Zacenjeno dete, roditelj ili staratelj?

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.738
Naslov je mozda malo cudan, ali rec je o sledecem.

Uzimam najbolju varijantu.

Dete je u komsiluku, Svaki dan se bar jednom zaceni od plakanja i dranja. Da li pri tome dobija po dupetu zestoko ili ne, ne bih znao reci, ali uzmimo da dobije do desetak sljepki.
Uzrast deteta je od 5 do 7 godina.

Ovde se ne radi o akciji po ovom detetu, nego o situaciji.

Da li je za dete bolje da bude sa roditeljem , roditeljima kod kojih svaki dan po jednom se zaceni od placa i to traje minimum pola sata ili kod organa starateljstva?

-Roditelj ima problem sa tim detetom ili dete ima problem sa roditeljem.
-Ili roditelj ne zna kako da izadje na kraj sa nastalim okolnostima
-Kad se to desi u 6 ujutro ,pretpostavljam da nije sve u nemirnosti nego ima i inata kod deteta ili nekontrole.
-Mog rodjaka je majka mlatila svaki dan ali on je plakao i cutao, i ispade normalan srbin sad...kad se ozenio i ima svoju decu...mlatila ga je i zato sto nije hteo da jede na nacin kako ona hoce a i zbog svoje nervoze...neslusanja.
-Zacenjivanje od placa i plus dranje mi ne izgleda bas normalno svaki dan...da li to moze biti varijanta iskaza deteta, kao sto imam komsinicu koja prica +40dB, znaci kao da vice na vas, a nije gluva...
Mog komsiju otac mlatio po 5 puta dnevno, nije prebijao , nego sljepkao ali i po glavi i po turu...i mislim da nije to bas dobro resenje, bolje da je preseljen pod starateljstvo, iako ga voli , to je vidljivo...ostavilo je patoloske posledice na dete...

Nemam kontakt, izgled deteta, konkretnu situaciju , samo je rec o zvuku zacenjivanja i trajanju od preko pola sata i to svaki dan...razlicit povod, razlicito vreme.

Naslov je mozda malo cudan, ali rec je o sledecem.

Uzimam najbolju varijantu.

Dete je u komsiluku, Svaki dan se bar jednom zaceni od plakanja i dranja. Da li pri tome dobija po dupetu zestoko ili ne, ne bih znao reci, ali uzmimo da dobije do desetak sljepki.
Uzrast deteta je od 5 do 7 godina.

Ovde se ne radi o akciji po ovom detetu, nego o situaciji.

Da li je za dete bolje da bude sa roditeljem , roditeljima kod kojih svaki dan po jednom se zaceni od placa i to traje minimum pola sata ili kod organa starateljstva?

-Roditelj ima problem sa tim detetom ili dete ima problem sa roditeljem.
-Ili roditelj ne zna kako da izadje na kraj sa nastalim okolnostima
-Kad se to desi u 6 ujutro ,pretpostavljam da nije sve u nemirnosti nego ima i inata kod deteta ili nekontrole.
-Mog rodjaka je majka mlatila svaki dan ali on je plakao i cutao, i ispade normalan srbin sad...kad se ozenio i ima svoju decu...mlatila ga je i zato sto nije hteo da jede na nacin kako ona hoce a i zbog svoje nervoze...neslusanja.
-Zacenjivanje od placa i plus dranje mi ne izgleda bas normalno svaki dan...da li to moze biti varijanta iskaza deteta, kao sto imam komsinicu koja prica +40dB, znaci kao da vice na vas, a nije gluva...
Mog komsiju otac mlatio po 5 puta dnevno, nije prebijao , nego sljepkao ali i po glavi i po turu...i mislim da nije to bas dobro resenje, bolje da je preseljen pod starateljstvo, iako ga voli , to je vidljivo...ostavilo je patoloske posledice na dete...

Nemam kontakt, izgled deteta, konkretnu situaciju , samo je rec o zvuku zacenjivanja i trajanju od preko pola sata i to svaki dan...razlicit povod, razlicito vreme.
pretpostavljam da nisi roditelj...

- - - - - - - - - -

Ako neko dete cuti, ne znaci da mu je odlicno sa roditeljem koji ga nikad nece udariti, ali ce ga npr zastrasivati (ostavicemo te, dacemo te da te odvedu, umrece mama ako nisi dobar...).
Jednog dana imas tesko anksioznog coveka koji je odrastao pored divnih roditelja koji ga nikad nisu udarili niti viknuli na njega. Razlika je u tome sto kad lupis dete po guzi, to deluje vrlo ruzno i zalosno je slusati ga kad place, a ovako sve ide tiho.

ima mnogo zlocina koji se ne kaznjavaju...

Ako zanemarimo ekstreme kada roditelji zlostavljaju decu, nikakva socijalna sluzba nema nikakve sanse da bude bolji odgajatelj deteta.

Jesam li ja propustio nesto u vasem izlaganju ili ne...
Meni plac zbog batina uopste nije isto kao zacenjivanje od placa i dranje....
Ali po pricanju vas, ispada da je to samo varijanta odgovora deteta na batine...

Ako ima neko da doda u tom smislu , a ne u smislu sljepkanje ili ne....
Mene ocigledno interesuje ne odnos u vezi deteta i sama situacija, nego zacenjivanje, jer to nije ono place dete pa suze lije ko iz kabla a nije ni ono place i ne moze da dishe od jecanja...ovo je dranje....

- - - - - - - - - -

ne moze covek nista pametno da kaze na ovu temu, ako ne znas zasto se zaceni sta bi reko?

smatram jedino da se deca ne smeju biti.

Jel ti znas neku situaciju u kojoj bi se mesec dana da se ponavalja svaki put zacenio?
Ja racunam da me neko bije svaki dan, pa posle deset dana bi plakao ali se ne bih zacenio...

Pripremila dr Sanja Ristić
Zacenjivanje

Zacenjivanje ili respiratorne afektivne krize (RAK) predstavljaju epizode prestanka disanja kod dece sa mogućim gubitkom svesti i promenom tonusa tela neposredno posle događaja koji su izazvali jake emocije ili bol.
Zacenjivanje se javlja kod oko 5% zdrave dece , podjednako i kod devojčica i kod dečaka. Najčešće se javlja kod dece od 6 do 18 meseci i obično prestaje do 6-e godine.Može se javljati od nekoliko puta dnevno do samo jednom godišnje. Pozitivna porodična anamneza može se javiti u 25% slučajeva. U nekim slučajevima može biti udruženo sa anemijom.
Tipični napad zacenjivanja traje između 2 i 20 sekundi. Dete plače, forsirano izdiše , prestaje da diše i ili poplavi (plavi-cijanotični napad) ili pobledi ( bledi napad). Napadi su epizodični , neplanirani , uvek u budnom stanju , isprovocirani i javljaju se kod zdrave dece.
Plavi - cijanotični – napad
Cijanotični napad može biti u sklopu napada besa ili pokušaja deteta da preuzme kontrolu nad situacijom. Može se javiti i kao reakcija na :

Ljutnju ili frustraciju
Neuspeh da istera po svome
Iznenadni ili uznemirujući događaj
Bol
Strah
Konfrontirajuću situaciju
Traumatićni događaj

U takvim situacijama dete počinje da :

Plače snažno manje od 30 s
Forsirano izdiše-hiperventilirta
Prestaje da diše
Ima usiljeni izraz lica kao da plače iako nema zvuka
Gupi svest
Poplavi
Ukoliko prestanak disanja traje duže od 10 s kod deteta mogu da se jave trzaji mišića , ukočenost tela
Dete duboko udahne i unutar 30-60 s disanje se normalizuje
Svest i normalna boja kože se vrate
Većina dece se potpuno oporave za manje od 1-og minuta od početka napada i vrate se normalnim aktivnostima. Neka deca mogu plakati ili vrištati neki period posle toga, a druga pak deca mogu zaspati i spavati oko jednog sata.

Bledi napad
Nastaje obično kao odgovor na strah, bol , povredu - pogotovu na neočekivani udar u glavu. Nepredvidiv je. Mozak šalje signale prego vagusa , usporava rad sraca i izaziva prestanak disanja .
Desi se udarac , bol
Dete pada
Može se čuti kratak plač ali i ne mora
Srce se uspori
Dete se oznoji
Pobledi
Unautar 1 minuta dete je dobro

Oko 20% dece koja imaju respiratorne afektivne krize imaju obe faze u različito vreme .
„Komplikovani napadi“
( tonično-klonične konvulzije)
Bilo da je bledi ili plavi napad kombinovan je sa tonično kloničnim grčevima i može se pomešati sa napadom epilepsije . EEG je normalan.
Dijagnoza
Dijagnoza zacenjivanja se bazira na ličnoj anamnezi deteta i porodičnoj anamnezi kao i na kompletnom fizičkom i neurološkom pregledu kako bi se isključili mogući drugi uzroci napada.
Zacenjivanje se dijagnostifikuje u sledećim slučajevima:
Ranije epizode zacenjivanja
Karakteristični red događaja koji se mogu zabeležiti kamerom
Izostanak inkontinencije
Izostanak post konvulzionih simptoma
Kontrola krvne slike da se ustanovi da li dete ima anemiju

Treba dodati i :
Da li dete već ima neku bolest
Da li je bilo nekih promena u ponašanju deteta u poslednje vreme
Da li je bilo promena u životu deteta , kao što su selidba, nova okolina, razvod
Da li su roditelji zabrinuti kako se drugi odnose prema detetu.

Tretman tokom napada zacenjivanja
Ovi napadi su bezopasni i prestaju sami od sebe .
Tokom napada nemojte držati dete uspravno. Umesto toga , položite ga da leži na ravnom. Ova pozicija može povećati protok krvi u mozak i prevenirati neke trzaje mišića.
Staviti mokru hladnu krpu na čelo deteta dok ne počne ponovo da diše.
Nemojte počinjati reanimaciju niti zvati hitnu pomoć - nije potrebno.
Nemojte ništa stavljati detu u usta jer se može ugušiti ili početi da povraća.
Merite vreme od početka do kraja napada.

Tretman posle napada zacenjivanja
Zagrlite dete kratko i vratite se svojim poslovima . Najbolje je biti opušten.
Ako ste jako uplašeni ne dozvolite da vaše dete vidi to.
Ako je vaše dete imalo napad besa zato što je htelo da nešto bude po njegovom , posle napada ne dozvolite mu da istera svoje .
Posle napada nemojte ni grditi niti nagraditi dete za takvo ponašanje.

Prevencija povreda
Glavni rizik od povreda je povreda glave . Ukoliko vaše dete stoji na tvrdoj podlozi ili pored oštrih predmeta u trenutku početka napada priđite mu brzo i pomozite mu da legne na pod.
Šta mogu uraditi da sprečim napade zacenjivanja?
Većinu napada izazvanih padom ili iznenadnim strahom ne možemo sprečiti. Niti možemo sprečiti napade gde je okidač bio bes.
Međutim pojedinoj deci možemo skrenuti pažnju od napada zacenjivanja ako reagujemo pre nego što postanu plavi. Kažite svom detetu da dođe do vas po zagrljaj ili da pogleda nešto interesantno . Pitajte ga da li želi da pije sok.
Ohrabrite dete da emocije izrazi rečima
Obezbedite detetu adekvatan san i obroke u određeno vreme
Dovoljno pažnje i aktivnosti, mir u kući
Razumna ograničenja
Mogućnost izbora
Pripremite ga na promene
Adekvatne igračke / igre
Pohvale, ohrabrivanje, pomoć
Posle napada recite mu da ga volite
Ukoliko vaše dete ima napade svaki dan , vrlo je verovatno naučilo da samo izaziva napade. Ovome doprinosi ponašanje roditelja koji trče da podignu svoje dete svaki put kada zaplače ili koji dopuštaju da dete istera po svom čim napad prođe. Izbegavajte ovakve reakcije.
Učestali napadi takođe mogu biti uzrokovani anemijom . Ukoliko je vaše dete bilo malokrvno proverite ponovo krvnu sliku.

Prognoza
Deca prerastu ovakvo ponašanje do šeste godine.
Kada se treba obratiti lekaru za pomoć?
Kada se prvi put desi napad zacenjivanja
Kada je dete mlađe od 6 meseci i kada se napad desi tokom hranjenja ili menjanja pelena
Kada dete ima prvi napad sa više od 4,5 godina
Kada napadi postanu učestaliji
Kada napadi postanu snažniji
Kada se model napada promeni
Kada su bledi napadi češći od cijanotičnih
Kada napad traje duže od jednog minuta sa grčenjem i opuštanjem tela.

https://www.google.rs/search?q=zace...i57.3408j0j7&sourceid=chrome&es_sm=0&ie=UTF-8
Zacenjivanje - Dom zdravlja Subotica
(ne mogu direktan link da dam je je text u /doc/ formatu, a text mi se učinio dosta dobrim.
U svakom slučaju, sudeći po opisanom u textu i po ovome kako ti opisuješ, roditelji bi trebalo da potraže stručnu pomoć,
samo, ne verujem da će pozitivno reagovati na predlog o stručnoj pomoći.

I ja sam htela reci pretpostavljam da nemas jos decu..i da zacenjivanjem nazivas histericni plac koji cujes..malo me buni uzrast deteta, ali deca umeju da placu zbog najneverovatnijih razloga..pogotovo ako su razdrazljivi i umorni, onda ce da placu za neku glupost.

Evo recimo uplakanih klinaca, placu kao da je kraj sveta, a razlozi pisu ispod :)

http://justsomething.co/30-kids-crying-for-the-funniest-reasons/

Moja cerka retko kad place tako bezveze, ali pre neki dan je dramila i plakala 10 minuta zato sto joj je tata obukao majicu..a ona je htela u haljini napolje

U slucaju da neko tamo stvarno zlostavlja dete, to je vec nesto drugo..

Back