustanak, odlučuje da pokaže kaganu srednji prst
i priključi se ustanku i ustanicima i sve se to dešava u ili u neposrednoj blizini zemlje Boiki...
https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Само