Ау, ел знаш колико ја ти личних прича из прве руке могу сада овде да ти испричам? Да ти причам шта су причали мени баба, деда итд? Ау, брате, када би тако причали ниједан од њих не би био позитиван.
Сарађивао је у том рату свако са сваким, четници са партизанима, четници са Немцима, партизани са Немцима, четници са усташама, партизани са усташама. И једни и други су убијали људе, и једни и други су чинили злочини. Такав је рат, невиних нема. У сваком рату је тако. Зато немој срат о ,,идеалним партизанима" и ,,злим четницима". Јер су свима биле окрвављене руке.
Међутим, за српски интерес су много боља опција били четници и то је једноставно чињеница. И немој да ти личне приче увек буду једини извор, оне јесу свакако корисне као историјско сведочанство, али нису једини прихватљив извор. Јер, кажем ти, ја знам пуно таквих прича из своје фамилије. И веруј ми, што се Срба тиче, од свих зараћених страна, четници су најмање Срба убили. А највише устаа, па после њих партизани. Немци мање од ,,ослободиоца" партизана. Ако ти сад причам личне приче, Немци још испадају најбоља опција. Кажу моји, а тако причају и остали и из моје фамилије и из других фамилија, чак и комунистичких. Кажу они, у мом селу и целом крају, Немци никог не биубили ако неко њих не би напао. Кад би дошли у кућу да траже нешро, храну, воду или ракију, Немци увек плате то што траже. Никада нису отимали од цивила. Били су сурови, али само када њих неко први нападне. А знам за причу да су партизани убили једног немачког официра и сад Немци скупе 100 људи из села, а немачки официр дође и каже дословце: ,,Није праведно да за комунистички злочин одговарају невини сељаци, доведите комунисте из затвора и њих стрељајте". И тако је и било. Ово су проверене приче, од старијих и то и од комуниста, а не само ових других.
Тако да, ако би смо слушали те личне приче, Немци би испали најбоља опција. Али, они то свакако не могу бити9 јер су они били окупатрори. Тако да те личне приче не могу бити никакав доказ. Прича коју си ти навео само сведочи о томе да су и четници сарађивали са Немцима. Па јесу, то нико не спори. Али и комунисти су сарађивали итекако са Немцима, као и са усташама. Један од примера су чувени и дуго годима скривани мартовски преговори у којима су комунисти нудили Немцима сарадњу у борби против четника и савезника, као и признање НДХ (исте оне НДХ која је вршила геноцид над српским народом). Сарадња је остварена постоји пуно доказа о томе, да не набрајамсад имаш пуно тема које су се тиме бавиле. Дакле, да ли су комунисти сарађивали са Немцима? Итекако јесу. Као и са усташама.
Иначе, велики број усташа је несметано прешао у партизане и они никада нису кажњени за своје злочине. Најпознатији пример је свакако командант усташке ,,Хрватске легије" Марко Месић који се борио под Стаљинградом. Усташки и ддомобрански официри постајали су партизански команданти и касније официри ЈА. Зато ти и кажем, разликуј историју од пропаганде.
- - - - - - - - - -
Све што ти не одговара лепо прогласиш за ,,четничку лаж" и онда одбациш све аргументе. Тако је најлакше.