Zalazak sunca

Gigo:
Da li je dovoljan otvor blende f:8-11 ako je u pitanju jaka sunceva svetlost, mislim da je to isuvise otvoreno.
Sa filterom jeste,skida 2 do 4 blenbde u zavisnosti od gustine (jacine)

Inace,tamne,pod eksponirane slike se mogu i korigovati i ispraviti,ali pregoreli (svetli ili pre exponirani delovi nikako)

Anaboj, video sam na nekom sajtu sta moze ND filter. Stvarno je dobra stvar i kupicu ga prvom prilikom.
Ali kada ga nemas sta fali fotografijama koje su ispale kao ona dva zalaska bez ikakvog filtera.

Ljudi pomagajte. :lol:
Kako sam brzopleta, kupila sam adapter i filter, medjutim nisam kupila "garavi", vec neki providan i obican, za zastitu od UV, i sad ne znam da li da ovaj zadrzim ili da ga zamenim? I taj drugi, koliko da bude gust, da li da uzimam pola garav-pola providan, nemam pojma. :lol:
I da li za dve ili tri blende da smanjuje jacinu svetlosti? :?

Divlja probaj UV filter da zamenis za ND tj. "garavi" kako ga zovu. Polu providna varijanta ti je korisna.
Drugom prilikom mozes uzeti i kompletno garavi. UV ti nije nephodan, uglavnom ga ljudi koriste kod SLR i DSLR foto-aparata da bi zastitili staklo na objektivu od udarca ili prljavstine.

Odlicno, inace miamia je ubacio nekoliko fotografija na kojima je koristio takav ND tj. garavi filter (mislim u temi ostale fotke...) i tamo mozes videti njegov efekat. To je bilo pre neku nedelju.

Ooo . . . .lude li zene . . . :lol: :lol: :lol:
Pa, kad si kupila ? Je l' na Banovom brdu ? Sad sam bio ( zbog tebe - casna rec ) u toj radnji, da saznam i dam ti info, a ti vec kupila . . .
Pricaj - brzo ! Kupila si onaj holder sto se srafi ispod aparata, sa dva filtera u kompletu ili . . .

p.s.
Ajd' slikaj to sto si kupila.Mislim da je najlakse za dalje objasnjavanje. :)

Sad im gledam sajt, ne vidim pola-pola, a koja je razlika izmedju ND4 i ND8? :-?
I kakvi su ovi CPL?

http://www.bmfoto.co.yu/katalog/filteri/5

edit: nadjoh sta je cpl.:razz:
Polarizer – Polarizacioni filter. Služi da eliminiše odsjaje sa glatkih površina koje reflektuju svetlost (ekran televizora, monitora, vetrobranskog stakla na automobilima, staklenog akvarijuma,...). Postoje dve vrste polarizacionih filtera koji se koriste u fotografiji. To su linearni i cirkularni. Linearni su dosta jeftiniji i podrazumevaju ručno podešavanje (okretanjem) otklanjanja refleksa. Medjutim, u digitalnoj fotografiji nije poželjan jer često prouzrokuje netačan rad većine Autofokusnih sistema. To je glavni razlog zašto se na digitalnim fotoaparatima obavezno preporučuje cirkularni polarizacioni filter, koj pored ostalog nema potrebu podešavanja ugla.

CPL filter je cirkularno polarizacioni filter, na istoj strani 49 " ...samo fotke..." se nalazi jedna moja fotografija gde koju sam napravio sa CPL filterom. Sa njim sam napravio veci kontrast izmedju neba i oblaka ( taj dan nebo je vec imalo duboko plavu boju sto mi je dodatno pomoglo kao i fotoshop gde sam na levels dobio jos veci kontrast oblaka i neba ali samo male korekcije).
Sa njim mozes i da skidas refleksiju sa stakla,vodene povrsine kao i blago da korigujes svetlo gde god je ono prejako . CPL filter takodje zbog svoje karakteristike skida oko 2-3 blende.
Slican efekat kao kod ND ali Nd ipak ima dobru stvar koju nema CPL filter.
Polu-polu ND filter kod fotografije koju je napravio miamia zatamnjuje oblake i u isto vreme mozes normalno da vidis sve sto si uslikao na zemlji.
Na mojoj fotografiji ja sam sa CPL filterom dobio prelepo nebo ali mi je zato svo zelenilo na zemlji bilo previse tamno, pa sam morao da ga dosvetljavam u fotoshopu i opet nisam dobio zadovoljavajuci efekat. Za takve varijante (pejzaz,zalasci sunca) najbolja varijanta je ND ili GND (nisam siguran kakva je razlika) pola staklo pola garez.
Nadam se da sam uspeo da ti pojasnim stvar , oba primera imas na strani 49 ...samo fotke...

E, ovako . . .
Prvi je ND ( samo - bez G ) i on sluzi da skine onoliko blendi koliko je predvidjeno proizvodjackom specifikacijom.Najcesce ( ima milion primera ) se koristi npr : fotkas reku u sred bela dana . . .koliko god da zavrnes blendu-ima dosta svetla da bi produzio expoziciju i dobio efekat ' reka kao ulje '.Tu dolazi do izrazaja ND filter jer ti omogucava jos manje svetla od onoga sto imas.
Drugi i treci su GND iliti gradual filter.Gradual se zove zato sto je ' preliven ' sivom preko providnog.Kao gradual u fotosopu.
Cetvrti je circular polarizer.To sto je divlja pominjala je linear polarizer i on se vise ni ne koristi.Circular ne smeta focusu i sluzi da polarizuje zrake svetlosti i kao sto rece gigo uzima par blendi svetlosti.Najveci ucinak mu je kada je izvor svetlosti sa desne strane aparata i filter se okrece pri cemu otklanja nezeljene refleksije na staklu, vodi, dodaje kontrast i jako zaplavi nebo, a istice oblake itd.
Ovo sto sam napisao je onako kako ja vidim stvari i ja "naucnije" ne umem da objasnim. :)

Kupila sam ND4, al' nema pola-pola, nacicu vec negde.:-)
Nego sam kupila i "wide lens with macro". Mnogo dobra fora i ispucala sam danas 500 fotki. :lol:
Oblaci su bili fenomenalni!

Hvala vam. :razz:

JEEEEEEEEEE, ako nije pola-pola onda ti jednu polovinu prepolovi i ostavi onu garavu a drugu baci, ili od nje napravi jos jedan pola-pola garavi filter i prodaj nekome. (shala, morao sam ,sorry,bilo je jace od mene)

Back