Werewolves-Vukodlaci:istina ili mit?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Jack-THE-Ripper

Početnik
Poruka
32
Da lis su vukodlaci (ili lycanthropy kako im je naucno ime) stvarne superprirodne pojave ili samo mit izmisljen pre vise sotoleca,iz straha obicnih ljudi od dubina mracnih suma?Ili su to samo ljudi, kao i svi mi, kojima je majka priroda podarila veoma maljavo telo? O ovim stvorenjima vec vise od 500 godina ljudi raspravljaju,pisu price i snimaju filmove. Naucnici su pokusali da odgonetnu predhodna pitanja. Sta vi mislite da je tacno?

Likantropija postoji....klinicka likantropija je retko psihijatrijsko oboljenje koje cini iluzorno verovanje obolele osobe da je ili je bila u nekom trenutku transformisana u zivotinju. Oboleli svojim fizickim i psihickim ponasanjem imitira zivotinju za koju veruje da jeste, sa povremenim vracanjem u stanje ljudskosti.

Likantropija se cesto upotrebljava za slucajeve kada obolele osobe veruju da su vukovi ili psi, a termin zooantropija kada su u pitanju neke druge zivotinje sto mogu biti i macke, konji, ptice....

Mitoloski Vukodlaci najverovatnije predstavljaju pokusaje objasnjenja ova pojave od strane nasih predaka, a postoje i teorije da su mitovi o vukodlacima objasnjavali pojave serijskih ubica pre nastanka modernih medija i kriminologije.

Ovo bi nasa dezurna doktorka pikax mogla mnogo bolje i detaljnije da objasni.

Prvo pominjanje vukodlaka inace potice iz grcke mitologije kada su bogovi Olimpa kaznili izvesnog Lakiona (Likiona) pretvaranjem u vuka jer je jeo ljudsko meso.
Odakle vuce koren i termin likantropija.

Ocigledno je da je mit o Lakionu sluzio za ojacavanje tabua protiv kanibalizma, koji je karakteristican za skoro sve narode.
Moze se pretpostaviti da je u nekom trenutku istorije stare grcke doslo do neke izolovane pojave kanibalizma, te da je u vreme kada su mitovi u velikoj meri sluzili kao sredstvo obicaja i zakon, nastao i ovaj mita da bi se ojacao tabu.
ili ti prostije receno mit je saopstavao "ako jedete ljude pretvoricete se u vukove".

E sad Ripper preporucujem ti da ovu temu sto pre prebacis na diskusiju o vukodlacima u knjizevnosti, filmu ili stripu inace ce biti ekspresno zakljucana cim se Oxi vrati posto nema veze sa namenom ovog foruma.

Mr Ender, brilirijas u svojim postovima kao i uvek, samo pitanje kome?

Ne zelim da kazem da tvoj post nije edukativan i zanimljiv, samo zasto objasnjavas nesto anonimusima kojima se diglo da imaju svoju temu budalastina?

Takvi padobranci uvek nadju sci-fi da svoje teleblahbah vizije materijalizuju ovde, kontajuci da im je sf bogomdana tema.

E pa Dzekonja riperski i ostali padobranci iz blahbah zone, prvo skontajte sta je u stvari sf, onda skontajte prave fan-ove sf-a, pa onda vidite ko je antiteletabis br 1 u sf teamu. To sam ja..

Kada uradite domaci, uvidecete i sami da ova tema nije za to.
Kada smislite nesto istinsko iz sf-a, bicete dobrodosli. Docekacemo vas kao fanovi-fanove, rasirenih ruku.

Dotad, gubite mi se sa ociju, ne mogu po 1000 put da citam ovde teme o vukodlacima.

Sto se mene tice, ja bi lok-ovao ili prebacio temu.

Mr Oxime, sta ti mislis?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back