Заборављене речи српског језика

Грести - ићи

гредем
гредеш
греде

гредемо
гредете
греду
Да ли се то било где користи данас? Знам да га има у словеначком.

Чини ми се да су речи из твојих порука све из црквенословенског, а не српског језика; нека ме неко исправи ако грешим.

гугла - део ношње, капуљача на гуњу или кабаници, посебно шивена. Понегде је синоним ћулавка.
огуглати на....
постати равнодушан према нечему, прихватити или остати без реакције иако проблем заслужује реакцију. Вероватно има етимолошке везе са гуглом (капуљачом) , по примеру репера, кад се сакријеш испод капуљаче-гугле, направиш препреку и одбрамбени зид према свету који те не интересује више

Владимир Ардалић (https://sr.wikipedia.org/wiki/Владимир_Ардалић) је око 1900. године записао да Срби из Буковице (северна Далмација) говоре 'год' (у значењу 'светац' или 'празник)' и 'грунтија' ('земља'). Поменуто 'год' код далматинских Срба' повезујем са енглеским 'God' и немачким 'Gott' у значењу 'Бог', а 'грунтија' са енглеским 'ground' ('тло'). Могуће да је 'грунтија' позајмељеница из немачког из хабзбуршког периода (мада не мора бити), а за 'год' не бих рекао и мислим да је то пуно старије.
@Сребрена @ИгарЈ @Sojo @milance19 @Dejan73 @Обилић @Prizrenlija @Берекин @Crnugović @Mrkalj @момоа Шта мислите он наведеном и јесте ли чули за ове изразе код Срба из неких других крајева?

IMG_20221111_130934.jpg

Владимир Ардалић (https://sr.wikipedia.org/wiki/Владимир_Ардалић) је око 1900. године записао да Срби из Буковице (северна Далмација) говоре 'год' (у значењу 'светац' или 'празник)' и 'грунтија' ('земља'). Поменуто 'год' код далматинских Срба' повезујем са енглеским 'God' и немачким 'Gott' у значењу 'Бог', а 'грунтија' са енглеским 'ground' ('тло'). Могуће да је 'грунтија' позајмељеница из немачког из хабзбуршког периода (мада не мора бити), а за 'год' не бих рекао и мислим да је то пуно старије.
@Сребрена @ИгарЈ @Sojo @milance19 @Dejan73 @Обилић @Prizrenlija @Берекин @Crnugović @Mrkalj @момоа Шта мислите он наведеном и јесте ли чули за ове изразе код Срба из неких других крајева?

Pogledajte prilog 1256444
čuo sam za gendar ali u značenju podvaljak ispod brade

Pogledajte prilog 1256444
Год не мора да има везе са Дерготом или Гадом..пошто се и не ради о главном Богу, него о свакогодишњем обичају од искона до краја човечанства, бар што се Срба тиче.Верујем да има везе са годином (364 дана па дође слава), па, посредно, и са годовима дрвета, где се један год створи на једну годину дана..па тако док гледаш у пањ;), нацртане су ти и ггодине и векови колико твоја породица слави славу,

Back