Welschmerz

Upelteni u gomilu obaveza i briga, stalno se klateći između problema i odgovornosti, ljudi vode svakodnevmo život pun sitnih trivijalnosti, šablona i uzaludnih stremljenja. Poput sitnih mrava u velikom mravinjaku, samo uz mnogo manje ljubavi za rad i daleko manje reda, velika gomila ljudi opisuje jedan besmisleni krug. Zovemo ga životom...

Stoleća prolaze, a na planeti se smenjuju generacije, veliki ljudi, veliki snovi, mala zbivanja. Vreme teče, civilizacija napreduje, govorimo o progresu, uspesima, nalazimo lični cilj u haotičnoj smeši mogućnosti i odrađujemo našu sitnu dužnost onoliko dugo koliko traje naš usputni životni tren. Sve je više milijardi onih koji su nečujno i bez traga rekli "zbogom" ovoj planeti, ostavljajući za sobom gomilu materije, koja se menja i kruži, a mi se ipak nadamo da ćemo ostaviti nešto bolji trag, iako i sami znamo da i oni najveći vremenom blede. Proučavamo tu materiju kako bismo što bolje razumeli te promene, stvaramo nauku i moderne tehnologije na osnovu nje i mislimo da smo iznad svega. Mislimo da poboljšavamo život raznim otkrićima, bacamo pare na raznorazne zezalice s velikim entuzijazmom, skoro ponosni. Filozofiramo o životu jureći svoj rep.

Pravimo bajku od ljubavi, a malo ko je kadar da voli bilo šta osim sebe. I ta gomila egoista sebe ponekad nazove dobrim ljudima. A niko ne plače za tuđom decom. Čujete vest da je cunami usmrtio veliki broj ljudi i nastavite s jelom. Ratovi, velike prepirke oko teritorija, zlo učinjeno uz gomilu opravdanja. Ni traga od dobrote, ni traga od smisla.

A i onaj najklasičniji monotoni život bez primesa ideala (koje gotovo svi napuste, ili ih se i drže jer nemaju drugi izbor) je jedna velika farsa. Razbacani po kafanama, kafićima, restoranima, ljudi razgovaraju ni o čemu. Omladina se po klubovima i diskotekama zabavlja uz bučnu muziku i alkohol. Bez cilja i svrhe. Radnici godinama jure između rafova, ređaju cigle u još jedan zid, stavljaju pečate na recepte i kancelarijsku dokumentaciju, ponavljaju iste priče pred novim generacijama učenika i studenata. Pojedinci putuju po svetu, volontiraju, stiču obrazovanje... I sve zarad čega? Zar zbog smrti koja će ih sve izjednačiti i baciti na smetilište izgubljene istorije? Kakvi su to ciljevi, kuda ide takav svet? Ah da, mnoge i ne zanima što povoda za buđenje nema, da dišemo i spavamo uzalud. Mnogi će smatrati da su uspeli u životu ako su stekli ime, bogatstvo, porodicu, ako su uopšte pronašli načina da materijalizuju svoju volju za moć. I sve to je deo nekog opšteprihvaćenog rituala, u sistemu gde je poslušnost zajednički naziv za sve vrline, i gde je pokornost uzdignuta na pijedestal. U svetu gde ljudi nalaze svakojake "vrednosti", i sve to samo zato što nemaju šta drugo da rade. I onda će neko ponosno reći da je ovaj svet najbolji od svih svetova, potpuno prelazeći preko toga da izjavljuje da je ovo najbolje od svih smeća.

Jao Ljiljo, nemam pojma. Ja kao pokušavam da stvorim bolji svet, dam novac prosjaku, propustim ljude u red, tešim sve redom, ali uzalud je to.
Znam to i sam, weltschmerz me prati od malena, i što sam stariji, sve mi je jasnije da su smo deo jedne velike, apsurdne komedije.

MathPhysics;bt233550:
Jao Ljiljo, nemam pojma. Ja kao pokušavam da stvorim bolji svet, dam novac prosjaku, propustim ljude u red, tešim sve redom, ali uzalud je to.
Znam to i sam, weltschmerz me prati od malena, i što sam stariji, sve mi je jasnije da su smo deo jedne velike, apsurdne komedije.

Znaš i to kako se to kod osećajnih ljudi završi ukoliko uzme maha, a ovo sadašnje vreme je pogodno za to?
Welschmerz džiklja kao lud

Одгворићу ти и овде:

Ali Ozi, mi se oko ovog slažemo.I ti si kroz reči Šopenhauera i Hjuma pisao o sveprisutnoj patnji koja obliva naš svet.
Ti si, kao i ja sve ovo okarakterisao kao pakao i rekao da želiš da bežiš iz njega.
Ni ja ni ti se ne divimo mnogo draguljima materijalizma.
Samo što ja ni u tvom idealističkom konopcu ne nalazim utehu.
Briga me da li je to konopac ili zmija.
I jedno i drugo je besmisleno.

Појам сврхе или смисла има значења само у појавном свету а не у нашој правој суштини која је ствар по себи.

Пренећу овде одговор са једне друге теме на слично питање:

Zbog čega je velikoj većini ljudi važno da što duže žive.
Zašto je bolje živjeti 12 ili 15 god. ili 34 ili 45
3 ili 103.
Zar život , dublje razmislivši nije jedna velika opsjena.
Stogodišnjak je doživio duboku starost, šta je dobio tim.

Позиваш се на дубље размишљање о животу. То је ok. Али, ако стварно дубље размислиш мораћеш одбацити материјализам и реализам као оно што они јесу.. апсурде. Самим тим живот ти се после тога неће указивати као нека опсена унутар реалног света. Опсена која нестаје, а тај реалан спољашњи свет остаје, већ ће ти се указивати као оно што он јесте. Као метафизичка супстанција тог света .

Дакле, када си овако дубље размислио твоје питање губи смисао. Јер живот нема супротност. После завршетка нечијег живота нема тако нечег што бисмо описали као "Ја нестајем а остаје спољашни свет". Не, него се субјективна егзистенција наставља и после тог догађаја, а спољшњи свет каквим га опажамо нестаје.
А опет, ова реч коју сам управо употребио "после" нема значења, јер говоримо о трансцендентном о нечему изван простора, самим тим и изван опростореног времена подељеног на три дела прошлост , садашњoст , будућност. Говоримо о егзистенцији која не би била даље трајање, а што је сазнању непојмљиво.

Ипак, ма шта то било то нас чека после смрти и твоје питање је зашто у то не отићи раније, него чекати што је дуже могуће?

Одговор је зато што немамо избора!
Индивидуа нема моћ да одлучује о том питању. Човек нема слободу воље да подигне руку ако не наиђе мотив за то; а камоли да се самоубије тек тако својом вољом.

Isto tako pogresno mnogi misle da cim u ruci drze napunjen pistolj njime mogu i da se ustrele. Ono najmanje sto je za to potrebno jeste mehanicko sredstvo za izvodenje, a glavna stvar je neki nadasve jak i zbog toga redak motiv koji ima ogromnu snagu, koja je pak neophodna da nadvlada uzivanje u zivotu, ili, tacnije, strah od smrti; tek nakon sto je takav motiv nastupio, on zaista moze da se ustreli, a i mora, jer inace znaci da je neki jaci protivmotiv, kada je takav uopste moguc, sprecio taj cin. цитат Шопенахеур

Значи, живимо јер морамо да живимо. Јер наша интелигибилна метафизичка воља то хоће. Али та воља о којој говоримо није индивидуална воља која мора да живи или умире хтела то или не. Ако та индивидуална воља хоће прекратити живот, мора сачекати мотив. Тј мора сачекати оно што је опет воља одлучила али не више индивидуална воља већ интелигибилна:

Kao sto je svako potajni pozorisni direktor svojih snova, da isto tako i ona sudbina koja vlada nasim stvarnim zivotom u krajnjoj liniji polazi od volje koja je nasa sopstvena , ali koja je medjutim ipak ovde gde nastupa kao sudbina , delovala iz jednog regiona koji lezi visoko iznad nase predstavljacke svesti." Sopenhauer

Значи, свако следи судбину коју је сам избарао и мора да је следи свиђало се то његовој свести или не. Баш као у сновима. Иако је наша сопствена свест режисер снова , неке ноћне море рецимо, морамо је сањати; иако би свако као индивидуа више желео да сања неке пријатне снове.

Исто је и са животом.
Ако је сан режиран тако да неко живи сто година, он то мора одживети. А ако је режиран тако да се пробуди одмах.. после пада са неке висине рецимо.. пробудиће се хтео то или не.

Дакле, конкретно, Зашто свако жели да живи што дуже?
Зато што тако хоће његова метафизичка воља. А она тако хоће зато што има неки циљ. Стим да и појмови средство и циљ немају важења изван појаваног света. Значи, нема ни никаквог циља.

А опет има нечег. Има нечег што је сазнању непојмљиво и то је све што можемо рећи о томе.

LJILJA MMM;bt233552:
Znaš i to kako se to kod osećajnih ljudi završi ukoliko uzme maha, a ovo sadašnje vreme je pogodno za to?
Welschmerz džiklja kao lud

Ma znam, ali ja hrabro plivam apsurdističkim vodama. :)
Kami, Hese i slični su pisali o svemu nabrojanom, a nisu se predaleko nagnuli kroz prozor.
Ja ću se uvek boriti za bolji svet, samo što sam sve svesniji apsurda te borbe.
Ali, the show must go on. :)

Hej kolega a znaš li šta mi je najsmešnije u galimatijasu tom( ne bih ponavljao ono što je Erazmo Roterdamski u čuvenoj Pohvali već rekao)što pritom čovek redovno strada ...od onog što voli :hahaha:
Ps
Ipak verujem da,kao što se ništa ne dešava bez razloga,tako ništa nije ni bez.. svrhe :D

Poslednja izmena:

Back