Lično, ne bih znao šta je problem dok ne isprobam druge MMO.
Generalno, kada igram bilo koji MMO obavezno pogasim sve procese koji su nebitni u priči, a pogotovo browsere. Browsujem preko telefona ako zatreba neki info. Lakše mi je tako da igram.
Inače, nisi jedini koji ima problema sa PC komponentama u poslednjih par dana, pogotovo zato što su odjednom velike vrućine! Ne kažem da je to uzrok, ali može da bude faktor koji doprinosi problemu.
Predložiću par stvari, ne direktno tebi, već kao savet za potencijalno otklanjanje problema.
- Desktop mašinu držati dalje od tepiha ili podnožja. Popeti konfu na sto jer većina prašine se skuplja baš u podnožju i lakše se zagreje.
- Promeniti termalnu pastu i održavati nivo solidnim. Po mogućstvu termalnu pastu sa srebrom koristiti, ali u veoma malim slojevima.
- Proveriti forume za igru i pretražiti gde bilo koja poruka govori o ''memleak''. Iako se to zove ''memoryleak'', u stvari je proces direktno povezan sa korišćenjem CPU i RAM. Ovaj problem sam nekoliko puta pronašao dok sam pravio privatne servere za Perfect World na Linuxu. Definitivno dovodi do trokiranja CPU-a.
- Ove probleme ne možeš konvencionalnim alatkama za dijagnostiku ustanoviti niti ti regulacija temperature/iskorišćenosti može doprineti poboljšanju u ovom slučaju.
Iz mog iskustva ću reći - radi se o igri! I mislim da smo ovo već jednom konstatovali prošle ili pretprošle godine.
Ovo ću da definišem što preciznije mogu: Ovo je uvek deo neke zone ili dela teksture na mapi koji redovno oduzima cpu i ram resorse i polako se ''gradi''. Ovaj memleak se ne vidi konvencionalnim metodama i konvencionalnim alatkama za dijagnostiku s obzirom da se prikazuje kao interni deo igre u okviru .exe i .dll.
Memleak postaje prominentan i trajaće između jednog sata do dva sata za 8GB RAM-a da se potpuno napune.
Ovo je često slučaj sa zonama ili armorima koji nisu imali dobar prelaz iz DX9.0c na DX11, ili jednostavno koriste DX10 koji je ubagovaniji od oba.
Ako imaš opciju da staviš sve na DX9.0c, učini to i vidi da li će da crashuje igra posle toga.
Na video snimku (nisam pustio zvuk) sam odmah primetio gomilu likova u zoni, i to je definitivno nešto što će da pojede CPU procese odmah. Neki MMO ovo pokušavaju da otklone tako što u opcijama nude figuru koja smanjuje ''Character Details'' ili ''Character Distance'' render. Iako su to GPU oriented manifestacije, u realnosti one koriste CPU više no GPU jer se prate pokreti u što relevantnijem vremenu, a konekcija se interno održava sa svim likovima koje vidiš oko sebe u radijusu, kao i sa svim ljudima koji su konektovani na Chat server. I to ne jedan chat server, skoro nikada nije samo jedan.
Imaš ''Global'' chat server. Pa ''Private''. Pa ''Guild''. Pa ''Zone chat'' itd.
Primetićeš, a to ti lično garantujem, da igra mnogo bolje radi kada nema puno likova na ekranu. Bez obzira koliko jaku mašinu imaš i misliš da će da ''pogura'', veliki gradovi i slično tome će uvek da budu lag-zone i rubberband-zone.
Optimizacija ovih igara je često katastrofalna. Većina funkcioniše po kockarskom principu ključeva i lootboxes, sa često posebnom prodavnicom koja ima in-game valutu koja se kupuje za pravi novac, odakle se mogu kupiti vanity itemi, XP boosteri, Mountovi, Skinovi, Packovi koji služe za transfer lika sa jednog servera na drugi, petovi i boga pitaj šta sve ne pride. Pravi development u MMORPG skoro da ne postoji. Često postoji maintenance koji će da služi za backup servera, a rešavanje bugova je na poslednjem mestu. Isto tako i balansiranje klasa, oružja, čudovišta i sl - sve je to na poslednjem mestu za te ljude.
Ono što možeš i što preporučujem jeste otvaranje ticketa, tj. slanje poruke technical supportu koji će evidentirati tvoj problem i pokušati da reši u nekom od patcheva kroz 5-6 meseci kada ga konačno mogu prepoznati.
Pozdrav i srećno!