Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.130
лас - линија по којој је могуће цепати/тесати камен; (потенцијална) пукотина у камену у коју се налије лед да би се убрзало и омогућило цепање и обликовање камена, множина је ласови
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Lepa reč
Да ли се то било где користи данас? Знам да га има у словеначком.Грести - ићи
гредем
гредеш
греде
гредемо
гредете
греду
ганглија – 1. нерв, живац;
2. козји измет у облику кликера
Можда формално-правно јесте туђица, али треба проверити да ли има словенске етимолошке аналоге, а сасвим сигурно има.Ово нам је туђица, из латинског језика.
тзв. брабоњак
ja sam prvo pomislio poslatak, kao slađi. Tako kažu na jugu Srbije, sladak a ovaj što je slađi on je "poslatak"Да ли сте чули за "послатак" ?
То је кад ти неко нешто пошаље по неком ...
Много лепо !![]()
čuo sam za gendar ali u značenju podvaljak ispod bradeВладимир Ардалић (https://sr.wikipedia.org/wiki/Владимир_Ардалић) је око 1900. године записао да Срби из Буковице (северна Далмација) говоре 'год' (у значењу 'светац' или 'празник)' и 'грунтија' ('земља'). Поменуто 'год' код далматинских Срба' повезујем са енглеским 'God' и немачким 'Gott' у значењу 'Бог', а 'грунтија' са енглеским 'ground' ('тло'). Могуће да је 'грунтија' позајмељеница из немачког из хабзбуршког периода (мада не мора бити), а за 'год' не бих рекао и мислим да је то пуно старије.
@Сребрена @ИгарЈ @Sojo @milance19 @Dejan73 @Обилић @Prizrenlija @Берекин @Crnugović @Mrkalj @момоа Шта мислите он наведеном и јесте ли чули за ове изразе код Срба из неких других крајева?
Pogledajte prilog 1256444
Год не мора да има везе са Дерготом или Гадом..пошто се и не ради о главном Богу, него о свакогодишњем обичају од искона до краја човечанства, бар што се Срба тиче.Верујем да има везе са годином (364 дана па дође слава), па, посредно, и са годовима дрвета, где се један год створи на једну годину дана..па тако док гледаш у пањВладимир Ардалић (https://sr.wikipedia.org/wiki/Владимир_Ардалић) је око 1900. године записао да Срби из Буковице (северна Далмација) говоре 'год' (у значењу 'светац' или 'празник)' и 'грунтија' ('земља'). Поменуто 'год' код далматинских Срба' повезујем са енглеским 'God' и немачким 'Gott' у значењу 'Бог', а 'грунтија' са енглеским 'ground' ('тло'). Могуће да је 'грунтија' позајмељеница из немачког из хабзбуршког периода (мада не мора бити), а за 'год' не бих рекао и мислим да је то пуно старије.
@Сребрена @ИгарЈ @Sojo @milance19 @Dejan73 @Обилић @Prizrenlija @Берекин @Crnugović @Mrkalj @момоа Шта мислите он наведеном и јесте ли чули за ове изразе код Срба из неких других крајева?
Pogledajte prilog 1256444