Vuk

661ab1d86c55482f58fa17cb0441fd75.jpg

Треба ли у Србији вукови да буду присутни само у кавезима, да би се ми решили да их прогласимо за угрожену врсту?
Треба ли све да их одстрелимо, пре него што држава реши да плати сељацима за штету коју направе вукови? (компензација за штету од дивљих вукова је нормална појава у нормалним државама)
Треба ли оваква животиња да се истреби, само да би се задовољио нагон ловаца, што лове само из за*ебанције?

Али нема везе, битно је да имамо пуно лепих слика.

Треба ли у Србији вукови да буду присутни само у кавезима, да би се ми решили да их прогласимо за угрожену врсту?
Треба ли све да их одстрелимо, пре него што држава реши да плати сељацима за штету коју направе вукови? (компензација за штету од дивљих вукова је нормална појава у нормалним државама)
Треба ли оваква животиња да се истреби, само да би се задовољио нагон ловаца, што лове само из за*ебанције?

Али нема везе, битно је да имамо пуно лепих слика.
Ми смо срећна земља која још увек има вукове, а не као западна Европа која је вукове готово потпуно истребила.
Али код нас још увек је , као у турско време вук практично ван закона. ( Турци су плаћали дукатима за главу хајдука и вука !)
За вукове чак не постоји ни ловостај као за друге ловне животиње.
Ако поредимо Србију данас и у срењем веку у односу на вука, онда можемо да видимо да је законски вук био више заштићен него данас.

Требало је много труда и времена па један народ који који по предању потиче од вука, који и данас користи често вучје има када крштава и мушку и женску децу дотерати на ове гране:(

Mislim, ovde govorimo o vukovima..Ali,uopšte ..
.Kako je samo čovek sposoban da uništi sve oko sebe?!
I sa kojim pravom sebe naziva razumnim bićem?
I dalje..Na osnovu čega je on na vrhu evolucije?
Zna da čita i piše?I životinje i biljke komuniciraju....
Užas....

вук иза жице.jpg

Ако се запитамо зашто је оваква ситуација и даље одржива у нашем закнодавству неминовно долазимо до закључка да она није случајна и није последица нехата.
Опчињеност комерцијалом и парама игра велику улогу у томе.
Комерцијални лов подразумева и хајке које се организују и за стране ловце. оне су акође лов, али на девизе.Мало ко од оних који који се питају не види вукове другачије него као комерцијални ресурс. Нико не размишља о томе колико ће требатиевропским и другим ловцима да нас сведу на ниво земаља западне европе где вукова више нема или се могу да изброје на прсте једне руке.

Оно чега обично мисмо свесни је колико истребљење једне врсте повлачи за собом рецесију и коначно нестанак других животињских и биљнихврста.
Када је припреман онај велики експеримент о репопулацији Јелоустона вуковима вршена су обимна научна истраживања како животињског тако и биљног света и установљено је да је истребљење вукова имало дирктне последице на нетанак одређених врста траве са тог терена и бизони који су такође истребљевани прекомерним ловом више у том подрућју нису имали праву траву којом су се хранили.
Код нас, на жалост, још увек преовлађује уверење како су људи који се залажу за опстанак вукова некави ретроградни занесењаци.
Тако нам и иде.

Back