pa ne mogu jer si zakljucana.
nema veze evo ovde
https://voca.ro/1asp7Gn4Lk38
Hvala puno na lijepim riječima, i na prepoznavanju moga poštovanja na sagovorniku.
Shvatam tvoju perspektivu. Malo je nezgodno odgovoriti na dugu audio poruku, što zbog moje zaboravnosti, što zbog nasumičnog pričanja. I sama znam biti lošiji govornik, nego što pišem ovako, zbog misli koje naviru, a što i kod tebe čujem.
Razumijem da si procjenio da je to šala, jer znaš postavljačicu teme, a onda i sam podforum "zabava".
Protiv si propagiranja satanizma, ali ne smeta ti da se šalimo na račun istoga?
I smeta ti ozbiljno propagiranje sekti, kao Jehovljevi svjedoci, gdje se slabi koraci preduzimaju da se isti spriječe? A pritome su se za satanizam preduzeli ozbiljni koraci?
Tu je malo problematično. Vjerovatno je teže prepoznati Jehovljeve svjedoke i reagovati samim tim. A ime "SATAMizam" nosi u sebi odrednicu, i pripadnost.
Između ostaloga, nije šala, pripadati i izjašnjavati pripadnost Satani. I saglasna sam da su možda ovi izgledom mračni ljudi daleko manje opasni, ali to ne mogu tvrditi jer ne znam.
Ovi vrhovni su baš iz oubiljne priče: maltretiranja, silovanja, ubijanja i žrtvovanja djece. Tu upada silni broj, ako ne i svi, giga popularni ljudi...
Magija, okultizam npr. Marina Abramović...
Orgije, maske (Film "eyes wide shut" je mali prikaz.)
egipatska mitologija, Baal, Bafemot, paganska božanstva kojima se žrtvuje djeca...
Simboli su isti, kipovi/statue.
Mnogo je toga, ali trebamo imati neku granicu sa zezanjem i zabavom.
Ja nisam imala ni sa čime granice, sa svime sam se šalila, ali onda sam shvatila da je stvar odgovornosti i da je važno da imam lične granice šta sebi dopuštam i na šta se ne mogu smijati.
Npr. pošto te zanima umjetnost kao i mene, danas je baš vidljivo odsustvo odgovornosti.
Jedan je Duško Radović, duhovit bez potrebe da bude vulgaran. Ili Dušan Kovačević, kultni filmovi i dijalozi...
Pekić, itd.
Pa svi ismijavamo savremene postavke savremenih muzeja i galerija.
Ako uzmemo narodnu muziku, neki slijed je grand...i od onih emotivnih pjesama došli smo do ovih "varanje, seks, ludilo" pjesama.
Pitam sebe i sviju nas, kako smo dozvolili da dođe do toga? Neke stvari idu mimo naše volje, idu iz finansijskih sredstava. A ti izvori nismo ti i ja.
Mene to ne čudi, ne iznenađuje, ne osjećam ništa jer ja to ne konzumiram. Ali kako vaspitati dijete, i zabrinuta sam - kako, kako naučiti dijete da kritički razmišlja, a da bude opet i socijalno?!
Teške teme....za mene je to sve tema 'satanizma' .
Nije za mene satanizam gotičarski stil oblačenja, ili pankerski... neka nosi ko želi.
Problem je u mnogo toga šta popularnost satanizma donosi.
Od raznih dostupnih bolesnih sajtova, dark veba, pedofila, itd. I to sve se danas normalizuje.
Pa kad sam gledala emisiju gdje piju mokraću kao srednjoškolka, prvo mi je bilo jako odvratno, pa gnusno, pa ogavno, na kraju normalno...
Nije po meni satanizam uopšte bezazlena tema, nije temica za šaljenje, mada može biti ako idemo sa istim predznanjem o istoj....ali autorka je napisala sve POZITIVNO o tome- a to nije uuuuopšte tačno i bezazleno.
Mislim da je to pogrešna tema za veličanje na bar sto osnova. Nije to sloboda, slobodoumlje, itd.
Ali jedino ako nije želja autorke da se povlače za uši vjernici- to mi je čak i najbolji razlog objavljivanja iste.
Ali to je opet pogrešan motiv.
A bilo kakva propaganda te teme je pogrešna. A svi znamo, samo neko zna malo detaljnije.
Ja govorim sa strane da sam proučavala prije dvije godine baaaaš detaljno.
Ali isto tako, ja kritički posmatram i dešavanja sa političke scene i dvjetskih dešavanja - i sve ukupno, koliko mogu.
Nadam se da sam se bolje obraložila. Ali meni je sasvim uredu da se na ovoj temi ne slažemo. To je okej, nemamo istu svijest šta je satanizam.
Lijep pozdrav za tebe