ZA SVE KOJI SE (NE)ŠVERCUJU ....

Da li se švercujete?

• DA. Uvek

• NE. Nikad

• PONEKAD

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

NatasaNatasa

Elita
Poruka
15.620
Ne mogu da se otrgnem utisku o odnosu putnika i konduktera.

Pre neki dan sam prisustvovala sceni kada je žena pljunula jednog kondukrera u lice (on joj je tražio kartu, ona je rekla da nema a on joj je najljubaznije moguće rekao da napusti vozilo)

Juče su se posvadjali kondukterka i neki mladić koji je pretio njoj otkazom itd. (iz te svadje sam zaključila da su se oni već obračunali u nekom drugom busu, pa je intervenisala policija zato što je on nju hteo da bije .... pa mu ni to nije bilo dosta,nego je ušao za njom u sledeći bus i opet joj pretio)

Svaki dan ista priča ....

Pa sad mene zanima: dokle ćemo misliti da je naše pravo da se vozimo bez karte i da je naše pravo da maltretiramo konduktere koji u principu samo rade svoj posao (kao i svi mi u radno vreme).

Onako iskreno sam razočarana .... jadno mi sve to deluje .... da li je moguće da će neko da se ponižava zbog 50 dinara ili već koliko vredi karta?

Jasno mi je i gde živimo ... i kako živimo ... i ja sam deo toga, pa svakog meseca kupim markicu .... Stvarno više ne razumem ništa?

Ja se nikada u zivotu nisam svercovala. Imam markicu. Kada sam na godisnjem pola meseca ja kupim markicu za drugu polovinu meseca. Smatram to svojom obavezom i ne razmisljam zasto to drugi ne rade. Ako bi razmisljala zabolela bi me glava valjda... Ja sam bila svedok takodje, situacija gde je putnik bez karte jako agresivan prema kondukterima bez ikakvog prava... To mi je potpuno sumanuto, kad nisam u pravu jednostavno priznam ne skacem za vrat. Mozda karte jesu skupe a usluga losa ali opet niko te ne tera da je koristis...

Pre neki dan sam prisustvovala sceni kada je žena pljunula jednog kondukrera u lice (on joj je tražio kartu, ona je rekla da nema a on joj je najljubaznije moguće rekao da napusti vozilo)

Juče su se posvadjali kondukterka i neki mladić koji je pretio njoj otkazom itd. (iz te svadje sam zaključila da su se oni već obračunali u nekom drugom busu, pa je intervenisala policija zato što je on nju hteo da bije .... pa mu ni to nije bilo dosta,nego je ušao za njom u sledeći bus i opet joj pretio)

Pa sad mene zanima: dokle ćemo misliti da je naše pravo da se vozimo bez karte i da je naše pravo da maltretiramo konduktere koji u principu samo rade svoj posao (kao i svi mi u radno vreme).

Onako iskreno sam razočarana .... jadno mi sve to deluje .... da li je moguće da će neko da se ponižava zbog 50 dinara ili već koliko vredi karta?

Jasno mi je i gde živimo ... i kako živimo ... i ja sam deo toga, pa svakog meseca kupim markicu .... Stvarno više ne razumem ništa?

često se švercujem, ali nikada ne ulazim u sukob sa kontrolorima ukoliko oni postupaju ljubazno i pristojno. Jednostavno izađem, ili se provučem na priču. Ti si navela primere nekorektnog postupanja putnika, ali ja sam nebrojeno puta prisustvovao situacijama kada kontrolori bez ikakvog vidljivog razloga počnu da maltretiraju putnike, uglavnom devojke, da ih hvataju za okovratnike, vuku po busu, bukvalno dave... pa mi moramo da se mešamo i teramo ih od njih!

Meni je to strašno.
Hajde, shvatam da se neki švercuju, jer nemaju para, itd...neću u te razloge da ulazim..
Ali da napadnu čoveka koji SAMO RADI SVOJ POSAO (dakle, ne govorim o nadrndanim i nekorektnim kondukterima, već o onim profesionalnim, koji opet bivaju napadnuti) je dno dna.
Znaju se pravila. Hoćeš da se voziš? Plati. Nećeš da platiš? Sleduje kazna. Nema tu neke filozofije.
Ja sam platila prošle godine 5000 kazne zbog prestrojavanja u NS.
Šta je trebalo, da krenem da bijem saobraćajca?
Naravno da ne, dečko je samo radio svoj posao. Ko me je tukao po ušima da skrećem tamo gde ne smem.

Eee, ali naš čovek nije naučio da prihvati odgovornost za svoje postupke :).

Čak i da je kondukter neljubazan ili nekorektan na bilo koji način, postoji mogućnost žalbi. Sigurno nije rešenje da ga lupamo maljem u glavu.

često se švercujem, ali nikada ne ulazim u sukob sa kontrolorima ukoliko oni postupaju ljubazno i pristojno. Jednostavno izađem, ili se provučem na priču. Ti si navela primere nekorektnog postupanja putnika, ali ja sam nebrojeno puta prisustvovao situacijama kada kontrolori bez ikakvog vidljivog razloga počnu da maltretiraju putnike, uglavnom devojke, da ih hvataju za okovratnike, vuku po busu, bukvalno dave... pa mi moramo da se mešamo i teramo ih od njih!

To je već druga situacija.
Da se to meni desilo, ne bih ga puštala dok ne stigne policija.

desava se da udjem u bus, da nemam unapred kupljenu kartu, da pokusam da je kupim kod vozaca i redovan odgovor je: NEMAMO
e tada se stvarno vozim bez karte i jedva cekam da mi naidje kondukter
i ne, ne shvatam dokle cemo misliti da treba da dobijamo poklone u vidu autobuskih karata, nezaradjenih plata, itd.

desava se da udjem u bus, da nemam unapred kupljenu kartu, da pokusam da je kupim kod vozaca i redovan odgovor je: NEMAMO
e tada se stvarno vozim bez karte i jedva cekam da mi naidje kondukter
i ne, ne shvatam dokle cemo misliti da treba da dobijamo poklone u vidu autobuskih karata, nezaradjenih plata, itd.

Ja udjem, trazim kartu dam mu 1000 din on nema da mi vrati, briga me nije moj problem :)

Skoro su mi naplatili kartu, jer skola nije na vreme dostavila mesecnu. Jos je bio drzak i bezobrazan kondukter najgore.

Svercujem se kada se vozim 2, 3 stanice, kada ih vidim izadjem.
Kada idem na duze, kucam kartu.
Dajem licnu kartu odma', ako me na'vataju jer su kontrolori agresivni i strah me.
Ozbiljna sam.
Svi vicu, urlaju.
Jednom sam ocitala bukvicu samo sto nije poceo da place, jer sam kucala kartu kad su dosli tj u toj sekundi.
Ja kod automata da otkucam kartu, on mene za ruku, ja pocnem da vristim!
On se prepao! Ja pocnem da urlam i da se tresem i pravim skandal :mrgreen:
Onda mu objasnim kada smo izasli biz vozila da cu ga tuziti za fizicki napad i prekoracenje ovlascenje da je mogao da me udalji iz vozila, kaze da mi
se ponistena karta ne vazi ali ne da me dodiruje za ruku i stiska i tako spreci da kucam kartu i insistirala sam da dodje policija i napravi zapisnik.
Posto mu nista nije bilo jasno sta sam rekla kod reci tuzba me zamolio da mu oprostim i pozeleo prijatan dan
Zaista sam zelela da dodje policija.
Ja se jesam ponela pokvareno i bezobrazno ali za ruku me nikakvi kondukteri nece pipati.

latisa, pa verovatno bi i ti isto postupila da dnevno sretnes bar 100 njih koji nemaju karte i vade se svi na istu pricu.
Jes, al ja se nisam vadila, i kolege su bile sa mnom, njima su dali karte, meni ne, i objasnjavaju da sam ja koleginica i da nije stigla karta do mene, a on se dere ko da ga kolju, i jos urla "rasciscavaj to sa skolom". Nemam ja nista protiv da neko radi svoj posao, ali stvarno znaju da preteraju

Oni mogu da rade svoj posao i da se sluze sledecim sredstvima
1. Da traze l.k
2. Ako nemas da zovu policiju ili ako neces da das.

I ja isto radim sa bezobraznim ljudima ali ne urlam na njih, ne hvatam ih za ruku niti se ko oni
namestam tako da sprecim tog nekog da ode.
To se zove fizicki napad, zadrzavanje lica protiv njegove volje i prekoracenje ovlascenja!
Moze samo protiv svercera da se bori LEGITIMNIM SREDSTVIMA!

Pa kažem, verovatno i preteruju zbog raznoraznih likova ... ja ni ne mogu da zamislim da radim taj posao ... pukla bih posle 1 dana .....

Naravno da ima bezobraznih i nadobudnih .... ali ako te čovek lepo pita i lepo zamoli .... ne vidim šta je problem u tome npr.

Ja nešto i nisam nailazila na neljubazne ... i povrh svega što ti se uvek zahvale kad im pokažeš kartu - znači da imaju taj kodeks ponašanja koji moraju da ispoštuju.

Obicno se svercujem, a ako se desi da me navataju, ja dam licnu da pisu kaznu....desava se i da se izvucem, zavisi od kontrolora i uopste od situacije....
nekad vozac nema sitno, u trafici nije bilo, nekad nemam pare... blabla....
Ne mogu da se svadjam a realno nemam ni razloga, ja se svercujem, uvatili su me i to je to ....ne vidim zasto bi ih napadala i nije mi jasno sto se neki ljudi tako ponasaju....
Ok, para nema, karta je skupa(ako uzmemo da neko dnevno treba da da pare za 4 karte, ili vise) svima je tesko ali bas pljuvati i napadati nekoga ko radi svoj posao....misim bzvz....odvratno
Nisu kontrolori odgovorni za visinu necije plate i sto taj neko nema para za prevoz ili markicu...
Sa druge strane ima i njih besnih i bezobraznih ali srecom, ja nisam nailazila na takve...da jesam verovatno bih se svadjala posto ne mogu da iskuliram kad me neko drnda ...i tako...
Kupicu markicu

A sto se markice tice, jako su bezobrazni sto ne vazi i za nocni prevoz....mm radi kao kuvar i cesto ostaje uvece i mora nocnim kuci....i sad treba da kupi markicu koja mu uvece ne vazi i jos da placa 120 dinara nocni...ma nemoj! lopuze bezobrazne...na kraju ispadne da ljudi rade za prevoz, komunalije, hleb i toalet papir :evil:

Obicno se svercujem, a ako se desi da me navataju, ja dam licnu da pisu kaznu....desava se i da se izvucem, zavisi od kontrolora i uopste od situacije....
nekad vozac nema sitno, u trafici nije bilo, nekad nemam pare... blabla....
Ne mogu da se svadjam a realno nemam ni razloga, ja se svercujem, uvatili su me i to je to ....ne vidim zasto bi ih napadala i nije mi jasno sto se neki ljudi tako ponasaju....
Ok, para nema, karta je skupa(ako uzmemo da neko dnevno treba da da pare za 4 karte, ili vise) svima je tesko ali bas pljuvati i napadati nekoga ko radi svoj posao....misim bzvz....odvratno
Nisu kontrolori odgovorni za visinu necije plate i sto taj neko nema para za prevoz ili markicu...
Sa druge strane ima i njih besnih i bezobraznih ali srecom, ja nisam nailazila na takve...da jesam verovatno bih se svadjala posto ne mogu da iskuliram kad me neko drnda ...i tako...
Kupicu markicu

A sto se markice tice, jako su bezobrazni sto ne vazi i za nocni prevoz....mm radi kao kuvar i cesto ostaje uvece i mora nocnim kuci....i sad treba da kupi markicu koja mu uvece ne vazi i jos da placa 120 dinara nocni...ma nemoj! lopuze bezobrazne...na kraju ispadne da ljudi rade za prevoz, komunalije, hleb i toalet papir :evil:

Za to i radimo..ja trebao raditi na aerodromu to je druga zona..2x po 80din x mesec dana pa ti vidi..mislis da me poslodavac pitao kako sam otisao i da ce mi platiti markicu..zabole ga bez slobodnog dana tamo i vamo u putu 2,5-3 sata

Svercujem se kada se vozim 2, 3 stanice, kada ih vidim izadjem.
Kada idem na duze, kucam kartu.
Dajem licnu kartu odma', ako me na'vataju jer su kontrolori agresivni i strah me.
Ozbiljna sam.
Svi vicu, urlaju.
Jednom sam ocitala bukvicu samo sto nije poceo da place, jer sam kucala kartu kad su dosli tj u toj sekundi.
Ja kod automata da otkucam kartu, on mene za ruku, ja pocnem da vristim!
On se prepao! Ja pocnem da urlam i da se tresem i pravim skandal :mrgreen:
Onda mu objasnim kada smo izasli biz vozila da cu ga tuziti za fizicki napad i prekoracenje ovlascenje da je mogao da me udalji iz vozila, kaze da mi
se ponistena karta ne vazi ali ne da me dodiruje za ruku i stiska i tako spreci da kucam kartu i insistirala sam da dodje policija i napravi zapisnik.
Posto mu nista nije bilo jasno sta sam rekla kod reci tuzba me zamolio da mu oprostim i pozeleo prijatan dan
Zaista sam zelela da dodje policija.
Ja se jesam ponela pokvareno i bezobrazno ali za ruku me nikakvi kondukteri nece pipati.

meni je tako jedna matora pocepala kartu pokušavajući da mi je otme dok sam poništavao :)

Mada, u poslednje vreme kontrolori, naročito ovi mlađi, su prilično fini i pristojni, uglavnom ni ne traže dokumenta, već ti samo kažu da izađeš na sledećoj stanici

Ako i insistiraju na dokumentima nakon izlaska, ja samo nastavim dalje, neka on dokaže da sam ja izašao iz busa i da nisam imao kartu :)

E da najbitnije sto cu im i ja kad tad sve po spisku..xxx puta su mi ti kontrolori maltretirali kevu..ona nosi torbe jedva se krece i tako nemocnu bolesnu uhvate pre nego otkuca kartu..i kao niste na vreme kad ste usli a ona je u ruci drzi nego gleda da sedne

Ma, imala sam situaciju da sam dobila i bukvalno ne mogu da stojim na nogama, jajnici me pocepase, i dosli da me maltretiraju. Ajd bre, razumem svaki posao, al to je preterivanje

Back