gost 186661
Elita
- Poruka
- 24.166
Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da bi predsednik Sirije Bašar al-Asadu mogao da dobije siguran izlazak iz zemlje i imunitet ako bi to obustavilo sukobe.
"Naravno, ja sam za to da se on suoči sa punom snagom međunarodnog zakona i pravde zbog onoga što je uradio. Ja mu sigurno neću ponuditi da dođe u Britaniju, ali ako želi da ode iz Sirije, može da ode, to bi moglo da se sredi", rekao je Kameron za saudijsku TV mrežu Al Arabija sa sedištem u Abu Dabiju.![]()
Foto: Beta, AP
Zasad nije poznato da li je britanski premijer drugim članicama Saveta bezbednosti UN izneo ovu ideju, prema kojoj bi se Asadu ponudio imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko prihvati azil u trećoj zemlji.
Takođe nije poznato ni koja bi zemlja prihvatila sirijskog predsednika.
Britanski premijer je ovu izjavu dao uoči posete Saudijskoj Arabiji, u okviru turneje po zemljama Bliskog istoka, tokom koje je jedna od tema razgovora i kriza u Siriji, koja traje od marta prošle godine, javio je Rojters.
Kancelarija UN za ljudska prava ističe da sirijskim zvaničnicima za koje se sumnja da su počinili ili naredili zločine protiv čovečnosti treba da sudi Međunarodni krivični sud.
Istovremeno, istražitelji UN za ljudska prava prikupljaju dokaze o zločinima koje su počinili kako pobunjenici, tako i snage koje se bore na strani režima u Damasku.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=06&nav_category=78&nav_id=658112
Ко и Караџић што је добијо?