ZABRANJENA TRUDNOĆA Kako sve poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike

U Italiji trudnice dobijaju pet meseci plaćenog odmora, sa punom platom za svaki mesec. U Nemačkoj svaka trudnica pored materinskog odsustva, dobija i tri nedelje besplatnog smeštaja u banji po izboru. Plus, što se tiče odnosa poslodavca i radnika, zakonom je zabranjeno da firma na bilo koji način kontaktira zaposlenog posle završetka radnog vremena. Italija i Nemačka nisu propale zemlje, tako da uopšte ne razumem o čemu ti laprdaš.

Ma sigurno su Italija i Nemacka uspesne drzave zato sto daju povlastice trudnicama, to je sustina njihovog uspeha :lol:

Inace, zabole me za bilo koje komunjarske mere u bilo kojoj drzavi, iskreno.

- - - - - - - - - -

znas, jako mali broj trudnica uopce juri da se zaposli
sto u prvom, sto u drugom, sto u trecem trimestru :lol:
u prvom imas mucnine, u drugom te ceka gomila pretraga i eventualnih problema, a u trecem mnoge zene vec jedva nose stomak s bepcom

tako da zaposljavanje trudnica je sumanut koncept
ono na sto ti vjerojatno mislis je zaposljavanje zena u reproduktivnoj dobi
koje, zamisli, nerijetko radjaju djecu
njih, uzasnog li uzasa, barem na papiru ne smijes zbog trudnoce otpustiti

nego, sta mislis sta ce bit s...firmama tj s cijelim drustvom
ako te iste zene jednostavno prestanu radjati djecu?
ko ce raditi u tim istim firmama???

Ona deca koja radjaju zene koje ne jure karijeru, kao i do sada, logicno. I apsolutno nije tacno da trudnice danas u Srbiji ne jure da se zaposljavaju. Naprotiv, apsolutno sam siguran da je veci procenat trudnica koje gledaju da nadju posao i zahebu drzavu i/ili poslodavca, nego onih zena koje nisu trudne.

- - - - - - - - - -

http://www.paragraf.rs/100pitanja/posao/porodiljsko_odsustvo.html

6 mjeseci neprekidno

- - - - - - - - - -

nije to paralelni univerzum nego stvarnost
to sam i napisala - da se zakon ne sprovodi i da nikog za to nije briga

inace, ovo sto si napisala zapravo nema puno veze s tim
poslodavac ima pravo da te ne zaposli bez obrazlozenja
time ne krsi nijedan zakon
moze ti dati formalno obrazlozenje ako zeli, ali nije u obavezi da to uradi

Zasto bi ti poslodavac davao obrazlozenje zasto nece da te zaposli, sta je ovo, cetvrti osnovne pa uciteljica mora da obrazlozi zasto ti je dala trojku na pismenom iz srpskog? :dontunderstand:

- - - - - - - - - -

pa da, u kontinutietu
mislim da ne mora biti kod istog poslodavca

s druge strane, korektan poslodavac zapravo i ohrabruje
svoje zaposlene da idu na trudnicko tj da imaju djecu
jer kapira da je to dugorocna investicija u vlastitu kompaniju i zajednicu
potpuno drukcije rade i ponasaju se zaposleni koje vezuje takav odnos s poslodavcem; to je vise od gledanja financijske koristi, u pitanju je njegovanje osjecaja zajednistva i pripadnosti, tu ljudi daju sve od sebe za zajednicki cilj koji im je jasno predocen
steta je sto su kod nas takvi poslodavci jos uvijek rijetki

zato i firme traju koliko i kako traju - nekvalitetan covjek ne moze
dugorocno okupiti i zadrzati tim kvalitetnih ljudi
cak ni u velikim sistemima, ali ne mislim da se ovdje previse razmislja o tome

To generalno jeste tacno, ali samo za 10% radnika, koliki je i procenat bas kvalitetnih radnika u nekom kolektivu.

Npr. nista ne moze da se generalizuje, ako imas neku fenomenalnu radnicu, njoj treba da platis i 3 puta vise dok je trudna, i jos isto toliko dok je na porodiljskom.

Ali posto 90% radnika nema veze sa vezom sa poslom, i boli ih krac, apsolutno nikad i nigde ne zasluzuju bilo sta, i davati vece pare takvima moze da stvara pozitivnu atmosferu u kolektuivu i drustvu jedino u glavama pomahnitalih levicara, koji ne bi znali sta je pravi posao i rad i da ih isti udari po sred face u Knez Mihajlovoj.

u pravu si, samo ti i tvoja djeca treba da zivite i prezivite
ostali nek crknu

Ne znam odakle ti ta logika. Takvu logikuju imaju impulsivni ljudi, upravo oni koji su sebicni. A ne das Meni aaa? Samo da bi bilo tebi A ? !
Ja posmatram drustvo i nacin na koji je drustvo uspostavljeno. Koliko vidim ovde svi pljuju na komunizam, na stare dane, svi su vidim super hi fi biznismeni, znaju u kom grmu cuci zec, cak je i sexualna selekcija tako postavljena, a samim time i posledice toga - deca.
Tako da ja kazem: Hajde ljudi odlucite se. Ili ce te drustvo gde ce svi biti jednaki, pa samim time po tome i vrednosti drustva ce se kreirati, pa jeste i dosta toga ce liciti na diktaturu ili nekakvu utopiju, ili dragi moji kapitalen? Samo napred !!! Go ninja GO!
A takvi sto vicu na sva zvona i hvataju drustvo na zenu i decu su prvi koji ispale i na poslu i dalje. Moje iskustvo barem.

Ne znam odakle ti ta logika. Takvu logikuju imaju impulsivni ljudi, upravo oni koji su sebicni. A ne das Meni aaa? Samo da bi bilo tebi A ? !
Ja posmatram drustvo i nacin na koji je drustvo uspostavljeno. Koliko vidim ovde svi pljuju na komunizam, na stare dane, svi su vidim super hi fi biznismeni, znaju u kom grmu cuci zec, cak je i sexualna selekcija tako postavljena, a samim time i posledice toga - deca.
Tako da ja kazem: Hajde ljudi odlucite se. Ili ce te drustvo gde ce svi biti jednaki, pa samim time po tome i vrednosti drustva ce se kreirati, pa jeste i dosta toga ce liciti na diktaturu ili nekakvu utopiju, ili dragi moji kapitalen? Samo napred !!! Go ninja GO!
A takvi sto vicu na sva zvona i hvataju drustvo na zenu i decu su prvi koji ispale i na poslu i dalje. Moje iskustvo barem.

a da prvo razmislis o tome sto citas i vidis pa onda da kazes nesto?
posto si sad uspio napisati citav pasus u kome ne pise nista

pa kad si tako nesvakidasnje sposoban sam navataj zenu i popravi djecu
u cemu je problem?
jos jedan master teoreticar?

Ne nego nema logike.
Ono sto ja nahvatam ja se odgovorno i ponasam prema tome, drugim recima ne pravim decu.
Ono sto ti nahvatas ti napunis pa onda zakucas na vrata kod ovakvih kao ja. Kapiras?
Gde je tu logika?
Nema tu ko je majstor. Ti ides tim razmisljanjem da si majstor presretac pa napravis dete nekoj. Ja ne.
Razumes? To se zove projekcija? Na mene projektujes sujetu i ocekujes da ja placam za to. Kapiras?

Ne nego nema logike.
Ono sto ja nahvatam ja se odgovorno i ponasam prema tome, drugim recima ne pravim decu.
Ono sto ti nahvatas ti napunis pa onda zakucas na vrata kod ovakvih kao ja. Kapiras?
Gde je tu logika?
Nema tu ko je majstor. Ti ides tim razmisljanjem da si majstor presretac pa napravis dete nekoj. Ja ne.
Razumes? To se zove projekcija? Na mene projektujes sujetu i ocekujes da ja placam za to. Kapiras?

logika ima da te saceka kod prvog ozbiljnijeg bolovanja
i na salteru kad budes podizao penziju
e, tu je logika koju samodovljni hrcak nikad nece biti u stanju razumjeti

logika ima da te saceka kod prvog ozbiljnijeg bolovanja
i na salteru kad budes podizao penziju
e, tu je logika koju samodovljni hrcak nikad nece biti u stanju razumjeti

Ja sam privatnik, svoju penziju odvajam i uplacujem u privatan fond. Nemam ja nista sa drzavom. Zdravstveno takodje - privatno se lecim. Sa drzavom imam sto placam porez i pdv. I koliko vidim placam da bi se bahati ljudi bahatili. Na bolovanje ni jednom nisam isao. Ako se razbolim, od sopstvenih para placam lecenje. Ne kazem da sam lud ni za kapitalizmom ni komunizmom, nego jednostavno kao sto rekoh na pocetku. Ali vidim da ti je na pocetku bilo tesko za shvatiti, pa je mozda uzaludno da pisem.

Drugo, jedno je privatna firma a drugo drzavna. Na zalost takve su drzavne - da o tome ne pricam. Sto se tice privatnih, moj stav je da onaj ko zaposljava ima pravo da zaposljava onoga koga hoce, placa onliko koliko hoce, kome se ne svidja ima punu slobodu da ne radi. A radnici umesto sto su glupi, zasto se do sada nisu setili pa organizovali dobar sindikat. Nego su svi potkupljivi, gooze se po partijama, ili rade sami jedni protov drugih, jedni drugima ubijaju cenu rada, zloupotrebljavaju polozaje i prava pa onda kriv djavo.

- - - - - - - - - -

Zivotinju je lako ukrotiti jer radi na osnovu svojih instikta i impulsa. Covek bi trebalo da je druga prica.

Ja sam privatnik, svoju penziju odvajam i uplacujem u privatan fond. Nemam ja nista sa drzavom. Zdravstveno takodje - privatno se lecim. Sa drzavom imam sto placam porez i pdv. I koliko vidim placam da bi se bahati ljudi bahatili. Na bolovanje ni jednom nisam isao. Ako se razbolim, od sopstvenih para placam lecenje. Ne kazem da sam lud ni za kapitalizmom ni komunizmom, nego jednostavno kao sto rekoh na pocetku. Ali vidim da ti je na pocetku bilo tesko za shvatiti, pa je mozda uzaludno da pisem.

Drugo, jedno je privatna firma a drugo drzavna. Na zalost takve su drzavne - da o tome ne pricam. Sto se tice privatnih, moj stav je da onaj ko zaposljava ima pravo da zaposljava onoga koga hoce, placa onliko koliko hoce, kome se ne svidja ima punu slobodu da ne radi. A radnici umesto sto su glupi, zasto se do sada nisu setili pa organizovali dobar sindikat. Nego su svi potkupljivi, gooze se po partijama, ili rade sami jedni protov drugih, jedni drugima ubijaju cenu rada, zloupotrebljavaju polozaje i prava pa onda kriv djavo.

- - - - - - - - - -

Zivotinju je lako ukrotiti jer radi na osnovu svojih instikta i impulsa. Covek bi trebalo da je druga prica.

to sve funkcionira dok pravis profit
u momentu kad to vise ne budes radio iz x razloga i dok je tako
trebalo bi da mozes koristiti mehanizme koji su u tu svrhu napravljeni
tj ono sto si sve te produktivne godine odvajao i davao "drzavi"
mi tu famoznu,,,drzavu dozivljavamo kao neki grabezljivi entitet
koji postoji samo da bi nam otimao od usta...zato i jesmo tu gdje jesmo;
tako smo je zamislili, oblikovali i tako je hranimo citavo vrijeme

Za to vec postoji masa mehanizama koji nemaju veze sa drzavom.

Drzava jeste jedino i samo grabezljivi i otimacki entitet. Zamisli ti logiku po kojoj cistatica iz Pirota treba da placa porodiljsko Vucicevoj zeni ili cerki, ili da placa skolovanje Tominog unuka. :dash:Koja bolest.

Za to vec postoji masa mehanizama koji nemaju veze sa drzavom.

Drzava jeste jedino i samo grabezljivi i otimacki entitet. Zamisli ti logiku po kojoj cistatica iz Pirota treba da placa porodiljsko Vucicevoj zeni ili cerki, ili da placa skolovanje Tominog unuka. :dash:Koja bolest.

ma, naravno
narocito kad je u pitanju niza srednja klasa...uvjetno receno, posto mi srednju klasu sad u tragovima imamo, generalno
sreca pa veci dio ljudi u ovoj zemlji cine ako ne milijarderi, ono barem milioneri
koji iz principa u drzavni dom zdravlja nikad krocili nisu

Verujem da si posten lik i da nikada ne bi zloupotrebljavao sistem barem u smislu bahatosti. Ali druze vecina jeste. Ti poredis kada neko slomi nogu ili ne znam sta pa onda pomazi i trudnice koje stancaju decu i godinama ne dolaze na posao. Zao mi je, ali danas se deca i porodica uzimaju u usta kada god neko hoce da napravi prodju. Tako da zahvali to takvim ljudima a ne nekome ko ne zeli da ima nista sa drzavom. I nisu samo trudnice nego gomila razlicitih primera.
Ja ne padam na propagandu : Za buducnost nase dece i porodice. To kod mene ne radi.

Verujem da si posten lik i da nikada ne bi zloupotrebljavao sistem barem u smislu bahatosti. Ali druze vecina jeste. Ti poredis kada neko slomi nogu ili ne znam sta pa onda pomazi i trudnice koje stancaju decu i godinama ne dolaze na posao. Zao mi je, ali danas se deca i porodica uzimaju u usta kada god neko hoce da napravi prodju. Tako da zahvali to takvim ljudima a ne nekome ko ne zeli da ima nista sa drzavom. I nisu samo trudnice nego gomila razlicitih primera.
Ja ne padam na propagandu : Za buducnost nase dece i porodice. To kod mene ne radi.

Drugarica Mira zivi u nekom paralelnom univerzumu gde su Drugovi komunisti naslikali drustvo i ljude.

U stvarnosti, lekarke preko veze namestaju sebi porodiljska bolovanja koja traju godinama, a drzavni zdravstveni Fond nema kintu za lekove jer sve daje na plate.

Mnogo bre k..... ko foka....
Ajd sto verujes u svoju kenjazu, ali smaras glupostima za medalju, a odavno to radis...

Socijala kao postoji u Srbiji....

Nego da ja napisem nesto u vezi onog sto pise neko ko nije toliki teoreticar kao ti....

Postoji problem sa odgovornoscu privatnika prema sebi...Drzava ne dozvoljava slobodan izbor i slobodno poslovanje privatnika...

Zasto?
Pravi razlozi su u zelji da se otima od privatnika za dzabalebarose na vlasti...
Zato se sve vise poslova licencira....licence za sve....jer kad platis godisnju licencu za prevoz, onda ti je usluga skuplja a to znaci i veci pdv, pa drzava mazne pare i za licencu i za pdv...

A objasnjenja za boraniju?

Pa kao veci pdv, bolje zdravstvo, skolstvo , sudstvo i t d...a sipak...
Zatim obrazlozenje jake vlasti....da na svakom delicu zemlje vazi zakon tj rupe u zakonu koji oni donesu...kao da ne postoji bolji zakon i bolje uredjenje sistema.
Pa onda ravnopravnost svih gradjana tako sto se uvodi pozitivna diskriminacija....Jel smesno?
Jeste, vala...Ravnopravnost tako sto se uvodi pozitivna diskriminacija....tj diskriminacija...
Tako moras da zaposlis odredjen procenat zena, NE MORAS da zaposlis invalide, ali ces placati veci porez, MORAS da zaposlis manjine, NE MORAS da zaposlis domoroce, MORAS da zaposlis neku pripadnicu politicke partije, NE MORAS da zaposlis osobu stariju od onog godista koje nije raslo u socijalizmu (1980).

Mnogo bre k..... ko foka....
Ajd sto verujes u svoju kenjazu, ali smaras glupostima za medalju, a odavno to radis...

Socijala kao postoji u Srbiji....

Nego da ja napisem nesto u vezi onog sto pise neko ko nije toliki teoreticar kao ti....

Postoji problem sa odgovornoscu privatnika prema sebi...Drzava ne dozvoljava slobodan izbor i slobodno poslovanje privatnika...

Zasto?
Pravi razlozi su u zelji da se otima od privatnika za dzabalebarose na vlasti...
Zato se sve vise poslova licencira....licence za sve....jer kad platis godisnju licencu za prevoz, onda ti je usluga skuplja a to znaci i veci pdv, pa drzava mazne pare i za licencu i za pdv...

A objasnjenja za boraniju?

Pa kao veci pdv, bolje zdravstvo, skolstvo , sudstvo i t d...a sipak...
Zatim obrazlozenje jake vlasti....da na svakom delicu zemlje vazi zakon tj rupe u zakonu koji oni donesu...kao da ne postoji bolji zakon i bolje uredjenje sistema.
Pa onda ravnopravnost svih gradjana tako sto se uvodi pozitivna diskriminacija....Jel smesno?
Jeste, vala...Ravnopravnost tako sto se uvodi pozitivna diskriminacija....tj diskriminacija...
Tako moras da zaposlis odredjen procenat zena, NE MORAS da zaposlis invalide, ali ces placati veci porez, MORAS da zaposlis manjine, NE MORAS da zaposlis domoroce, MORAS da zaposlis neku pripadnicu politicke partije, NE MORAS da zaposlis osobu stariju od onog godista koje nije raslo u socijalizmu (1980).

ooo...pa cestitam patak
nisam znala ni da si zakevio, a kamoli da si se porodio : )
jel proslo sve kako treba - trudnoca, porodiljsko...jesi dobio sve bahate naknade za trudnice i porodilje?
jel zivis super od toga sada...oces radjat jos pa da bahato zivite vas osmoro, devetoro pacica...sto je prosjek srpske sirotinje, na drzavnoj grbaci?

vidis, ja se jesam porodila
nisam jurila fiktivno zaposlenje da se oparim od famozne naknade
nisam ga jurila ni sad kad smo zbog toga ostali neupisani u vrtic
a radim cijelo vrijeme...u sivoj sam zoni, koja puno bolje zvuci nego sto izgleda
i vrlo bih rado izasla odatle, ali kako?
jesam se prijavila na biro da vidim kakve su opcije za samozaposljavanje uz drzavnu asistenciju...tu ti mogu svasta smijesno ispricat

kao i o srpskim "privatnicima" s kojima sam davno odabrala da nemam posla
iz prostog razloga sto se jedako ophode prema svima - kradu od drzave, kradu od radnika, usluge ne placaju ako bas ne moraju...
nema se, al za ljetovanja, zimovanja, privatne vrtice i krpice se nekako nadje...a i kad se nadje odakle im...
koliko vidim ti podmiruju uglavnom sebe, drzavi sta mora, radniku sto manje
drzava ih pusta da rade sta oce
posto s pojedinim porezima i lovom od istih jos nema pojma sta ce...i tako...
ovo je sad njihovo igraliste i bit ce tako sve dok se ne osvijestimo
i ne pocnemo prijavljivati, istjerivati svoja prava...jeste, zakon postoji samo na papiru
ali to je tako zato sto mi to dopustamo

u citavom tom s.ranju te kvote tzv pozitivne diskriminacije su jos najmanji problem
mada je meni savrseno jasno sto tebe toliko muce - kad su zene u pitanju

ova drzava daje subvencije kompanijama koje vec imaju novac i to da ga iznose iz zemlje
novac za koji je zaduzila i moje dijete i tvoje pacice...I njihovu djecu
jasno je i zbog cega
nasi drzavni sluzbenici rade istu stvar ko i nasi privatnici
i sve ce sa sobom u grob, ko svaki seoski faraon...

odgovara li to tebi? mozda ti i odgovara, zavisi iz koje si price

ps ja, inace, zivim od vradzbina
tako da vodi racuna ubuduce kako mi se obracas

- - - - - - - - - -

Platis porez i akcize da bi imao dobre usluge zdravstva, sudstva, prosvete i panduracije, lol, dobra fora drugarice Miro.

Recimo da bi isti kvalitet usluga iz tih sektora u Srbiji imali i kada bi klosaru Peri dali po jedan evro za sva ta 4 sektora, on bi bolje sa tih 4 evra organizovao sve to.

zato sto smo nepopravljivi i tebi to bas super, nemas zamjerki? : )

Poslednja izmena:
zato sto smo nepopravljivi i tebi to bas super, nemas zamjerki? : )

Nemam zamerki na privatnike, jer kod privatnika, ma kakvi da su olosi, imas izbor da li ces nesto kupiti od njih, ili ces raditi za njih. Mogu da zivim od vazduha i vode, hleba i jogurta, i mogu da spavam ispod mosta, ako je to moj izbor. Ako se otrujem jer sam od privatnika kupio rakiju a on mi prodao metil-alkohol, odgovornost je na meni, nemam nikakvih zamerki sto sam umro, jer sam ja svojevoljno kupio nesto od privatnika. Nije najstrasnija stvar na svetu umreti drugarice Miro. Kao sto nije najstrasnija stvar na svetu jesti bajat hleb, dok se deca nekog privatnika voze u najnovijem Audiju.

Sa druge strane, kod drzavnih otimaca taj izbor nemas, oni ti jednostavno uvek abnormalno otimaju, i uvek ce otimati, jer im se moze. Hajde barem da znaju nesto da rade, kao sto privatnici znaju da muljaju, ali oni bre ne znaju ni da otvore vrata, toliko su nsposobni. A otimanje nije lepo, to je em zlocin, em je nepristojno.

Poslednja izmena:
Nemam zamerki na privatnike, jer kod privatnika, ma kakvi da su olosi, imas izbor da li ces nesto kupiti od njih, ili ces raditi za njih. Mogu da zivim od vazduha i vode, hleba i jogurta, i mogu da spavam ispod mosta, ako je to moj izbor. Ako se otrujem jer sam od privatnika kupio rakiju a on mi prodao metil-alkohol, odgovornost je na mene, nemam nikakvih zamerki sto sam umro, jer sam ja svojevoljno kupio nesto od privatnika. Nije najstrasnija stvar na svetu umreti drugarice Miro. Kao sto nije najstrasnija stvar na svetu jesti bajat hleb, dok se deca nekog privatnika voze u najnovijem Audiju.

Sa druge strane, kod drzavnih otimaca taj izbor nemas, oni ti jednostavno uvek abnormalno otimaju, i uvek ce otimati, jer im se moze. Hajde barem da znaju nesto da rade, kao sto privatnici znaju da muljaju, ali oni bre ne znaju ni da otvore vrata, toliko su nsposobni. A otimanje nije lepo, to je em zlocin, em je nepristojno.

ti stvarno mislis da su to razdvojene price? : ))))

Back