Wicca

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Wicca religija je osnovana od strane Gerald Gardnera 1951 godine u Velikoj Britaniji. Naime, Gerald Gardner se bavio arheološkim iskopavanjem dugi niz godina i na svojim putovanjima učio je od lokalnog stanovništva nešto o starim religijama, tj. paganskim religijama koje su bile potisnute pod uticajem katoličke crkve kroz niz vekova. Fasciniram svim tim saznanjima i temeljnim istraživanjem na tu temu rešio je da obnovi nekadašnja verovanja koja su postojala i otkrije ih svetu opet onako kako jeste.

Značenje same reči "Wicca" je iz starog engleskoj jezika sa značenjem "veštica" . Kao simbol religije uzet je Pentagram, tj. zvezda čiji vrh zapravo pokazuje ka božanskom. Sam simbol Pentagram datira još pre 3500 godina pre nove ere u Mesopotamiji. Kroz istoriju simbol Pentagram je korišćen mnogo puta ali najznačajniji preokret dešava se pod uticajem katoličke crkve da se suzbiju sve paganske religije i prihvati katolička vera kao jedina i prava. Tada su svi koji su imali i malo kontakta sa paganskim religijama , svi oni koji su praktikovali bezopasne rituale i poštovali prirodu bili proglašeni obožavaocima đavola. Pentagram nacrtan ili sačinjen unutar kruga se prosto naziva Pentacle.

Wicca religija predstavlja obožavanje prirode i život u balansu sa njom. Konkretno za Wicca religiju postoji verovanje u boga i boginju. Ovo verovanje datira još od pećinskih ljudi koji su u pećinama crtali boga sa rogovima i boginju plodnosti. Bog sa rogovima je zapravo za njih bio važan jer su se bavili lovom , pa su tako i zamišljali božanstvo. Naravno, kasnije je katolička crkva samog đavola upravo predstavila sa rogovima radi suzbijanja paganskih religija.

Poštovaoci Wicca religije nemaju neka značajna pravila koja treba slediti osim jednog vrlo važnog pravila i to:

"An it harm none, do as ye wilt" .

Ova rečenica zapravo znači : "Ukoliko ne šteti nikome, radi šta želiš ili šta ti je volja" . An je stara engleska reč za Ukoliko (if), dok je wilt stara engleska reč za (šta ti je volja, šta želiš), ili ti na engleskom "want to" . U toj jednoj rečenici želi se naglasiti da sve što činimo trebamo činiti tako da ne naudimo nikome, pa ni sebi. Ovo se naziva Wiccan Rede. Rede je opet jedna arhaična reč koja bi značila "usmeravati" .

Osim Wicca Rede, postoji i Wicca Credo. Pojava ovih "pravila" datira iz savremenijeg vremena i to iz 1940' sa željom da se Wicca religija približi ljudima danas. Svakako Wicca Credo je dosta duži i glasi ovako:

Kod:
Bide the Wiccan Laws we must
In Perfect Love and Perfect Trust...

Live and let live,
Fairly take and fairly give.
Cast the Circle thrice about
To keep the evil spirits out.

To bind the spell every time
Let the spell be spake in rhyme.
Soft of eye and light of touch,
Speak but little, listen much.

Deosil go by waxing moon,
Chanting out the Witches' Rune.
Widdershins go by waning moon,
Chanting out the baneful rune.

When the Lady's moon is new,
Kiss thy hand to Her, times two.
When the moon rides at her peak,
Then your heart's desire seek.

Heed the North wind's mighty gale,
Lock the door and drop the sail.
When the wind comes from the South,
Love will kiss thee on the mouth.

When the wind blows from the West,
Departed souls will have no rest.
When the wind blows from the East,
Expect the new and set the feast.

Nine woods in the cauldron go,
Burn them fast and burn them slow.
Elder be the Lady's tree,
Burn it not or cursed you'll be.

When the Wheel begins to turn,
Let the Bealtaine fires burn.
When the Wheel has turned to Yule,
Light the log, the Horned One rules.

Heed ye Flower, Bush and Tree,
By the Lady, Blessed Be.
Where the rippling waters go,
Cast a stone and truth you'll know.

When ye have a true need,
Hearken not to others' greed.
With a fool no season spend,
Lest ye be counted as his friend.

Merry Meet and Merry Part,
Bright the cheeks and warm the heart.
Mind the Threefold Law you should,
Three times bad and three times good.

When misfortune is endow,
Wear the blue star on thy brow.
True in Love ever be,
Lest thy lover's false to thee.

Eight words the Wiccan Rede fulfill:
An' it harm none,
Do what ye will.
Blessed Be to thee.

Uključenja je i rima kako bi se lakše pamtilo. Wicca religija veruje u "trostruki zakon" ili nekome poznat pod imenom "zakon privlačnosti" . Naime, verovanja su da sve što činimo, dobro ili loše, nama se vraća tri puta bolje ili gore zavisno od toga šta činimo. Slično je kao i sa karmom u budizmu. Sam zakon ne predstavlja nikakvo kažnjavanje što činimo loše stvari ili nagradu što činimo dobro već predstavlja uticaj naše energije na svet oko nas. Ukoliko činimo dobre stvari, imamo pozitivne misli, mi privlačimo pozitivnu energiju i tako kreiramo našu budućnost. Ukoliko činimo loše stvari, onda privčačimo negativnost i samim tim privlačimo negativnu energiju.

Kratki osvrt na pojavu kao što je "Knjiga senki" . Svima nama je ovaj naziv poznat iz popularne serije Charmed, međutim pravo poreklo datira daleko ranije. Kelti su svoja učenja prenosili usmenim putem s generacije na generacije, međutim pojavom inkvizicije i suzbijanjem paganskih religija ljudi su morali tajno da prenose svoja učenja. Zato pisali knjige u "senci" , pa je samim tim knjiga dobila ime "Book of shadows" ili ti knjiga senki. U knjizi su zapisivani rituali, učenja o religiji itd. Danas poštovaoci Wicca religije i dalje pismeno stvaraju svoje sopstvene "knjige senki" .

Za sam kraj neophodno je reći na koji način funkcionišu pripadnici Wicca religije. Najčešći slučaj je udruživanje u zajednice koje se nazivaju "Witch's covens" . To je iz prostog razloga što se nekada verovalo da trebamo biti u miru sa svima i da zajednički radimo i doprinosimo jedni drugima sve u skladu sa prirodom. Uz rituale gde je čak bilo uključeno i igranje ljudi su mogli samo da budu boljeg raspoloženja svakako. I dan danas se održavaju jednom godišnje takvi skupovi. Osim zajednice , Wicca pripadnici mogu sami poštovti boga i boginju i raditi na svom samo unapređivanju što je čest slučaj u zemljama gde Wicca nije prihvaćena ili često poređenja sa Satanističkim religijama.

Само нам још вештице и пагани фале. Иначе, Wicca не би ни требало да буде сматрана религијом. То је више фаза кроз коју пролазе размажене америчке тинејџерке.

Da si proučavao detaljnije poganske religije video bi da nema ničeg lošeg u njihovim verovanjima. Neznanje je u dobu tehnologije nedopustivo. Nemam zaista ništa protiv da budeš takvog mišljenja, ali prvo detaljno prouči nešto pre nego što govoriš o tome. =)

Wicca je sekta koju cak i evropaska (birokratska) konvencija o ljudskim pravima priznaje kao sektu.
Starije vere kao što je druidska
(keltska) takođe se kvalifikuju za zaštitu po osnovu ovog člana22
kao što je slučaj i sa verskim pokretima novijeg porekla kao što
su Jehovini svedoci, scientologija, Munova sekta i Centar
božanske svetlosti (Zentrum Divine Light) (ali je u jednom
predmetu ostalo otvoreno da li to važi i za pokret Vika,27 tako
da, ako postoji sumnja u vezi s tim pitanjem, može da se očekuje
da podnosilac predstavke dokaže kako ta određena „religija“
zaista postoji
).

http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...0a3ZthTbCDJj-Qw&bvm=bv.60799247,d.Yms&cad=rja

(moze se preuzeti samo u pdf formatu) :

Dzim_Murdok.png

"Sloboda misli, savesti i veoispovesti" Dzim Murdok (sudsko tumacenje konvencije o ljudskim pravima, cl. 9)

Međunarodpo udruženje veštica (WICCA), ima oko 100.000 sledbenika u svetu, a kod nas između 500 i 1.000 iniciranih članova i mnogo više simpatizera.

O sektama....

http://www.vidovdan.org/arhiva/print418.html

Poslednja izmena:
Da, za bivanje religije potrebno je više sledbenika. Svako verovanje koje nastane u početku biva sekta baš kao i hrišćanstvo koje se izdvojilo iz Judaizma. Svi ti nazivi sekta, religija su samo predstavnici brojnog stanja sledbenika. =)

Sa osvrtom na pojam sekte. Posebno je zastupljeno mišljenje u srpskom društvu da je sekta sinonim za loše što je potpuna neistina. Ništa više od brojnog stanja sledbenika nekog verovanja. =)

Vrlo malo sam čitala o tome, kao "dodatnu literaturu" uz knjigu Silvije Federiči Kaliban i veštica. Ona razmatra tu specifičnost lova na veštice u Evropi i Americi, sa osvrtom na današnji lov na veštice koji postoji u Africi (pogledati dokumentarac Witches in Exile). I u njenoj perpsektivi se uklapa lov na veštice sa delovanjem katoličke crkve, koja se najpre, krajem XIV i tokom XV veka počela sa progonom jeretika, a onda isti princip prenela i na lov na veštice, sa istim obrazloženjima (sabat, homoseksualnost, kontrola reprodukcije, itd), ali je u daleko najvećem broju slučajeva za novi greh kažnjavala samo žene.
Doduše, Federiči, za razliku od poštovalaca Wicca, veruje o ekonomsku pozadinu lova na veštice.

Sa osvrtom na pojam sekte. Posebno je zastupljeno mišljenje u srpskom društvu da je sekta sinonim za loše što je potpuna neistina. Ništa više od brojnog stanja sledbenika nekog verovanja. =)

Pa nije samo srpsko drustvo u pitanju, vec i evropsko (istina, birokratsko do te mere da je tesko razumeti sta je sekta, ali ipak se nazire), kao i pravilnik ovog foruma.:)

@mesechewa : Pogledaću taj dokumentarac koji si navela svakako. U pravu si, uglavnom , tj. većinom su žene proganjane u tom lovu na veštice. Vrlo ružno, ali eto ljudi svašta čine.
@Platonida: Da, slažem se sa tobom. =)

Sotonin zakon ''radi sta god pozelis'' jasno ukazuju na vezu sa "An it harm none, do as ye wilt". Ko se iole religijom interesuje shvatice koliko je los ovaj tekst koji ste napisali, a i celokupna prica o ovoj 'religiji'.

Izvini , a ti bi voleo da budeš rob? Da nemaš slobodnu volju da činiš šta želiš? Znači činiti ono što želiš je zlo. Wow, nadmašio si sebe samo tako. Interesantno je isto tako što iz cele rečenice izvučeš deo koji te odgovara za argument i koristiš upravo to. Radi šta god poželiš, ali sve dok to što činiš ne čini zlo nikome. Ne vidim ništa loše u tome. Aplauz za tebe. :D

ај нам опиши шта радите када се скупите?
@~sale:
Izvini što sam "ignorisao" tvoje prvo pitanje, bilo mi je interesantno odgovoriti jednom članu =) . Družimo se , razgovaramo, pričamo, šalimo se kao i svi normalni ljudi. Kao kad ljudi odu u crkvu zajedno pa obavljaju religiji svojstvene stvari, tako i mi isto činimo samo sa stvarima svojstvenim našem verovanju. ;)

@~sale:
Izvini što sam "ignorisao" tvoje prvo pitanje, bilo mi je interesantno odgovoriti jednom članu =) . Družimo se , razgovaramo, pričamo, šalimo se kao i svi normalni ljudi. Kao kad ljudi odu u crkvu zajedno pa obavljaju religiji svojstvene stvari, tako i mi isto činimo samo sa stvarima svojstvenim našem verovanju. ;)

написао си да нема неких ритуала прецизније правила, зато сам и питао

Upravo tako, nema jasno definisanih pravila kojih se treba neko pridržavati. Ne postoji konkretno pravilo kako i šta činiti, sve je po slobodnoj volji grupe ili pojedinca. =)

@Platonida: Da, slažem se sa tobom. =)

Pa ako se slazes sa mnom, zasto promovises jednu sektu nastalu '51 godine (jasno je da o religiji ovde nema ni reci, osim kao jednog modifikovanog neopaganskog pokreta sa novim pravilima), i imas li predstavu sta je uopste Wicca?

Evo sta je jos Wicca - jedna satanisticka, magijska sekta sa ciljem uticanaj na svest ljudi putem takozvane magije (cisto laganje ljudi sa verovatno komercijalnim motivima kao sto su razni "vidovnjaci", "magovi"), a posebno putem izopacavanja svesti i narocito seksualnog ponasanja pri cemu se izopacava i moral jednog drustva, podriva nejgova tradicija i identitet, najcesce sposobnost odbrane zemlje, da ne govorim o religiji.

САТАНИСТИЧКЕ СЕКТЕ

Карактеристике сатанизма као савременог покрета обожавања Сатане биће објашњене у неколико тачака:

1) Сатанистичке доктрине представљају се данас отворено и то као доктрине за ослобађање човека од религијских норми, стега и ограничења. Нико сатанизму није приступио без жеље да тиме себи помогне. Сатана је, како кажу, заправо "истинско божанство", синоним животне енергије, нагона и жеље, те према томе људи треба да се без осећаја кривице прихвате телесних и материјалних .
2) Подразумева се такође да следбеници ради лепшег живота после смрти треба да верују у Сатану као палог анђела, господара таме, владара подземља
3) Гордо и надмоћно сатанизам себе представља као наднаучно и надрелигијско учење које је Црква (такође било која званична религија) вековима љубоморно крила од људи.
4) На терену хришћанских народа сатанисти одбацују Исуса Христа као месију, те служе Сатани, очекујући од њега награду и, како рекосмо, угоднији живот после смрти. Услов за награду јесу богоборност и смрт. Дакле ако је богоугодно живети у врлини и задобити царство небеско и спасење, онда је „сатаноугодно" бити богоборан, не живети у врлини, већ у греху и разврату, бити против свих божјих заповести, против светих тајни Цркве, свештенства и верујућих људи. Као „ослободиоци народа од Цркве" сатанисти себе сматрају својеврсним револуционарима.
5) Окултизам и магија неизбежни су елементи сатанских ритуала, који се могу назвати и „сатанослужењима".

Међународно удружење вештица (WICCA)

Вештице и вешци постоје у традицијама многих народа света. Потичу од племенских врачева и врачара. Међутим и данас су прорицање судбине, исцељења, бацање чини итекакo успешан бизнис.
Једно од удружења јесте Удружење белих вештица. Организовано је на мећународном нивоу, окупљају се једном годишње усавршавајући технике
и праксу. Рачуна се да их је окo 100.000 у свету. Да не буде забуне пошто cе већ писало о исцелитељским и пророчким вештинама на овoм месту налазе се из два разлога:

Најпре јер је у питању удружење које се у начелу бави демонским радњама. Осим тога, на једном од последњих конгреса уведена је и могућност бављења црном магијом, те призивања демона. Ауторитативно и по субординацији претпостављено претходном удружењу јесте Мећународно удружење вештицa WICCA са својом хијерархијском организацијом. На челу удружења јe „Велика божица", затим постоје државно разгранате WICCА организације, а унутар државе подељене су на групе и подгрупе. Основна заједница је Ковен, састављен од 13 вештица и вештаца а на челу се налази краљица вештица. Имају своју "свету књигу", „Књигу сенки", а скупове одржавају приликом обе равнодневице дугодневице и краткодневице, затим у Валпургијској ноћи (30.априла), поводом Хеловина Ноћи вештица (31. октобра), Свећњака (9.фебруара), и Ламаса (2.августа). Скупови који се називају "сабат" такоће се одржавају и на гробљима средом, петком и суботом од поноћи до шест сати ујутру. Ритуали се састоје од читања делова „Књиге сенки", беседе краљице вештица, призивања и умилостивљења сила подземља а затим ритуалног причешћа хлебом и вином. И овде обред завршава оргијањем. Иницијација се обавља тако што се користе садистичка мучења, јер мучење „чисти дух и телo" кандидата.

WICCA делује и код нас. Сматра се да има између 500 и 1.000 иницираних чланова и много више симпатизера.

http://www.scribd.com/doc/45505348/Zoran-Lukovic-Verske-Sekte-Prirucnik-Za-Samoodbranu

(ovu knjigu pisali su ozbiljni ljudi, profesionalci, i jos ozbiljniji recezenti)

A evo jos jedng izvora koji je cista komercijalna promocija sekte iz koga se jasno vidi da je u pitanju u najmanju ruku bavljneje magijom i okultizmom, te me ne bi cudilo da iza toga stoji organizovani kriminal ili prostitucija (i/ili uvlacenje u prostituciju):

http://www.okultopedija.com/Pocnimo...eligija Vestica/strane/Sadrzaj?strana=Dodatak

Na kraju, ako uzmemo i najosnovniji, Vikipedijski podatak, videcemo da je Wicca nista drugo do okultizam i primena tzv. magijskih radnji (tzv. vesticarenje) u cilju upravljanja, makar privremenog, necijom (krhkom) psihom, te zloupotrebom clanova i simpatizera ove satanisticke sekte u svrhe koje sam gore navela (zaradjivanje od "bacanja i skidanja cini", moguca prostitucija s obzirom na jasno izkazan razvrat i seksualne izopacenosti i devijacije, droga i sl. a u cilju sticanja materijalne koristi - testamentom, poklanjanjem skupih poklona, stanova i sl., ukratko, kao i svaka druga sekta).

http://sh.wikipedia.org/wiki/Veštičarenje

Izvini , a ti bi voleo da budeš rob? Da nemaš slobodnu volju da činiš šta želiš? Znači činiti ono što želiš je zlo. Wow, nadmašio si sebe samo tako. Interesantno je isto tako što iz cele rečenice izvučeš deo koji te odgovara za argument i koristiš upravo to. Radi šta god poželiš, ali sve dok to što činiš ne čini zlo nikome. Ne vidim ništa loše u tome. Aplauz za tebe. :D

*Kao sto znamo Gospod je dao svima slobodnu volju, da svako odluci na koju ce stranu. Ja se sa mojom odukom ni najmanje ne osecam kao rob. Sve sto cinim mene ispunjava, a ono sto ''ne treba'' da se cini mi nije ni potrebno jer samim tim se narusava moral, zdravlje, okruzenje itd...

*Ono sto covek u srcu moze da pozeli nije uvek tako naivno kako ga ti predstavljas. Covek pozeli i tudju zenu, novac, karijeru...sve moguce, da li je to ona dobrota koju propagiras?

Evo jedan clan foruma te pitao da malo dublje opises kako izgleda vase ''bogosluzenje'', kakve rituale izvodite, daj evo i mene interesuje da nam objasnis malo. (:

*Kao sto znamo Gospod je dao svima slobodnu volju, da svako odluci na koju ce stranu. Ja se sa mojom odukom ni najmanje ne osecam kao rob. Sve sto cinim mene ispunjava, a ono sto ''ne treba'' da se cini mi nije ni potrebno jer samim tim se narusava moral, zdravlje, okruzenje itd...

*Ono sto covek u srcu moze da pozeli nije uvek tako naivno kako ga ti predstavljas. Covek pozeli i tudju zenu, novac, karijeru...sve moguce, da li je to ona dobrota koju propagiras?

Evo jedan clan foruma te pitao da malo dublje opises kako izgleda vase ''bogosluzenje'', kakve rituale izvodite, daj evo i mene interesuje da nam objasnis malo. (:
Ti baš ne čitaš. Ako poželiš tuđu ženu, znači da bi uzimanjem nje od njega upravo učinio štetu nekome.
@Platonida: Apsolutno smešne stvari iznosiš. Vidiš, ja sam gore u prvom postu opisao šta Wicca jeste, ali kao što postoje slučajevi u pravoslavlju gde i sami sveštenici bivaju veoma ozbiljni grešnici, pa tako i u katoličkoj crkvi da ne pominjemo tek. Hoću reći, da i u slučajevima kada neko radi gore pomenute stvari, taj neko definitivno nije dovoljno čitao i taj neko se oglušio o princip gore pomenut da ne naudi nikome itd itd. Zato, sam apsolutno nezainteresovan da čitam tekstove u kojima se opisuju ljudi sa nedovoljno znanja. Viđao sam i upoznavao takve ljude koji misle da je Wicca baš to gore opisano i da mogu izvršavati neke rituale, naneti štetu nekome ili dobii ličnu koristi , kako god. To su uvek bili i biće nedovoljno upućeni ljudi koji bacaju lošu sliku o nečemu. Mislim da sam bio prilično jasan kada sam pisao , tj. u mom tekstu je sasvim lepo sadržano da niko ne želi loše bilo kome. Niti sam na bilo koji način uvlačio ljude da se pridruže ovakvom verovanju. Nemam ništa protiv da neko bude i ateista i pravoslavac, katolik, budista itd. Ako se meni nešto ne dopada, ja ne skačem na te ljude i ne kritikujem bilo koga. Prosto ne komentarišem. =)

Poslednja izmena:
Ti baš ne čitaš. Ako poželiš tuđu ženu, znači da bi uzimanjem nje od njega upravo učinio štetu nekome.
@Platonida: Apsolutno smešne stvari iznosiš. Vidiš, ja sam gore u prvom postu opisao šta Wicca jeste, ali kao što postoje slučajevi u pravoslavlju gde i sami sveštenici bivaju veoma ozbiljni grešnici, pa tako i u katoličkoj crkvi da ne pominjemo tek. Hoću reći, da i u slučajevima kada neko radi gore pomenute stvari, taj neko definitivno nije dovoljno čitao i taj neko se oglušio o princip gore pomenut da ne naudi nikome itd itd. Zato, sam apsolutno nezainteresovan da čitam tekstove u kojima se opisuju ljudi sa nedovoljno znanja. Viđao sam i upoznavao takve ljude koji misle da je Wicca baš to gore opisano i da mogu izvršavati neke rituale, naneti štetu nekome ili dobii ličnu koristi , kako god. To su uvek bili i biće nedovoljno upućeni ljudi koji bacaju lošu sliku o nečemu. Mislim da sam bio prilično jasan kada sam pisao , tj. u mom tekstu je sasvim lepo sadržano da niko ne želi loše bilo kome. Niti sam na bilo koji način uvlačio ljude da se pridruže ovakvom verovanju. Nemam ništa protiv da neko bude i ateista i pravoslavac, katolik, budista itd. Ako se meni nešto ne dopada, ja ne skačem na te ljude i ne kritikujem bilo koga. Prosto ne komentarišem. =)

Vika je upravo to sto sam opisala - jedna sekta/kult sa orgijanjima i upotrebom magije. A ti mozes ovde da prosipas kojekakve bajke, ali ona to nije.

Na kraju, ako ste svi vi "pokreti" i "nepopaganizmi" tako sigurni u sebe, dobri i naivni, ma dobrice prosto, sto se ne registrujete i ne pomazete ljudima da vidimo tu vasu dobrotu na delu? Znate li da u drugim zemljama narocito Francuskoj, Austriji i Belgiji postoji OBAVEZA registracije i + drzavni nadzor godinu dana kako i sta se radi?

Sta vi dobro radite?

Na kraju ako iskljucimo Milju Vujanovic koja je bila samozvani "beli mag" kao pojedinacan slucaj koji znamo kako je zavrsio, evo jos jedne price iz iste knjige o zlocinima i uticaju na svest pojedinca upravo bavljenje magijom:

У летo 1999. године у једном београдском предграћу десио се још један злочин чији су актери, говорећи у ужем смислу практиканти црне магије, а у ширем смислу сатанисти. Наиме негде око поноћи прво је дошло до свађе а потом и до туче између оца и сина и том приликом отац је извукао дебљи крај. Туча је
закратко престала. Отац је онда избезумљено дохватиo кухињски нож и њиме убо најпре сина а потом више пута и снају која је била у другом стању. Син
је преживео а снаја је подлегла повредама. После свега отац је почео да боде и самог себе. Овај случај је још на суду. Оно што можемо рећи јесте да је цела породица отац, мајка, син и снаја живела од црне магије, то значи бацања или скидања чини, бајања, прорицања, судбине, призивања духова...
Колика је улога свега тога у стварању девијантне свести закључимо сами из претходна два случаја.

http://www.scribd.com/doc/59183888/Zoran-Lukovic-Verske-Sekte-Prirucnik-Za-Samoodbranu

Na kraju, da li mislis da ce tebi i "zapadnoj propagandi" kja sve upakuje u naivne oblande" u pocetku vise da se veruje nego osvedocenim profesionalcima koji su radili na ovim zlocinima?

A na kraju, i uz svu samopromociju, njihov sajt ne izgleda nimalo naivno, sve i zeleci da umanjis znacaj magije kod njih, ne mozes jer imam zvanican sajt koji sam vec dala.

Ja vam ne bih dala ni pristup forumu kad se zna kako bas napadate "marginalne grupe" najpre, a kamoli neki siri prostor i knjige koje stampate.

Poslednja izmena:
Šta radim dobro? Pokrenuo sam potpuno neprofitabilan web sajt na kojem podučavam druge web i aplikacione jezike jer znam kolika je muka da ljudi nađu resurse na jednom mestu i nauče nešto, pa čak i pohvataju pojmove i povežu ih u smislenu celinu. Toliko znam, toliko mogu pomoći drugima. ;)
Ne vidim uostalom i poentu za nastavak našeg dijaloga koji je prilično uzaludan. Ti si s moje tačke gledišta s predrasudama da su svi loši, ja tu ne mogu ništa promeniti niti želim da se ti menjaš pod mojim uticajem. Slobodno nastavi da misliš kako misliš, ali dopusti i meni da mislim. Smatram takav ishod dijaloga korektnim jer se naši stavovi razilaze, a svaki dalji razgovor ne bi doneo ništa korisno. Možeš slobodno nastaviti da pišeš ali moj odgovor dobiti nećeš. =)

Neces da kazes jer ne smes da kazes. Ne pitam te za privatan zivot, nego sta ste kao jedna zajednica uradili dobro u verskom smislu, humanom, svakom drugom?

Zasto se ne registrujete kad su vam ciljevi humani i jos humanija dela cinite?

Ima li na to odgovora ili samo izbegavanja i oraznih prica jer su pitanja isuvise "nezgodna"?

Back