Задушнице СССР-а

Пропаст Совјетског Савеза пре три деценије је позитиван догађај!

• Слажем се, Совјетски Савез је био ужасна држава

• Не слажем се, Совјетски Савез је био лучоноша човјечанства

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Sovjetski Savez nije bio "rođena zemlja" nikome već nametnuta nakazna tvorevina zločinačkih boljševika, koja je zaslužila onako da prođe. Sa Jugoslavijom je bila malo drugačija situacija jer su u pitanju bilo narodi manje više istog porekla. U SSSR su na silu ugurani neki narodi poput Baltičkih. Za njih Je SSSR uvek bio zlo. Bio je to konglomerat mnogih nesrodnih naroda pa i rasa koji su bili zatočenici krvavog boljševizma. Najbrža rastuća ekonomija haha možda 50 ih i 60ih.. Ubrzo nisu imali 'leba da jedu jer su hteli da se trkaju sa USA. SSSR je sinonim za bedu, siromaštvo, gulage, masovne zločine i prazne rafove. Rusija je i danas u raljama komunizma i KGB nikad se neće oporaviti od 1917 kao ni Srbija od 1945.

Sovjetski Savez nije bio "rođena zemlja" nikome već nametnuta nakazna tvorevina zločinačkih boljševika, koja je zaslužila onako da prođe. Sa Jugoslavijom je bila malo drugačija situacija jer su u pitanju bilo narodi manje više istog porekla. U SSSR su na silu ugurani neki narodi poput Baltičkih. Za njih Je SSSR uvek bio zlo. Bio je to konglomerat mnogih nesrodnih naroda pa i rasa koji su bili zatočenici krvavog boljševizma. Najbrža rastuća ekonomija haha možda 50 ih i 60ih.. Ubrzo nisu imali 'leba da jedu jer su hteli da se trkaju sa USA. SSSR je sinonim za bedu, siromaštvo, gulage, masovne zločine i prazne rafove. Rusija je i danas u raljama komunizma i KGB nikad se neće oporaviti od 1917 kao ni Srbija od 1945.
Ne, mikane! Već tridesetih. Dok je zapad gladovao u velikoj depresiji, Sovjetski Savez je uživao blagodati života.

Zapad:
1640734902164.jpeg

1640734913671.jpeg

Vostok:

1640734928961.jpeg

Davay davay

1640735002744.jpeg

Pa nasi ljudi i idu u Rusiju da rade. U Rusiji gotovo da i nema nezaposlenosti. Nasi ljudi idu u danasnje vreme i u Kinu da rade. Ne znam da li zivimo u 21. veku obojica. A Nemacka je uvek izbor broj 1 zbog blizine.

Ja sam isao na zapad, ali sam poslednjih godina radio i sa Azijatima.

Ali nigde takvih degenerika kao u Srbiji ne vidoh. Ovde 99% gradjana boluje od granicnog poremecaja licnosti. Sve je crno belo. Nema drugih boja. Oni koji vole Rusiju, mrze zapad. Oni koji vole zapad, mrze Rusiju.

Zato i jednima i drugima kad pokazes da nije sve tako crno belo uvek nadju nacin da ti pokazu kako je sve crno belo.

Nekad Zapad belezi dobre rezultate, nekad Istok.

Ali samo Srbi beleze jednako lose rezultate iz generacije u generaciju.

Idu u Rusiju onih 0,01 posto. Nisi realan čovek šta uopšte i razgovaram sa tobom. U Kinu idu uglavnom profesori engleskog. Kina je nakazna orvelovska država bolesnog tipa. Nije Zapad sjajan, zapravo je star i degenerisan od višedecenijske liberalne propagande ali je i takav prvi izbor za ljude za razliku od Rusije, Kine i ostalih prijatelja pokojnog Slobe Miloševića. Najgori Srbi su rusofili,to su ograničeni ljudi, većina njih je za ovu vlast. Ovaj ako pobegne sigurno će uteći za Moskvu kao i Miloševići. Jedino je tamo sigurno utočište komunjarama i lopovima udbaški. Ja nemam nikakav emotivan odnos prema Rusiji, niti imam razloga da je mrzim niti volim. Niti sam bio niti planiram, samo kažem kako jeste. Uostalom koliko je tih Rusa ubio Komunizam, ne zna im se broj. Pravi Rusi su za carsku Rusiju ne za SSSR koji je pobio tolike milione Rusa.

Idu u Rusiju onih 0,01 posto. Nisi realan čovek šta uopšte i razgovaram sa tobom. U Kinu idu uglavnom profesori engleskog. Kina je nakazna orvelovska država bolesnog tipa. Nije Zapad sjajan, zapravo je star i degenerisan od višedecenijske liberalne propagande ali je i takav prvi izbor za ljude za razliku od Rusije, Kine i ostalih prijatelja pokojnog Slobe Miloševića. Najgori Srbi su rusofili,to su ograničeni ljudi, većina njih je za ovu vlast. Ovaj ako pobegne sigurno će uteći za Moskvu kao i Miloševići. Jedino je tamo sigurno utočište komunjarama i lopovima udbaški. Ja nemam nikakav emotivan odnos prema Rusiji, niti imam razloga da je mrzim niti volim. Niti sam bio niti planiram, samo kažem kako jeste. Uostalom koliko je tih Rusa ubio Komunizam, ne zna im se broj. Pravi Rusi su za carsku Rusiju ne za SSSR koji je pobio tolike milione Rusa.
Ti si druga strana te iste medalje. Stvarno ne znam zašto uopšte bilo šta razmenjuješ sa bilo kime na ovom forumu. Pošto je drugačije mišljenje za tebe atak na tvoj izolovani arhipelag razmišljanja.

Na zapad naši ljudi idu da peru tanjire i farbaju fasade. Da konobarišu. U Kinu idu da rade kao profesori, arhitekte, menadžeri. Svakako to treba otpisati i na kult belog čoveka koji vlada u Kini.

Čak i da uzmemo da zapad zauzima pozitivno, a Sovjetski savez negativno mesto u istoriji, sa čime se delimično i slažem, meni je taj licemerni osmeh na zapadu koji mnogim Srbima smeta jednako simpatičan kao i iskrena mrzovoljnost istočnih Evropljana.

Ja generalno i gravitiram zapadu ne iz nekog njihovog doprinosa književnost i etičkih principa već zato što za isti posao budem plaćen više, a ne mogu da se vratim u eru krstaških pohoda kada su ovi opljačkali Vizantiju ili u eru kolonijalizma kada su se pošteno obogatili trgujući robovima pa da taj dizbalans bogatstva ispravim. Mada je najveći uspeh zapada i njegovog doprinosa čovečanstvu upravo od vremena prve industrijske revolucije na ovamo, ne mogu da se otmem utisku da je u vreme te zlatne demokratije Zapad opljačkao i iscrpeo svaku tačku na kugli zemaljskoj.

Orvel je sam izjavio da je 1984. onako mračno napisao zato što je živeo u Londonu gde je neprestano bilo kišno vreme. A pisao je i svom duševnom slomu pada Španije i podrške Zapada Franku.

To što je Orvel napisao, u toj punoći zaista nigde ne živi. Orvel je strahovao od manipulacije strahom, a Haksli od manipulacije zadovoljstvima. Orvel je verovao da nećemo imati pristup informacijama, Haksli je verovao da ćemo biti zasuti trivijalnim informacijama i da nećemo imati vremena da se bavimo realnim problemima. Ono od čega je Haksli samo strahovao, Bernajs je pretočio u realnost kroz svoj PR. Zato i danas čovek ne može da se odbrani od sladunjave propagande sa Zapada u kojoj se Šiptari prikazuju kao jadni napaćeni hobiti koje zli Srbi žele da unište. I onda krene ta propaganda o srećnom životu na Kosovu i more pozitivnih i slatkih emocija dečice koja napokon mogu da idu u školu bez zlih Srba. A kada se progovori o uslovima života Srba, sklanja se pogled jer je mnogo lepše živeti u šarenom kraljevstvu igre i pomeranju negativnih emocija i projekcije na druge. Sovjetski savez je apsolutno arhetipska predstava i mesto gde Zapad gura sve svoje negativne emocije.

Zato kad pokušaš da pokažeš koje je sve problem SSSR rešio u vreme dok su na zapadu još bili, dobiješ histerične reakcije zbog razbijanja zablude o "carstvu slatkoće na zapadu". SSSR i Kina nikada nisu manipulisali slatkoćom. Bilo je pokušaja za vreme onog degenerika Hruščova da Sovjetski savez prikaže kao carstvo slatkoće, ali tu priču nije popio ni zapad ni Rusi. Koje savršeno zabole za carstvo slatkoće. Jer kad žele slatkoću, odu na Zapad. A kad žele realnost i grubost svakodnevnog života vrate se u Matušku. Jer koliko god bolna realnost u Rusiji bili, vredno je žrtve. Ali je i njima jasno da slatkoća zapada počiva na surovom porobljavanju ostatka sveta. Na paradoksu koji je kapitalizam ostavio iza sebe gde u Americi prosečna porodica nedeljno baci preko 100 kilograma hrane, a u Africi ljudi nemaju pristup ni pijaćoj vodi.

A to da su "caristi" pravi Rusi, samo ne znam zaista kako je to dokazivo. Pošto su Kropotkin, Bakunjin i Lenjin bili deo ruskog plemstva.

Tim pre što je i moja porodica gospodarila Starim Vlahom i za vreme Turaka bila jedna od četiri kojima nije oduzet status plemstva mi i daje za pravo da govorim o realnim dometima monarhije i kapitalizma.

Dakle, to što ja kritikujem zapad ne znači da sam je sto posto za SSSR i sto posto protiv zapada.

Ako kritikujem elemente Vučićeve vladavine, ne znači da sam za Đilasa. Tim ili/ili principima vešto manipuliše njegov britanski marketinški tim koji računa na srpsku isključivost u svemu.

Ipak ne mogu da se otmem utisku koliko kad razgovaram sa Amerikancima koji kritikuju SSSR osetim njihov iskren strah za njihov nežni temeperament. A kod Srba samo probudim sve one elemente destruktivne mržnje.

Bio bi ti dobar komunista. Samo tu svoju ogorčenost preusmeri na bogate.

Mislim da se previše malo piše ili govori o tome da su se nakon raspada sovjetske imperije posle 1991. godine proizvodili drugačiji i različito uspešni modeli u nekim od država naslednica.

Nakon raspada SSSR-a, smatralo se da će se prosperitetne evropske nacije pojaviti na zapadu imperije i da će južno centralnoazijsko dvorište biti ostavljeno. Iz današnje perspektive gledano, jasno je da priča nije bila tako jednostavna.

Realno gledano, dve "lokalne supersile" poput Ukrajine i Kazahstana bile su na granici između Evrope i Rusije i između bivše Ruske imperije i Kine i stoga su bile potencijalno skoro podjednako ranjive, ali sada je lako videti koliko su im putevi bili različiti.

U stvari ovde imamo dve koncepcije: Nazarbajevu i Juščenkovu strategiju upravljanja. Postoje tu brojne razlike između dva regiona – od migracionih trendova do razvoja finansijskih tržišta, od promena u obrazovanju do stvaranja moderne liderske elite, do uspostavljanja efikasnih tranzitnih koridora. Osim toga, mora se uzeti u obzir da je Ukrajina geopolitički daleko osetljivija i istorijski daleko konkurentnija od Kazahstana. Takođe mu nedostaje moćan izvor nafte.

Potraga Kazahstana za nazovimo novim identitetom i njegova težnja za multilateralizmom i ekonomskim rastom učinili su prirodnim da se rukovodstvo zemlje preispita idejama nove ekonomske integracije, koju je kasnije podržala Rusija kroz uspostavljanje carinske unije, a potom i EAEU. A Ukrajina je, s druge strane, delovala po paradigmi ili-ili, što ju je sve više približavalo sukobu koji je zemlju učinio "žrtvom ruskog ekspanzionizma". U Kazahstanu, gde je stanovništvo ruskog porekla bilo veće od Ukrajine i gde su oblasti sa pretežno Rusima činile skoro trećinu površine zemlje, Moskva se usudila da se suoči sa nacionalno rukovodstvo republike, njihova multisektorska politika i njihov izrazito korektan odnos prema Rusiji nisu preduzeli nikakve neprijateljske akcije, pa i danas.

Ali nije preterano reći da Kazahstan sve više postaje prirodni ekonomski lider u centralnoj Aziji, dok sama Ukrajina nastavlja da traži podršku i zaštitu. Stalna zabrinutost zbog ruskog napada – na zapadu nazvanim hibridnom ratnom taktikom Moskve – mogla bi da izazove umor na zapadu Ukrajine, posebno imajući u vidu američko-kinesku konfrontaciju i potrebu za stabilnošću u regionu u blizini centara radikalnog islamizma važnost ruskog "južna" periferija će verovatno porasti daleko iznad one njene "zapadne” periferije. Biče tu još svašta.

Tragična sudbina srpskog i ruskog naroda ogleda se i dalje u tome što neki i dalje robuju zapadu i vesele se smrti rođene zemlje. Ako je i zemlja bila u rukama komunista, onda je nije smeo tuđin cepati. Senilno carstvo je toliko zađubrilo zemlju da je bilo kakva kakvo seme moglo isklijati na tom đubrištu. Nije Srbima i Rusima nikad ni bilo dato da svoj narod u roblje pretvaraju uvodeći feudalizam. Francusku modu su na sebe navlačili sa prezirom gledali na sopstveni narod.

Stvarati imperiju po modelu zapada nikada za Srbiju i Rusiju nije bio dobar put. Jer Sloveni ne znaju da druge narode podjarmljuju.

Nit smo mi Englezi, nit su Hrvati i Šiptari crnci i indijanci pa da ih okujemo.

Svi imperijalni naši pokušaji su bili kratkog daha.

Za imperije je potrebna hladnokrvnost i bezobzirnost. A narodi takvog temperamenta kao što je slovenski ne mogu ciljati ni na šta veće do ravnopravnosti.

Taj eksperimentalni logor kako ti kažeš je bio najbrže rastuća ekonomija u istoriji sveta. Zajednica ravnopravnih naroda i lučonaša antikolonijalizma.

Za srpski i ruski narod ionako nema nade da će postati imperijalina ili kolonijalna sila. Jedino što je sigurno jeste da nikada neće biti kolonija. Ni sluga, ni gospodar.

Zanimljiv pogled. Sovjetski Savez je postojao više od sedamdeset godina i pored potpuno uništene političke utopije, iza sebe je ostavio ipak kulturu u mnogim oblastima koja zahteva poštovanje. Rusi se još uvek bore da pronađu odgovarajući način da se izbore sa tim.

Sečam se dobro, kada je 1985. godine na vlast došao tada nepoznati Mihail Gorbačov, činilo se da je duvao neki novi vetar. Započeo je opsežan reformski program koji je trebalo da reanimira bolesnu sovjetsku ekonomiju kroz elemente tržišne ekonomije. Međutim, Gorbačov se upustio u fatalnu iluziju: verovao je da će građani Sovjetskog Saveza, ako se represija smiri, voljno priznati socijalizam kao superiorniji društveni poredak. Bilo je suprotno: kroz sedamdeset godina lošeg upravljanja, građani su već bili navikli na mehanizme crnog tržišta. Kada je kontrola oslabila, otvorio se jedinstveni prozor: Mogli biste se obogatiti za kratko vreme ako biste vešto iskoristili preostale državne propise.

Neznam da li se danas bilo ko kod nas u Srbiji (a verovatno i u Rusiji) seča na Jegora Gajdara, koji je bio jedan od najvažnijih arhitekata kapitalističke šok terapije ranih 1990-ih. Glavni razlog za raspad Sovjetskog Saveza video je u nesposobnosti sistema da vodi efikasnu poljoprivrednu politiku. Tokom čitave sovjetske ere, zemlja je bila prinuđena da uvozi žito, iako južna Rusija i Ukrajina imaju najplodnije obradivo zemljište u Evropi. Sovjetski Savez je shodno tome bio zavisan od izvoza sirovina. Opšta slabost se pogoršala kasnih 1980-ih sa padom cena nafte. Krajem osamdesetih sovjetski državni računi su pokazali rekordan deficit.

Sovjetski Savez je propao ne samo iz ekonomskih razloga. Složena nacionalna politika bila je podjednako podložna krizama. Sovjetski federalizam treba da obezbedi u Lenjinovom planu da se pojedine nacije mogu slobodno razvijati unutar Sovjetskog Saveza. Sva tri ustava SSSR-a iz 1924, 1936. i 1977. godine su stoga formalno dala republikama konstitutivnima pravo da napuste Uniju (nešto slično poput nas i ustava SFRJ iz 1974. godine)

Marksističko-lenjinistička teorija pretpostavljala je da će se nacionalne razlike u najboljem slučaju i dalje odraziti na kulturu naroda. Pored toga, činjeni su pokušaji da se propagira sovjetski patriotizam koji nije bio zasnovan na nacionalnim ili etničkim karakteristikama, već na socijalističkom identitetu.

A ekonomski i politički pad Sovjetskog Saveza bio je praćen nizom katastrofa i nesreća krajem 1980-ih. Prvo i najvažnije, eksplozija reaktora u Černobilju 1986. bila je kobna, ne samo manipulacije operativnog tima već i pokušaji prikrivanja sovjetskog rukovodstva, koje je u Kijevu, 80 kilometara dalje, još uvek bilo radni dan u jednoj slavila je velika parada. U 1988. zemlja se zatresla u Jermeniji. 25.000 ljudi je umrlo, a milion je postalo beskućnik. Kremlj je mogao da ublaži nevolje samo uz pomoć Zapada. U junu 1989. sovjetsko rukovodstvo je prvi put priznalo da se u fabrici nuklearnog oružja u blizini Čeljabinska 1957. dogodila eksplozija, koja je radioaktivno kontaminirala velike delove okolnog područja. Takođe u junu 1989. na Uralu je eksplodirao loše održavan gasovod. U prolasku dva međugradska voza poginulo sotina putnika, među kojima i mnogo dece itd. itd.

Za kraj, u današnjoj Rusiji zvanično sećanje na Sovjetski Savez je ambivalentno. Često se citira Putinov govor iz 2005. u kome je raspad SSSR-a opisao kao "najveću geopolitičku katastrofu 20. veka". To je dovelo do pogrešnog zaključka da je Putin želeo da se vrati u sovjetske uslove. Putin je još 1999. godine u programskom članku opisao komunizam kao društveno-politički ćorsokak.

U Srbiji treba i mi da shvatimo, da samo imperijalna dimenzija Sovjetskog Saveza je od interesa za Kremlj – a ništa manje u tom pogledu nisu važni ni carska imperija ili, u skorije vreme, njena preteča, Kijevska Rus.

Krah Sovjetskog Saveza je najveca katastrofa za covecanstvo od kraja drugog svetskog rata pa na ovamo.

Time je narusena ravnoteza i multipolarnost sveta, takodje krahom SSSR-a pocela je i kriza i postepeni pad standarda i na Zapadu , zasto jer u vreme SSSR-a postojala je neka alternativa i na Zapadu je za te krupne kapitaliste i njihov establisment SSSR i komunizam su bili nocna mora i onda su i oni morali u svojim drzavama da obezbede prava radnicima, da im povecaju plate, davaju razne beneficije, obezbede poboljsanje zivotnog standarda, itd kako se ljudi tamo ne bi polakomili pa hteli i oni komunizam (sto bi za vlastodrsce bio pravi pakao) jer ono logicno da bi radnik negde na Zapadu rekao pa cekaj kako recimo u komunistickim zemljama oni imaju besplatno lecenje i skolovanje a mi nemamo, kako oni dobijaju stanove od drzave a mi ne, kako su njima zagarantovana radna mesta i radnicka prava a nama ne, ocemo onda i mi socijalizam/komunizam jer sta su oni bolji ili vredniji od nas i kako se to ne bi desilo onda su ti vlasnici kapitala bili prinudjeni da svojim radnicima i siroj populaciji izlaze u susret i da im obezbede veca prava, vece plate, bolje uslove zivota i sve ostalo kako bi izbegli eventualnu revoluciju na svom tlu, a padom SSSR-a nestala je i alternativa i onda i ti vlasnici kapitala su poceli da zavrcu slavinu i da polako umanjuju i ogranicavaju prava radnika, ogranicavaju i umanjuju gradjanske slobode i na Zapadu standard je poceo da opada, nezaposlenost da se raste, da raste jaz i socijalne razlike izmedju ljudi, itd jer ti vlasnici kapitala nisu vise imali taj strah od komunizma i SSSR-a i vise nisu morali da izlaze u susret svojim radnicima.

Ово што си написао делује као одличан виц и просто не верујем да ти стварно мислиш ово што си написао....

Јеси ли икад био негде у западном белом свету?У трулом капитализму где експлоатишу раднике?

Нпр.Немачка,Шведска,Аустрија...?

Немој ни једног тренутка да сметнеш с ума да је нпр.Шведска била више ''социјалистичка'' него било која држава источног блока,такође и Немачка...

П.С

У Немачкој је постојала и комунистичка партија и излазила на изборе...освајали су по 0,3 % гласова или тако нешто.

Никоме тамо није падало на памет да нешто мења,радницима поготово.

Имали су свега више и боље него било где на свету а поготово више него у било којој држави источног блока

Почев од тог ''бесплатног'' преко плате и стандарда који је био највећи на свету

И ти стварно мислиш да је ту могао да се имплементира комунизам у време блоковске подељености??:hahaha:

A ekonomski i politički pad Sovjetskog Saveza bio je praćen nizom katastrofa i nesreća krajem 1980-ih. Prvo i najvažnije, eksplozija reaktora u Černobilju 1986. bila je kobna, ne samo manipulacije operativnog tima već i pokušaji prikrivanja sovjetskog rukovodstva, koje je u Kijevu, 80 kilometara dalje, još uvek bilo radni dan u jednoj slavila je velika parada. U 1988. zemlja se zatresla u Jermeniji. 25.000 ljudi je umrlo, a milion je postalo beskućnik. Kremlj je mogao da ublaži nevolje samo uz pomoć Zapada. U junu 1989. sovjetsko rukovodstvo je prvi put priznalo da se u fabrici nuklearnog oružja u blizini Čeljabinska 1957. dogodila eksplozija, koja je radioaktivno kontaminirala velike delove okolnog područja. Takođe u junu 1989. na Uralu je eksplodirao loše održavan gasovod. U prolasku dva međugradska voza poginulo sotina putnika, među kojima i mnogo dece itd. itd.

Заборавио си да додаш на све ово и дебакл у Авганистану за који лично мислим да је доста допринео нестанку СССР-а

15.000 мртвих и 45 милијарди $ је за ту државу било превише

Neznam da li se danas bilo ko kod nas u Srbiji (a verovatno i u Rusiji) seča na Jegora Gajdara, koji je bio jedan od najvažnijih arhitekata kapitalističke šok terapije ranih 1990-ih. Glavni razlog za raspad Sovjetskog Saveza video je u nesposobnosti sistema da vodi efikasnu poljoprivrednu politiku. Tokom čitave sovjetske ere, zemlja je bila prinuđena da uvozi žito, iako južna Rusija i Ukrajina imaju najplodnije obradivo zemljište u Evropi. Sovjetski Savez je shodno tome bio zavisan od izvoza sirovina. Opšta slabost se pogoršala kasnih 1980-ih sa padom cena nafte. Krajem osamdesetih sovjetski državni računi su pokazali rekordan deficit.

Хрушчов је јавно признао да је СССР тек 1957-е успео да достигне производњу пшенице из 1911-е

СССР је био анти руска творевина, баш као што је СФРЈот био нати српска. Само Руси и Срби су угасили своје државе, и направили туђе. С тим што ту постоје некаква историска оправдања. Руска револуција носи погрешан назив. Заправо се ту радило о етничком рату, где су не Руси на челу Бољшевика, искористили помодарство нове руске елите, и Кереског која је хтела да прави од Русује Француску. А све што се дешавало овде, десило се као у складу са том руском револуцијом као непосредни резултат тог догађаја.

Back