Windows 7

Ima ih GNU/Linux ali mnogo manje (1 milion puta manje), i manje su opasni za korisnike.
jer nije zanimljivo .. koliko procenata kompjutera ganja linux?
oko 2%?
nezanimljivo trziste za hakere.

zasto ne gledas i sa druge strane koliko je u stvari windows mocan i bezbedan..i sam pricas kako se za njega pravi milion "gamadi" vise nego za linux a on opet odoleva..
to je dokaz koliko je win u stvari bezbedan kad izdrzava stalne napade sa svih strana.

pitam se kako bi se linux slomio kad bi na njega krenulo kako se ide na windows..

oko 2%?

zasto ne gledas i sa druge strane koliko je u stvari windows mocan i bezbedan..i sam pricas kako se za njega pravi milion "gamadi" vise nego za linux a on opet odoleva..
to je dokaz koliko je win u stvari bezbedan kad izdrzava stalne napade sa svih strana.

pitam se kako bi se linux slomio kad bi na njega krenulo kako se ide na windows..

Pa ozbiljne stvari koje hakerima trebaju da hakuju se nalaze na serverima s ne na PC. Tako da je trud pravih super hakera baš usmeren na GNU/Linux.

a i demantovao sam najveci argument linuxasa..nema malvera i virusa za linux.......ima...
Има вируса и малвера можда чак и пар хиљада... и толико...
Начин активирања вируса и малвера на Линуксима је малко другачији него на Виндовсу при чему обичан корисник може на свом рачунару да има и 1000 различитих вируса у једном фолдеру али ако их лично не активира они неће ништа урадити...

a joooojj

procitaj ovo

https://nakedsecurity.sophos.com/20...alware-aimed-at-your-laptop-not-your-servers/

pravi hakeri i udaraju na linux da bi preko njega rasirii windows malwere

sto dokazuje pricu da je open source program veoma kompromitovan jer ga mozes procitati "u dusu"

i toliko da je linux bezbedniji... end of story :)
И било би лепо да прво сам прочиташ текст на који си указао - барем кад улазиш у дискусију. На крају текста се тек види шта је поента целе те приче око малициозне "баш" скрипте ...

Uf... Mene mrzi kucati npm install ili git push u terminalu a mogu misliti koliko bi me mrzelo kucati sifru svaki put za svaku promenu ili instalaciju.
Al verujem da neki to vole, ono osecaju se kao hakeri dok kucaju po terminalu za razliku od windows smrtnika i njihovog UI okruzenja.

Заиста да ли си икада користио Линукс? Корисио, не читао о Линуксу на форумима од пре 20 година?

Poslednja izmena:
Misliš? A šta ako ne mogu ništa napraviti na serveru dok to admin ne odobri? Stvar može proći ako zakaže ljudski faktor! Džaba im trud, svirači?
У стварности постоје начини, често се ту користе безбедносни пропусти у разним програмима које корисник користи за решавање неког задатка а који изворно не припадају Линукс језгру...
Такође и у Линуксима постоје разни безбедносни пропусти али је разлика у односу према њима- када се на Линуксу уочи неки безбедносни пропуст исти се решава у најкраћем року и сво корисници веома брзо добијају исправку.
На виндосу се још уве вуку (у верзији 10 нпр) безбедносни пропусти који су уочени још на првим верзијама винодвса деведесетих година...

У стварности постоје начини, често се ту користе безбедносни пропусти у разним програмима које корисник користи за решавање неког задатка а који изворно не припадају Линукс језгру...
Такође и у Линуксима постоје разни безбедносни пропусти али је разлика у односу према њима- када се на Линуксу уочи неки безбедносни пропуст исти се решава у најкраћем року и сво корисници веома брзо добијају исправку.
На виндосу се још уве вуку (у верзији 10 нпр) безбедносни пропусти који су уочени још на првим верзијама винодвса деведесетих година...
Bezbednosni propusti u korist (nacionalne) bezbednosti!? :rotf::rotf::rotf::rotf:

oko 2%?

Ma da? A zašto mi odmah nakon instalacije napiše da trebam neki AV-program? Izdržavaju samo oni Windblowsi koji nisu napadnuti!? Slomio bi samo one Linuxe čiji bi korisnici to dozvolili, za razliku od Windblowsa gde to ide i bez dozvole korisnika.

Ma da? A zašto mi odmah nakon instalacije napiše da trebam neki AV-program? Izdržavaju samo oni Windblowsi koji nisu napadnuti!? Slomio bi samo one Linuxe čiji bi korisnici to dozvolili, za razliku od Windblowsa gde to ide i bez dozvole korisnika.
ti mi sad ne bi verovao kad bih ti rekao da sam svojevremeno 3 godine ganjao win bez ikakve zastite i nikakav problem nisam imao.

ti mi sad ne bi verovao kad bih ti rekao da sam svojevremeno 3 godine ganjao win bez ikakve zastite i nikakav problem nisam imao.
Ако се одговорно понаша на интернету и квалитетено подесе систем и програми који се користе, да, може да се деси да се виндовс не зарази малициозним програмима... Наравно ово важи само за ИксПе, од Виндовса 7 па до овог последњег одређени делови оперативног система су тако подешени ка изводе малициозне радње али уз сагласност корисника (мислим, ко још чита шта све потписује кад прихвати "услове коришћења" оперативног система)...
Други начин јесте да се рачунар не качи на интернет и да се не спајају никакви преносни меморијски уређаји -барем не они који се на интернет каче преко Виндовса.... (овај модел сам и ја користио на послу - додуше ојачан са антивирусем који је редовно ажуриран...).

Него, ако немаш неки антивирус, како знаш да ти рачунар није заражен? Нису сви вируси и други малициозни програми прављени да завитлавају корисника већ има много оних који своје задатке обављају а да корисник и није свестан њиховог присуства (често иако имају антивирусну заштиту).

Lično mislim da su priče tipa 'hakeri ukrali milione podataka' ustvari žvake za seljake i da se radi o ljudskom faktoru. Recimo, PRODAJA, ili ucenom izvučeni podaci!

Pa najčešće jeste u hakovanju današnjice uključeno "hakovanje" ljudi, odnosno neka prevara kako bi neki podatak neophodan za probijanje sistema odali sami ljudi. Gledao sa m još pre neki dokumentarac kako lik zove jedan terminal u banci i predstavlja se kao IT Administrator i traži lični password službenika sa nekom pričom, i dobija ga.

To ovi koji tvrde da su GNU/Linux sistemi manje ili isto bezbedni kao Windows nikako ne mogu da shvate. To što si ti napisao sad i ja sam nekoliko puta i ništa. Ne ulazi u glavu.

a joooojj

procitaj ovo

https://nakedsecurity.sophos.com/20...alware-aimed-at-your-laptop-not-your-servers/

pravi hakeri i udaraju na linux da bi preko njega rasirii windows malwere

sto dokazuje pricu da je open source program veoma kompromitovan jer ga mozes procitati "u dusu"

i toliko da je linux bezbedniji... end of story :)

I stvar je u tome ako si ovo pročitao da te stvari ne hakuju GNU/Linux nego Windows. GNU/Linux serveri ih nisu svesni, jer su za njih to obični fajlovi koji ništa ne rade.

I tako u nedogled stranice gde ljudi objasnjavaju kako je zaista Linux bezbednij...
A evo mene sa Win-om bez ikakvog firewall-a,antivirusa,antimalwer-a.Kompletno oslobodjen sistem,cak i oni default-ni programi za sigurnost koji dolaze sa Win-om su mi blokiranu,jedino update ostavljen.

I tako godine prolaze,zadnji put sam uradio reinstal sistema pre 5-6 godina.Win radi bez problema...

Mislim da je narasla paranoja u vezi sigurnosti.Mene kao obicnom korisniku zabole da li skupljaju podatke CIA,BIA,NASA...Mislim sve nase podatke mogu i da skupe preko drustvenih mreza koje smo sami,dobrovoljno ostavili.
A sto se tice virusa...dzabe Linux,dzabe 100 antivirusa kada neko gugla pesmu Ace Lukasa,skine .exe fajl pa 2x klikne da mu se instalira pesma.
Ako je tako sigurno imas malware i slicno. Nema teorije da nista nisi pazario za te godine...

Ako je tako sigurno imas malware i slicno. Nema teorije da nista nisi pazario za te godine...
Jedino ako je neki malware dosao sa nekim npm paketom,jer je to jedino sta instaliram.Par programa koje koristim instaliram posle dizanja sistema i to je to.
Na webu ne zalazim na krs-sajtove,uglavnom poznate-ustaljene (dribble,behance-github,stackOverflow...).
Inace antiviruse i ostalo smece sam prestao da instaliram negde oko 2010-e nikad nikakav problem nisam imao osim hardverskih kvarova.

Moje misljenje je da barem 90% svih virusa i ostalih gamadi dolazi bas od tih antivirus kompanija.Jedino tako mogu prodati svoj produkt.

Custom privatne verzije da ali custom privatne verzije slobodnog softver, gde ima na šta da se dodatno nadogradi. U tome jeste poenta.
Pa naravno da ne mogu da pišu softver u windows-ovom kodu kada i nije dostupan.
Kako ti to zamišljaš?
Pa nije windows pravljen za superkompjutere koji se vrte po takvim organizacijama gde je svaki drajver za te iste morao biti pisan iz početka i sastavljan iz delića. Pa programi su specijalno pisani da koriste i po 199 gb ram memorije i po 66 jezgara tih procesora da bi isti bili maximalno iskorišteni.
Windows je pravljen za svakodnevnu upotrebu na običnim računarima za obične i uobičajene programe a ne za specijalizovane aplikacije gde će neko da sastavlja karte zvezda po susednim galaksijama..
Da ne misliš možda da je stanica u svemiru Alfa iliti MSS pokretan pod nekim debianom iz kućne radinosti?
Ajde malo uozbilji se .

Pa naravno da ne mogu da pišu softver u windows-ovom kodu kada i nije dostupan.
Kako ti to zamišljaš?
Pa nije windows pravljen za superkompjutere koji se vrte po takvim organizacijama gde je svaki drajver za te iste morao biti pisan iz početka i sastavljan iz delića. Pa programi su specijalno pisani da koriste i po 199 gb ram memorije i po 66 jezgara tih procesora da bi isti bili maximalno iskorišteni.
Windows je pravljen za svakodnevnu upotrebu na običnim računarima za obične i uobičajene programe a ne za specijalizovane aplikacije gde će neko da sastavlja karte zvezda po susednim galaksijama..
Da ne misliš možda da je stanica u svemiru Alfa iliti MSS pokretan pod nekim debianom iz kućne radinosti?
Ajde malo uozbilji se .

Druže pročitaj sve pa onda komentariši. Uozbilji se malo. Pričali smo u tome šta je bezbednije GNU/Linux ili Windows, i neko je ubacio da je od toga bezbedniji custom privatno rešenje koje koriste neke organizacije, državne institucije i velike korporacije. Ja sam samo dodao da je taj custom privatni softver baziran na slobodnom softveru. Ok? Jasno sada šta sam rekao i u vezi čega?

bezbednost nikad ne moze biti primarna stvar na open source sistemima :)
...razmislite zasto pentagon koristi blackberry a ne android
i sad sto su poceli android, to je njihov android, a ne ovaj koji mi koristimo.
Dragi kolega Pentagon koristi Microfokus-ov ARCSight sa sopstvenom podlogom koji je sada u vlasništvu kompanije HP , https://en.wikipedia.org/wiki/ArcSight?utm_source=PCPress&utm_medium=post&utm_campaign=Novembar19
neznam odakle ti ovo za blackberry ? možda jedino za telefoniranje.

Ko dobija još jednu godinu besplatnih ažuriranja za Windows 7 i zbog čega?

Kraj podrške za Windows 7 se očekuje 14. januara, a kupcima se preporučuje da nadograde svoje uređaje na podržanu Windows verziju pre ovog roka kako bi nastavili sa dobijanjem ažuriranja.

Microsoft će, međutim, ponuditi prilagođena ažuriranja preduzećima u zamenu za naknadu koja će se povećavati svake godine, a sve u nastojanju da im pruži više vremena za prelazak na noviji Windows.

Nedavno je Microsoft najavio promociju koja bi trebalo da aktivira potpuno istu opciju, omogućavajući određenim kupcima da se malo duže održavaju na Windowsu 7 dok ne budu bili spremni za nadogradnju uređaja.

Promocija, koja je započeta 1. juna 2019. godine, posebno je namenjena EA i EAS korisnicima sa aktivnim pretplatama za Windows 10 Enterprise E5, Microsoft 365 E5, Microsoft 365 E5 Security i Windows VDA E5.

Svi će oni dobijati bezbednosne ispravke za Windows 7 još godinu dana "kao dodatak", ističu u Microsoftu, u okviru kampanje koja je važi do 14. januara 2020. Međutim, besplatna ažuriranja se isporučuju samo klijentima koji imaju licence za velike količine softvera.

"Odobrenja za Windows 7 ESU 2020 će važiti od 1. juna 2019. Tada će kupci koji ispunjavaju uslove za promociju početi da vide Windows 7 ESU ključeve u VLSC. Međutim, imajte na umu da kupci neće videti prava na Windows 7 ESU u svojoj License Summary u VLSC-u do datuma početka pokrivanja ESU-a, a to je 14. januar 2020. godine", objašnjava Microsoft.

Za sve ostale, Windows 7 će biti povučen iz upotrebe 14. januara. Potrošači koji koriste Home i Pro verzije Windowsa 7 nemaju drugu mogućnost osim nadogradnje, ali dobra vest je da se i dalje mogu prebaciti na Windows 10 potpuno besplatno.

https://www.benchmark.rs/vesti/ko_d...nih_azuriranja_za_windows_7_i_zbog_cega-82239

Ko dobija još jednu godinu besplatnih ažuriranja za Windows 7 i zbog čega?

Kraj podrške za Windows 7 se očekuje 14. januara, a kupcima se preporučuje da nadograde svoje uređaje na podržanu Windows verziju pre ovog roka kako bi nastavili sa dobijanjem ažuriranja.

Microsoft će, međutim, ponuditi prilagođena ažuriranja preduzećima u zamenu za naknadu koja će se povećavati svake godine, a sve u nastojanju da im pruži više vremena za prelazak na noviji Windows.

Nedavno je Microsoft najavio promociju koja bi trebalo da aktivira potpuno istu opciju, omogućavajući određenim kupcima da se malo duže održavaju na Windowsu 7 dok ne budu bili spremni za nadogradnju uređaja.

Promocija, koja je započeta 1. juna 2019. godine, posebno je namenjena EA i EAS korisnicima sa aktivnim pretplatama za Windows 10 Enterprise E5, Microsoft 365 E5, Microsoft 365 E5 Security i Windows VDA E5.

Svi će oni dobijati bezbednosne ispravke za Windows 7 još godinu dana "kao dodatak", ističu u Microsoftu, u okviru kampanje koja je važi do 14. januara 2020. Međutim, besplatna ažuriranja se isporučuju samo klijentima koji imaju licence za velike količine softvera.

"Odobrenja za Windows 7 ESU 2020 će važiti od 1. juna 2019. Tada će kupci koji ispunjavaju uslove za promociju početi da vide Windows 7 ESU ključeve u VLSC. Međutim, imajte na umu da kupci neće videti prava na Windows 7 ESU u svojoj License Summary u VLSC-u do datuma početka pokrivanja ESU-a, a to je 14. januar 2020. godine", objašnjava Microsoft.

Za sve ostale, Windows 7 će biti povučen iz upotrebe 14. januara. Potrošači koji koriste Home i Pro verzije Windowsa 7 nemaju drugu mogućnost osim nadogradnje, ali dobra vest je da se i dalje mogu prebaciti na Windows 10 potpuno besplatno.

https://www.benchmark.rs/vesti/ko_d...nih_azuriranja_za_windows_7_i_zbog_cega-82239
Jedna je tema da Majkrosoft dere jadne kupce preko te 'proširene' podrške. Za XP je to bilo za velike korsnike i 200 dolara GODIŠNJE po kanti! :zcepanje: :zcepanje:
Usput, ovde očigledno LUD hebe ZBUNJENOG!?
KOJI ***** RADE AV PROGRAMI AKO SU MI NEOPHODNE I SIGURNOSNE ZAKRPE MAJKROSOFTA!?

Back