Zalazak sunca

Ghost u pravu si, preterao sam sa photoshopom. Najvise na onoj srednjoj fotografiji. Sredjivao sam ih za shutterstock, da ih sto bolje prodam. Fotke sam napravio pre vise meseci i nisam bas imao nameru da ih ovde prikazem i to jos u ovakvoj izvedbi. Imam ih jos dosta slicnih. Na trecoj fotografiji i nisam preterano radio jer su oblaci bili stvarno cudni. Cesto gledam u nebo i oblaci me uvek privlace. Uvek iskoristim priliku ako je nebo neobicno, ali nekad i nisam u situaciji da uradim fotku jer nemam aparat, kod sebe i onda se gorko kajem i to mi stvarno tesko pada kad propustim nezaboravan trenutak sa neba. Skoro mi se desilo (pre 8 dana) da sam propustio fenomenalan zalazak sunca, ne zelim toga da se secam.

divlja:
Mora da se nadje neka poljana, ghost. :lol:

Meni je ovaj najdrazi zalazak, no photoshop. :-P

http://img2.imagetitan.com/img.php?image=1_s3700080.jpg
...uuu...lepo seko lepo...Ma znam bre poljana samo svuda zgrade breee...a i kad odlutam negde van grada,na neku periferiju,ili na Tvrdjavu ili tako negde redovno bude corak!Pre neko jutro sam ustao u pola 4 ujutro da fotkam izlazak suncai padne kisha,i ne pojavi se sunce...no ne odustajem...sve shto sam radio ovijeh dana nisam neshto bash preazdovoljan pa necu ni da kachim...bice
@Gigo-nisam rekao da si preterao samo primecujem...i nishta loshe :wink:

Ajd' kad smo ko p.shopa, kako vam se svidja ova
DSCF1363a.jpg

Jel' nije malo preterana?

Malo sam pojacao boju a zrak sunca koji prolazi kroz oblak sam takodje pojacao da bi izgledalo efektnije. Taj zrak sunca je stvaran, samo je malo pojacan. Za ovaj forum verovatno ne bi tako sredjivao fotografiju, vrlo malo. Mrzelo me je da trazim original fotografiju po diskovima pa sam ju samo prebacio ovako sredjenu iz foldera na kompjuteru takvu kakva je, kao i ostale.
Imam jos dosta slicnih pa cu mozda drugom prilikom da posaljem.

Danez, u svakom slucaju je bolje sada ovako sredjena. Nisam siguran da li bi moglo malo drugacije da se uradi. Kad bi imao original voleo bi da vidim kako bi ja nju obradio. Mislim da ima previse crvene boje, mogao bi nju da smanjis i dodas malo zute a tamnije delove oblaka jos zatamnis i onda ce biti kontrastnije i efektnije. Samo nemoj preterivati ni sa jednom od nijansi boja. Probaj ako hoces.

Naravno Ghost, sve je na svom mestu. Za temu na ovom forumu smatram da sam preterao sto se tice obrada. Ako svi ostali ubacuju nesredjene fotke ili uz vrlo male korekcije onda mislim da ni ja ne bi trebao da preterujem. Najlakse je praviti se pametan sa photoshopom.

Ma jao stadoste mi na muku imam neke fotke koje nikako ne mogu da sredim da izgledaju zadovoljavajuce...jednom su mi boje blede drugi put prenaglashene...ma evo vidite dve tri varijante to mi j josh od zimus stoji tako u zxy varijacija...
A Photoshop treba znati i primeniti, pa shto fotografija treba da se sredi-tj.da se iz nje izvuche maximum!...na bilo koji nachin...
@Divlja-sad,ja ne bi bio ja da ne bocnem-hm,stvarnost...veruj mi da ljudsko oko ono shto vidi ustvari nije uvek tako-mozda to nekad foto-aparat ili Photoshop"vide"bolje nego mi,samo nam je teshko da poverujemo?No nebitno-kontam poentu Tvoje priche,samo ja uvek gledam za chega je namenjena fotka,pa u skladu s tim nekad bash preteram sa obradom, a nekad bash minimalno...

evo ove 3 fotke su mi bolna tachka-kako god ih obradio nisam zadovoljan...treca je skoro kao original,uz minimalne koprekcije...UDRITE ;-)

Heh a bash ta je kazem skoro original :roll:
...a ni ta mi nije bash BASH...P.C.ma znam shta si mislila...al'chisto da Ti dam temu za razmishljanje-shta je realno a shta ne?"mozda je sve ovo samo privid"
...ne,zezam se stvar je samo u tome da ljudsko oko ima mnogo bolju optiku,nego bilo koji instrument ili aparat,pa nam odredjene informacije(o boji) prenosi ujednachene,tj kako bi TREBALO da ih vidimo a ne kakve stvarno jesu.No josh jednom kazem znam shta si htela rec'
...'ajde qu noc lepo spavaj i Ti i svi fotografi...ako nisu svi vec u horizontali... :wink: :lol:

ghost, imam utisak da bi bilo najbolje nebo sa prve i ostalo sa trece.
Gigo, prva fotka je skroz netaknuta osim resajza i sklanjanja suma.Pozabavi se, voleo bih da vidim rezultate.

ghost in the shell:
Ma jao stadoste mi na muku imam neke fotke koje nikako ne mogu da sredim da izgledaju zadovoljavajuce...jednom su mi boje blede drugi put prenaglashene...ma evo vidite dve tri varijante to mi j josh od zimus stoji tako u zxy varijacija...
A Photoshop treba znati i primeniti, pa shto fotografija treba da se sredi-tj.da se iz nje izvuche maximum!...na bilo koji nachin...
@Divlja-sad,ja ne bi bio ja da ne bocnem-hm,stvarnost...veruj mi da ljudsko oko ono shto vidi ustvari nije uvek tako-mozda to nekad foto-aparat ili Photoshop"vide"bolje nego mi,samo nam je teshko da poverujemo?No nebitno-kontam poentu Tvoje priche,samo ja uvek gledam za chega je namenjena fotka,pa u skladu s tim nekad bash preteram sa obradom, a nekad bash minimalno...

evo ove 3 fotke su mi bolna tachka-kako god ih obradio nisam zadovoljan...treca je skoro kao original,uz minimalne koprekcije...UDRITE ;-)

Ja bih to ovako:

Untitled-1.jpg

^^
Pun pogodak !
ghost in the shell - probaj sledeci put sa stativom, 1 fotku exponiraj prema nebu, pa onda opucaj isti motiv bez pomeranja aparata i exponiraj prema donjem delu fotke.Onda obe fotke probaj da spojis u Tonemapping programu (HDR ).
Hvala Dane :) !
Mislim da si preterao sa saturacijom, a da ti fali kontrasta da istaknes te oblake iz crvenila.

Danez, obradio sam tvoju fotku u tri slicne varijante. Mislio sam da posaljem jednu ali mozda ce ti neka od te tri biti zanimljivija. Malo je bilo i zahtevno jer sam hteo da izvucem sto vise kontrasta na nebu.
DSCF113363-1.jpg

DSCF13363-1.jpg

DSCF11363-1.jpg

Ne razumem tu manijakalnu potrebu obradjivanja fotografija. Najlepse fotografije su, bar meni, one koje su nastale spontano, posle jednog skljoca, neobradjene. Pa od nekoliko skljocanja, valjda ce bar jedna biti dobra. Nemojte da se uvredite, ali svi ovi pokusaji ulepsavanja fotografije mi se cine samo kao nagrdjivanje originala i kao kicerica.

Sve zavisi Fibi3, ne znam kakav foto-aparat koristis. Mozda fotografije sa tvog aparata ne zahtevaju obradu. Na pojedinim fotografijama ne moram raditi dodatne korekcije preterano ali na nekima je to neophodno jer je razlika velika, pa cak iako koristim polovan objektiv nikkor 80-200 koji kosta oko 500-600 EU.
Kakav god aparat da je u pitanju korekcije su neophodne ako zelis da ih izlazes ili da ih izradjujes. To je moje iskustvo. Postoji nekakva sivkasta mrena koja jednostavno mora da se koriguje u photoshopu na levels i tek onda je fotografija bliza realnoj fotografiji. Zar da ostavim fotografiju da bude bezlicna i monotona. Ako hoces poslacu ti neki primer

Neke fotografije je tesko sredjivati jer jednostavno imaju losiju podlogu. Fotografija od Daneza mi je upravo bila takva, zahtevnija. Mozes i sam da probas. Kod fotografije Ghost in the shell sam jedino malo preterao sa bojom ali ona moze da se uradi i na drugaciji nacin.
Fibi3, posto imam vremena pronaci cu jedan primer obradjene i neobradjene fotke.
Cak i kad je skuplja oprema u pitanju zahvati su neophodni.

@Fibi-sad nije da branim svoju fotku jer i rekoh da i meni nekako uvek neshto fali.ali jednu stvar morash znati-u fotografiji UVEK popstoje korekcije!Nekad se radilou foto-laboratorijama,pa fotku tj negativ ovako ili onako exponirash,i u zavisnosti odtoga dobijesh i drugachiju fotku...Pa onda filteri na aparatima,i 100 drugih stvari,tj.tehnika,koje ustvari sluze samo da se iz fotke izvuche njen maximalni potencijal...Sad naravno fotka mora imati u neko jmeri tehnichke preduslove za to-tj,mora biti pravilno exponirana-odnos svetlih i tamnih particija,kompozicija-koja se isto moze donekle korigovati...Shvatam ja taj umetnichki stav,ali to mnogo ogranichava mogucnosti...Koga zanima bash ovih dana skeniram na diskove segmente shkole fotografije iz nekih mojih chasopisa,ima u svega-WB,boje,formati fileova,chak i dosta tog o svetlu,osvetljenju...ma sve zivo!pa kad to sredim nudim eto koga zanima da mu shibnem meilom...ili preko E-mulea
P/C@Fibi-fotke su Ti skroz OK,nemoj d Ti prepreka-bar zasad bude aparat-shto je samo(dobar)znak da imash "shlifa"...no kao i u svemu,kazu da je talenat oko 20,mozda 30 % a sve ostalo je trud i rad-nije upuceno Tebio,samo opaska!

Back