Pozdrav svima...Supruga i ja vrati smo se sa Zakintosa 12.07.2014. i evo zeleo sam da sa svima vama podelim ono sto sam tamo doziveo. Na odmor smo bili preko agencije Argus i bili smo smesteni u Laganasu u vili Delfini.
Vila Delfini je zaista jako blizu plaze i sve sto je YU-Pilot napisao svega par postova ranije je zaista tacno. Ja bih samo na to sve dodao da je jedini nedostatak vile Delfini kupatilo

Suvise je malo i dosta staro, a i nacin izvedbe ventilacije u kupatilu nije bas najsrecnije reseno. No za sve one kojima smesta toliko i nije presudan, moja je topla preporuka da odsednu u ovoj vili, jer je ambijent i dvoriste fenomenalno

Na moru vodja grupe nam je bila Marija iz Argusa i ovom prilikom je pozdravljam. Dosta nam je pomogla sto se tice opredeljivanja sta sve vredi videti, a sta je na ostrvu smaranje. Takodje, pohvalio bi i njen smisao za humor

Hm, sta reci o Laganasu...nisam bio na Ibici, ali neki sa ostrva vole da kazu da je Laganas njena grcka verzija

Mesto je upotpunosti kreirano i opredeljeno ka ispunjenju zahteva ne bas preterano pametnih, ali definitivno domisljatih engleskih tinejdzera od 15-20 godina. Glavna ulica je glavno mesto svih desavanja i zurka pocinje od 23h i traje do ranih jutarnjih sati, pa vam se tako moze desiti da, ako kojim slucajem ranom zorom idete na plazu, morate da pazite gde gazite kako nebi nagazili neko obezglavljeno telo tinejdzera. Englezi vam nece praviti probleme, jer se oni ne druze nisakim ko nije od njihove fele. U glavnoj ulici ne postoji zakon, pa ce te svasta moci da vidite od najrazlicitijih oblika kostima u kojima klinci izlaze u diskoteke tipa batmen, robin, supermen itd. pa do toga da na jednom obicnom malom skuteru istovremeno pokusavaju da se voze 4 pripita/pijana klinca. Atmosfera je u svakom slucaju dosta pozitivna...tuca ima, ali uglavnom se englezi medjusobno tuku ili, sto je i najcesci slucaj bio, njih neko tuce. Sve u svemu dozu straha ni ja ni moja supruga ni u jednom momenta nismo osetili. Kada se kaze provod u diskotekama nemojte ocekivati da cete zateci atmosferu koja vlada u nasim klubovima i diskotekama sirom Srbije. Ovde provod vise podseca na onaj koji se mogao doziveti i videti na nedavno zavrsenom Exit festivalu. Razlika je u tome sto klince nakon 1-2h provedenih u diskotekama u Laganasu, ili njihovi drugari ukoliko su i oni sami u stanju, ili izbacivaci iznose napolje tako da je cirkulacija ljudi konstantna

Cena pica u klubovima su od 3-5e sto obicno obuhvata i ulaznicu u lokal.
Laganas je relativno malo mesto, ali su vam cene po marketima jako razlicite. Ubedljivo najjeftiniji vam je Lidl, ali do njega ako nemate kola ili motor ne mozete ni da stignete. Nakon njega dosta povoljan vam je i...uh...ne mogu da mu se setim tacnog imena, ali nesto pocinje na slovo E i nalazi se u glavnoj ulici nakon sto se prodje renta car IONIAN sa desne strane. Cene su razlicite kao sto sam rekao u svim marketima, ali prosek je ovaj: hleb 0.39-0.90e, sok od banane 1.55-2.55e, krastavac 0.14-0.5e, paradajz 0.9-1.4e, voda (pakovanje od 6x1.5l) 1-2.20e, pivo 0.5l 0.5-1.5e, nektarine 1.2-2.4e, lubenica 0.19-0.5e, jabuke 1.2-2.4e, coca-cola 2l 1.7-2e.
Sto se tice ekskurzija nebih trosio previse reci kada je o njihovom znacaju vec receno u predhodnim postovima. Jedina eksurzija koju morate realizovati je poseta Navajo plaze koja je neverovatno lepa i jedinstvena. Takodje, ukoliko imate brod/camac na raspolaganju preporuka su jos niz slicnih plaza u okolini same Navajo plaze koje odisu istom ili slicnom lepotom.
http://www.***********/download/iNFqnz5jce/IMG_2583.JPG?lgfp=3000
http://www.***********/download/bEFPlPFjce/IMG_2627.JPG?lgfp=3000
Sto se tice kornjaca Caratea Caratea njih mozete videti i u Laganasu u periodu od 19:30h -20:30h kako plivaju ka ostrvu Agios Sostis ili ka pristanistu (ja ih nisam tad video, ali ljudi iz nase vile jesu), ili rano ujutro na plazi, ali blize mestu Kalamaki gde inace i polezu jaja.
Sto se tice rentiranja u Laganasu su vam dostupni brod/camac, auto, skuter i cetvorotockas. Moja topla preporuka je da ukoliko imate dovoljno veliko drustvo iznajmite brod/camc na par dana, jer je njegova cena 100e za 6h za 8 osoba. Sa brodom/camcem mozete obici definitivno najlepse plaze i najlepsa mesta na Zakintosu. Ukoliko nemate dovoljno veliko drustvo moj predlog bi vam bio da na 2 dana uzmeta auto i na jedan dan skuter. Ja nisam tako uradio, jer nisam imao odgovarajucu vremensku i prosornu predstavu ostrva. Cena za rentiranje auta su svuda iste i iznose 35e za 1 dan, 70e za 2 dana i 95e za 3 dana. Ja sam rentirao auto u IONIAN renta centru i preporucio bih ga svima, samo bih dao savet svima da prilikom ugovaranja auta definisu tacno auto koji uzimaju. Meni se desilo da mi je obecan jedan relativno nov Hyundai, a kada sam dosao po auto sacekala me je neka sklopocija od Suzukia iz iste klase automobila (mali auto). Istina i ta sklopocija je izdrzala sve, ali moja je greska bila sto nisam trazio da mi upise tacnu marku i model automobila koju dobijam na priznanici o avansnoj uplati. Naravno, ne treba vam medjunarodna vozacka nego vam je dovoljna i obicna dozvola B kategorije. Prilikom rentiranja vozila na vise dana mozete se dogovarati sa centrom da izmedju dana pravite pauze ukoliko su vam one potrebne. Pod ovim mislim da mozete da iznajmite auto na 3 dana, a da to ustvari budu ponedeljak, sreda i petak. Potrebno je samo ove pauze najaviti onog momenta kada budete potpisivali ugovor o rentiranju sto se cini onog momenta kada dodjete da preuzmete kljceve od kola. Cena za rentiranje skutera je 10e po danu u renta centru Dennis i to je najjeftinije. Cetvorotockas je 10-15e po danu, ali vam ga nikako necu preporuciti, jer je jako nestabilan sobzirom da su putevi (asfalt) na ostvu jako klizavi.
I na kraju nesto o samom ostrvu...ostrvo je zaista lepo. Nudi svakome po nesto, pa tako plaze na poluostrvu Vassilikos i oko mesta Laganas su pescane plaze, na jugu i severo-istoku je krupan sljunak i kamenje, a na severu i zapadu kamen.
Plaze na poluostrvu Vassilikos mozete obici skuterom i sve one su pescane (jako lice jedna na drugu) osim Porto Zoro plaze koja je po meni i najlepsa na poluostrvu, jer ima kombinovan sljunak, pesak i borov hlad.
http://www.***********/download/hvdAZ3BZba/IMG_2714.JPG?lgfp=3000
Ja cu vam pomenuti neke plaze koje se bar po necemu isticu ili razlikuju. Plaza Gerakas je nacionalni park i tamo mozete videti veci broj mesta gde su polegnuta jaja, Banana beach je plaza opredeljena za sportove na vodi, St. Nickolas beach je lepa pescana plaza i nista vise i to bi bilo sve sto se tice plaza sa poluostrva Vassilikos.
Skuterom je moguce obici i moja je topla preporuka glavni grad Zante tokom noci, jer on tada odise kao pravi pomorski gradic.
Takodje, skuterom bi trebalo videti i plazu Marathias koja se nalazi na jugu ostrva i koja je kombinacija kamena i krupnog sljunka. Na ovoj plazi mozete takodje naci i videti pecine. Inace na celom ostrvu ima preko 500 pecina i nema ih samo na severu kako obicno iz agencija nude. Njih ima po celom ostrvu i gde god da osetite miris, ili bolje receno smrad sumpora, znajte da je pecina u blizini

http://www.***********/download/LKGetEwBce/IMG_2758.JPG?lgfp=3000
http://www.***********/download/kJLFIpnVba/IMG_2768.JPG?lgfp=3000
http://www.***********/download/foY9SYKHba/IMG_2770.JPG?lgfp=3000
Najlepse plaze ostavio sam namerno za kraj...

U narednom postu cu dati i njihov opis...