zamrzivač - čega tu sve ima?

• Začetnik teme Začetnik teme K aja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa niko nije ni spomenuo sandučar... Lično imam dva zamrzivača sa fiokama, iako ne vidim kakve veze ima obik kada je funkcija ista.
Misliš da kažeš kako je prošlo vreme zamrzavanja hrane u kućnoj režiji? Jeste da je ono fabričko brzo smrzavanje mnogo kvalitetnije, ali svugde u svetu cena hrane jako skače i taj trend će se nastaviti. Po svemu sudeći - zamrzivači i kućne baštice vratiće se u modu na velika vrata.:bye:

Poslednja izmena:
Sandučari imaju svoju namenu. U njih se može staviti sve što ima dimenzije koje se ne uklapaju u fioku, a naročito je predviđen za seoska domaćinstva, i ona gradska, koja se snabdevaju sa sela, ili za lovce. Za uobičajena gradska domaćinstva, koja se snabdevaju u marketima, nisu praktični.

Ja u svom zamrzivacu imam puno loptica-testa za picu, jer uvek napravim veliku kolicinu testa za 7-8 pica i onda zamrznem tako da uvek imam u steku kad mi se prijede pica sto je cesto =). I dosta kockica putera pomesanog sa svezim zacinskim biljem, koje koristim kao preliv za ribu, meso, povrce. Od ostalih stvari su tu visnje, projino brasno, smrznuta peciva i neizostavni pasulj, grasak i boranija =).

P.S. Obavezno javite kako je ispalo to sa dinjama, zvuci ql.

Probali smo smrznute dinje i nisu loše. Miris je isti kao da su sveže, ali veoma mnogo soka iscuri dik se odmrzavaju. I bele i žute su slične, malo sunđeraste, osim ako se jedu polusmrznute. Mogle bi biti dobra fora u voćnom sladoledu. Svakako ću staviti još koji paketić - čisto da promenimo ishranu zimi.:super:

Kad imam "inspiraciju", da ne kažem vremena, celo popodne pečem razne torte, ohladim isečem na 2-3 dela, kako koju, i zamrznem. Ide brzo, dok se jedna tura peče, mutim drugu, i tako redom - običan piškot, pa sa orasima, pa sa čokoladom, pa za voćnu tortu... I kad mi zatreba, samo izvadim iz zamrzivača, i dok smutim fil, ona se odledila, i onako ne može da bude baš jako zamrznuta.

Ja u svom zamrzivacu imam puno loptica-testa za picu, jer uvek napravim veliku kolicinu testa za 7-8 pica i onda zamrznem tako da uvek imam u steku kad mi se prijede pica sto je cesto =). I dosta kockica putera pomesanog sa svezim zacinskim biljem, koje koristim kao preliv za ribu, meso, povrce. Od ostalih stvari su tu visnje, projino brasno, smrznuta peciva i neizostavni pasulj, grasak i boranija =).

P.S. Obavezno javite kako je ispalo to sa dinjama, zvuci ql.
Gospođa koja je godinama radila kao inženjer tehnolog u pekarskoj industriji mi je skrenula pažnju da je mnogo bolja varijanta zamrznuti polupečeno testo za picu (ili pecivo) kako to radi industrija. Kvasac ima svoj optimalni "rok trajanja" naročito kad je zamrznut (u testu ili van njega), pa se može desiti da izvadiš testo, a da kvasac "zataji".

Moj zamrzivač ima tri fioke.Prva je PUNA leda,kesa i posuda za led.Druga sadrži po jednu kesu FRIKOM graška,kukuruza i takođe FRIKOM smrznuto lisnato testo.A u trećoj smrzavam voće-ribizle,kupine, višnje i maline jer ih moja mama ima u ogromnim količinama,pa mi ona to lepo očisti višnje od koštica spakuje u kese i donese.Ponekad na jesen ubacim neku pečenu papriku,i to je to.Ništa više.:bye:

Moracu da napisem nesto sto je susta suprotnost vasim pricama.Posto zivim na selu i imamo nase svinje,pilice,,,bilo bi glupo da kupujem meso.Tako da ja imam tri zamrzivaca.Jedan u sklopu kuhinje fiokas,u kome mi stoje sitnice poput smrznutog povrca,testa,kore,led,sladoled....U jednoj prostoriji van kuce imam dva sanducara.Jedan manji koji prvenstveno sluzi za hladjenje torti i kolaca,posto imam tacne(muz mi napravio) koje se slazu jedna na drugu.Mada u vreme klanja slozim i meso ,cisto da rasteretim veliki dok se meso ne smrzne.Veliki sanducar mi koristi za meso,i eventualno visnje,koje su ociscene spakovane u plasticne flase od 2 l, tako da nema mesanja mirisa.Inace u zamrzivac ostaljam i hranu koja pretekne od ruckova tipa sarme,punjene paprike...koje su spakovane u manje posude sa poklopcima,pa dobro dodje kad sam u guzvi sa poslom,bar deca imaju rucak.Inace sam zakleti protivnik bacanja hrane.Kako sam cesto u guzvi,ne stoji dugo.Kada imam vremena(kao danas pre podne) napravim vecu kolicinu gomboca(knedle sa sljivama) i valjusaka,pa zamrznem.Takodje kad pridje kraj kiselom kupusu,ocistim sve preostale glavice,listove operem i spakujem u zamrzivac.Tako da imamo sarme i u toku leta,a za slavu (sv.Arandjeo 21.11) ne moram da kupujem bilo sta,posto nvi jos nije kiseo.
Cesti mi se desi da imam veliku kolicinu slanog peciva poruceno,naravno uz kolace i torte.Tada slano pecivo umesim ,isece,smotam kiflice... i zamrznem na tacnama,posle sve stavim u kese i kad dodje vreme pece.Kolace i torte(porucene) do sada nikad nisam zamrzavala,ali nam za Novu godinu obavezno napravim vise vrsta,zamrznem i obavimo i Bozic i Srpsku novu goodinu...
Od povrca imam skoro svega.Jedino sto boraniju,grasak,karfiol kratko blansiram pre zamrzavanja.Kukuruz,spanat,tikvice,jagode,maline,...zamrzavam redivno,s tim sto voce pre thodno uvaljam u secer.

E, ti si od moje sorte (one što se boji gladi):zper:!
Kako stavljaš gomboce? Ja retko pravim jer mi treba mala količina a mnogo posla oko njih, ali ako su dobre i zamrznute - super! Pretpostavljam da ih kuvaš onako smrznute jer kad se otope jako omekšaju, ili.....? Ili smrzneš već skuvane?
Zanima me i kiselo testo, da li ostaviš da naraste pa onda zamrzavaš?
Ja sutra-prekosutra očekujem novi zamrzivač, pa kad se bacim na punjenje ima sve da grmi:mafijas:

Eeeeee,i ja bi smrzavala da imam sve to,ali jedino što imam to su voćkice od mame,i njih smrzavam.Meni je IDEA skoro ispred zgrade,i svako jutro idem u nju po hleb,jogurt....i onda kupim i meso ili već šta mi treba za taj dan.Tako da zaliha nema.A gladi se nikako ne bojim jer kod mene ima zaliha:hahaha1::hahaha1::rotf::rotf:

Kajo,napravis redovno gomboce i tako presne ih zamrznes,a kuvas ih poluodmrznute.Od peciva sa kvacem sve zamrzavam onog momenta kad zavrsim sa motanjem ili isecanjem,slozim na tacne,zamrznem i posle samo stavim u kese.Kad izvadim pustim da se skroz odmrzu i pocnu da rastu.Za duzi period stvarno ne znam kako izgledaju,jer ih drzim najduze 10 dana.
Draga Sanja,nemam ja to u zamrzivacu jer se bojim gladi,vec zato sto postujem one sto nemaju sta da jedu ali i svoj novcanik.Imam sve to tu na dohvat ruke i zasto ga ne bi iskoristila.Cak neke stvari koje nemam ,kupim u sezoni,smrznem i imam kad mi treba u toku godine.Nemoj misliti da sam ti uzela za zlo kometar.
Streliste,tikvice ogulim one koje su za ustipke i cuspajz,i izrendam ili iseckam na kockice i doziram po obroku(otprilike) i tako zamrzavam.One za punjenje i pohovanje takodje vec izdubim ili isecem na kolutove i opet s njima u zamrzivac.
Ja spanat stavljam svez ,opran i malo ocedjen na krpi i nikad nisam imala problem sa nekim mirisom ili oblikom pripremanja,a posto je blitva slicna biljka,ne bi trebalo biti razlike.Mada sam znala ranije po savetu moje svekrve i njega blansirati,ali sam skontala da nema potrebe.Eventualno zbog prostora,ali posto ja nemam problem sa zamrzivacima...

Ja nemam ni frizider ni zamrzivac i verujte mnogo mi je lepo a i niko od nas nema kilazu. Mada iskreno planiram da kupim zamrzivac jer ne kupujem meso u mesarama totalno je otrovno u Srbiji jer nema inspekcije pa ga oni prskaju sa svim i svacim a i kad se uzgaja uzgaja sa sa najgorim koncentratima. Meso kupujem iskljucivo sa sela organski uzgajano. Ne zaboravite danas bolest NA USTA ULAZI. Zparavo ni jedna hrana nije toliko stetna koliko hemikalije u njoj. Dakle jedite samo ono sto se ubere sa sela od proverenih ljudi nikako ali nikako ne jedite nsita iz prodavnica hipermarketa, pijaca, mesara, pekara, trafika brze hrane itd itd jer je to puno aditiva, hormona, pojacavaca ukusa, vestackih boja, mirisa, pesticida, herbicida itd itd itd. Po defoltu je sve to otrovno cak i kad se stavlja propisano medjutim problem u Srbiji je veci zato sto su svi neuki i to stavljaju kako kome padne na pamet.

Verovali ili ne cak i u zamrznuta testa pa i u zamrznute paprike se stavlja glutamat. Takodje glutamat se stavlja i u pecenim pilicima ili u pecenu prasetinu, ovcetinu. Zapravo svuda se stavlja glutamat, i u pekarama, bureku itd itd. TO SE STAVLJA SVUDA!! Neko ovde napisa kako smrznut grasak koji kupi u marketu je bolji od graska kojeg ona sama zaledi. A neki pametnjakovic kaze to ti je zbog trenutnog zamrzavanja ha ha trt milojka kako da ne. Poenta je upravo u pojacavacu arome to jest u glutamatu!!! Da nije taj glutamat nista ali nista konzervisano ne bi covek kupio da jede jer sve smrdi na metal, konzerve, plastike itd itd. A oni samo posole sa glutamat i rese problem ljudi pojedu i prste od mirisa i ukusa. Medjutim posle kad dobijete secernu bolest, astmu, alergije na sve i svasta, kancer itd itd nemojte se pitati kako i odakle imate bolest!!! Glutamat je najgori otrov koji ne ubija trenutno vec ubija postepeno i u mukama a farmaceutska mafija samo trlja ruke od zarade.

Poslednja izmena:

Back