Zanimljiv logicki problem!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Racun je bio 30 dok nije dosao gazda i rekao da je 25 zar ne?
Dakle da li su svi na pocetku po 10 dinara a kelner treba da im vrati 5 jer je racun 25 za njih.
Onih 5 dinara neka stoji da on treba da vrati a mi da vidimo sta imamo pre toga.
Racun 25 dinara. Koliko svaki od njih je dao ako je racun 25 dinara?
25/3=8.333...
Kelner vraca svakome po 1 evro znaci imacemo

3 x (8.333... + 1 )= 28

Kelner je uzeo 2 dinara kao baksis sto je 28+2=30

apocalypse_iki:
Stvar je u tome da se od 27 evra trebaju oduzeti ona 2 baksisa, jer je racun bio 25, a ne sabirati baksis sa 27... :-)
f045.gif
f045.gif
f045.gif
f045.gif
f045.gif

Evo da vam resim zagonetku jednom zauvek...Bio sam skoro citao i shvatio sam:

kada racunate 30-3=27 i 2 dinara(eura) sto je uzeo konobar-e tu je problem
neki od vas tada racunaju 27+2=29 i tu je nestao dinar.
medjutim treba da se racuna 27-2=25 jer je konobar uzeo ta 2 dinara a nije ih dodao.
odnosno 25+3+2=30 bitno je da gledate da li se dinari oduzimaju ili sabiraju. :super:

Nema dinara viska (igra reci)

Ne kontam, kakva igra reci?

Pa oni su u stvari trebali da plate po 8.33 dinara a platili su po 10.00. Trebalo je svakome da vrati po 1.67 dinara. On im i jeste dao po 1.00 dinara, i trebalo je da im svakome da po još 0.67 dinara.

3*0.67=2. Pošto ne postoje novčići od 0.67 dinara, kusur je jedan novčić od 2 dinara ili 2 novčića po jedan dinar. On im jednostavno nije dao te preostale novčiće "Evo vam ova dva dinara pa se međusobno raskusurajte"

Sve me ovo podseća na predstavu "Pinokio" na koju su nas vodili u prvom razredu.
Dakle, mačak i lisica su ukrali Pinokiju pet novčića od po dinar i hoće da ih podele.
Lisica: Koliko nas ima?
Mačak: Dvoje.
Lisica: E pa pet novčića ne može da se podeli sa dva.
Mačak: Šta ćemo sad?
Lisica: Ali pet novčića može da se podeli sa pet. Koliko je to?
Mačak: Pet podeljeno sa pet je jedan.
Lisica: Dobro. Evo ti taj jedan dinar.
Mačak: Super.
Lisica: E sada su nam ostala četiri dinara.
Mačak: Dobro, hajde da ih podelimo.
Lisica: E pa četiri novčića ne mogu da se podele sa pet.
Mačak: Ne mogu.
Lisica: Pa šta ćemo sad?
Mačak: Ne znam.
Lisica: Dobro, onda ću ja da ih uzmem, kad već ne možemo da ih podelimo da se ne bace. :hahaha::eek:

Tri druga dolaze u kafic i prave ceh od 30 dinara. Dogovore se da svako da po 10 i to ucine. Onda kelner napravi ispravku i kaze da je racun 25 dinara. Posto nije imao 5 u jednoj kovanici svakom da po jedan i sebi uzme 2. E sad - to znaci da je svaki otak u stvari da 9 dinara. 9x3=27, kelner je uzeo 2din, to je 29. Gde nestade onaj jedna dinar???Nemam odgovor nego vas pitam ako neko zna.

evo ispravke: napisao sam "svako da po jedan" a treba "svakom". Razumete, od pet dinara viska vratio je tri zadrzao dva, al to znaci da je svaka musterija dobila nazad 9 sto je ukupno 27 posto ih je trojica, a kelner je za sebe pokupio dva. Pa gde se denuo taj dinar?

Svako je platio 9 dinara, 9x3=27. To je 25 dinara za račun i 2 dinara za napojnicu, 25+2=27. Svako je dobio po 1 dinar nazad, to je 3 dinara, 27+3=30. Svi dinari su na broju.

Ne dodaješ ponovo kelnerova 2 dinara na 27+2, jer si ih već dodao na 25 da bi dobio 27. Za onih 9 dinara koliko je svako platio, plaćen je račun 25 dinara i napojnica 2 dinara.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back