Quantcast

Zajmokratija

hakim bej

Elita
Poruka
16.677
Stari Grci su izmislili demokratiju.
Nije ni stigla da se iz knjiga prelije u praksu, neki novi osvajaci su je porobili.
I to stanje je trajalo do danas.
Danasnji politicari su, pricajuci o demokratiji, u gradu ispod Partenona sagradili zajmokratiju.
Da li cemo svi mi potonuti kao Grci?
Evo sta Grci kazu:
 

De_Sisti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.423
Нешто сам писао на тему тог филма

Pa, nije los film. Ima zanimljivih stvari, ali nisam nesto odusevljen.

Koncept "nepostenog duga" je smislen. Verujem da je veci deo grckog duga upravo to. I kao takav, zreo za otpis i sisanje poverilaca.
Ali stremljenje ucesnika u pri kraju filma da sav grcki dug podvedu pod to nije bas u redu. Nece biti da ej bas tako... Ko je Grke terao da prave Olimpijadu? Goldman Sachs? KO je Grke terao da daju 14 plata javnom sektoru, dodatke za ciste ruke, penzije u 50oj godini. Nisam video da su tada strajkovali.

Hajde recimo da se Grckoj otpise i 100% duga.
Grcka ce za deceniju-dve ponovo imati problem duga. Zasto? Zato sto nije otklonila njegove uzroke:
1) neuspostavljena efikasna naplata poreskih prihoda i kao i sam poreski sistem (sto vec rece jedan od ucesnika u filmu)
2) neuskladjivanje drzavnih rashoda i drzavnih prihoda. (mislim, ok je koncept socijalne drzave. Lepa je to ideja, ali to kosta. NE mozes imati svedsku socijalnu drzavu ako nemas para kao Svedska. Treba da imas onoliko socijalne drzave koliko sebi mozes priustiti. Inace, jeste li zapazili ko se najvise buni u Grckoj? Radnici javnog sektora i radnici monopolistickih sektora i zanimanja.

Btw, kako to da se od uvodjenja evra, kada su kamatne stope u GER i GRE izjednacile, Grci napravise enormne privatne (licne) dugove, a Nemci ne? Mislite o tome. Postoje jasni pokazatelji (imalo je na Business Insideru) gde se vidi broj novoregistrovanih kola u Grckoj i kamatna stopa za kredite, pa se vidi jasna veza: nize kamatne stope - vise novoregistrovanih automobila (kupljenih kreditom). I odakle onda trgovinski deficit?

Dakle, ako necemo situaciju duznicke krize, onda:
1) Ustavom zabraniti planiranje budzetskog deficita, bar u delu nekapitalnih rashoda
2) Ustavom zabraniti da drzava preuzima privatne obaveze i pokriva privatne gubitke (nebitno da li su u pitanju banke, preduzeca, privatna lica, veliki-mali)
3) Ustavom zaduzivanje drzave ograniciti na nivo npr 10% GDP (a anuitete na npr 10% drzavnih prihoda u najslabijoj godini decenije u kojoj se kredit uzima)
4) Ustavom zabraniti da se uzeti drzavni krediti koriste za tekuce budzetske rashode, vec samo za kapitalne investicije
5) Ustavom propisati obavezu da drzava objavljuje u potpunosti ugovore o uzetim zajmovima, bez ikakvih crnih markera i sl.

Osnova za stabilnost je stvaranje uslova u kojem je odgovornost za sopstvene odluke nesto sto se podrazumeva i sto je neupitno.
Ako zajmodavac daje zajam zajmoprimcu, onda snosi rizik da mu se kredit ne vrati. Ok, uzece obezbedjenje za zajam, ali opet nista mu to ne jemci da ce povratiti ceo iznos zajma. S druge strane zajmoprimac rizikuej da ostane bez zalozene imovine, ako en vrati kredit.
Tacka.
Nema mesanja drzave. Nema too-big-to-fail argumenta. Svako snosi odgovornost za svoje odluke. ako nema socijalizacije profita, ne moze biti ni socijalizacije gubitaka.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.