Zablude o besu

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
AGRESIJA.jpg
Sigurno ste već čuli brojne savete o tome kako da upravljate besom. Časopisi, tv emisije i stručna lica na radiju, svakodnevno nude rešenja koja bi trebala da vam pomognu da živite život bez besa ali nažalost mnoge od ovih ideja ne funkcionišu.
Ako biste danas pitali pet različitih stručnjaka za mentalno zdravlje koji je najbolji način upravljanja besom, verovatno biste dobili pet različitih odgovora. Evo nekih zabluda sa stanovišta REBT-a.

Zabluda br.1 Bes zavisi od spoljnih faktora

Zabluda br.2 Da bismo postigli ono što želimo neophodno je da budemo agresivni

Zabluda br. 3 Slobodno izražavanje besa pomaže da se on smanji

Zabluda br. 4 – Najbolje je izbegavati situacije gde postoji rizik da postanemo besni

Ceo tekst možete pročitati ovde https://logoscentar.rs/blog/zablude-o-besu

Da li i vi imate zablude o besu?

Kako vi smirujete svoj bes?

Koje su to situacije kada ispoljavamo svoj bes?

Kad sam bila dete, bavila sam se sportom i tako kanalisala bes. A bila sam mnogo ljuta devojčica, pa sam postala sasvim solidna u sportovima i to je pozitivno uticalo na moje samopouzdanje (mnogo sporta, lepo telo).
Kao starija, počela sam da bes pretvaram u pasivnu agresiju i cinizam.
Odnedavno sam postala Džizus. To ne znači da se i sada ne iznerviram kad me neko iz čista mira isproziva ad hominem (toga bar na netu koliko voliš), ali manje sam rada da uzvratim. Prekinem komunikaciju, popijem svoju kafu, odmahnem rukom.

U meni bes samo bude drugi ljudi i svakodnevne situacije koje ih ukljucuju,odrastao sam na selu i samostalno se razvijao sto smatram darom da sam smiren i da nisam nervozan u dosadi,koliko god izbegavao stres od ljudi, neizbezno cu se uvek nervirati na ivici besa jer postaju zli kad ne dobiju od mene sta su naumili

Znam za ove 4 zablude.
Jasno mi je da to nije taćno.
Ja svoj bes ne obuzdavam nego ga ispoljavam psovkama.
Nabijem lepo negde u hodniku, ili u kancelariji ako sam potpuno sam, sve faktore besa
ravno na moj "faktor"...drugim rečima, čajnik ispusti paru.
Jednom mi se samo desilo da me neko razbesneo do želje da ga udarim.
Pobegao sam na drugi kraj zgrade u kojoj sam bio i popeo se na terasu.
Tamo sam duboko disao dok se nisam smirio.
Bes je prirodan,ali opasan, i valja ga kontrolisati.
Ako vidim da neko to ne ume, elegantno se udaljim.
U slučaju da me taj neko pokuša sprečiti u udaljavanju, biće elegantno fizički napadnut.
Srećom, do sada mi se nije desilo, a nadam se da i neće.

Pogledajte prilog 1581980Sigurno ste već čuli brojne savete o tome kako da upravljate besom. Časopisi, tv emisije i stručna lica na radiju, svakodnevno nude rešenja koja bi trebala da vam pomognu da živite život bez besa ali nažalost mnoge od ovih ideja ne funkcionišu.
Ako biste danas pitali pet različitih stručnjaka za mentalno zdravlje koji je najbolji način upravljanja besom, verovatno biste dobili pet različitih odgovora. Evo nekih zabluda sa stanovišta REBT-a.

Zabluda br. 4 – Najbolje je izbegavati situacije gde postoji rizik da postanemo besni

Ne.Ja se izvicem na nekoga,ili na sebe i bes prodje.

Pogledajte prilog 1581980Sigurno ste već čuli brojne savete o tome kako da upravljate besom. Časopisi, tv emisije i stručna lica na radiju, svakodnevno nude rešenja koja bi trebala da vam pomognu da živite život bez besa ali nažalost mnoge od ovih ideja ne funkcionišu.

Ja ne bih baš uzimao kao istine većinu tekstova na internetu i na osnovu toga graditi mišljenje.

Recimo zanimljiva je tvrdnja da je zabluda da cilj može da se postigne besom...naročito ako znamo da puštanjem besnih kerova na net možemo da sprečimo pristojne ljude da pišu istinu. Isto je u životu, puste besne kerove da ti ospore slobodu i cilj je postignut. A bes je postigao taj cilj...

Niko ne nameće mišljenje, samo komentarišemo tekst o besu koji je negativno osećanje.

Ovo liči kao da si usvojila tvrdnje koje pišu u tom blogu....zato sam napisao da ne treba graditi mišljenje na osnovu teksta s neta.

Treba imati samokontrolu

Од малена па до пре десетак година испољавао сам бес и добро сам се осећао. Наравно, у ситуацијама у којима сам га сматрао оправданим. Онда сам стицајем морао да почнем да га контролишем и више се нисам добро осећао.

Biram život bez besa! Visok prag tolerancije mi dolazi od samog Boga preko molitve i vere... a trenuci kad nešto drugo uzme maha, samo nastojim da ćutim... smešim se dok osmeh ne postane pravi jer me prisustvo besa obavezno hvata u odnosu na ljude do kojih mi je stalo najviše.
Stvarno su beznačajne stvari u pitanju uvek, a ne želim da beznačajno dobije totalno nezasluženo epitet na bilo koji način značajnog.

Kula od peska se gradi, a meni je zrnce u oku odjednom najveće: Prosto znam da neki deo mene nije u pravu, i moram sa njim na lep način da uspostavim primirje pre nego i umesto da srušim sve u navali nekakve, a ustvari čiste zlobe koja se po svakom pravu pred Svevišnjim namestila i naselila na moj poligon. Uništitelj protiv Stvaraoca-E, pa... Osmehom teram bes, a i lepše mi stoji, više mi dolikuje! :cvet:

Bes je Đavo-otrov. Mali bes akumulira u beskonačno veliki samo ako mu se da stanište u duši. Ljudi oboljevaju od besa tragično, umiru, žele drugima zlo.

Ljudi oboljevaju od besa tragično, umiru, žele drugima zlo.

Da, bes dovodi do kardiovaskularnih bolesti.

Ja sam ponekad besna, ali to ne znači da drugima želim zlo. Zašto sam besna? Čekam u redu na kasi više od 10-15 minuta ( gužva je u prodavnici ) i onda se neko ubaci da plati pre mene.
Ne mogu u takvoj situaciji da se smeškam. Reagujem, a reaguju i ljudi iza mene.

Trudim se da brojim do 10-20 kako bih se smirila. I retko pobesnem, ali to radim kad vidim nepravdu.

Mislim da je najvažnije kontrolisati bes, kako ne bi prerastao u svakodnevnu negativnu emociju.

Ovo na kraju si tačno rekla, zaista mislim da neke osobe od besa, ljutnje, mržnje, ranije oboljevaju i ranije umiru. A samo je bilo potrebno prepustiti se i voleti...
Ako bih od ičega poželela da umrem, to je od visokog stepena saznavanja divnog božanskog, lepote stvaranja, stvaranja lepog, prevelike ljubavi... a bes? Bes ne želim da reprodukujem. U redu za nešto napravim neku zabavu. I u kukanju na čekanje se da napraviti prava mala žurka. :cvet:
Bar kad sam ja ta koja čeka. Interakcija. Ljudi vole interakciju-zaboravimo redovno da nešto čekamo.
:zaljubljena:
Bes... To je sam đavo.

Back