Zanimljivo -rokenrol hit grupe "Smak" posvećen čuvenoj svetskoj divi

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
379.760
Pesma „Crna dama“ grupe Smak, objavljena 1977. godine, jedna je od najprepoznatljivijih numera jugoslovenskog rokenrola.
Pesma o moćnoj i raskošnoj dami i nobl svetu je veliki hit domaćeg rokenrola preko 45 godina, a retko kome je poznato da je ovo pesma o stvarnoj osobi.
Nedavno je otkriveno da je inspiracija za ovu pesmu bila Žaklina Kenedi Onazis, bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država.
Clipžak.jpg

Grupa Smak, osnovana u Kragujevcu 1971. godine, poznata je po svom jedinstvenom spoju progresivnog roka, džeza i bluz elemenata.
Album „Crna dama“, snimljen u Londonu, smatra se jednim od njihovih najambicioznijih projekata.

Naslovna pesma albuma, „Crna dama“, ističe se po svojoj muzičkoj kompleksnosti i intrigantnom tekstu, koji oslikava priču o fatalnoj ženi iz visokog društva, čiji raskošni stil i destruktivna privlačnost vode do propasti glavnog junaka.Iako je pesma u početku naišla na mešovite kritike, brzo je postala hit i jedna od najpopularnijih pesama u bivšoj Jugoslaviji.

Njen tekst je čak preveden na engleski jezik za strano tržište, a progresivni rok zvuk učinio ju je prepoznatljivom i van granica tadašnje zemlje.
Kako je napisano i na portalu Highway star, pesma „Crna dama“ ostaje trajni simbol muzičke i lirske sofisticiranosti grupe Smak,
a otkriće o njenoj inspiraciji dodatno obogaćuje razumevanje ove legendarne numere.link

Crna dama

Mozda nisam ja k'o Apolon lep
crna dama zna, al' voli moj dzep
Viski i bunde i ruz i nobl svet
haljine duge i lov afera, splet
kako da prekinem to i pobedim zlo
mocna i raskosna crna damo

Dobio sam mat u igri sa njom
izgubio sve, i novac i dom
Krvave usne i bol i revolver
tuzna i gluva je noc, a prazan skver
zelim da pucam u nju i prekinem sve