Zamalo,pa dobar film

Potcenjuješ harizmu koju ima tip sa takvom biografijom.
mogucje :lol:

Ne znam kako njega slave kao disidenta u knjizi (a volela bih da znam, napiši), ali disidente uglavnom i slave (pre ili kasnije), jer su nepotkupljivi i rade nešto što većina koja čuva svoju guzu, posao ili porodicu ne bi.
U drugoj knjizi...u prvoj je na losem glasu zbog skandala sa onim bizMismenom.

uh,gleda mi se americka verzija...

Point Break je mogao da bude dobar film, a ispade brljotina. Tu je na jednoj strani Rivs kao policajac i predstavnik sistema, i Svejzi kao surfer i predstavnik slobodnog načina života... a nekako niti ovaj policajac zaista veruje u to što radi, niti je Svejzi zaista to što bi trebalo da predstavlja (prosvetljenje), pa ni ono što sledi (pohlepna last-minute pljačka; to što ga policajac pusti da odjezdi na talasu na kraju, nakon što su svi ostali nastradali zbog njegove pohlepe) nema smisla - ne shvataš zašto se policajac promenio pa saoseća sa surferom, kada surfer nije to što je sve vreme reklamirao... Šta znam, film je imao potencijal da bude kao oni stari kaubojci, gde je linija između dobra i zla nejasna, sa šerifom i usamljenim jahačem koji se skapiraju, a nije; mogao je da bude tragedija o neuspešnoj pobuni i pobedi sistema (da Svejzi završi u zatvoru), ili film o pobedi slobodnog duha nad sistemom (poslednja elegantna i uspešna pljačka), a ovako.... ispade bezveze 'letnji' film sa super scenama talasa i surfa.

point-break-poster-e1303913567322.jpg

Ovo je brofilm. Nemas gonade, te ne razumes potpuno. Likovi Rivsa i Svejzija su braca bili i pre nego sto su se sreli u prici. Nije Svejzi nikakav prosvetitelj, on je samozivo kopile sa tom posebnom iskrom zivosti koja ga cini na trenutke neodoljivim. Isti je drveni Rivs. Rivsov lik se menja jer je jahao, opkoracio prirodu, jer se zaljubio u Lori Petty (oh Lori Petty), jer je upoznao ko je on u stvari. Za to je u velikoj meri zasluzan njegov odnos sa Svejzijevim likom. Nijedan od njih nije zao, obojica su nemarni. Nijedan nije narocito dobar. Jedan se eto samo zadesio medju plavcima. I ne moze ovo da bude serif/usamljeni jahac prica, upravo zbog tog elementa samospoznaje koji donesose talasi. Ali i zato sto su obojica vise usamljeni jahaci, nego serifi. Talasi menjaju coveka. Surferi se tesko navucu na ono sto rade, to im postane druga priroda. Svaka vestina to radi. To je prilicno verno odradjeno.

Ruku na srce, nijedan film sa Kijanuom (osim Matriksa) se ne moze svrstati ni u jednu kategoriju do 'zamalo', i to u najbolju ruku.

U tome i jeste stvar,letnji film sa super scenama talasa i surfovanja.
Point Break je standardni film namenjen određenoj subkulturi, u ovom slučaju surferima.Prva misao koja mi pada na pamet u vezi tog filma jeste da je film surferska bajka.:lol: Kao i ostali filmovi namenjeni nekoj subkulturi,kao skejterima, ljubiteljima bmx vratolomija,(ili još bolji primeri Taksi-brza i luda vožnja,Karate kid),takva vrsta filmova ne može ostvariti neki posebno visok domet.Ono što Point Break izdvaja i čini ga zamalo pa dobrim filmom je pre svega dobra glumačka postava,visok budžet i najviše od svega pokušaj da se ostvari klasična priča o dva dobra i ravnopravna neprijatelja Upravo u tom aspektu filma su napravili najveću grešku,jer su loše obradili taj odnos .Tako da je zapažanje da Svejzi nije nikakav prosvetitelj Rivsu tačno.Njihov odnos je vrlo sličan odnosu Al Paćina i De Nira u filmu Heat,koji jeste ispao donekle kao odnos između šerifa i usamljenog jahača.
U filmu Heat odnos između ravnopravnih neprijatelja je daleko realniji.Al Paćino se ni jednog, jedinog trenutka ne dvoumi po pitanju toga, šta će biti na kraju sa neprijateljem.Za razliku od detinjastog kraja Point Break-a,u kojem Svejzi uspeva da omekša Rivsa.A razlog je naveo Richard Parker - nijedan od njih,niti je dobar niti zao,banalni ljudi.Za razliku od junaka iz Heat-a,ljudima kojima je savršeno jasno kojoj strani pripadaju i koji ne mogu da se promene.De Niro ne može da pobegne sa koferom novca i zgodnom devojkom ,a ostavi osvetu po strani,iako bi to nama običnim ljudima bilo najprirodnije, jer ne može protiv svoje prirode i svojih principa.Kao što i Al Paćino ne može da pusti kriminalca da pobegne, ma koliko ga poštovao iz istog razloga.

Poslednja izmena:
Ma nije da ja mrzim Mikaela samo u nekim trenucima je moja recenica bila " dokle vishe" .S druge strane, moja drugarica skakuce dok chita knjigu i ponavlja " boze,zaljubljena sam u lika iz knjige,treba mi seks" :lol: .
Mikel je i sam sasvim solidan haker. Zar moze biti da on nesto ne umije da radi? Tako da bi se slozila da je taj dio nebulozan,ali valjda potreban ono, da b ibilo interesantnije.To mi ni ne smeta toliko,samo je nelogicno.

Sto se glumca tiche,ovaj Svedjanin mi je sav dosadan, kad pricha imam utisak da chita citulje u "Pobjedi" . Kreg je idealan za tu ulogu ( i ne kazem to zato sto se ja licno lozim na njega)

I ok mi je sto su njih dvoje junaci- naravno, Lizbet je van in a milion ,a on je kul.

Сложићу се да је Швеђанин тотални промашај, али мислим и да је Craig солидан избор. Viggo Mortensen би, по мени, далеко боље изнео улогу Микаела.

Noomi Rapose је свој део одрадила врхунски. Седам месеци припреме, дијета, тренинзи кик-бокса, добијање возачке за мотор итд. говоре колико се посветила и предала улози.
Rooney Mara је такође блистала, вероватно и више него Rapose.

Све у свему, од шведских најбољи је први, трећи па други. Типичан пример филма па и трилогије, којој је фалило квалитета да би постала једна од култних. Стварно штета.

Poslednja izmena:
Сложићу се да је Швеђанин тотални промашај, али мислим и да је Craig солидан избор. Viggo Mortensen би, по мени, далеко боље изнео улогу Микаела.

Noomi Rapose је свој део одрадила врхунски. Седам месеци припреме, дијета, тренинзи кик-бокса, добијање возачке за мотор итд. говоре колико се посветила и предала улози.
Rooney Mara је такође блистала, вероватно и више него Rapose.

Све у свему, од шведских најбољи је први, трећи па други. Типичан пример филма па и трилогије, којој је фалило квалитета да би постала једна од култних. Стварно штета.

Da,slazem se sem za dio o Runi Mara. Gotivna je ona, ali Rapas mi je no1. Ne mogu da yamislim drugu LIzbet, a vidis ,ovi koji su gledali prvo Americku, kazu da je odlicna i da niko ne bi mogao da odglumi tu ulogu do ona.
Vigo je sjajan. On bi bio savrshen :heart:

I vas dvoje, ne dirajte mi Bigelouuu Ketriiin :)

Da,slazem se sem za dio o Runi Mara. Gotivna je ona, ali Rapas mi je no1. Ne mogu da yamislim drugu LIzbet, a vidis ,ovi koji su gledali prvo Americku, kazu da je odlicna i da niko ne bi mogao da odglumi tu ulogu do ona.
Vigo je sjajan. On bi bio savrshen :heart:

I vas dvoje, ne dirajte mi Bigelouuu Ketriiin :)

Pa i ne diramo je .Point Break je dobar film,samo komentarišemo zašto nije postao kultan film.Pružila nam je 2 sata odlične zabave.Meni je film baš legao.:lol:
Daleko je bolji od njenog šestostrukog oskarovca The Hurt Locker.Doduše nije ona pisala scenario ,ali film je ljigavština.Čak se i ne sećam o čemu se tačno radi(potisnuo sam to u podsvesno ) ,sećam se samo da je američki patriotski.

:lol: Da, vidis,to nisam primjetila ranije. A upravu si.
al' nisi u pravu za Fight Club. Kao sto rekoh, savrsen kraj, al sto ljudi , sto cudi :D
enivej....

knowing-movie-nicolascage-300x274.jpg

Na pocetku nisam imala nikakva ocekivanja za " Knowing " . MIslila sam da je prosijecna zabava,a onda je postepeno poceo da me odusevljava....ali...ali....

Prelijepo uradjen film, onako, bas po mom ukusu za jedan naucno-fantastican film.Odlican pocetak, gradacija radnje ,napetost, pazljivost ka detaljima,sjajni glumci, sto mladi sto stari, Kejdz podnosljiv, vidjelo se da se imalo para, sve kako treba...i bas mislih, ovo je najbolji noviji SF(posto naucno fantastican nije vise kul :lol: )nakon I,Robot ( ne,nemojte osudjivat' jednostavno volim taj film i shad ap) ...kad ono...pred kraj...religijska sajentoloska propaganda,izvrsena na krajnje netaktican i previse ocigledan nacin da bi bila shvacena za ozbiljno.

Mrs tamo....citav potencijal filma otisao niz vodu.....................
Guglala sam kasnije Knowing da vidim dal je neko primjetio isto sto i ja ,ili ja tripujem pod uticajem Balkanskog sindroma.I ispostavilo se da je to najvise ljudi zamjerilo filmu. Samo je jos Tom Kruz u glavnoj ulozi falio...ko ne vjeruje,nek pogleda.

Isto SF film sa jednim drugim sajentologom u filmu i isto tako veliko razočaranje :lol:

http://www.imdb.com/title/tt0117333/

l_117333_20c53e6e.jpg

Film počinje odlično ,Travolta vidi neku svetlost na nebu posle povratka iz lokalnog paba.Posle toga stiče ceo niz natprirodnih sposobnosti,( jedna od odličnih scena kad treba da pomogne nekim Meksikancima,koji ne znaju engleski u toku vožnje autom od pola sata, nauči španski jezik .)
Posle natprpirodnog početka filma ,čovek bi očekivao i natprirodno,tačnije vanzemaljsko objašnjenje razloga,a sve navodi na vanzamaljski uzrok.Film počinje lagano,radnja se zahuktava, ide sve brže i brže ,dolazi do kulminacije i očekujem ono što sam čekao svih 123 minuta filma,sedim kao na iglama... čekajući dase pojave mali zeleni i kažu dolazimo u miru ,ili nešta slično, bilo šta smisleno, a na kraju se ispostavlja da je u pitanju nešta drugo.

Lik pati od nekog neobičnog oblika tumora mozga.Kad sam saznao kakav razlog je u pitanju ,psovao sam i Travoltu i sve ostale koji su učestvovali u stvaranju filma :lol:

Zato što u filmu nešto ne funkcioniše. Možda to što likovi nisu dosledni. Svejzi ne zaslužuje onu poslednju vožnju, eto.
Hm. U pitanju je Keanu. Njegova gluma je uvek drvena. Malo se popravio otkako je izgubio verenicu u nekoj vrsti nesrece. Mislim morbidno je to sto kazem ali malo je bolji glumac otad.
Ali Svejzi. Ah, pa pamtim ga po toj ulozi i po Duhu sa Demi Mur (nesudjenoj Estevez). Covek je bio pravi bro.

Back