zaboravljanje sebe?

gost 88651

Iskusan
Banovan
Poruka
6.081
mislim da sam negde pročitao, kaže, zaboravite sebe i ničeg se nećete plašiti...

...

"Don Huan to nikada nije dozvoljavao, on je zahtevao moju pažnju, da obratim pažnju na svaki detalj sveta oko mene. Ali na sebe? Ne."

Kastaneda

...

"Dosta samosažaljenja. Onima koji kukaju znao je šta da kaže: nađi načina da okreneš pogled ka spolja, prevaziđi sebe."

Irvin Jalom

...

zaboravite sebe, da bi se setili Sebe?

ljubav je znati da si Sve?

šta mislite...

Poslednja izmena:
"Tako je čarobnjačka prva linija napada razmišljanje o samom sebi. To je najopasnija stvar koju mi imamo. To mora da se zaustavi, da se ugasi. To je obavezno.“

Kastaneda

...

Izbrisati granicu između ego svjesti i opšte svjesti kao takve je opasna stvar jer možete izjednačiti sebe sa opštom svjesti. K.G Jung

...

šta mislite... :think:

"Šta će biti s čovekom koji od straha pobegne?”
“Ništa mu neće biti osim što nikada neće naučiti to što treba. Nikad neće postati čovek od znanja. Biće, možda, siledžija ili bezopasan, uplašen čovek; u svakom slučaju, biće poražen. Njegov prvi neprijatelj dokrajčiće njegove želje.”
“A šta on može učiniti da savlada strah?”
“Odgovor je sasvim prost. Ne sme da pobegne. Mora da odoli strahu i mora uprkos njemu da načini sledeći korak u učenju, pa posle još jedan. Mora biti pun straha, ali ne sme da stane. To je pravilo.
A doći će čas kad će njegov prvi neprijatelj uzmaći. Čovek počne da stiče samopouzdanje. Namera mu postaje čvršća. Učenje više nije zadatak koji mu zadaje strah. Kad kucne taj radosni čas, čovek može bez oklevanja reći da je savladao svog prvog prirodnog neprijatelja."

Castaneda

Majstor reče slikaru : “ Da bi bio uspešan, svaki slikar mora provesti sate u neumornom trudu i naporu.”

“ Nekima će biti dato da se oslobode ega dok slikaju. Kad se to dogodi, rađa se remek – delo.”

Kasnije, jedan učenik upita: “ Ko je Majstor ?”

Majstor odgovori: “ Bilo ko kome je dano da se oslobodi od ega. Život te osobe je tad remek – delo. “

De Melo

Don Huan ima previše pravila...Plašim se da je kasteneda 90% tih pravila sam smislio...:cool:
Zato Kastenedu ne uzimam za ozbiljno u mnogim njegovim savetima i...pravilima...(yboga Din Huan...:lol:)

- - - - - - - - - -

Inače se rado slažem da je važnija antropologija od filozofije...Primenljivija je svakako...;)

"Tako je čarobnjačka prva linija napada razmišljanje o samom sebi. To je najopasnija stvar koju mi imamo. To mora da se zaustavi, da se ugasi. To je obavezno.“

Kastaneda

...

Izbrisati granicu između ego svjesti i opšte svjesti kao takve je opasna stvar jer možete izjednačiti sebe sa opštom svjesti. K.G Jung

...

šta mislite... :think:

Mislim da bi mogao da se napiše elaborat!

mislim da sam negde pročitao, kaže, zaboravite sebe i ničeg se nećete plašiti...

...

"Don Huan to nikada nije dozvoljavao, on je zahtevao moju pažnju, da obratim pažnju na svaki detalj sveta oko mene. Ali na sebe? Ne."

Kastaneda

...

"Dosta samosažaljenja. Onima koji kukaju znao je šta da kaže: nađi načina da okreneš pogled ka spolja, prevaziđi sebe."

Irvin Jalom

...

zaboravite sebe, da bi se setili Sebe?

ljubav je znati da si Sve?

šta mislite...

Ego je jedina kočnica na putu buđenja... a buđenje je jedini put kome svaki čovek treba da teži.... svega tolicko ;)

Back