zalost i 21. vek

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
juce je sahranjena komsinica
zena u najlepsim godinama, ali je bombardovanje uzleo svoj danak
deca su dosla iz inostranstva gde zive da je sahrane sa ocem
deli nas bastenska ograda, uvek smo bili tu kad je nekome nesto trebalo
rucak koji skuvaju mirise i u nasem dvoristu, brsljen koji poraste sa nase, prelije se na njihovu stranu
svako jutro mahnemo jedni drugima
juce je sahranjena, a jutros sa njihove terase odzvanja zveket escajga i porculana, graja dok doruckuju
glasovi se preplicu u nadjacavanju..prica se o nekoliko dana koje mogu da provedu ovde sa ocem, pre nego sto se vrate na zapad
imaju malo vremena

da li je vreme u kome zivimo nametnulo ritam po pitanju svega, pa i zalosti

juce je sahranjena komsinica
zena u najlepsim godinama, ali je bombardovanje uzleo svoj danak
deca su dosla iz inostranstva gde zive da je sahrane sa ocem
deli nas bastenska ograda, uvek smo bili tu kad je nekome nesto trebalo
rucak koji skuvaju mirise i u nasem dvoristu, brsljen koji poraste sa nase, prelije se na njihovu stranu
svako jutro mahnemo jedni drugima
juce je sahranjena, a jutros sa njihove terase odzvanja zveket escajga i porculana, graja dok doruckuju
glasovi se preplicu u nadjacavanju..prica se o nekoliko dana koje mogu da provedu ovde sa ocem, pre nego sto se vrate na zapad
imaju malo vremena

da li je vreme u kome zivimo nametnulo ritam po pitanju svega, pa i zalosti

Ja znam da se nas narod do prije par godina cudio zapadnjacima i cinjenici da oni dva dana nakon sahrane idu na posao...eto vam sada, kapitalizam. Para vrti tamo gdje burgija ne moze :)

Nije to samo na zapadu, svugdje je tako. Kapitalizam ne stedi nikoga.
Slusao sam mnogo prica kako smo mi dole ovakvi, onakvi...sve najbolje, samo ovi preko grane glupi, ludi, bez emocija...ali evo...polako se pokazuje da su ljudi svugdje isti i da je jedina razlika zivotno iskustvo tj nacin zivota koji prati isto.

Nije to do kapitalizma, ne verujem da su ranije na selu, nakon sahrane prestajali da npr. 10 dana (ili već ne znam koliko se smatra "normalnim") hrane stoku, muzu krave... žanju pšenicu ako je baš bilo vreme za to.

mene uvek sokira gledanje americkih filmova.kad im neko umre,ili na sahranama...to se niko ne potresa,niko tu zapravo ne tuguje.jeste to samo film,ali ako prikazuju ostalo,kako to da ne prikazu i tugu?

Nije to do kapitalizma, ne verujem da su ranije na selu, nakon sahrane prestajali da npr. 10 dana (ili već ne znam koliko se smatra "normalnim") hrane stoku, muzu krave... žanju pšenicu ako je baš bilo vreme za to.

Princip kapitalizma je isti...razmjena privatne imovine (krava, mlijeko) za licnu dobit (hrana, roba itd)...ako je (kravu) ne nahranis nema "dobra"...
To je danas malo vise uzelo maha (na Balkanu, pa se ljudi snebivaju) zato sto je socijalizam umro, skoro...prije par godina...bar na prostoru ex-YU :)

Poslednja izmena:
mene uvek sokira gledanje americkih filmova.kad im neko umre,ili na sahranama...to se niko ne potresa,niko tu zapravo ne tuguje.jeste to samo film,ali ako prikazuju ostalo,kako to da ne prikazu i tugu?

Ma kao moja mama da prica :heart:...jeste, bas...samo nase mame znaju voliti svoju djecu i samo one imaju emocije mhm (ironija...dok ne dodje so sarkazma) :)...

Poslednja izmena:
Princip kapitalizma je isti...razmjena privatne imovine (krava, mlijeko) za licnu dobit (hrana, roba itd)...ako je ne nahranis nema "dobra"...zato kazem.
To je danas malo vise uzelo maha zato sto je socijalizam umro, skoro...prije par godina...bar na prostoru ex-YU :)

Pa čak ni u tom socijalizmu nisi mogao da budeš na nekom, ne znam koliko dugom plaćenom odsustvu nakon sahrane. Bolovanje da, ali to se može i danas, ako je zaista potrebno.

Sa druge strane, u socijalizmu si bio siguran da ti je radno mesto zagarantovano do penzije, danas više nije tako. Da je valjalo, i moglo tako na duže staze, opstalo bi. Ali nije.

Nije to samo na zapadu, svugdje je tako. Kapitalizam ne stedi nikoga.
Slusao sam mnogo prica kako smo mi dole ovakvi, onakvi...sve najbolje, samo ovi preko grane glupi, ludi, bez emocija...ali evo...polako se pokazuje da su ljudi svugdje isti i da je jedina razlika zivotno iskustvo tj nacin zivota koji prati isto.

vrednost u coveku je da je pomiren sa sudbinom;
samo nedokazana deca vriste i valjaju se po podu uzalud.

Covek mora razumno da shvata smisao ovog postojanja .

niko ne govori o naricaljkama,normalno je da se covek slomi kad mu neko iz kuce umre.ne znaci da treba da trci u krug i place pred publikom,al tuga je po meni normano osecanje
ovi bre ameri,ko na traci.danas te ima sutra se doteras pa ides na otvaranje testamenta

Pa čak ni u tom socijalizmu nisi mogao da budeš na nekom, ne znam koliko dugom plaćenom odsustvu nakon sahrane. Bolovanje da, ali to se može i danas, ako je zaista potrebno.

Sa druge strane, u socijalizmu si bio siguran da ti je radno mesto zagarantovano do penzije, danas više nije tako. Da je valjalo, i moglo tako na duže staze, opstalo bi. Ali nije.

moj muz dobio sedam dana i za majku i za oca

- - - - - - - - - -

cemu potresanje?

pa ne misli se tu samo da ti umre zena :lol:

Back