Вуков Рјечник

didy_yu

Aktivan član
Poruka
1.792
Ako se na forumu pojavljuje neko ko dobro poznaje ovu oblast neka mi napise koliko je reci sadrzao Vukov recnik , treba mi za ispit.A ako ga ne mrzi da pise neka napise i njegovu biografiju ,ali u kratkim crtama ,mrzi me da ucim :)
Hvala !:)
 
Poruka
1
Први Рјечник има 26000 речи, објављен је 1818. у сарадњи са Јернејом Копитарем. други Рјечник има 47000 рјечи, објављен је 1852. у сарадњи са Ђуром Даничићем.
Што се биографије тиче: Рођен је у Тршићу, поред Лознице, у породици која се доселила у 18. веку из Херцеговине, из племена Дробњаци. Са 26 година полази ,,у свет" и у Бечу среће Јернеја Копитара који у њему препознаје неког ко би могао да учини много за књижњвност и граматику. Вук схвата шта треба да уради, па затим пише прву српску писменицу, 1814., а 1818 издаје допунјено издање. . Исте 1814. издаје прву српску писменицу у оквиру које излази 14 збирки песама. Вук наставља делатности Доситеја Обрадовића, и бори се за реформу језика. Пише о устанцима: 1. и 2. година српског војевања на дахије, монографију о Милошу Обреновићу, а највише инспирације проналази у Хајдук Вељку Петровићу, о коме пише роман. Залаже се да се не меша црквенословенски са српским језиком, а наречје за које се опредељује је херцеговачко, јужно наречје. То ти је укратко...
 

Top