WPS vs. Microsoft Office- poredjenje

WPS - WiFi Protected Setup
To meni prvo padne na pamet...

A što se tiče komercijalnih/nekomercijalnih office paketa/aplikacija teraj sestro slatka šta ti odgovara.
Jedino je bitno da se snimi u kompatibilni format da to neko tamo može da otvori sa svojim sokoċalom.

What is WPS application?
What is a WPS file? A WPS file is a document created with Microsoft Works word processing software. It contains document elements similar to a Microsoft Word (. DOC) document, but does not include advanced formatting options and macros that a Word document may contain.

IMG-20200803-134629045-MP.jpg

Neuvinklovana, jel meni u ruteru ovo ugradjen tekst procesor? :think:

Postovani forumasi u cemu je razlika izmedju ova dva programa?

Da li je WPS neka kopija MO ili sta?

Da li je legalno kupiti WPS licencu i da li je ona prihvatljiva u Srbiji?

Ja ne koristim ofis odavno jer na laptopu koji sam kupila u Kini imam WPS vec instaliran.
"WPS Office" je paket programa koji služi kao jeftina zamena MS Office-a (kao LibreOffice ili OpenOffice). Postoji besplatna verzija (za obične smrtnike) i neke biznis i premijum verzije (nisam proveravao šta tačno imaju što besplatna verzija nema).
U svakom slučaju, čak i ako koristiš besplatnu verziju, nema šta da bude prihvatljiva ili neprihvatljiva. Ako odgovara tvojim potrebama, možeš je koristiti, verovatno ove jače verzije imaju mnogo više opcija koje ti (ne) trebaju...

Ustvari, evo malo copy/paste sa njihovog sajta...
Business for

one-time license

$79.95

one-time
Professional

one-time license

$119.95

one-time
WPS Premium

for Business

$39.95

/user/year
Secure and Clear
High-performance and reliable office suite designed to protect your data and information

Full PDF SUPPORT
PDF to Word, Split or merge PDF documents. Save documents to PDF and send them through email right from WPS Office. Added built-in PDF reader to open PDF documents in WPS Writer.

ADVANCED SPREADSHEETS
Includes 100's of built-in formulas, pivot tables and more Includes advanced animation, slide transitions, and support for video, images, audio and even Flash

Professional Support
Business edition will provide more promptly feedback services.Provide customized installation package for your company or org.

100% COMPATIBLE
View, edit and create almost any document type – all fully supports OOXML formats including DOCX, XLSX, PPTX, XLB, Google Docs and more
Evo malog pogleda na cenovnik Microsoft Office-a

Poslednja izmena:
What is WPS application?
What is a WPS file? A WPS file is a document created with Microsoft Works word processing software. It contains document elements similar to a Microsoft Word (. DOC) document, but does not include advanced formatting options and macros that a Word document may contain.
Downgrade DOC dokumenata!? Prvo, macro može sadržavati razne viruse i ovo-ono sumnjive aplikacije, a ono što je obično u tom MACRO-u i nema smisla na Android govancu?

"WPS Office" je paket programa koji služi kao jeftina zamena MS Office-a (kao LibreOffice ili OpenOffice). Postoji besplatna verzija (za obične smrtnike) i neke biznis i premijum verzije (nisam proveravao šta tačno imaju što besplatna verzija nema).
U svakom slučaju, čak i ako koristiš besplatnu verziju, nema šta da bude prihvatljiva ili neprihvatljiva. Ako odgovara tvojim potrebama, možeš je koristiti, verovatno ove jače verzije imaju mnogo više opcija koje ti (ne) trebaju...

Ima neki zakon da preduzetnici moraju da koriste softver sa licencom ne znam da li se to odnosi i na programe ovog tipa?

Ima neki zakon da preduzetnici moraju da koriste softver sa licencom ne znam da li se to odnosi i na programe ovog tipa?
Za svaki program je definisano da li je besplatan samo za kućnu ili i za profesionalnu primenu!
Kao što @fosilvaso kaže, autor softvera je taj koji određuje na koji način možeš koristiti njegov proizvod i ako pristaneš (a instalacijom jesi), to je to.
Kod ovakvih programa gde postoji besplatna verzija, kao i komercijalne, može i ne mora biti ograničenja korišćenja, pošto postoji razlika u broju dostupnih opcija.
Ako su tebi dovoljne opcije koje postoje u besplatnoj verziji, završavaju ti posao, a proizvođač kaže da je beplatna verzija "for home and SOHO users" (small office, home office), to je OK. Ako su ti potrebne dodatne opcije koje ima pro verzija (biznis, enterprajz ili kako se već zove), a ne želiš da za te opcije koristiš neki dodatni softver, onda ti platiš tu verziju.
Ti možeš da vidiš da li je kod tebe instalirana besplatna ili neka od komercijalnih verzija. Ako je došla instalirana sa laptopom (na kome je i licencirani windows), verovatno u dokumentaciji laptopa postoji podatak i o tom softveru (ako sarađuje sa proizvođačem laptopa). I onda te boli uvo ako je sve OK.
Nešto kao kad npr. kupiš novu grafičku i dobiješ uz nju neku igru ili kupiš TV karticu i dobiješ neki softver za editovanje videa... neka saradnja proizvođača hardvera i softvera. Ako je laptop Kinez (a mislim da je WPS Office Kinez), onda je sve jasno.

Postovani forumasi u cemu je razlika izmedju ova dva programa?

Da li je WPS neka kopija MO ili sta?

Da li je legalno kupiti WPS licencu i da li je ona prihvatljiva u Srbiji?

Ja ne koristim ofis odavno jer na laptopu koji sam kupila u Kini imam WPS vec instaliran.

WPS Office је кинеска верзија канцеларијског пакета која је развијена за већину уређаја и оперативних система који данас масовно користе (за стоне рачунаре - mac, виндовс, линукс, веб верзија; за преносне уређаје - андроид, ios).
Раније сам нешто паралелно упоређивао МС офис 2003 и 2007, WPS office о Либреофис и на крају сам на свом рачунару оставио Либреофис јер се у том моменту показао као беље решење од WPS. Мада ако неком треба неки канцеларијски пакет сличан МС офису онда је и WPS Offis добро решење уколико сте незахтеван корисник...

WPS Office је кинеска верзија канцеларијског пакета која је развијена за већину уређаја и оперативних система који данас масовно користе (за стоне рачунаре - mac, виндовс, линукс, веб верзија; за преносне уређаје - андроид, ios).
Раније сам нешто паралелно упоређивао МС офис 2003 и 2007, WPS office о Либреофис и на крају сам на свом рачунару оставио Либреофис јер се у том моменту показао као беље решење од WPS. Мада ако неком треба неки канцеларијски пакет сличан МС офису онда је и WPS Offis добро решење уколико сте незахтеван корисник...
Nije problem 'zahtevnost' korisnika, nego svinjarije theBill Gejtsovih majmuna koji svako malo rade 'neophodne i revolucionarne' promene svojih poluproizvoda i standarda pa mu tako ni njima međusobno nisu kompatibilni od verzije do verzije.... :zcepanje:

Libre (Open) Office nisu "jeftina zamena" za komercijalni proizvod već gotov proizvod Open Source zajednice.
Zajebi te budjave fore.

Jedini kamen spoticanja može biti kompatibilnost da paket ili samostalni deo paketa jednog izvora bude čitljiv u paketu ili samostalnom delu paketa drugog izvora.
Tužio je Microsoft "za kradju patenta" ali ni druga strana nije "mutava" - pokrali su mnogo dobrih programskih rešenja Open Source zajednice.

MS Windows je komercijalni desktop sistem bez restrikcija, MacOs je komercijalni desktop sistem visokih restrikcija, Linux može da bude i desktop sistem ali mu to nije svrha.

Mediji su uĉinili putem planskog ispiranja mozga da je Bil Gejc neko veliko mudo...
Možda i jeste ali Linus Torvalds sa svojom Linux-om pokreće Super Kompjutere Piramide.

Prs' na čelo a ne samo gde je lepo...
:bye:

Osveženje je videti Vas na forumu

Libre (Open) Office nisu "jeftina zamena" za komercijalni proizvod već gotov proizvod Open Source zajednice.
Zajebi te budjave fore.

Jedini kamen spoticanja može biti kompatibilnost da paket ili samostalni deo paketa jednog izvora bude čitljiv u paketu ili samostalnom delu paketa drugog izvora.
Tužio je Microsoft "za kradju patenta" ali ni druga strana nije "mutava" - pokrali su mnogo dobrih programskih rešenja Open Source zajednice.

MS Windows je komercijalni desktop sistem bez restrikcija, MacOs je komercijalni desktop sistem visokih restrikcija, Linux može da bude i desktop sistem ali mu to nije svrha.

Mediji su uĉinili putem planskog ispiranja mozga da je Bil Gejc neko veliko mudo...
Možda i jeste ali Linus Torvalds sa svojom Linux-om pokreće Super Kompjutere Piramide.

Prs' na čelo a ne samo gde je lepo...
:bye:
@zaluđenik

Da li je Apple Pages "zamena" za Microsoft Word?
Koji li je bolji?
Koji li je bezbedniji? (opa Djurdjo)
Što si zapenio?
Prvo, sa gledišta toga šta se kod nas najviše koristi, MS Office je na prvom mestu i sve ostalo su alternative.
Ja nemam ništa protiv OpenSource verzija Office-a, OpenOfficeOrg sam koristio od verzije 1, kada sam dobio instalaciju na pratećem CD časopisa MIKRO.
Prešao sam kasnije na LibreOffice, trenutno imam instaliran i Libre i MS. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na novi interfejs MS Office-a 2007, a kod Open(Libre)Office-a mi se dopadalo to što je još od najranijih verzija podržavao direktno čuvanje u PDF, bez vratolomija sa virtualnim štampačima kojima se moralo pribegavati sa MS (ako nemaš i Acrobat).
Nego, u koliko si pošta, banaka, raznoraznih zavoda, sekretarijata i ostalih... video Apple Mac? Između nula i nijedan.
Pa mogu da bez plaćanja licenci za windows i office pređu na linux i libre, ali ti očekuješ od njih da uče nešto novo? Pa oni neće da rade ni ono što znaju (a ni to ne znaju baš najbolje). Da li si svestan koliko im je trebalo da nauče da koriste normalne fontove, a ne one na kojima si Ć dobijao nešto SHIFT#štajaznam... (ne sećam se više)? Uostalom, ne plaćaju svojim parama...
Eto, čisto da ne misliš da ja promovišem Bila Gejtsa... ali nisam neko ko ne primećuje svet oko sebe.

Što si zapenio?
Prvo, sa gledišta toga šta se kod nas najviše koristi, MS Office je na prvom mestu i sve ostalo su alternative.
Ja nemam ništa protiv OpenSource verzija Office-a, OpenOfficeOrg sam koristio od verzije 1, kada sam dobio instalaciju na pratećem CD časopisa MIKRO.
Prešao sam kasnije na LibreOffice, trenutno imam instaliran i Libre i MS. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na novi interfejs MS Office-a 2007, a kod Open(Libre)Office-a mi se dopadalo to što je još od najranijih verzija podržavao direktno čuvanje u PDF, bez vratolomija sa virtualnim štampačima kojima se moralo pribegavati sa MS (ako nemaš i Acrobat).
Nego, u koliko si pošta, banaka, raznoraznih zavoda, sekretarijata i ostalih... video Apple Mac? Između nula i nijedan.
Pa mogu da bez plaćanja licenci za windows i office pređu na linux i libre, ali ti očekuješ od njih da uče nešto novo? Pa oni neće da rade ni ono što znaju (a ni to ne znaju baš najbolje). Da li si svestan koliko im je trebalo da nauče da koriste normalne fontove, a ne one na kojima si Ć dobijao nešto SHIFT#štajaznam... (ne sećam se više)? Uostalom, ne plaćaju svojim parama...
Eto, čisto da ne misliš da ja promovišem Bila Gejtsa... ali nisam neko ko ne primećuje svet oko sebe.
Sam si tražio: Recimo, niko te ne PODMIĆUJE ili UCENJUJE da koristiš Linuks i LibreOffice!? :rotf::rotf::rotf:

Sam si tražio: Recimo, niko te ne PODMIĆUJE ili UCENJUJE da koristiš Linuks i LibreOffice!? :rotf::rotf::rotf:
Nema to veze sa mnom... Ja koristim LibreOffice (osim kad nekome baš treba nešto iz MS Office-a jer kompatibilnoost nije 100%). Uostalom, istina je ono što ti često navodiš, da MS često nije kompatibilan sam sa sobom :)
Što se Linuksa tiče, eksperimentišem pomalo, ali na winu koristim neke aplikacije za koje nisam još našao zamenu... ko zna, možda jednog dana?

Nema to veze sa mnom... Ja koristim LibreOffice (osim kad nekome baš treba nešto iz MS Office-a jer kompatibilnoost nije 100%). Uostalom, istina je ono što ti često navodiš, da MS često nije kompatibilan sam sa sobom :)
Što se Linuksa tiče, eksperimentišem pomalo, ali na winu koristim neke aplikacije za koje nisam još našao zamenu... ko zna, možda jednog dana?
Bilo je uopšteno, nije se odnosilo na tebe, nego na ekipu koja odlučuje o tim stvarima.
Ja sam već 4 godine na Linuksu i još koristim XP-Paint! :zcepanje: :zcepanje:Nisam još našao program koji najbolje i najjednostavnije radi ono za šta ga trebam! Svi su ili prejednostavne bojanke za decu, ili mrcine od programa u kojima se otelim dok nešto napravim! :super:

Back