Zadatak iz matematike koji je posvađao roditelje

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
395.900
Clip_2mat.jpg

Na društvenim mrežama se pojavio zadatak iz matematike iz jednog hrvatskog udžbenika, koji je izazvao burnu raspravu i podelio roditelje i učitelje.

Zadatak glasi ovako: „Brat i sestra su pre 15 godina zajedno imali 25 godina. Koliko će godina zajedno imati za 15 godina?“

Naizgled jednostavno pitanje pokrenulo je lavinu komentara – mnogi roditelji smatrali su da ovakvi zadaci nisu primereni uzrastu,
dok su drugi tvrdili da su upravo ovakvi izazovi ključni za razvijanje logike kod dece.

Da li znate tačan odgovor?

Probajte da rešite zadatak ako ne uspete rešenje je u spojleru
Na mrežama su se najčešće pojavljivala dva odgovora – 55 i 85.
Pravilno rešenje je ipak 85, jer: Pre 15 godina imali su zajedno 25 godina. Za tih 15 godina oboje su „dodali“ ukupno 30 godina (15+15),
tako da danas zajedno imaju 55 godina. Za novih 15 godina dodatno će sabrati još 30, pa dolazimo do 85

Trik pitanje, prevario sam se odmah jer brzam i mrzi me da razmišljam, nemam strpljenja. Bar javno priznam i iskren sam. Odgovor je u zajedno. Ta reč sabira, duplira. Samo treba progledati. Jako je lako, glupo i jednostavno. Samo treba biti skoncentrisan. Ako bi pitali, koliko će imati za 15 godina, to je jedno. A kad pitaju koliko će imati zajedno za 15 godina. To je trik. Znači jedan plus drugi kao oba. Pošto su dve osobe pa mora duplo da se računa. Jeste logika. Ali treba prvo da se rastavi pa da se sastavi. Kao sve u životu.
A šta ako znači da je samo 15 godina prošlo za oboje? Znači 7.5 svako...ili nije? Ako meni prođe 7.5 i njoj 7.5, to je zbirno 15. Zar ne? :D

Trik pitanje, prevario sam se odmah jer brzam i mrzi me da razmišljam, nemam strpljenja. Bar javno priznam i iskren sam. Odgovor je u zajedno. Ta reč sabira, duplira. Samo treba progledati. Jako je lako, glupo i jednostavno. Samo treba biti skoncentrisan. Ako bi pitali, koliko će imati za 15 godina, to je jedno. A kad pitaju koliko će imati zajedno za 15 godina. To je trik. Znači jedan plus drugi kao oba. Pošto su dve osobe pa mora duplo da se računa. Jeste logika. Ali treba prvo da se rastavi pa da se sastavi. Kao sve u životu.
A šta ako znači da je samo 15 godina prošlo za oboje? Znači 7.5 svako...ili nije? Ako meni prođe 7.5 i njoj 7.5, to je zbirno 15. Zar ne? :D
Jer ako je prošlo 15 godina a nas je dvoje onda se deli na dva. Znači 7.5 i dodaš na svoje godine. Znači 25 + 7.5 puta 2 = 40. Haha Jer oboma protiču istih 15 godina. Nije 15 za jednog, a drugih 15 za drugog.
Ovako se manipuliše...

Back