Avetinja
Veoma poznat
- Poruka
- 13.891
Wireless
Sve o bežičnim mrežama, načinima povezivanja, proivajderima bežičnog interneta itd itd
Sve o bežičnim mrežama, načinima povezivanja, proivajderima bežičnog interneta itd itd
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
1. Imas li opticku vidljivost sa provajderovom antenom?
2. Govoris o kablu izmedju antene kod tebe na prozoru do kompjutera?
Trebalo bi da koristis AC (Access point) od koga bi isao kabl na racunar) To bi te zajedno sa antenom, kablom i AC kostalo izmedju 70 i 120 evra, zavisno od AC i od vrste (snage) antene
Ja koristim mali racunar umesto AC koji ima ulogu rutera. To tebi, predpostavljam, ne treba.

Najbitnija stvar kao što je rekao Codemaker je optička vidljivost , ako to imaš onda je sve u redu.
Codemaker je pominjao AP , međutim za 10 metara i kilometar daljine sasvim će ti biti dovoljna mala antenica (kantena takozvana , jer je to u suštini limena kanta od neskafe) sa napravljenim dipolima unutar nje ) 10 metara koaksijalnog kabla (ja imam trenutno oko 15 metara pa ništa ne fali signal mi je stalno oko 90 -95%) i karticu za wirelless u računaru. Što se daljine tiče ova kombinacija prebacuje daljine i do 8 km , a sa grid antenom i AP-om do 25-30 km samo ako imaš optičku vidljivost do AP uređaja (NOD-a) provajdera.
Dodatak:
Moj provajder je na 2,5 km od mene tek da znate!!
Ovako u domaćoj radinosti da kupiš sve Grid antena oko 30 evra , Access Point oko 60 evra , mrežnu karticu imaš u kompjuteru skoro sam siguran , ako nemaš ona košta oko 5 do 10 evra , i da kupiš mrežni kabel napravljen za tebe dovoljne dužine od AP-a pa do tvoga kompjutera (ne duže od 50 metara jer gubitak signala postaje prevelik) to je do 10 evra maximum. Pa sam da montiraš ili da platiš i montažu, svejedno , to je cena za koju ti oni rade instalaciju i ta oprema ima domet ne 1km već 25-30 km. Mnogo naravno zavisi i od jachine njihovog predajnika.kontaktirao sam coveka iz jedne provajderske kuce i kostace 140 evra antena, AP , i kartica .nadam se da nije skupo? kaze da je domet te kombinacije preko 1km.
Može i tako , i onda se pola komšiluka zakachi na tvoj wifitip mi je spominjao ako se ne varam wireless karticu .ako sam dobro shvatio onda od AP do kompjutera nema kabla?

Tih 95% je naravno kartica izmerila,dok mi na nod-u kazu da je signal od-56 do -63. Na nodu se nalaze sektor antene.Covek ima max protok 1,8 MB/s (ne Mb) u oba smera.To je ok cena i prihvatljiva oprema je u pitanju , i da naglasim ovo nije oprema za kilometar već i za razdaljine i preko 10 km.
Antena napolje , AP u tavanu na maximalno 3-4 metra kabla između , i da naravno moraš obezbediti napajanje od 220 volti za ispravljač od AP uređaja.znaci to je ok?
ali negde sam procitao da su te antene od 18dbi slabe , da li je to tacno?
po tvom prethodnom komentaru izgleda da nije .
i jos nesto, objasni mi sledece.
to sve je povezano kablom, da li AP stoji na tavanu i da li gore moram imati struju ili on dobija struju iz kompjutera?