XXII Zimska Olimpijada u Sočiju

gost 129086

Buduća legenda
Poruka
27.221
Približava se dan početka Zimske Olimpijade u Sočiju po XXII put, neki od vas vole zimske sportove, jedva čekate da ih pratite na TV i internet dok drugi to preskoče; jer kako ćete istovremeno da gledate sport i predizbornu kampanju kod nas i još raste tenzija u porodici oko deljenja TV kanala, manjka vremena sa dragim ljudima a možda i na ovom forumu.

Prema bogatom olimpijskom rasporedu biće raznovrzne sportove po želji da ih gledate ili prilagodite prema vašim mogućnostima, dakle da vas čujemo koji su vam omiljeni sportovi, mišljenje o sportistima i njihovim uspesima, nekim cakama i forama, poneke simpatične slike, olimpijski smajlići.
.....:snesko5::yeee::bob:

Poslednja izmena:
Ovo su ruske maskote simbol olimpijske igre 2014.

information_items_1644.jpg

Zar nisu slatki? :flert: Što bih volela neku igračku od ove? Poznata mi je ova igračka medved koji je bio maskota
Letnje olimpijske igre 1980. Je li tako? Sada ga zovu 'Beli Miško'. :lol:

Poslednja izmena:
Svečana ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara biće na olimpijskom stadionu Fišt, kapacitet 40.000 gledalaca.

Na raspolaganju su ova sportskih borilišta: hokej na ledu, brzo klizanje, umetničko klizanje, karling, biatlon, skijačko trčanje, slobodno skijanje, snoubording, alpsko skijanje, skijaški skokovi i nordijska kombinacija, staza za bob, sankanje i skeleton.

"Čarobni napitak" za Soči

60 odsto Olimpijaca pod dopingom?

Predsednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Tomasa Baha, vest o novom doping-sredstvu ne uzbuđuje previše: "Čuo sam za taj slučaj, ali imam puno poverenje u agenciju WADA. To je u njenoj nadležnosti i ja ne sumnjam da će agencija pokazati da je na visini zadatka." Bah ne vidi ni da je posebno problematična činjenica da novo sredstvo potiće iz laboratorija domaćina Olimpijade. Dakle, on za sve ima jedan odgovor i adresu: WADA. Pri tome je svima jasno i opšte poznato da lovci na doping po pravilu kaskaju za proizvođačima i ponuđačima doping-supstanci.

"Koga u Sočiju ulove, taj je ili hazarder ili glup", kaže hajdelberški molekularni biolog Verner Franke u razgovoru za sportsku novinsku agenciju SID. Njegov kolega iz Majnca, Perikles Simon sličnog je mišljenja: "Računam na otkriće jednog do dva slučaja, ne više." Istovremeno, Simon veruje da oko 60 odsto Olimpijaca u Sočiju koristi doping-sredstva. Tome, smatraju stručnjaci, neće stati na kraj ni WADA koja je najavila rekordni broj kontrola na predstojećoj Olimpijadi (2.453). "Ulove se samo oni koji su prekasno prestali da uzimaju doping supstance", kaže Vilhelm Šencer, šef kelnske laboratorije za istraživanje doping-sredstava i objašnjava kako je poznato da postoje nedozvoljene supstance koje se mogu vrlo vešto uzimati, poput testosterona, čije je korišćenje vrlo teško dokazati.
http://www.dw.de/%C4%8Darobni-napitak-za-so%C4%8Di/a-17406992

431486_20140204afpfabrice-coffrinirosa-khutordi006184677_origh.jpg

Austrijski tim alpskih skijaša pozira za slikanje u olimpijskim krugovima u olimpijskom selu u Roza Kutoru, kod Sočija. AFP/Fabrice Coffrini

431485_20140203reuterslucy-nicholsonsochidi006180595_origh.jpg

Toalet sa dve wc-šolje u sportskom kompleksu u Sočiju. REUTERS/Lucy Nicholson

431477_20140204reutersmike-segarrosa-khutordi006184372_origh.jpg

Pogled sa vrha planine u Roza Kutoru. REUTERS/Mike Segar

Poslednja izmena:
431475_20140204reuterslucy-nicholsonsochidi006184512_origh.jpg

Japanski umetnički klizač Tacuki Mačida na pripremama za Olimpijadu u Sočiju. REUTERS/Lucy Nicholson

431474_20140204reuterslucas-jacksonrosa-khutordi006183450_origh.jpg

Švedski snouborder Sven Torgren izvodi skijaški skok tokom treninga u Roza Kutoru. REUTERS/Lucas Jackson

431464_20140202reuterseric-gaillardsochidi006176894_origh.jpg

Članovi ruskog tima brzih klizača klizaju se pored olimpijskih krugova u olimpijskom parku tokom priprema za Zimske olimpijske igre 2014. REUTERS/Eric Gaillard

Страни медији похвалили церемонију отварања Олимпијаде у Сочију
13:07 8. фебруар 2014.

Специјални дописници страних издања који су присуствовали церемонији отварања Олимпијаде у Сочију 7. фебруара изнели су позитивне утиске о овом догађају.

Лист „Washington Post“ назвао је церемонију отварања Олимпијских игара у Сочију „поезијом у покрету“. „Сваки део програма био је беспрекорно осмишљен“, наводи се у извештају московских дописника листа са отварања Олимпијских игара. Како се наводи у материјалу, размере отварања овог празника спорта „граничиле су се са колосалним“.

„Русија се трудила да у то празнично вече покаже не толико политички колико спортски ентузијазам суперсиле“, пише специјални дописник из Сочија за лист „Neue Zürcher Zeitung“, који излази на немачком језику.

Италијански новинари су једногласно описали церемонију као „беспрекорну и дирљиву, осмишљену и избалансирану, динамичну и сценски атрактивну“, али и као „универзалну и разумљиву и поред обиља руских реалија“.

http://ruskarec.ru/news/2014/02/08/strani_mediji_pohvalili_ceremoniju_otvaranja_olimpijade_u_sociju_28185.html

Иза кулиса олимпијског спектакла
8. фебруар 2014. Јелена Лисак

Свечану церемонију отварања Олимпијаде видело је преко 3 милијарде људи у целом свету. Сценарио грандиозне представе „Снови о Русији“ до последњег дана је држан у највећој тајности.

GrigoriySisoevRIAN_02360070_TOP.jpg

Церемонија отварања Олимпијаде је одржана на стадиону „Фишт“ у Олимпијском парку Сочија. Извор: РИА „Новости“.

На пројекту церемоније је радило укупно 12000 припадника 17 различитих националности са свих континената. „Руска реч“ је разговарала са људима који су припремали спектакл.

Андреј Насоновски, извршни продуцент церемоније:

„Две године смо припремали ову церемонију. То је врло мало за овако велики подухват. У техничком смислу ова церемонија нема премца. Коришћени су јединствени систем преношења декора, 385 висећих елемената и носеће конструкције чија је укупна дужина 2,5 km, тако да је стадион са 40 хиљада гледалаца постао огромна позорница којој нема равне у свету.“

Стадион „Фишт“ је добио назив по једном врху Кавкаског планинског ланца и заиста је импозантан не само због величине, него и због оригиналног изгледа. Захваљујући плавичастом осветљењу стадион заиста издалека личи на планину оковану ледом. Овде се окупило 40 хиљада гледалаца на грандиозни мултимедијални спектакл чији је главни циљ био да целом свету исприча нешто о нашој земљи, о њеној култури, традицијама и становницима.

Андреј Болтенко, редитељ, аутор сценарија:

„Хтели смо да испричамо причу о нашој огромној земљи онако како то нико није урадио. Желели смо да 3 милијарде гледалаца види величанственост и разноликост Русије из угла једног детета, тј. очима главне јунакиње церемоније отварања, мале девојчице по имену Љубов. Она је на неки начин постала метафора за широку женску душу Русије.“

Путујући кроз снове мале јунакиње гледаоци су заједно са њом прошли кроз неколико географских региона, видели најважније догађаје у историји Русије и сусрели легендарне личности. Били су ту и симболи са којима се наша земља по традицији асоцира: огромна светлећа коњска запрега „тројка“ испод самог врха куполе стадиона, православни храм који подиже сав народ, први ратни бродови Петра Великог, оснивање Санкт Петербурга и, наравно, легендарни руски балет. А када се појавио симбол совјетског периода, скулптура „Радник и колхозница“, многи нису могли да обуздају осећања. Огромне металне конструкције и локомотива биле су симбол грандиозних техничких достигнућа тога доба. Совјетска аутомобилска индустрија, стил тадашње модерне омладине, период „отапања“ за време Хрушчова, песма из филма „Москва сузама не верује“... Све је то пробудило успомене и носталгију у многим руским срцима. А шта је са страним гостима? Да ли су они могли разумети те „знаке времена“?

p01_1402_SP_Sochi_Skier_165.jpg

Ватрене! Зимске! Твоје!
Од 7. до 23. фебруара 2014. у Русији ће се одржати најважнија зимска спортска манифестација на свету — XXII Зимске олимпијске игре.

trans_data_id_126_1391799994.jpg

Извор: РИА „Новости“.

Марк, Канада:

„Најмоћнији моменат представе била је појава огромне локомотиве, тј. читава та епизода: масовна сцена, светлосни ефекти, музика... Мислим да је то симбол моћи СССР-а. Било је врло упечатљиво.“

Сесил, Швајцарска:

„Куполе православних храмова су познате у целом свету, а када је још одјекнула руска песма (песма „Кострома“ – „Руска реч“), одмах сам схватила да смо ми заиста у Русији. А онда је све то још полетело у небо и изазвало максимално одушевљење!“

Иван, Пољска:
Више о Зимској олимпијади у Сочију 2014

„Очекивао сам нешто грандиозно, али тако фантастичан спектакл једноставно нисам могао да замислим. Чак ми је тешко да кажем шта ми се највише допало... Мислим да је то ипак био финални ватромет. Иначе, моји пријатељи и ја планирамо да присуствујемо и на церемонији затварања Олимпијаде. Надам се да ћемо тада видети још фантастичнију представу“.

Детаљи церемоније затварања Игара чуваће се у тајности до 23. фебруара.

http://ruskarec.ru/sport/2014/02/08/iza_kulisa_olimpijskog_spektakla_28201.html

Back