YUGO - Zastava

Јесу те инервјуисали? Јеси рек'о :" поздрав за друштво са Форума, и ти Милоше, дај бре Волвова!", а фаца ко немачки бомбаш 1943.?

Дај немој да зјебаваш, дај сними то и покупуј те новине, па да све ставимо овди!

Види скоро иста јакна ко моја!
А она сива Флорида у позадини на последњој слици, јел то беше неки странац који сад живи у БГ?

Poslednja izmena:
Е сад вала претера га и онај инжењер што рече да је требало наставити производњу домаћег програма!
А овај за 300 Југића без мотора, сад је наш'о!:roll:
Ако му је толико стало, нека покупује 300 половних, нек' одвезе и од њих прави косилице.

ZASTAVA_KORAL_1.1:
POZDRAV KOLEGE !!!

Ziveo sam u Australiji (Melburn) od kraja 1996. do pocetka 2005. godine. Naravno, nostalgija je cudo....pa sam zarko zeleo da vozim juga tamo. Medjutim, Australija ima jakoooo rigorozne propise kada je uvoz automobila u pitanju. Kada sam se 2001. godine obratio Zastavi da mi naprave jugica sa desnim komandama, dobio sam odgovor da tehnicki vise nisu u mogucnosti da to izvedu jer nemaju na lageru niti odakle da nabave kontrolnu tablu sa desnim komandama.

MEDJUTIM....od njih sam dobio podatak da u Australiji postoje DVA KOMADA (jedan beli, jedan crveni) YUGO 55A iz 1987. godine, i da su dopremljeni do pristanista u Melburnu. Ali im se svaki dalji trag gubi.

Obzirom da sam ja ziveo u Melburnu....potegao sam neke prijateljske veze da kroz centar za registraciju vozila pronadjem ta dva jugica. Rezultat je bio negativan......jugicima nema traga....

Tada sam delimicno odustao, ali nikada konkretno. Neprekidno sam pratio sve moguce auto oglase, sto u stampi, sto na netu, nebi naleteo slucajno na jednog od ta dva. Godinu dana kasnije, 2002. godine, naleteo sam na oglas u jednom stampanom oglasu koji je glasio "PRODAJEM NEPOZNAT MALI AUTO...BELE BOJE...87.GOD...CENA DOGOVOR"

Kada sam se javio na oglas, covek mi je rekao sledece "It's a small boxy piece of shit....it looks east european....its white....it says YUGO on the back of it"

Ja se umalo nisam onesvestio!!!!!!!! IZ STOPA sam seo u caletov auto...i otisao na drugi kraj grada gde mi je taj lik rekao da dodjem. Kada sam stigao.....bio je to neki stario hangar....zapusten.....put kojekakvih starudija. A u jednom cosku, parkiran je bio i pokriven mali auto..... :)

Pozdravio se sa likom, otisli do kola....skinuli ciradu, i tada sam ugledao belog YUGA 55A......sa sve najlonom na patosu dole!!! Auto je imao predjenih svega 100 milja....

Moja sreca u tom datom momentu bila je NEOPISIVA!!!!!! Auto je bio izuzetno prasnjav, ali bez rdje, ostecenja ili bilo cega slicno. Akumulator mu je bio original, pa je naravno vec posle toliko godina stajanja bio prazan. Nisam ni zeleo da ga palim, jer sam znao da se ulje u njemu verovatno pretvorilo u GUMU od tolikog stajanja.

Odmah sam pitao za cenu....a kada sam cuo cifru od 500$ AUD.....otisao sam do najblizeg bankomata, i vratio se nazad sa kesom i pazario auto.

Sutra ujutru sam dosao sa caletom i kucnim prijateljem.....i obojica nisu mogli da veruju da gledaju juga u Australiji svojim ocima. Sa nama smo doneli nov akumulator, kantu ulja od 4L....i filter ulja koji sam kupio u fiatovoj radnji usuputi pumpu za gumu posto su mu sve gume bile ispuvane. Kada smo ispustili ulje, morali smo da sipamo i onu tecnost za kompletno ciscenje motora.....elem....

kada je servis bio gotov.....sipali smo 5 L goriva u rezervoar......napumpali smo mu gume.....seo je u njega caletov drug.....KLUC U BRAVU.....KONTAKT....I PALI....uz pumpanje gasa..... :)

Nije upalio iz prve....ali je zakasljucao malo. Ali drugi pokusaj je upalio kao mina.....uz oblak dima iz auspuha. :)

Motor je bio FIAT-ove proizvodnje.....4 brzine.....sive boje enterijer.....sa zadnjim naslonima za glavu i zadnjim pojasevima.

Posto smo ga upalili, stavili smo na njega probne table, i isterali ga iz tog hangara na svetlost dana..... :) Ja sam ga vozio do kuce a cale i njegov drugar su me pratili u caletovom Golfu IV. Kada smo stigli kuci, lego sam na sirenu, a mama kada je izasla krstila se levom rukom, ali je i zaplakala od radosti.

Kada su se strasti smirile.....bilo je neophodno uraditi kompletan servis na kolima, jer je sav bio izuzetno krut. Kocnice su bile strasno tvrde....a gde i nece kada je stajao u mestu 15 godina!!!! :)

Auto sam sredio u narednih mesec dana.....registrovao i osigurao...i poceo da vozim :)

Jedom prilikom mi je na jednoj benzinskoj pumpi, kada sam krenuo sa pumpe....samo sto sam pustio kvacilo da krenem....covek IZLETEO ispred mene.....rukama na haubu....i na srpskom poceo da vice STANIIIIIII!!!!!!!! Stavio ruke na glavu i na sav glas se prodrao CENZURA MATER SVOJU, BRATE DOLAZI BRZOOO!!! Brat mu je izleteo iz kola, i kada je i on ugledao JUGA poceo da place!!!! Ja sam izasao iz kola, a obojica sa cucnuli ispred juga, uhvatili se za prednji deo haube i nastavili da placu!!! NEVEROVATNO......obojica su Kragujevcani.....radili su u Zastavi na montazi JUGA I KECA....i od 1990. zive u Australiji. :)

A da ne pricam o tome da kada sam isao u Srpsku Crkvu za bozic....dok su moji bili unutra, ja sam cuvao juga ispred od rulje koja je iz dzepova vadila cekovne knjizice.......kazi zemljace cenu, nepitamo koliko kosta. :)

Kada sam resio da se vratim kuci....u Srbiju....morao sam da prodam auto, jer mojima nije trebao trosak da im ostane tamo jugo, za kojeg je osiguranje bilo basnosnovno skupo (jer je unikat i raritet tamo). Prodao sam ga na javnoj licitaciji preko srpskih novina Jan. 2005. za 5000$ AUD.

Medjutim, prica ima tuzan kraj :( Covek kome sam prodao juga.....slupao ga je posteno prosle godine....i prodao ga je kolekcionaru starih italijanskih vozila. Tako da taj novi vlasnik (3 vlasnik) je britanac....iz Melburna....koji ga jos nije popravio jer ne moze da nadje limara koji ce da ga sredi. Pomeren mu je prednji trap.....vozaceva viljuska je iskruvljena, ali ne samo viljuska vec i nosac na karoseriji i deo gde se viljuska na karoseriji fixira je isto iskrivljen. Tako da bog zna.....da li ce taj jugo ikada vise biti u voznom stanju. NAVODNO.....moze da se vozi, ali ne uz mogucnost punog okretanja volana.

JAKOOOO MI JE ZAOOOO STO SAM GA UOPSTE I PRODAVAO........a slike koje sam slikao....kada sam ga kupio bile su izradjene u prave slike, smestene u album....koji je bio u torbi koju su mi JAT-ovci izgubili i nikada je vise nisu pronasli. Tako da ne samo da nemam vise tih slika mene sa jugicem, vec i stvari koje su bile u toj torbi.

Kontaktirao sam tog novog vlasnika, i poslao mi je 3 slike mog starog juga, u trenutnom stanju. SRCE MI SE CEPA kada ih gledam, jer prosto osim tablice, skoro pa ga vise i ne prepoznajem. Montirao mu je neke sportske tockove....sav je prljav unutra......HAOOOOS!!!!! :(

No bilo kako bilo.....barem je i dalje ziv....a nadam se da ce jednog dana opet biti u voznom stanju, jer ipak ima samo 17.000 milja predjenih. Namera tog novog vlasnika jeste da ga osposobi, sredi i proda muzeju automobila u Melburnu.

A sto se tice crvenog juga, kojem nikada nisam usao u trag....mozda se i dalje kotrlja dobrim putevima Australije....tamo negde down under :) nadam se!!!

A sa vama kolege forumasi mi jedino ostaje da podelim ove tri slike koje sam ja dobio od sadasnjeg vlasnika....jer su moje original slike sa sve mojom torbom i stvarima zavrsile ko zna gde u belom svetu.... :)

A da.....Zastavi nije poznato KO je kupio ta dva juga, i odkud oni tamo. Nikada se zvanicno nisu prodavali u Australiji....jedino sto po arhivskim dokumentima imaju jeste da je destinacija tog kontigenta od dva automobila iz luke bar bila poslata za melburn.

SRDACAN POZDRAV!!!! :)

http://img201.imageshack.us/img201/5293/p1010042jc6.jpg

http://img83.imageshack.us/img83/9308/p1010044wh6.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/6580/p1010043cn9.jpg
.....

za jugića
a055.gif
a015.gif

Ево тазе информације из Мирко-Клавирковог САТ Плуса:

Укупан број извезених Застава - 644 520.

Земље по броју извезених возила:

1. САД - 147 000
2. Пољска - 72 892
3. Енглеска - 69 932
4. Грчка - 58 400
5. Белгија и Холандија - 29 401
6. Мађарска - 28 344
7. Француска - 25 697
8. Италија - 19 902
9. Немачка - 16 100
10. Шпанија и Португалија - 4 471
11. Сирија - 2 473
12. НР Кина - 2 014

И ако додамо још она 2 из Аустралије, то је 644 522.:ok:

izolacija u jugu je kur*ac..
na velikim vrucinama bi klima non stop radila na max, i jugo bi ti trosio 2 litra vise..a do stotke bi ti trebalo 20 min i to ako ti vetar duva u ledja..
otvori si ti lepo prozore i bog te vido`...

Back