Quantcast

Zakon o zabrani sveštenim licima da naplaćuju svoje usluge

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.801
Lepo sam rekao - nije teško biti fin.[/quoote]Po svemu sudeci, izgleda da je tesko.
Nemoj mi molim te davati povoda da moram da te častim zbog toga što sam moderator.
Neka ti ja budem sefte, ucinices mi cast. kad mi se, vec, nisi zahvalio na lepim zeljama. Bice mi zadovoljstvo da sam prvi i pre svih.. Nemoj da kazes da sam te provocirao, odnosno izazvao. (PROVOKACIJA = IZAZOV)Hristos se nije dao tako lako, sve dok ga nisu razapeli.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
32.380
Zasto odmah nisi bio dao ispravan link?

A koja je prva recenica u tom linku, ciitas li uopste? :arrow:

Srpskim sveštenicima, od kojih mnogi mesečno zarade u proseku oko 1.500 evra, država će uskoro početi da plaća poreze i doprinose za penziono i socijalno osiguranje.
Prema tome, to "mnogi" je toliko pausalna ocena, jer verovatno onda "mnogi" imaju i kudikamo manje, pa se ne moze uzeti kao validna cifra nego kao opste mesto i neka proizvoljna konstatacija.

Rekao sam ti celu istinu. U Srbiji ima puno zatucanog sveta.
Tako je, ima zatucanog sveta a najzatucaniji je onaj koji iskljucuje koherenciju nauke i vere, "zaboravljajuci" da su neki od najvecih naucnika i duhova ovog i "onog" veka bili religiozni, pobozni.
I to cak nije ni zatucanost, to je vec teska malogradjanstina.
 
Poslednja izmena:

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.801
Prema tome, to "mnogi" je toliko pausalna ocena, jer verovatno onda "mnogi" imaju i kudikamo manje, pa se ne moze uzeti kao validna cifra nego kao opste mesto i neka proizvoljna konstatacija.
To sto je to "mnogi" toliko pausalno ne menja sustinu ovog pitanja. Mi smo zaostala i siromasna zemlja u kojoj popovi zive kao da su u raju, bogovski.


QUOTE="Kerkyra, post: 37961245, member: 353381"]Tako je, ima zatucanog sveta a najzatucaniji je onaj koji iskljucuje koherenciju nauke i vere, "zaboravljajuci" da su neki od najvecih naucnika i duhova ovog i "onog" veka bili religiozni, pobozni.
I to cak nije ni zatucanost, to je vec teska malogradjanstina.
[/QUOTE]To sto su neki naucnici bili pobozni cudi samo one takozvane zatucane, jer kada bi tvrdili da boga nema, ne bi imali ni glavu, ne bi imali cim da misle. Setimo se Djordana Bruna i slavne Svete Inkvizicije. Ocigledno da ima ljudi, mislim vernika, koji veruju da je bog sve ovo stvorio pre 6000 godina. Svaka cast i cest takvim umovima. To saznanje je vernicima dala nauka.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
32.380
To sto je to "mnogi" toliko pausalno ne menja sustinu ovog pitanja. Mi smo zaostala i siromasna zemlja u kojoj popovi zive kao da su u raju, bogovski.
Pa ne zive svi ni izdaleka. A tebi bas oni smetaju, kojima nista ne dajes (dinar za markicu bolije ne spominji, mene bi bilo sramota da spomenem iz ciste kulture), umesto onih kojima stvarno dajes i to mnogo i uglavnom nedobrovoljno?


To sto su neki naucnici bili pobozni cudi samo one takozvane zatucane, jer kada bi tvrdili da boga nema, ne bi imali ni glavu, ne bi imali cim da misle. Setimo se Djordana Bruna i slavne Svete Inkvizicije. Ocigledno da ima ljudi, mislim vernika, koji veruju da je bog sve ovo stvorio pre 6000 godina. Svaka cast i cest takvim umovima. To saznanje je vernicima dala nauka.
Pa eto vidis, otkrio si "toplu vodu", ali neka je i tako kao sto rece.
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.134
Itekako sam izucio istorijat crkve. Prvi koji se nazvao hricaninom je bio Ignjacije iz Antiohije, Pavlov ucenik.A ti procitaj sta je Pavle odredio, episkope , djakone, ucitelje. u bibl. tekstu pise da i vladike treba da se zene.
Dakle . gde su tu pape, patrijarsi, i svi ostali crkveni "velikodostojnici", :?:
"
Rano kršćanstvo[uredi - уреди | uredi izvor]
Glavni članak: Rano kršćanstvo
Procesija kroz katakombe sv. Kaliksta u Rimu.

U prvom stoljeću su kršćanske zajednice bile izgrađene na nezavisnosti i slobodi svakog pojedinca.[3] Njemački povjesničar Hans von Schubert govori o nepostojanju crkvene organizacije u 1. vijeku, kada je prvobitna kršćanska zajednica bila povezana samo "zajedničkom vezom vjere, nade i ljubavi."
Budući da su prvi kršćani osjećali da su hodočasnici i stranci na Zemlji, nije bilo potrebe za stalnim ustanovama.[6]

Apostol Pavle u svojim poslanicama, koje predstavljaju najdrevnije postojeće tekstove crkvene istorije, svaki put kada koristi termin „crkva“ za oblasti šire od jednog grada (npr. Makedonija, Judeja itd.) se služi množinom (crkve Makedonije, crkve Judeje itd.).
Kada se, međutim, izraz „crkva“ odnosi na jedan grad, tada se konstantno upotrebljava jednina (crkva Soluna ili ona koja „obitava“ u Korintu itd.).[5] Crkva kao organizovana zajednica za osnovu geografski ima grad. Crkva kao organizovana zajednica je od nastanka bila lokalna Crkva. Razne lokalne Crkve nalazile su se u konstantnoj vezi preko poslanika, prepiske (kasnije i putem sabora), ali je u osnovi svaka lokalna Crkva bila samoupravna.[5]

Tokom 1. veka su u hrišćanskim zajednicama važnu ulogu imaju apostoli i učitelji, a naročito proroci.[7]
Izvorno su ranohrišćanske crkve bile "harizmatičke zajednice" (Ehrman).
Verovalo se da je svakom članu zajednice dodeljen "dar" Duha (harizma) kako bi pomogao zajednici: postojali su darovi poučavanja, upravljanja, milostinje, lečenja, prorokovanja, itd.
Ali, kako su očekivanja skorašnjeg kraja sveta počela da blede, postalo je jasno da mora postojati stroža crkvena struktura, posebno ako je crkva trebalo da postoji dugoročno.[8]

Vremenom, Crkve su počele da imenuju vođe koje će donositi odluke, počela su da se uobličavaju pravila o životu zajednice, upražnjavanju rituala, obučavanju novih članova, itd.
Često su se hrišćani okupljali u kućama imućnijih članova, koji su postajali prvi lideri crkve.[8]
Počela su da nastaju i pisana pravila kako crkva treba da bude uređena.
Prvo poznato crkveno pravilo, Učenje apostola, napisano je oko 100. godine.[8]

Krajem 2. veka, pravoverni hrišćani su počeli da određuju objektivne kriterijume za pripadanje crkvi.
Svako ko je ispovedao veru, prihvatao obred krštenja, učestvovao u bogosluženju, i pokoravao se sveštenstvu, bio je prihvaćen kao hrišćanin. Biskupi su iz toga isključivali one koji su stavljali u pitanje ma koji od tri elementa ovog sistema: doktrinu, obred i svešteničku hijerarhiju — a gnostici su osporavali sva tri.[2]

...

Suzbijanjem gnosticizma pravoverne vođe su ustanovile organizovan sistem koji je ujedinjavao sve vernike u jednu institucionalnu strukturu.
Jedina podela koju su dozvoljavali unutar zajednice bila je podela na sveštenstvo i pastvu, i nisu dopuštali nikom da se izuzima od pokoravanja doktrini, obredu i disciplini koju su zavodili sveštenici i biskupi.
Gnostičke crkve koje su odbacile taj sistem u korist subjektivnijih oblika religijskog udruživanja preživele su još nekoliko stotina godina.
[2]

...
U kracem obliku , a ovde nesto vise :

https://sh.wikipedia.org/wiki/Hrišćanska_crkva

"„Različiti su darovi a Duh je isti.
No svakome se daje projava Duha na korist:
jednome se daje kroz Duha reč mudrosti; a drugome reč znanja po istom Duhu; a drugome činjenje čudesa, a drugome proroštvo, a drugome razlikovanje duhova, a drugome različni jezici, a drugome tumačenje jezika.
A sve ovo čini jedan i isti Duh, deleći svakome ponaosob kako hoće.“ (DAP 1.Kor 12:4-11.)"


"
„Sve daje Duh Sveti: izliva proročanstva, čini sveštenike, nepismene nauči mudrosti, ribare pokaza kao bogoslove, sabira sav sabor crkveni. Jednosušni i saprestolni Ocu i Sinu, Utešitelju, Slava Tebi“[1].
"
Evo reči Premudrog:
„U lukavu dušu ne može ući premudrost, i neće obitavati u telu porobljenom u grehu.
Jer Sveti Duh premudrosti udaljiće se od lukavstva, i ukloniće se od nerazumnih mudrovanja, i postideće se od nepravde koja se približava“.[11]

Hulom na Duha Svetoga ili „smrtnim grehom“, po tumačenju Vaseljenskog Sabora,[12] razume se svesno i okorelo protivljenje istini, „jer je Duh istina“.[13] – kako se On i naziva u besedi Gospodnjoj i molitvi Crkve, Duh istine.[14]"


Da li se i dalje smatra da je ovaj deo predat samo Apostolima ili ima "nesto i za one potonje" ?

"Ovde treba da se još jedanput napomene da učenje Hristovo, i crkveno, ne razjedinjuje jednu stranu života od druge, nego ih predstavlja celovitim (nepodeljenim): ukoliko se više podvižnik Hristov u tišini i u dubini srca svog ispunjava Duhom Svetim, utoliko je smeliji među ljudima, i tako njegova reč ima više autoriteta.
U tom smislu Gospod je uveravao Svoje apostole da buduća bliskost Svetoga Duha sa njima znači da će njihov rad biti plodniji, nego li produženi boravak sa njima Samog Isusa Hrista, Spasitelja. „Bolje je za vas da ja odem, jer ako ja ne odem, Utešitelj neće doći k vama; ako li odem, poslaću ga k vama.“[17]
Još ranije Jevanćelistu Jovanu Gospod je skrenuo pažnju na vrlo tesnu vezu Svojih iskupiteljskih stradanja sa dolaskom Svetoga Duha:
„Ko je žedan neka dođe meni i pije. Ko u mene veruje, kao što Pismo reče, iz utrobe njegove poteći će reka vode žive. A ovo reče o Duhu kojega trebaše da prime oni koji veruju u ime njegovo, jer Duh Sveti još ne beše dat, zato što Isus još ne beše proslavljen.“
[18]
Naravno, ova uzročna veza između odlaska Hristovog na stradanja i vaznesenja na nebo, te slanja Svetoga Duha, ne sme da se zamišlja tako naivno i grubo, onako kako je to urađeno u nekim dogmatikama koje ovde razumeju ne odlazak Isusa Hrista na stradanje, nego samo Njegovo vaznesenje na nebo kao i slanje Svetoga Duha sa tog neba, tj. neko slanje koje kao da je fizičko. Ovde je reč o prosvećenju celog čovečanstva stradanjima Hristovim, a posebno svih verujućih, i zatim o potvrđivanju ovog prosvećenja silaskom Svetoga Duha.".
"Do ovog pedesetog dana Hristos je bivao sa njima i pored njih, a sada će biti u njima kroz Svetoga Duha, Koji je njih prosvetio i osvetio.
Zato je i govorio Apostol Pavle:
„A živim ne više ja, nego živi u meni Hristos“

" „Crkve po svoj Judeji i Galileji i Samariji uživahu mir napredujući i hodeći u strahu Gospodnjem, i umnožavahu se utehom Svetoga Duha.“[43] Poslednje reči treba posebno da se podvuku činjenicom da naši sektaši, nadimajući se umišljenim „darovima Svetoga Duha“ i, maštajući da Ga poseduju, preziru poslušanje prema Crkvi i ne žele da se potčinjavaju njenom rukovodstvu. ".

Nastavite sa citanjem na :
https://svetosavlje.org/ucenje-crkve-o-svetom-duhu/?pismo=lat
 
Poslednja izmena:

Esad Dzudo

Domaćin
Poruka
3.976
Nezvanično sam cuo da na snagu treba da stupi novi zakon koji svim sveštenim licima zabranjuje da uzimaju novac za svoje usluge.
Nezvanično, samovoljno davanje je okej, ači odgovor na pitanje "koliko?" - "Koliko daš" smatraće se iznudom.
(Venčanja, sahrane, krštenja, svećenje vodice)

Kakav je vaš stav o tome?

Moj lično stav o tome je da bih ja crkve kao provajdere sa Bogom, ukinula. Crkvu su stvorili ljudi, a ako treba da imam kontakt i dodir sa višom silom bio to Bog ili ko već, provajder mi nije potreban.

Prvenstveno, crkva ne plaća porez, pa bi ih kaznila zatvorskom kaznom, jer bi svi otišli u zatvor da ne plaćamo porez, zar ne? Zakon je isti za sve.

Pravno gledano, crkva je firma koja ti proda nešto (za mene maglu) za nekog drugog ke to nešto drugo, a za to što vam je "prodala" dobije i novac. Ako firma plaća, neka plati i crkva. Popravili bi stanje državne kase
Fiskalizirati, i kontrolirati svecenike, crkvenjake, i mantijase. Oni kupe kes lopatama. Ostrog 60 mil. eura godisnje.
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.801
Pa ne zive svi ni izdaleka. A tebi bas oni smetaju, kojima nista ne dajes (dinar za markicu bolije ne spominji, mene bi bilo sramota da spomenem iz ciste kulture), umesto onih kojima stvarno dajes i to mnogo i uglavnom nedobrovoljno?
Ne, ne dajem im, vec od mene otima drzava i presipa toj zadrigloj bratiji. Ta bratija je ogrezla u hedonizmu i "teskom" umnom radu, pojenju i kadjenju. Milioni, a ne jedan dinar, se skupi samo na dopunskim markama, a gde su dotacije i ostala primanja? Pokazi mi jedan jedini privredni objekat koji je crkva izgradila, opremila i pustila u pogon? Ali zato imamo one koji svercuju narkotike.
Pa eto vidis, otkrio si "toplu vodu", ali neka je i tako kao sto rece.
Mogla si da se uzdrzis od te otrcane fraze, ne prilici jednoj pametnoj zeni.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
32.380
Ne, ne dajem im, vec od mene otima drzava i presipa toj zadrigloj bratiji. Ta bratija je ogrezla u hedonizmu i "teskom" umnom radu, pojenju i kadjenju. Milioni, a ne jedan dinar, se skupi samo na dopunskim markama, a gde su dotacije i ostala primanja? Pokazi mi jedan jedini privredni objekat koji je crkva izgradila, opremila i pustila u pogon? Ali zato imamo one koji svercuju narkotike.
Mogla si da se uzdrzis od te otrcane fraze, ne prilici jednoj pametnoj zeni.
Ne luperdaj, to je namestaljka.
 

ISTRAZIVAC9

Veoma poznat
Poruka
12.857
Zasto odmah nisi bio dao ispravan link?

A koja je prva recenica u tom linku, ciitas li uopste? :arrow:Prema tome, to "mnogi" je toliko pausalna ocena, jer verovatno onda "mnogi" imaju i kudikamo manje, pa se ne moze uzeti kao validna cifra nego kao opste mesto i neka proizvoljna konstatacija.


Tako je, ima zatucanog sveta a najzatucaniji je onaj koji iskljucuje koherenciju nauke i vere, "zaboravljajuci" da su neki od najvecih naucnika i duhova ovog i "onog" veka bili religiozni, pobozni.
I to cak nije ni zatucanost, to je vec teska malogradjanstina.
Kakve veze imaju najveci naucnici sa platama svestenika, koje su minimalne oko 600 evra, :?:
Zasto Svi svestenici ne primaju Minimalac srpski, ne treba im vise, da im stomak, slucajno nije veci od njihovih parohijana, u koji ujedno spadaju i penzioneri,a znamo svi, kolike su im penzije.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
32.380
Kakve veze imaju najveci naucnici sa platama svestenika, koje su minimalne oko 600 evra, :?:
Zasto Svi svestenici ne primaju Minimalac srpski, ne treba im vise, da im stomak, slucajno nije veci od njihovih parohijana, u koji ujedno spadaju i penzioneri,a znamo svi, kolike su im penzije.
Ja ne znam, da li ti razlikujes odgovor tebi, od odgovora jednom drugom sagovorniku kad ovako mozes da pitas, a vidis valjda sta citiras?

A sto se tice "minimalca" tvoje zelje se nikad nece ostvariti iz prostog razloga jer to nisu drzavni cinovnici niti radnici u privatnim preduzecima da bi za njih vazio bilo kakav limit ili minimalac niti se tu ti pitas, vec vernici SPC koji im daju dobrovoljno.
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.134
:)

Sta kaze poslednja uradjena Statistika u Srbiji po pitanju " % " izjasnjenih gradjana o sopstvenoj religioznoj pripadnosti i kako bi ti to , clenaeru , povezao sa % - centima ulagaca u BND ( brutonacionalnidohodak) ...?
I kada su pojedini egzemplari manjine "zajahivali svestenike SPC - a" u ime svoje "zakletve titidragome" , a onda se nakon "demokratskih promena" toga odricali zarad nove , kurentnije i globalnije "egzemplarnosti" ...?
 
Top