Windows 10 ne odlazi nikuda, nova funkcija omogućava prenos slika na mobilni telefon za jednu sekundu

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.280
Iako će Windows 10 biti ukinut sledeće godine, Microsoft je uveo nove funkcije za ovaj operativni sistem. Prema izveštaju koje prenose strani mediji, Microsoft je omogućio nove funkcije za Windows 10 koje povezuju i uparuju računar sa Android telefonima i ponovo otvorio Beta test verziju.

Windowslatest prenosi da je opciono ažuriranje KB5037849, koje je Microsoft objavio krajem maja, dodalo funkciju sinhronizacije između Windows 10 i Android telefona. Kroz Bluetooth uparivanje, kada telefon snimi fotografije ili screenshotove, Windows računar će odmah primiti obaveštenje, a slika se može direktno editovati ili prozvati alat za isecanje dela fotografije. Tvrdi se takođe da Microsoft testira funkciju koja omogućava da Android telefoni služe kao video kamere.

Iako je povlačenje blizu, Windows 10 je i dalje dominantan​

Da bi isprobali ovu funkciju, korisnici mogu pronaći KB5037849 datoteku za ažuriranje u “Settings” > “Select updates as available” u “Windows Update” da bi je preuzeli i instalirali.

Pored toga, Microsoft je takođe najavio ponovno pokretanje Beta programa za Windows 10 verzije operativnog sistema, sugerišući da će nastaviti sa dodavanjem još više funkcija za Windows 10. Međutim, zvaničnici su naglasili da učešće u beta test programu, neće promeniti period podrške za Windows 10, jer se i dalje očekuje da će podrška završiti po planiranom terminu – 14. oktobra 2025. godine.

Microsoft je aktivno ubeđivao korisnike Windows 10 sistema da pređu na Windows 11 poslednjih godina. Međutim, zbog ograničenih funkcionalnih razlika i relativno strogih hardverskih zahteva, većina korisnika nije zainteresovana. Prema podacima sa sajta StatCounter, samo 27,67% korisnika je na Windows 11 sistemu radilo do maja 2024. godine, dok se čak 68,34% i dalje drži Windows 10 OS-a.

Ja već par godina koristim W11 i ekstra sam zadovoljan, mada se snažem da prelazak ne treba nameteti. Dosta ljudi imaju neki stari hardver i glupo je da moraju da pređu na OS koji će im totalno upropastiti rad. Naravno, kompanije nemaju previše empatije prema takvim korisnicima, njima je bitan jedino profit, pa im odgovara da ti baciš svoj uređaj jer je kilav i kupiš nov, međutim, na nama kupcima je da pokažemo da se ne slažemo sa takvom praksom.

Ja već par godina koristim W11 i ekstra sam zadovoljan, mada se snažem da prelazak ne treba nameteti. Dosta ljudi imaju neki stari hardver i glupo je da moraju da pređu na OS koji će im totalno upropastiti rad. Naravno, kompanije nemaju previše empatije prema takvim korisnicima, njima je bitan jedino profit, pa im odgovara da ti baciš svoj uređaj jer je kilav i kupiš nov, međutim, na nama kupcima je da pokažemo da se ne slažemo sa takvom praksom.
Para vrti gde burgija neće ;)

I ja bih bila zadovoljna i ostala bih na W11 da nije bilo problema. Napravila sam grešku. Laptop sam kupila bez OS-a i W11 je instalirao jedan mladić iz komšiluka koji mi je, par puta na starom radio deinstalaciju W10.

Funkcionisalo je sve kao u poslovoci "drži vodu dok majstori odu". Laptop je počeo, uprkos Avastu da ubacuje trojance, najmanje 10 te večeri. Nastavljao je sa trojancima i sutradan i još jedan dan.
Odlučila sam da odem u servis i instaliran mi je W10. Sada sam zadovoljna.

Da li je moguće da je jedan od usb-a koje je koristio komšija bio zaražen virusima?

Iako će Windows 10 biti ukinut sledeće godine,

To znači da će biti ukinuta podrška kao što je davno ukinuta za W7?

Funkcionisalo je sve kao u poslovoci "drži vodu dok majstori odu". Laptop je počeo, uprkos Avastu da ubacuje trojance, najmanje 10 te večeri. Nastavljao je sa trojancima i sutradan i još jedan dan.

Avast ne treba da se koristi, windows ima sve što je potrebno za zaštitu od tih stvari, a najveća odgovornost stoji na onome ko koristi kompjuter i šta sve instalira/pokreće.

Krekovani softver je pun virusa i trojanaca i sama vaša odluka da imate krekovani windows na računaru znači mazohističku želju da vas posete i trojanci. To nema veze sa verzijom windows-a već se slučajno potrefilo da iz bude na W11 a ne bude na W10.

Takođe, korisnici često instaliraju sumnjive programe koji "će im pokazati šta gleda i radi profil koji ih je blokirao" i onda kad to instaliraju, otvori se rupa gde dolaze svakakve gamadi.

Najbolja zaštita od virusa je ne biti glup i ne nasedati na prevaru (klikni ovde, instaliraj ovo...).

Da li je moguće da je jedan od usb-a koje je koristio komšija bio zaražen virusima?

Naravno, verovatno ima kojekakve krekove na njemu da bi korisnicima instalirao nelegalni softver i to je sve puno virusa.

To znači da će biti ukinuta podrška kao što je davno ukinuta za W7?

Da, uskoro.

Avast ne treba da se koristi, windows ima sve što je potrebno za zaštitu od tih stvari, a najveća odgovornost stoji na onome ko koristi kompjuter i šta sve instalira/pokreće.

Krekovani softver je pun virusa i trojanaca i sama vaša odluka da imate krekovani windows na računaru znači mazohističku želju da vas posete i trojanci. To nema veze sa verzijom windows-a već se slučajno potrefilo da iz bude na W11 a ne bude na W10.

Takođe, korisnici često instaliraju sumnjive programe koji "će im pokazati šta gleda i radi profil koji ih je blokirao" i onda kad to instaliraju, otvori se rupa gde dolaze svakakve gamadi.

Najbolja zaštita od virusa je ne biti glup i ne nasedati na prevaru (klikni ovde, instaliraj ovo...).

Naravno, verovatno ima kojekakve krekove na njemu da bi korisnicima instalirao nelegalni softver i to je sve puno virusa.

Da, uskoro.

Овако....

1. Windows Defender је ужасан сам по себе и боље га искључите и да инсталирате нормални антивирус програм. Било који биће добар али рецимо најбољи се показао ESET. Avast је добар због бесплатних алата који нуди и који смањују могућност да будуте заражени али није више као некада добар.
  2. Нису сви крековани програми пуни вируса. Такође постоје и бројни open-source програми који су бесплатни и раде исто то.
  3. Флешеви ретко када имају exe програме у себи али пре него што га ставите у нечији рачунар пожељено је да урадите форматирање истог.
  4. Ако вам смета ово што се догађа са 11-ицом можете увек да кренете да учите Линукс.
:pivce:

Poslednja izmena:
Ko hoće danas može da bez problema koristi i XP i da ne mora da prelazi na 11, a neko se ne bi snašao ni na 11.Windows 98/ME su ipak zastareli koliko god se trudili third party slftverima da ih umapredimo i koristimo
Onaj ko danas može da koristi Windows XP, tome kompjuter nije ni potreban.

Zašto? Internet najnormalnije može da se gleda preko brauzera MyPal,mejl čak i Gmail može da se tera prelo PopPeepera.Kingsoft office free 2013 za ofis.Antivirusa takođe ima kao i firewallava.
98ica je već debelo problematična za pregled neta i za mejlove sa oauth2 podrškom

Kao prvo, nemaš drajvere za hardver koji je izašao u zadnjih 10-15 godina. Kad sam kupio Ryzen prve generacije, imao sam problem da ni Windows 7 nisam mogao da instaliram dok nisam editovao ISO fajl i ubacio USB3 drajvere, a Windows XP ne možeš nikako da instaliraš. To je bilo pre nekih 7, ili 8 godina. A to što većina programa odavno nema 32-bit verzije, pa bi morao da tražiš na nekim levim sajtovima prastare verzije i da rizikuješ da pokupiš razne virusčine, neću ni da spominjem. Windows XP ne možeš ni da umrežiš sa bilo kojim novijim računarom, ili mobilnim telefonom jer ima prastare mrežne protokole koji su u odbačeni kao nesigurni.
Ako nekom treba takav lagan operativni sistem, neka nađe neku light Linux distribuciju, a ne da se zeza sa prastarim Windowsom XP.

Zašto? Internet najnormalnije može da se gleda preko brauzera MyPal,mejl čak i Gmail može da se tera prelo PopPeepera.Kingsoft office free 2013 za ofis.Antivirusa takođe ima kao i firewallava.
98ica je već debelo problematična za pregled neta i za mejlove sa oauth2 podrškom

Зашто би то себи неко радио кад може да инсталира Linux, FreeBSD или NetBSD? :eek:

Kao prvo, nemaš drajvere za hardver koji je izašao u zadnjih 10-15 godina. Kad sam kupio Ryzen prve generacije, imao sam problem da ni Windows 7 nisam mogao da instaliram dok nisam editovao ISO fajl i ubacio USB3 drajvere, a Windows XP ne možeš nikako da instaliraš. To je bilo pre nekih 7, ili 8 godina. A to što većina programa odavno nema 32-bit verzije, pa bi morao da tražiš na nekim levim sajtovima prastare verzije i da rizikuješ da pokupiš razne virusčine, neću ni da spominjem. Windows XP ne možeš ni da umrežiš sa bilo kojim novijim računarom, ili mobilnim telefonom jer ima prastare mrežne protokole koji su u odbačeni kao nesigurni.
Ako nekom treba takav lagan operativni sistem, neka nađe neku light Linux distribuciju, a ne da se zeza sa prastarim Windowsom XP.
Hteo sam reći ako već imaš laptop od pre 15-20 godina isti nije za bacanje već može da se uredi da radi i sa XPom

Ko hoće danas može da bez problema koristi i XP i da ne mora da prelazi na 11, a neko se ne bi snašao ni na 11.Windows 98/ME su ipak zastareli koliko god se trudili third party slftverima da ih umapredimo i koristimo
ХР и то 64-битни. ;)

Мислиш? :lol:

Pa vidis jeste tako,ali malo je OS-ma koji su stabilni kao XP.Pojavila se posle Win.7.I napokon evo i Win.10,koju su uspeli da ukrote.Zato se narod tesko odlucuje da prelazi na novije OS-e.Mladi ljudi vole da istrazuju,stariji vole da to bude stabilno i da ne menja.
Jeste ali je isto tako činjenica da dosta programa sada više ne podržava XP

Ja sam uvek za to da idem up to date .. .jednostavno ne volim da zbog nečega kasam sa tehnologijom
Ja ne odmah.Probam,pa ako ne valja vracam se na staro.Umesto Win.10 imao sam Win.8.1 i on je bio stabilan OS dok je 10-ka iz samog pocetka bila dosta bagovita.Kada se to stabilizovalo,presao sam na 10-ku.Ubuntu sam poceo da koristim od verzije 14.04 i stigao sam do 24.04.I to je OS koji ne lici na Win. sto mi se svidja.

Back