YUGO - Zastava

Pa onda su trebali kao standardnu opremu ugraditi rupe za noge u podu, da ne izlaze svaki cas da guraju. :D
Ali mnogo elegantnije i kupca postovanije resenje bi bilo dodati pedale ispred svakog sedista, pa kad se ugasi na semaforu lepo se polako u tisini odvezes u neku manje prometnu ulicu da psujes, a ako je vise putnika, mogu i do kraja tako, ako neko pita sto se ne cuje, to je najnoviji elektricni motor :D

kod mene na yugu je svaka papucica razlicite visine, a svaki dan me sve vise odusevljava koliko je taj motor nikakav ja na semaforu gas preko pola i cimnem kvacilo a on proklizi dva kruga pa se ugusi, moras biti majstor da bi ga propisno potpisao

„”Opel„ i ”Fijat„ smanjuju subvencije države kragujevačkoj fabrici automobila
”Zastava„ gasi proizvodnju ”juga„
Saradnja sa ”Dženeral motorsom„ podrazumeva da će domaća fabrika sklapati ”Opelove„ modele, prvo za srpsko, a zatim i inostrano tržište

BEOGRAD - ”Zastava„ će početi da proizvodi jedan ”Opelov„ model u junu sledeće godine, a drugi 2009, ako realizacija tog projekta bude tekla po planu - rekao je juče Zoran Radojević, direktor kragujevačke fabrike automobila. Ne želeći da komentariše tekuće pregovore sa ”Dženeral motorsom„, kompanijom u čijem je vlasništvu nemački proizvođač, pa samim tim ni detalje aranžmana, Radojević je objasnio da će ugovor biti sličan onom koji ”Zastava„ već ima sa italijanskim ”Fijatom„, s tim što će ”Opelovi„ modeli iz Kragujevca izlaziti pod originalnim nemačkim brendom, a ne u lokalizovanoj verziji kakva je ”zastava 10„, koja predstavlja domaći ”fijat punto„.

- Strateško partnerstvo nije kada investitor dođe i da nam novac za kupovinu proizvodne linije. Pravo partnerstvo se ostvaruje kada dobijemo pravo da montiramo modele, koji su aktuelni u tom trenutku, odnosno, koji se tada kada ih i mi proizvodimo nalaze u prodaji u svetu. Saradnja sa ”Dženeral motorsom„ podrazumeva upravo to, da će ”Zastava„ moći da sklapa aktuelne modele ”Opela„ - precizirao je Radojević i dodao da će prvi model u početku biti namenjen tržištu Srbije, ali da ”kada se 'Zastava' dokaže„ može da počne i izvoz, isto kao što se ”zastava 10„ sada plasira na teritoriji pet država u regionu.

”ZASTAVA„ KAO ”ŠKODA„

Prema Radojevićevim rečima, ”Zastava„ može da opstane i postane profitabilna firma uz pomoć strateških partnerstava. - Pogledajte primer rumunske ”Dačije„, koja je ušla u saradnju sa ”Renoom„ ili češke ”Škode„. Niko se više ni ne seća kako je ”Škoda„ izgledala pre nego što je počela obnova, a gde je danas. Ili pogledajte Slovačku, koja je svoju vojnu industriju transformisala u automobilsku, koja danas zapošljava 100.000 ljudi. Auto-industrija je pokretač privrede. Ako su svi oni mogli da to postignu, zašto na sličan način ne bismo mogli i mi - kaže, bez dvoumljenja, Radojević.

Prema Radojevićevim rečima, jedan od razloga za ulazak u saradnju sa italijanskim i nemačkim proizvođačem je i smanjenje subvencija koje država izdvaja za ”Zastavu„, pošto je ”proizvodnja ovih automobila profitabilna, tako da svaki novi model znači manje potrebe za državnom potporom„.

- Za nove modele nikakve subvencije nisu potrebne, ali za naš sopstveni program jesu. Zbog toga imamo nameru da razvojem ovakvih aranžmana postepeno gasimo sopstveni program jer da bismo opstali moramo da proizvodimo konkurentne automobile. Ideja da će se pojaviti neko ko će razviti potpuno novi model ”Zastave„ predstavlja utopiju - jasan je Radojević, prema kojem bi kragujevačka fabrika mogla da zadrži sopstvene modele samo ”kada bi neko hteo da kupi 'jugo' za šest, sedam hiljada evra„.

Budući modeli ”opela„ će, kao i ”zastava 10„, na domaćem tržištu biti dvadesetak procenata jeftiniji nego kada se uvoze, pošto je jedini srpski proizvođač automobila oslobođen plaćanja carine prilikom uvoza modela strateških partnera, a kada počne da ih sam sklapa u svojim pogonima plaćaće carinu od samo jedan odsto na uvoz delova za proizvodnju. Ako se zna da je redovna carina na uvoz vozila 20 odsto, da postoje i dodatni troškovi i da je domaća radna snaga jeftinija od zapadnoevropske, jasno je da će ”kragujevački „opeli” po ceni biti znatno povoljniji od konkurencije.

Prema Radojevićevim rečima, do sada je iz Italije uvezeno i prodato oko 4.550 „zastava 10”, što po gruboj računici znači da su kupci ovog modela do sada zajedno uštedeli preko šest miliona evra na carini koju nisu platili, ako se uzme da osnovni model ovog automobila košta 6.949 evra, bez PDV-a.„

„Astra“ stiže, „jugo“ ide u penziju
Autor: Nebojša Radišić | 28.04.2007 - 09:30

Američka kompanija „Dženeral motors“ je drugi veliki svetski proizvođač automobila koji će, posle italijanskog „Fijata“, sarađivati za kragujevačkom „Zastavom“. Nakon što je pre dva dana Vlada Srbije odobrila da se sklopi ugovor o zajedničkoj proizvodnji vozila, sada je sasvim izvesno da će se u Kragujevcu već naredne godine proizvoditi „opel astra“.

Kako je za „Blic“ izjavio predsednik Upravnog odora grupe „Zastava vozila“ Miodrag Savićević, reč je o modelu automobila visoke C klase, koji će u prvo vreme stizati gotov iz inostranstva, a zatim će se od delova i sklopova montirati na proizvodnim trakama „Zastave“. „U 2008. godini se očekuje proizvodnja od dve do tri hiljade ovih automobila, a dalje će se uvećavati do 5.000. ‘Dženeral motors’ ima već 80 pogona širom sveta, a ‘Zastava’ treba da se pridruži toj porodici.
- Linija za montažu, koja je kupljena za proizvodnju domaćeg ‘punta’, odnosno ‘zastave 10’ i plaćena 11,5 miliona evra, biće iskorišćena i za ‘astru’, uz korekcije i dodatnu opremu zbog većih dimenzija. Kapacitet ove linije je do 40.000 vozila godišnje, pa zato računamo da će na toj, uglavnom robotizovanoj liniji, biti mesta i za još dva nova modela automobila koja treba da se naprave do 2009. godine - kaže Miodrag Savićević.
„Zastava“ je od „Fijata“ već zatražila proizvodnju novog modela malog automobila, sa motorom do 1.200 kubika, koji bi za naredne dve godine trebalo da zameni sadašnji „jugo“.
- Tražićemo i partnera za četvrti, novi model koji će biti poluteretni automobil, namenjen zanatlijama i preduzećima. Tako će biti zaokružena ponuda „Zastave“, konkurentna na tržištu ne samo Srbije, već i celog Balkana i okolnih zemalja - tvrdi Miodrag Savićević.
Generalni direktor „Zastava vozila“ Zoran Radojević juče je bio u Torinu i rekao je da će „sledeće sedmice da se organizuje sastanak sa menadžerima ‘Dženeral motorsa’ kako bi se precizirali detalji ugovora o saradnji“. Zna se da će se modeli „astre“ prodavati sa znakom „Opela“ i da će tržištu biti ponuđene mnoge varijante opreme i motora.
Poslovodstvo „Zastave“ se nada da će saradnja sa „Opelom“ državu osloboditi subvencija automobilskoj industriji, koje su u prošloj godini iznosile 860 miliona dinara. U prva tri meseca 2007. godine, država je dala „Zastavi“ 30 odsto manje para nego u istom periodu prošle godine. U auto-industriji Srbije radi ukupno 60.000 radnika u 56 gradova, koji su vezani za „Zastavu“. Da bi kragujevačka fabrika, sa kapacitetom za proizvodnju 200.000 automobila godišnje, radila rentabilno, trebalo bi da proizvede najmanje 50.000 vozila. Prošle godine je proizvela samo 12.000 automobila.

djole79:
da li neko moze da mi objasni kakvi su to efi motori?sta je posebno kod njih?kupio sam yugo koral 60 efi (98. 2000e)i u voznji kao da pocne da ne prima gas, pa opet super ide i tako u krug.jos nisam isao kod majstora, ali sta bi to moglo da bude?
Prijatelju evo jedan besplatan savjet...provjeri izduvnu granu i regulator temperature motora...: )

luci:
kod mene na yugu je svaka papucica razlicite visine, a svaki dan me sve vise odusevljava koliko je taj motor nikakav ja na semaforu gas preko pola i cimnem kvacilo a on proklizi dva kruga pa se ugusi, moras biti majstor da bi ga propisno potpisao

Sve zavisi koji jugo i kako ga odrzavas ;-)

yugo 55 '90 god. redovno odrzavan... jedino sto mozda moze biti muka je sto je pre mene vozila starija zena koja ga je prilicno ulenjila, ali razradicu ja to vec... i ne znam koliko brzo moze da ide jer ja sam svog uspeo da nateram na jedva 130 iz cetvrte na nekih 2 km puta i to ne iz mesta..

sipa cale neko solidno ulje u njega mislim da je castrol, pazimo mi njega dobro... tako dobrog juga tog godista tesko da cu naci ponovo..

ti kazes da je troj 1.3 a da hoves da ides na 1.6 jesi razmisljao da ovom tvom postojecem uradis tuning trebalo bi da dobijes oko 100 ks bez veceg naprezanja motora i drasticnog skracivaja veka trajanja...

O tome razmisljam ovih dana ...... mada, 1.6 ima veci torque i lakse ga je voziti a i kad se sve sracuna , 1.6 ispadne isto para kao da tuniram 1.3 a opet 1.6 je fiat blok koji je malo bolji ali me odvlaci to sto je star i sto moram da menjam saobracajnu i tako jos neke stvari.....
Za sad ostaje 1.3 ....... uskoro ga vodim kod majstora (tunera :D) da vidim kako cemo i sta cemo .......

P.S. Dobro je Castrol ulje .....ja sipam Elf oduvek.....

Otprilike.....ali necu sve odjednom.....iz etapa, idem sve vise i vise, necu odma' na 100 vec prvo na 80 pa 88.....
Inace, pre svakog tuniranja, NAJBITNIJA stvar je da imas cilj !!!
Znaci, nema malo ovo - malo ono ...... ili ,, samo malo da ga sredim " toga nema, ljudi koji tuniraju a nemaju cilj odu u qratz sa kolima i ukenjaju sve jer ne znaju sta na kraju hoce .
Ja licno mislim da ce najvece cimanje da mi bude vesanje i karoserija ......

Zdravo svima :)
Imam jedno pitanje u vezi Yuga 45.
Posto od avgusta meseca stupa na snagu zakon da je motor automobila rezervni deo i da ce moci da se menja bez registorovanja motora,zanima me koji motor (osim naravno Yuga 45 i 55) moze da se ubaci u auto (bez nekog preteranog doradjivanja i nabudzivanja).Mozda neki Fiatov?
Pozdrav

Poslednja izmena:

Back