Književnost Zabranjene knjige

Adijeva knjiga je u nekim dijelovima svijeta zabranjena.
"Anarhistička kuharica" isto, koju sam malo online čitao.
U biti, možda i nije loše što je "Anarhistička kuharica" u nekim državama zabranjena, zbog toga što je veća šansa da se samozapališ slijedeći recept, nego da načiniš štetu nekom drugom.

U svetu da, a ovde formalno nema zabranjenih.
Dobio bi recimo javnu osudu, medijski članak da izađeš javno na Slaviji ili anatemu ovih kvazi-pravoslavaca koji se rukuju pesnicama a potpisuju palcem i deliš besplatno Alistera Kroulija, ili Sajentologiju...U čudu bi te gledali, kao da nisi u vinklu u biblioteci da odeš i da tražiš deveti kongres SKJ (knjiga koja je obuhvatala valjda program i stenogram sa kongresa).
Pomešane bi bile reakcije da nosiš gradom knjigu sa jasno vidljivim koricama na kojoj je naslov Politička fukara... ovi što ga ne vole bi se smejali, ovi što nisu u vinklu a vole ga (izlapele babe) bi ti prilazile da te grde i da kažu šta je sve on učinio a da pre njega ničeg nije bilo, a poltroni bi odmah otišli u centralu da dojave il bi slikali i poslali na viber.
Tako da formalno knjige kod nas nisu zabranjene al neformalno su moguće ove tri situacije

1000009950.png

Gledam sad na rts 2 , emisija o književnosti .
Da li postoje knjige koje su još zabranjene kod nas ili u svetu .
Ako postoje , koje su i zašto .
Mislim o ozbiljnim delima , pa čak i stručnim knjigama .
Ne postoji zvanična lista knjiga koja je zabranjena, ali neke knjige, kao recimo Protokol sionskih mudraca i još neke knjige smatraju se za dela koja šire nacionalnu versku i rasnu mržnju pa su po tom osnovu podložne sankciji, mada opet, ne sećam se da je neko bio sankcionisan zbog toga.

U svetu, recimo u američkim zatvorima, postoji lista zabranjenih knjiga, uglavnom dela za koja se smatra da potiču nasilje ili imaju eksplicitan seksualni sadržaj. Npr Paklena pomorandža je zabranjena u gotovo svim američkim zatvorskim institucijama

https://www.bookstoprisoners.net/banned-books-lists

Ne postoji zvanična lista knjiga koja je zabranjena, ali neke knjige, kao recimo Protokol sionskih mudraca i još neke knjige smatraju se za dela koja šire nacionalnu versku i rasnu mržnju pa su po tom osnovu podložne sankciji, mada opet, ne sećam se da je neko bio sankcionisan zbog toga.

U svetu, recimo u američkim zatvorima, postoji lista zabranjenih knjiga, uglavnom dela za koja se smatra da potiču nasilje ili imaju eksplicitan seksualni sadržaj. Npr Paklena pomorandža je zabranjena u gotovo svim američkim zatvorskim institucijama

https://www.bookstoprisoners.net/banned-books-lists
Kod nas u Srbiji , ima spisak napisanih a zabranjenih za pristup čitanju , time i nedostupno fototipsko ili digitalno izdanje .
Ima nekolko veoma dobrih dobrih starih srpskih knjiga .
Neke su apsolutno jedinstvene u svetu .
Pravo nacionalno , a možda i svetsko blago , medjutim nemoguće ih je pročitati .

.........................................

.
A što se tiče te knjige o "mudracima " što si naveo , ona je bila "hit " čitanja u Jugoslaviji devedesetih , nisam je čitao , ali oni koji jesu kažu da je prilično realna sa sa pogleda današnje situacije .

Vuku Draškoviću su bile zabranjene neke knjige dok je postojala jednopartijsko državno uređenje.
Njegove knjige jesu u ono vreme bile proskribovane i nailazile na osudu komunistickih celnika, ali koliko znam, nijedna od njih nije bila formalno sudski zabranjivana da se stampa i rastura.

Za razliku od njega, drugim domacim knjizevnicima to jeste bio slucaj:
Gojko Djogo - "Vunena vremena"
Ivan Ivanovic - "Crveni kralj"
Ljubomir Simovic - "Istocnice i druge pesme"
Stevan Jakovljevic - "Smena generacija"

Njegove knjige jesu u ono vreme bile proskribovane i nailazile na osudu komunistickih celnika, ali koliko znam, nijedna od njih nije bila formalno sudski zabranjivana da se stampa i rastura.

Za razliku od njega, drugim domacim knjizevnicima to jeste bio slucaj:
Gojko Djogo - "Vunena vremena"
Ivan Ivanovic - "Crveni kralj"
Ljubomir Simovic - "Istocnice i druge pesme"
Stevan Jakovljevic - "Smena generacija"

Draškovićeve knjige su se teško nalazile u knjižarama i bibliotekama.

Ali, nisam znala da je "Smena generacija" Stevana Jakovljevića bila zabranjena knjiga.

Samo su Draskovicu napravili uslugu verbalnom osudom tih knjiga, jer se narod zainteresovao i citao ih, dozivele su nekoliko desetina izdanja. Plus on bildovao licnu popularnost i prepoznatljivost kao nekakav "disident" i "mudrac".

Za Jakovljevica sam to procitao u predgovoru prve knjige njegovih sabranih dela, gde je govorio o svojim knjigama. Prica otprilike ide da su i on i izdavac bili svesni da ce delo tesko proci cenzuru, pa su knjigu ponudili u pretplati i istovremeno poslali i policiji i pretplatnicima, tako da kada je policija resila da zabrani dalju prodaju knjige, nje skoro da i nije bilo po knjizarama... Inace, nije ni cudo da mu je taj roman u ono vreme kraljevine bio zabranjen, jer je u njemu oslikavajuci Beograd 30ih godina proslog veka direktno udarao na sve negativno u drustvu (korupcija u svim porama drustva, sveprisutna nepravda, velike socijalne razlike, politicka diktatura JRZ, otudjene elite, represija nad studentima komunistima).
Za vreme socijalizma, knjizevna dela su takodje bile zabranjivane ako bi se u njima aludiralo na Tita ili obradjivale precutne tabu teme (Goli otok, alternativna vidjenja dogadjanja iz perioda WW2 i slicno).

Драшковића је највише прославио "Нож". Тај роман се заиста није могао наћи у књижарама, бар не код нас у Босни. Не знам ко је то уопште продавао. Оно што је он описивао у тој књизи била је табу-тема све до 1990. тако да није чудо што су га сматрали дисидентом. Па чак и послије 1990., све до рата, "Српска реч", гласило његовог СПО, могло се купити само на пар трафика у Сарајеву.

Драшковића је највише прославио "Нож". Тај роман се заиста није могао наћи у књижарама, бар не код нас у Босни. Не знам ко је то уопште продавао. Оно што је он описивао у тој књизи била је табу-тема све до 1990. тако да није чудо што су га сматрали дисидентом. Па чак и послије 1990., све до рата, "Српска реч", гласило његовог СПО, могло се купити само на пар трафика у Сарајеву.
Па ја ту књигу имам, слободно се продавала.

Мислим да је била забрањивана Веселин Ђуретић: Савезници и југословенска ратна драма; такође и Голубњача Јована Радуловића.

Па ја ту књигу имам, слободно се продавала.

Мислим да је била забрањивана Веселин Ђуретић: Савезници и југословенска ратна драма; такође и Голубњача Јована Радуловића.
Ја сам је зимао на читање из библиотеке али тек послије рата, негдје крајем девеседетих, када је већ све било дозвољено.

Сјећаш ли се гдје си је купио?

Tražio sam po netu koja je priča o knjizi eseja Dobrice Ćosića Stvarno i moguće i nađem ovo:
OKO IZDANjA eseja „Stvarno i moguće“ Dobrice Ćosića digla se velika prašina 1982. godine. Knjigu je najviše napadao Josip Vrhovec kao bibliju srpskog nacionalizma, smenjen je direktor izdavačke kuće "Otokar Keršovani", a knjiga je povučena iz prodaje (iako je gotovo svih 12.000 primeraka planulo za nekoliko dana). Sprečeno izdavanje i drugog izdanja knjige Dobrice Ćosića „Stvarno i moguće“ u izdanju BIGZ-a.
Sjećam se da nam je u kući ta knjiga stajala odvojeno od ostalih, negdje u spavaćoj sobi. Da se ipak ne vidi, ako neko dođe. :D

Inače, ima ovdje (nepotpun) pregled zabranjenih/nepodobnih/buknkerisanih izdanja u Srbiji od 1972. do 1991.
https://www.novosti.rs/drustvo/vest...ogija-zabrana-progona-srbiji-1972-1991-godine

Tražio sam po netu koja je priča o knjizi eseja Dobrice Ćosića Stvarno i moguće i nađem ovo:

Sjećam se da nam je u kući ta knjiga stajala odvojeno od ostalih, negdje u spavaćoj sobi. Da se ipak ne vidi, ako neko dođe. :D

Inače, ima ovdje (nepotpun) pregled zabranjenih/nepodobnih/buknkerisanih izdanja u Srbiji od 1972. do 1991.
https://www.novosti.rs/drustvo/vest...ogija-zabrana-progona-srbiji-1972-1991-godine

Ha, pa ja sam to pročitao još u doba SFRJ, bilo je u knjižnici.
Nisam znao da je kontroverzna. Ostalo mi je u sjećanju kako se Dobrica stalno sumorno žali i jadikuje o svemu. Ne sjećam se ičeg šovenskog prema drugim "narodima i narodnostima" (možda me pamćenje vara, ali sumnjam...).

U SR BiH je do pred sam kraj SFRJ bila najjaca komunisticka represija prema bilo kome ko se suprotstavljao zvanicnoj politici ili na bilo koji nacin strcao, bez obzira na nacionalnost, tako da nije ni cudo da takvih "jeretickih" knjiga tamo nije ni bilo po bibliotekama, niti su smele da se javno prodaju po knjizarama.

U ono vreme 80ih, moji roditelji jesu bili u SK, ali secam se da su imali jedno od prvih izdanja "Noza" i da ju je otac dosta davao poznanicima na citanje dok se naravno knjiga nije zagubila. Takodje, "Stvarno i moguce" i dan danas imamo u nekom cosku na polici. Naprosto, nije to vise bilo ono Titovo vreme, stege su polako ali sigurno bile pucale (makar u centralnoj Srbiji).

U SR BiH je do pred sam kraj SFRJ bila najjaca komunisticka represija prema bilo kome ko se suprotstavljao zvanicnoj politici ili na bilo koji nacin strcao, bez obzira na nacionalnost, tako da nije ni cudo da takvih "jeretickih" knjiga tamo nije ni bilo po bibliotekama, niti su smele da se javno prodaju po knjizarama.

U ono vreme 80ih, moji roditelji jesu bili u SK, ali secam se da su imali jedno od prvih izdanja "Noza" i da ju je otac dosta davao poznanicima na citanje dok se naravno knjiga nije zagubila. Takodje, "Stvarno i moguce" i dan danas imamo u nekom cosku na polici. Naprosto, nije to vise bilo ono Titovo vreme, stege su polako ali sigurno bile pucale (makar u centralnoj Srbiji).
Репресија је мало тешка ријеч за ово о чему причамо. Ја бих прије рекао да је цензура била јача него у другим републикама али тако је морало бити због вишенационалног састава становништва. Сваки вид национализма се строго кажњавао јер би увреда на националној основи изазвала ланчану реакцију. Било је малтене забрањено и причати о међунационалним злочинима из другог свјетског рата него су сви злочини карактерисани неутралном дефиницијом као "жртве фашистичког терора". А Дражковић је у Ножу писао баш о тој најболнијој за нас теми која је била табу-тема док је било комунизма. Чим је комунизма нестало ми смо се сјетили свега шта смо једни другима радили у прошлости и заједнички живот више није био могућ. Заратили смо.

Back