Zanimljivost!

• Začetnik teme Začetnik teme Navar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nudili su im Eurofajter jeftinije, ali su odustali zbog krize.

To sam citao negde pre par dana...
da tajfuna nude ali kroz nepovoljnu ponudu..taj avion je propast za evroindustriju samo tako..i ocajnicki zele da ga prodaju kome god mogu i to pod vrlo nepovoljnim uslovima
inace nama tajfun ..realno ne treba..jer je to avion dvomotorac ..skup za eksploataciju i odrzavanje i neprelezanim decijim bolestima iz porodjanih muka
a i ne nude kooperaciju ..tj oce da oni proizvode a ti samo da pljunes lovu..sto je najskuplji moguci oblik kupovine

da tajfuna nude ali kroz nepovoljnu ponudu..taj avion je propast za evroindustriju samo tako..i ocajnicki zele da ga prodaju kome god mogu i to pod vrlo nepovoljnim uslovima
inace nama tajfun ..realno ne treba..jer je to avion dvomotorac ..skup za eksploataciju i odrzavanje i neprelezanim decijim bolestima iz porodjanih muka
a i ne nude kooperaciju ..tj oce da oni proizvode a ti samo da pljunes lovu..sto je najskuplji moguci oblik kupovine

To je avion za najrazvijenije u EU, one koji su ga i pravili. Nasi bi trebali mozda ostati na ruskom avionu radi iskustva, cene a i kvalitete.

To je avion za najrazvijenije u EU, one koji su ga i pravili. Nasi bi trebali mozda ostati na ruskom avionu radi iskustva, cene a i kvalitete.
pa tu je prica o nekih 20 max 30 aviona koji su nama potrebni..sto se tice ruskih aviona..mi smo imali remont sve do 29ke.."moma stanojlovic" je imao tehnologiju za remont motora

pa tu je prica o nekih 20 max 30 aviona koji su nama potrebni..sto se tice ruskih aviona..mi smo imali remont sve do 29ke.."moma stanojlovic" je imao tehnologiju za remont motora

Izmedju ostalog i zbog toga sam rekao da nam je bolje ostati na ruskim proizvodima.

Poboljsane verzije MIG 29 bi mozda bilo najoptimalnije resenje, i zbog odrzavanja i zbog obuke pilota, ne znam samo koliko kostaju, i koje se verzije uopste proizvode.

Izmedju ostalog i zbog toga sam rekao da nam je bolje ostati na ruskim proizvodima.

Poboljsane verzije MIG 29 bi mozda bilo najoptimalnije resenje, i zbog odrzavanja i zbog obuke pilota, ne znam samo koliko kostaju, i koje se verzije uopste proizvode.
nemoj da mi verujes ali cini mi se da je cena a mig29 ubt nekih 27 miliona dolara po komadu...kao sto nemam informaciju da li se mig29 kao takav uopste vise prozivodi ili se samo rade remonti i osavremenjavanje starih
suhoji se proizvode u nekoliko varijanti ..sve derivati su 27
izlazio je kod nas svojevremeno "aero magazin" koji su pokrenuli ljudi iz struke ali je izgleda ugasen pre par godina..pokusavali su da popularizuju tu granu industrije kod nas..poslednji broj koji sam ja uspeo da nadjem je cini mi se iz 2003e
imalo je tu puno dobrih clanaka i strucnih textova

dok se nasa drzavabavi mirom i razoruzavanjem vojske nasi vajni susedi se izgleda ..naoruzavaju

Saab is actively marketing Gripen around the world. As of early 2009, there are binding Gripen tenders for Denmark, India, Romania, Brazil and Switzerland. In addition, Saab has responded to requests for information from Bulgaria, Croatia, and the Netherlands.

http://www.gripen.com/en/GripenFighter/TheGripenFighter.htm

inace ..taj avion je svojevremeno kao ideja pominjan za osavremenjivanje naseg RV od starne ljudi iz struke..zato sto svedjani nude izvanredan program kooperacije..sto ce reci da sve sto se moze proizvesti ovde tu bi se i proizvodilo..a koji su nam potencijali? mislim industrijski..?

iako krnja srbija jos uvek poseduje zavidne kapacitete

strucni kadar na prvom mestu izuzimajuci deo ljudi koji je otisao da radi u inostranstvo ..tu je vazduhoplovnotehnicki institut sa svojim jedinstvenim laboratorijama..opitni centar..fabrika "utva" "prva petoletka" "teleoptik" "21.maj" VZ"moma stanojlovic"
ali su svi ti potencijali trenutno razbacani po nevazduhoplovnim bransama
npr.

..Vazduhoplovnotehnicki institut je formalno..ukinut..a njegove preostale strukture su pripojene Vojnotehnickom institutu kopnene vojske

.."utva" pancevo je bila integrsiana u "lola" korporaciju..koja ne radi

..Vazduhoplovni zavod "moma stanojlovic" je zakopan u sektor pozadine generalstaba..

svi ovi kapaciteti ovako razbacani i utopljeni u razlicite strukture odnosno u neprirodne ambijente nemaju elementarne preduslove za pocetne razgovore i konatkte sa potencijalnim inostranim partnerima kao ni za ozbiljan rad na programima

kulturni ljudi se lepo uclane u nato i ne kupuju nista,a te pare uloze u bolnice vrtice u privredu

a ti vidi koliko je nas
rat u bosni hrvatskoj i kosovu kostao do sada
sto se tice cene od 100milki
pa zar ti stvarno verujes da je slovenija dala 100mil
hehe
slovenija nije ..
ali poljska je morala da sve svoje zasatrelo naaoruzanje istocnog tipa jer su poljaci bili pod sovjetskom cizmom prevede na NATO standarde..pocevsi od pusaka pa navise
i to po kolicini koju odredjuje NATO opet po standardima za velicinu zemlje i broj stanovnika
svi su morali da osavremenjuju svoje naoruzanje jer to NATO zahteva..i cesi i madjari..a sve to kosta

jel briga prosecnog srbijanca sta se desava sa njegovim sunarodnikom na kosovu?
pa naravno da nije.
jel bi ga bilo briga za onog sunarodnika u bosni ako muslumani krenu da kolju?
pa naravno da ne bi.

jel ga briga za komsiju? pa naravno da ne.

prema tome dabome, dzaba oruzije.

nije srbin vuk mandusic danas.

medjutim srbija nije danas, nije droid, delboj, enhanced i ostala po obliku ljudksa bica..
srbija je proslost i buducnost

avioni, tenkovi, podmornice, sam-ovi, nista nece poboljsati uzdrmani srpski moral.

to-jest, morala nema.
srbin ce da brani eventualno svoju kucu, pokupice nas jednog po jednog.
ma ne nisi me razumeo..nije tema ratne prirode..nije uopste
nego samo jedno razmisljenje ..
ulaskom u takav jedan program sa svedjanima ( a svedjani nude jako povoljne uslove) bi podigao tehnoloski nivo zemlje..firme koje bi ucestovvale u kooperaciji bi dobile malo para a ti radnici bi za promenu primili neku platu..+ te firme bi osvojile neke nove tehnologije proizvodnje .stekle neko novo iskustvo u medjunarodnoj poslovnoj saradnji i renome kao ucesnik projekta sto bi tim firmama podiglo sanse za trzisnu utakmicu u svetu i za ucesce u raznim drugim projektima na komercialnoj osnovi naravno..jer kad firme imaju iskustvo i znanje i tehnologiju onda mogu i da prave pare..
sto bi svakako bilo korisno za drzavu ..mozda i vise od nekog zelenaskog kredita MMF'a

nemoj da mi verujes ali cini mi se da je cena a mig29 ubt nekih 27 miliona dolara po komadu...kao sto nemam informaciju da li se mig29 kao takav uopste vise prozivodi ili se samo rade remonti i osavremenjavanje starih
suhoji se proizvode u nekoliko varijanti ..sve derivati su 27
izlazio je kod nas svojevremeno "aero magazin" koji su pokrenuli ljudi iz struke ali je izgleda ugasen pre par godina..pokusavali su da popularizuju tu granu industrije kod nas..poslednji broj koji sam ja uspeo da nadjem je cini mi se iz 2003e
imalo je tu puno dobrih clanaka i strucnih textova

Najbolja verzija 29-ke je u stvari MIG 35, ako se ne varam uglavnom za izvoz. Ali to je stara informacija, verovatno ih je do sada dosta i u ruskom RV.

MiG-35_airliners_net.jpg

Mislim da Amerikanci cupaju kosu od muke kad vide ovo ... :lol: (isplati se pogledat)

SU 37 Terminator, jedini avion koji moze da leti i u rikverc ha ha ha

Ali nasima je dovoljan stari Galeb da bi bili najludji ... :mrgreen:

Ovaj manevar se zove "kosenje trave"

Nudili su im Eurofajter jeftinije, ali su odustali zbog krize.

To sam citao negde pre par dana...

Netacan podatak, Eurofighter u konacnici izadje skuplji, i to dosta skuplji.

A Hrvatska od kupovine Grippena nije odustala nego je kupovina odgodjena zbog krize, normalno da to sad nije prioritet. Koliko se sjecam, raspravljalo se o 12 komada za pocetak.

I Hrvatskoj su Ameri takodje pokusali da prodaju polovne 16-ke.

Netacan podatak, Eurofighter u konacnici izadje skuplji, i to dosta skuplji.

A Hrvatska od kupovine Grippena nije odustala nego je kupovina odgodjena zbog krize, normalno da to sad nije prioritet. Koliko se sjecam, raspravljalo se o 12 komada za pocetak.

I Hrvatskoj su Ameri takodje pokusali da prodaju polovne 16-ke.

Nudili su vam i Eurofajter kofol jeftinije, za 60 miliona po komadu plus ostalo sta dolazi, znaci oko 80.

Koliko se taj avion puta skrsio...

Nekome moraju smece da uvale, kao sto su vam uvaljivali MIG-ove 21 iz DDR-a...

A sebi naravno zadrzali 29-ke...Svabe...

Nudili su vam i Eurofajter kofol jeftinije, za 60 miliona po komadu plus ostalo sta dolazi, znaci oko 80.

Koliko se taj avion puta skrsio...

Nekome moraju smece da uvale, kao sto su vam uvaljivali MIG-ove 21 iz DDR-a...

A sebi naravno zadrzali 29-ke...Svabe...

Tja, bilo je tad para samo za 21-ce, cini mi se... nekad je to bio dobar avion, nekad bilo sad se spominjalo...

Stos je u tome da Grippen dolazi u okviru programa koji dobrim dijelom reanimira domacu industriju, dok ojrofajter kad se sve uzme u obzir (avion, dijelovi, odrzavanje, remont, obuka) izadje skup u p.m., i u tom slucaju cak su i one americke 16-ke bile daleko prihvatljivija opcija. Btw, na strani 16-ke je i to da je rijec o dokazanom modelu u borbama, dok se ni fajter ni Grippen nisu nigdje borili i sve se svodi na specifikacije sa papira.

Tja, bilo je tad para samo za 21-ce, cini mi se... nekad je to bio dobar avion, nekad bilo sad se spominjalo...

Stos je u tome da Grippen dolazi u okviru programa koji dobrim dijelom reanimira domacu industriju, dok ojrofajter kad se sve uzme u obzir (avion, dijelovi, odrzavanje, remont, obuka) izadje skup u p.m., i u tom slucaju cak su i one americke 16-ke bile daleko prihvatljivija opcija. Btw, na strani 16-ke je i to da je rijec o dokazanom modelu u borbama, dok se ni fajter ni Grippen nisu nigdje borili i sve se svodi na specifikacije sa papira.

Zezam se malo, 21 je odlican avion, vreme ga gazi ali ne da se on...

21 je bio nekad dobar avion ali vreme gazi sve pa i avione..
ovo podvuceno i najvise govori u prilog gripenu i sto se tice tog programa kooperacije mislim da je tu srbija u prednosti sto se kapaciteta tice u odnosu na hrvatsku gro nekadasnje vazduhoplovne industrije SFRJ je ostao na teritoriji srbije i republike srpske..sto se polovnih 16ica tice..ne nude se cak ni ove novije blok varijante vec stariji vec izrabljeni avioni koji su na kraju svog veka eksploatacije.sto je samo po sebi rizik.sustinski nikome nije ni cilj ..rat..ali u svetlu NATO integracija kojima ce izgleda i srbija pristupiti pre ili kasnije svidjalo se to meni licno ili ne. gripen izgleda najpovoljnija varijanta kad se dugorocno gleda

najbolje po nas bi bilo da nadjemo partnera i tih 500-600 mil ulozimo u recimo razvoj G5 ili tako nesto. Od koga cemo mi da se odbranimo sa 10 gripena ili F-16 svejedno..... Budimo realni, jedna Grcka ima skoro 200 f-16 u svom RV, Sirija ima preko 100 komada mig 29, Resenje je uloziti u sopstvenu proizvodnju, zaposliti svoje ljude a ako bas mora da se kupuje strano ondak je najbolje resenje sacekati koju godinu da se vidi kakav ce biti ruski avion 5te generacije i onda birati zimedju njega i F35. Kostace ali ondak bar mozemo da se kurchimo :D Sto se tice americkih aviona oni su skupi za odrzavanje a i posto amerikanci znaju da zatezu oko remonta posebno ako sa doticnom drzavom imaju neresenih politickih problema, njih treba posmatrati kao zadnju opciju

potencijalni G5 avion ne bi mogao da zameni modernog lovca..ili modernog visenamenskog aviona..G5 ostaje opcija naravno jer bi to bio skolsko borbeni avion ..a za tom klasom aviona postoji velika potraznja u svetu tako da bi se taj G5 razvoj mogao zemlji i isplatiti..inace iskustva i stranih pilota koji su imali prilike da lete na G4 su jako dobra..kazu da je to najbolji avion tog tipa na kome su leteli..cak i amerikanci imaju losiji avion za tu namenu od G4 doduse imaju moderniju avioniku..ali to se da resiti
medjutim da bi zemlja mogla da se upusti u neki G5 projekat i razvoj mora prvo da podigne tehnoloski nivo zemlje..rumuni npr vec imaju iskustva u modernizaciji svojih 21inca sa izraelcima takoda su od statusa naseg ucenika iz programa YUROM (orao) postali bolji od nas..trenutno.

potencijalni G5 avion ne bi mogao da zameni modernog lovca..ili modernog visenamenskog aviona..G5 ostaje opcija naravno jer bi to bio skolsko borbeni avion ..a za tom klasom aviona postoji velika potraznja u svetu tako da bi se taj G5 razvoj mogao zemlji i isplatiti..inace iskustva i stranih pilota koji su imali prilike da lete na G4 su jako dobra..kazu da je to najbolji avion tog tipa na kome su leteli..cak i amerikanci imaju losiji avion za tu namenu od G4 doduse imaju moderniju avioniku..ali to se da resiti
medjutim da bi zemlja mogla da se upusti u neki G5 projekat i razvoj mora prvo da podigne tehnoloski nivo zemlje..rumuni npr vec imaju iskustva u modernizaciji svojih 21inca sa izraelcima takoda su od statusa naseg ucenika iz programa YUROM (orao) postali bolji od nas..trenutno.

Slazem se ali mozemo mi taj G5 da doradimo za nase potrebe, bar u tom doradjivanju imamo dosta iskustva, uostalom sila protiv koje mozemo da ratujemo sa 10 F-16 ili 10 gripena sigurno nebi pruzila veci otpor ni protiv 40-50 MOCNIH UNAPREDJENIH G FU*KIN 5 :D:whistling: . Ne razumem se previse ali da li bi oko tog tehnoloskog nivoa mogao da pomogne neki, kao sto rekoh malopre, "partner".

Poslednja izmena:
svakako..partner u kooperaciiji..za sad ni rusi ne nude takav oblik saradnje niti u tom obimu kao svedjani..suhoje koje su prodavali kinezima i indijcima jesu osvojeni za prozivodnju u indiji i kini ali po veoma visokoj ceni..jer su i jedni i drugi prvo morali da kupe odredjen broj aviona za kes narano da bi dobili licence..sto sa nase tacke gledista izgleda smesno..sa kojim parama cemo mi to..da dodam da nijedan ruski avion ne odgovara nasim potrebama prevashodno zbog teritorije..svedska je projektovala gripen za rastresiti teren usvedskoj koji dosta nalikuje nasem terenu..pa ima stajni trap i visoke uvodnike za vasduh i avion je pripremljen za sletanje na delimicno pripremljene poletno sletne staze..sto ce reci moze i na livadu da sleti za nuzdu..
F35 doduse je VTOL avion (vertikalno poletanje i sletanje) tako da je sto se toga tice najnapredniji ali i najskuplji..dalje mig29 derivati i su27 derivati kao i eurofajter su dvomotorci tako da im je i cas leta skuplji i utrosak goriva veci i skuplji su za odrzavanje generalno kao i za exploataciju kroz veci utrosak goriva..npr

Sta je s tim G5 do sada uradjeno?
koliko ja znam..nista..postoji neki G4M prototip koji je pocela da razvija jos slobina drzava..i bio je ostecen u toku bombardovanja ali popravljen nakon i nastavljen je bio rad na njemu..tada je u okviru vojske jos bilo struktura koje su mogle da se bave razvojem..ali opet koliko znam tadasnji ministar vojni a sadasnji nam vajni predsednik je zapoceo reforme vojske..inace bilo je uplaceno svojevremeno nesto para izraelcima po osnuvu iznajmljivanja osmatrackog satelita ali od toga nista nije bilo izraelci nisu vratili pare nego smo za te pare dobili ..bespilotne letelice

Back