Zaboravnost – da li je normalna poslije 40?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.825
Da li još neko primjećuje da sve češće zaboravlja gdje je ostavio ključeve, naočare ili šta je htio da kaže?
Imam lepih godine i primjećujem da mi se pažnja brže rasipa nego ranije. Nije strašno, ali me ponekad zabrine.Čitala sam da su hormonske promjene, stres i manjak sna česti razlozi.Kako vi to doživljavate? Da li koristite neke vježbe za memoriju ili dodatke prehrani?Voljela bih čuti vaša iskustva možda se svi samo malo više trebamo opustiti.

Možda nije ni do pamćenja već do preopterećenosti.

Copilot_20250619_191715.png

Nije normalna pre 80-te.
Ako je ucestala, znaci da postoji zdravstveni problem.

Kako to misliš, pre 80-te?

Čitala sam na nekim stručnim portalima, kao što je e-klinika npr da ljudi počinju da zaboravljaju posle 65+.

Na tom sajtu dali su i savete za poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Najvažnije je druženje sa drugim ljudima. Druženje uživo, ne onlajn. Posle druženja savetuju da se rešavaju ukrštene reči...

Čitala sam da su hormonske promjene, stres i manjak sna česti razlozi.Kako vi to doživljavate? Da li koristite neke vježbe za memoriju ili dodatke prehrani?Voljela bih čuti vaša iskustva možda se svi samo malo više trebamo opustiti.

Maksimalno se trudim da ne paničim. Kod mene je kombinacija hormonskih promena+ još nečega.

Ne mogu da pijem neke suplemente bez dogovora sa neurologom, mada ću pitati i izabranu lekarku opšte prakse šta bih mogla da pijem a da nema kontraindikacije sa nekim drugim suplementima i lekovima.

Zaboravljanje je, po meni, normalno jer smo svu u nekom stalnom stanju stresa.

Ko radi, ima stres na poslu. Ko ne radi ima stres zbog finansija, zbog bolesti, zbog bolesti nekog člana porodice, etc.

Evo jednog članka o pozitivnom stresu https://wannabemagazine.com/pozitivan-stres-eustres/

Bold: Da, treba da se opustimo...

Da li još neko primjećuje da sve češće zaboravlja gdje je ostavio ključeve, naočare ili šta je htio da kaže?
Imam lepih godine i primjećujem da mi se pažnja brže rasipa nego ranije. Nije strašno, ali me ponekad zabrine.Čitala sam da su hormonske promjene, stres i manjak sna česti razlozi.Kako vi to doživljavate? Da li koristite neke vježbe za memoriju ili dodatke prehrani?Voljela bih čuti vaša iskustva možda se svi samo malo više trebamo opustiti.

Možda nije ni do pamćenja već do preopterećenosti.

Pogledajte prilog 1744804
Ja optuzivala me jedna bivsa cura da zaboravljam bitne stvari sto mi isprica cak htjela raskinuti zbog tog I terala me Ici na neke terapije

Back