CPL filter je cirkularno polarizacioni filter, na istoj strani 49 " ...samo fotke..." se nalazi jedna moja fotografija gde koju sam napravio sa CPL filterom. Sa njim sam napravio veci kontrast izmedju neba i oblaka ( taj dan nebo je vec imalo duboko plavu boju sto mi je dodatno pomoglo kao i fotoshop gde sam na levels dobio jos veci kontrast oblaka i neba ali samo male korekcije).
Sa njim mozes i da skidas refleksiju sa stakla,vodene povrsine kao i blago da korigujes svetlo gde god je ono prejako . CPL filter takodje zbog svoje karakteristike skida oko 2-3 blende.
Slican efekat kao kod ND ali Nd ipak ima dobru stvar koju nema CPL filter.
Polu-polu ND filter kod fotografije koju je napravio miamia zatamnjuje oblake i u isto vreme mozes normalno da vidis sve sto si uslikao na zemlji.
Na mojoj fotografiji ja sam sa CPL filterom dobio prelepo nebo ali mi je zato svo zelenilo na zemlji bilo previse tamno, pa sam morao da ga dosvetljavam u fotoshopu i opet nisam dobio zadovoljavajuci efekat. Za takve varijante (pejzaz,zalasci sunca) najbolja varijanta je ND ili GND (nisam siguran kakva je razlika) pola staklo pola garez.
Nadam se da sam uspeo da ti pojasnim stvar , oba primera imas na strani 49 ...samo fotke...