Izgubili smo demografski rat za Kosovo, sad ga gubimo u Srbiji, upozorava prof. Marko Mladenović, koji se godinama bori BORI PROTIV BELE KUGE, I TRAŽI:
Hitno uvesti vanredno stanje
Naše istrebljenje može da se spreči samo ako porodice budu rađale četvoro dece
Narod u kojem je više starijih od 65 nego mlađih od 16 je - mrtav narod
Marko Mladenović, koji se na Pravnom fakultetu u Beogradu više od pola veka bavio porodicom i porodičnim pravom, ali i književnošću i publicistikom, novi roman „Luda kuća“ počinje pismom svog potomka iz 2100. godine, koji ga moli da učinimo sve kako bismo promenili tokove istorije da on ne bi postao Albanac. A to će, tvrdi prof. Mladenović, ukoliko se ne preduzmu hitne mere, biti sudbina srpskog naroda!
Podaci kojima barata naš sagovornik više su nego alarmantni i pesimistični i zaista najavljuju katastrofu: Na jedan bračni par u Srbiji dolazi 0,8 dece. Svake godine u Srbiji nestaje grad od 35.000 stanovnika. Prema podacima crkve, na 10 do 15 sahrana dolazi jedno rođenje. Samo u dva okruga u Srbiji više se rađa nego što umire - Pčinjskom i Raškom. Većina seoskog stanovništva nalazi se u dubokoj demografskoj starosti, a njima se ubrzano približava i gradsko stanovništvo.
- Ovim tempom, mi ćemo za 30 godina biti nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji, za 50 godina Srbija će biti samo Beograd. A 2100. ćemo praktično nestati, utopiti se u druge narode. Postojaće možda srpske enklave po celom svetu, ali nas u Srbiji neće biti - upozorava prof. Mladenović, koji godinama upozorava nadležne na katastrofalne posledice bele kuge.
Rešio je, kaže, da to pokuša još samo jednom, jer je razočaran i ogorčen zbog nečinjenja političara, koji se bave „kampanjama i izborima umesto spasavanjem naroda“. Profesor pokazuje pet debelih registara pisama koje je slao predsednicima Srbije, premijerima, ministrima, poslanicima, biznismenima... Skupštini Srbije uputio je i Nacrt zakona o obnavljanju stanovništva i o zaštiti majke i deteta, kao i projekat „Četvrto dete“ i zatražio hitno usvajanje radikalnih mera sve do uvođenja vanrednog stanja na teritorijama gde je stanje najkritičnije - u južnoj Srbiji, na granici prema Bugarskoj, ali i u pojedinim delovima centralne Srbije i u Vojvodini.
Biološka revolucija
- Kad se pojave klizišta ili poplave, uvodi se vanredno stanje. A mi ovde imamo istorijsku demografsku sušu koja preti da nas istrebi! Situacija je očajna, nestajemo velikom brzinom, a država ne reaguje. Prema podacima od pre dve godine, čak u 2.000 sela više nema ni jednog jedinog stanovnika, u još 2.000 ostalo je samo neko staračko domaćinstvo. U mnogima se za poslednjih sedam godina nije rodilo nijedno dete.
Prof. Mladenović kaže da je još pre 25 godina upozoravao da se vodi demografski rat za etnički čisto Kosovo, i da ga mi gubimo:
- Borba za Kosovo sad je zakasnela i, bojim se, uzaludna. U velikoj meri smo i sami krivi što smo ga izgubili. Srbi su prodavali, negde pod pritiskom, a negde i iz čistog biznisa, ogromnu zemlju za ogromne pare, i odlazili. Izgubili smo demografski rat na Kosovu i u Jugoslaviji, a sad ga gubimo i na jugu Srbije, ali i u ostatku zemlje. Mi odlazimo, nestajemo, a prazan prostor popuniće neko drugi. Narod u kojem je više starijih od 65 nego mlađih od 16 je - mrtav narod. A mi sad imamo tu situaciju. I gotovo nikakvu šansu za obnovu!
Mladenović kaže da hitno treba sprovesti biološku revoluciju! Za početak, objašnjava, neophodna je drugačija preraspodela nacionalnog dohotka:
- Bio sam šokiran kad sam video da se ozbiljno razmatra zahtev Jovana Krkobabića da se penzije podignu na 70 odsto prosečne plate. Pa to je nastavak agonije nerađanja! Za 15 godina neće imati ko da radi, da izdržava stare.Svako društvo racionalno raspodeljuje nacionalni dohodak da bi opstalo. Mi dajemo vrlo malo, nedovoljno za decu, a trebalo bi najmanje pet puta više - za rađanje, dečije dodatke, ustanove... Ali kod nas se konstantno dešavaju apsurdi. Na primer, iako nas je sve manje, iako natalitet rapidno opada, godišnje samo u Beogradu i do 3.000 dece ne uspeva da se upiše u vrtiće. Za ovakvu nakaradnu politiku ja sam osudio sve lidere, a najviše Borisa Tadića. Čak ni sada, u novoj vladi ne postoji Ministarstvo za porodicu i populacionu politiku, a biće ih više od 25.
Uvesti dečiji dinar
Uvođenje novog pristupa obnavljanju stanovništva, uključujući i uvođenje vanrednog stanja, koje predlaže naš sagovornik, podrazumeva i niz konkretnih mera da bi se stalo na put beloj kugi.
- Odmah bi trebalo osnovati fond „Četvrto dete“, odnosno uvesti porez „dečiji dinar“, smanjiti poreze na dečije artikle, suzbiti abortuse, uvesti besplatno lečenje od steriliteta, besplatno deliti napuštenu seosku zemlju onima koji žele da je obrađuju... Strahovito smo zakasnili sa akcijom, ali nada još postoji. Pogrešne su procene da ovaj narod može da se obnovi uz treće dete u svakoj porodici. Troje dece su za prostu reprodukciju, tek svaka četvrta beba obnavlja populaciju.
Prof. Mladenović kaže da nije ni nacionalista ni zakleti patriota, kako ga mnogi optužuju, već - humanista:
- Ja se ne borim protiv rađanja albanske ili bilo čije dece. Borim se za rađanje sve dece. Ali oni rade svoj posao, a mi ne radimo. Nastupila je opšta kriza društva, došlo je do pada morala, optimizma, nesposobni smo da sagledamo kuda idemo, kakva nam je budućnost... Iznova i iznova se pokazuje da smo nesposobni da opstanemo kao narod.
D. Milinković
Samoubilački narod
Prof. Mladenović kaže da smo imali šansu da budemo jedan od najvećih naroda u Evropi, a pogotovo na Balkanu:
- Srbi su se prostirali od Alpa do Soluna, cela Dalmacija bila je čisto pravoslavna, što se vidi i u studiji Nikodima Milaša „Pravoslavna Dalmacija“. Ali, nismo se snašli kad su počele da se menjaju istorijske prilike. Tokom 18. i 19. veka počelo je masovno prisilno pokrštavanje Srba. I Srpska pravoslavna crkva je tu napravila veliku istorijsku grešku, donevši odluku da ko nije pravoslavac - nije ni Srbin.
- Prema projekcijama uglednih demografa, danas je na Balkanu moglo da nas bude između 27 i 30 miliona, a ima nas oko 6 miliona. U svetu živi još oko 4 miliona Srba. Iako smo skloni da za sve okrivimo druge, moramo da se suočimo s tim da smo samoubilački narod, da imamo neku genetsku grešku i najčešće radimo u korist svoje štete. U svim zemljama gde su Srbi bili nacionalna manjina - više ih nema. A sve ostale etničke grupe su opstale. Možda je to defekt pravoslavne religije koja je suviše tolerantna, ali i vrlo rigorozna kad neko pređe u drugu veru, onda on nije više Srbin. Mi nismo genetski snažan narod kao Jevreji, nemamo neki svoj kredo u koji bismo se zaklinjali. Izgubili smo sposobnost i da se razmnožavamo i da opstajemo. Umesto toga - bežimo, što je još jedan od vidova nestajanja.
Razočarale me demokrate
Profesor Marko Mladenović ne krije da je veoma razočaran svime što se dešava u državi, a pogotovo nakon uvođenja demokratije, u koju je, kaže, polagao velike nade. U 80. godini odlučio je da proda stan i - ode iz zemlje!
Dr Mladenović je 2003. osnovao i Udruženje građana Opstanak, za borbu protiv bele kuge. Kad su tu, kako kaže, počeli da se okupljaju neki bivši generali, stari kadrovi, ljudi sumnjive prošlosti koji su mislili da se ratom u BiH i Hrvatskoj može rešiti pitanje srpskog nataliteta („pregazimo druge narode, pa se proširimo“) - on je 2006. promenio gotovo ceo tim.
- Izabrali smo i finansijskog direktora koji je obećavao velike pare, sponzore, prostorije. Pokazalo se da je sve bila laž. Počele su sumnjive radnje i zato sam podneo ostavku - kaže prof. Mladenović.
Posebno ga, objašnjava, boli što je ta njegova borba, a krajnje neočekivano, okončana krivičnom prijavom protiv njega:
- Pozvan sam na sud jer nismo izvršili razvrstavanje Udruženja u mala, srednja ili velika pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih, godišnjeg prihoda i vrednosti imovine. A Udruženje nema nikakvu imovinu, godinama sam ga finansirao iz sopstvenog džepa.
Prof. Mladenović napisao je više od 60 knjiga, od čega 15 romana i 15 zbirki pesama. Sa 30 godina postao je direktor Instituta za socijalnu politiku, a učestvovao je i u osnivanju Fakulteta političkih nauka, Defektološkog fakulteta i više instituta. Smatra se doajenom borbe protiv bele kuge.
Strategija opstanka Srba prof. Mladenovića
- Ubrzano menjati sistem vrednosti - umesto teorija o ekstremnom individualizmu treba stvarati sistem društvene solidarnosti.
- Povećanje porodiljskih i dečijih dodataka.
- Uvođenje „bećarskog poreza“ koji plaćaju imućni, neoženjeni i neudate.
- Sistematsko vaspitanje za brak i porodicu, uvođenje predmeta Sociologija porodice.
- Borba protiv društvene patologije, nasilja u porodici, kao i zloupotrebe dece.
- Revalorizacija materinstva - da majka sa više dece bude nagrađivana, i novčano i počastima.
- Oživljavanje kulta deteta.
- Vraćanje selu i demetropolizacija.
- Vraćanje pozitivnoj srpskoj i evropskoj tradiciji, borba protiv masovnih razvoda.
- Lečenje samoubilačkog sindroma kod Srba, od građanskih ratova, seoba, deoba, sukoba i inata, zbog čega deca najviše stradaju.
- Formirati Ministarstvo za porodicu, Savet za obnavljanje stanovništva na čijem čelu bi bio predsednik Srbije.
• • •