Vuk napao devojčicu u zoo vrtu

:kafa:

Vuka je trebalo drćati na kratkom povodcu. Ovaj je dug, što znači da mora biti obmotan oko rude vodiča. Vuk mora biti tik pored noge vodiča, bilo da sedi ili leži ili hoda. Vodič odmotava povodac po potrebi da vuka ne vuče i ne davi. To je praćenje životinje i obaveza vodiča, a ne ovako opušteno kao da šeta maltezera. Naravno da mobilni telefon mora biti isključen.
ovo su pravila koja važe i kada šetate socijalizovanog i pitomog psa, a kamoli divlju životinju bez obzira što je ona štene jer to ne menja činjenicu da je ona divlja, ne zato što to želi, već zato što se radi o prirodnim instiktima u prilično neprirodnoj sredini za njih.

Poslednja izmena:
:kafa:

Vuka je trebalo drćati na kratkom povodcu. Ovaj je dug, što znači da mora biti obmotan oko rude vodiča. Vuk mora biti tik pored noge vodiča, bilo da sedi ili leži ili hoda. Vodič odmotava povodac po potrebi da vuka ne vuče i ne davi. To je praćenje životinje i obaveza vodiča, a ne ovako opušteno kao da šeta maltezera. Naravno da mobilni telefon mora biti isključen.
ovo su pravila koja važe i kada šetate socijalizovanog i pitomog psa, a kamoli divlju životinju bez obzira što je ona štene jer to ne menja činjenicu da je ona divlja, ne zato što to želi, već zato što se radi o prirodnim instiktima u prilično neprirodnoj sredini za njih.

Može biti.
Al da nije moralo do ovog doći-nije.

1. Vuk, ali Bojović. Istorijski spomenik nije mesto za divlje životinje, naročito ne onako gusto naseljene, bez osnovnih uslova. Ozbiljniji zlovrtovi (jer čak i ako se trude, te životinje su i dalje u zatočeništvu) se trude da što vernije reprodukuju prirodno stanište svake vrste koju drže, a posetioci se uglavnom voze kao na safariju.

2. Roditelji, zbog loše procene bezbednosti i rizika, jer puštaju dete da se u blizini šteneta igra loptom i da životinji prilazi s leđa.

3. Volonterka, koja nije životinji stavila korpu, niti vodila računa šta životinja radi.

Životinja je životinja, pa još i divlja, a štene je štene, pa još i vučije. On nikako ne može da bude kriv što se ponaša u skladu sa svojom prirodom.

Šta? Ne razumem da se ljudi šetaju po Zoo vrtu?
Па то, да животиња нападне дете, одмах се ангажују "љубитељи" да објасне да се животиња само играла, да је дете направило нагли покрет, да су родитељи непажљиви итд...

Jedini pravi krivac je volonterka, a potom zoo vrt što takvog debila drži zaposlenog. Ja bih tužio njihovu guzicu samo tako, da mogu sve pare bih im uzeo.
To što kratkovida baba nije primetila da ova drži vuka na povocu nije uopšte krivica već nepažnja i neznanje, jer koliko znam imaš se pravo šetati po vrtu, valjda za to i služi ...evo ja recimo nisam znao da se smeju opasne divlje životinje šetati po zoo vrtu, valjda im za to služe kavezi, nebitno koliko je dobroćudna živuljka, i onaj meda od ranije je bio pitom, ali je posle pojeo onog pijanog dečka kad je upao u kavez kod njega. I potom su medveda uspavali. Postoji gomila klipova gde divlje ''pitome'' životinje drže blizu ljudi pa proradi instinkt i životinje skoče na čoveka. Samo debil može tvrditi da je neka divlja životinja potpuno bezopasna (pogotovo ako mora da živi u jebenom zoo vrtu gde je svaki radoznali majmun jebucka svaki dan kako mu se ćefne). Moje mišljenje.
Da se ja pitam prvo bih tražio da otpuste onu debilku, a potom bih uzeo lepu svotu novca. Pa nek' nauče već jednom.

Па то, да животиња нападне дете, одмах се ангажују "љубитељи" да објасне да се животиња само играла, да је дете направило нагли покрет, да су родитељи непажљиви итд...

Ne lupaj gluposti. Ljubitelji zivotinja misle da zivotinjama nije mesto u kavezima a jos manje da se vukovi setaju na povodcu. To sto roditelji dovode decu na takva mesta to je sa moje tacke gledista pogresno i smatram da i oni nose deo krivice. Manji deo, a zivotinja je tu najmanje kriva jer takva je cud tog bica, vuk je hladnokrvan i nije mu tu mesto.

I sam Vuk Bojovic je izjavio da vukovi nisu napali coveka nekoliko decenija a ti se zapitaj zasto se to desilo bas u zoo vrtu.

...i zašto su u istom tom zlovrtu '99. odgrizli detetu prst. Taj konkretno ne zadovoljava ama baš nikakve standarde po pitanju dobrobiti tih životinja a ljudi koji su se malo ozbiljnije bavili problematikom, tvrde da je većina egzotičnih životinja koje su pristigle za Bojovićevog mandata (otkad znam za sebe) zapravo švercovana. Ne smem da tvrdim da je to tačno, niti da se 100% složim, ali generalno, u ovu konkretno osobu koja iznosi te tvrdnje imam poverenja. Životinjama nije mesto u kavezu, zoovrtu nije mesto u centru grada. Uz opasku da se slažem sa Funny da su krivi volonterka i uprava i da ih treba odrapiti po džepu, krivi su i roditelji koji obilazak te ustanove smatraju zabavom, umesto da lepo iskoriste 3D projekcije iz raznih delova sveta-moja ćerka je gledala u bioskopu i Afriku i sliv Amazona, recimo.

1. Većina ljudi misli da je dovoljno uhvatiti dete za ruku i šetati. To NIJE dovoljno nigde, a kamoli u zoovrtu koji je takav kakav jeste. Ne može se opustiti u mislima i ne gledati okolina. Pa i u običnom parku gledate da li vam dolazi pas u susret, kako ga gazda vodi, pa biciklista, pa motorciklista, pa grupa bučnih omladinaca itd Gospođa nonšalantno šeta ne videći uopšte da treba da prođe pored vuka. Umesto da date prebaci sa svoje desne strane (što bi učinio svako ko misli) i pomeri se prema sredini staze, ona nastavlja mirno dalje.
Da sam sa tako malim detetom prolazila pored običnog, kućnog psa, koga gazda drži na povodcu, uradila bih kako sam opisala, bez obzira što volim i razumem pse, i što ih imam ko una koliko godina, a kamoli pored vuka, pa makar on bio i štene.
Pored toga, toliko osnovnog neznanja roditelja i nebrige sam se nagledala za sve ove godine. U svakoj prilici obučavamo klince i roditelje, bake i deke, kako se prilazi kuci, zašto je to tako, zašto se ne sme trčati, mlatiti ručicama i otimati lopta.....šta kuca kaže kad lizne ruku, šta oseća i misli itd.
2. Volonterka...... Ova devojka pojma nema, prvo o ovoj vrsti životinja a ni psima izgleda, inače se ne bi ovako ponašala. Vuk je bez korpe, leži na travi sa odmotanim povodcemo dok ona opušteno kucka poruke.:evil: U ovoj situaciji, ona ne zna da je vuk napet, da je ona ta koja rukovodi situacijom. Svakoj životinji bi pažnju privukla grupa ljudi koja dolazi, što znači da vodič mora biti na oprezu. Ovo bre zna svako ko šeta i čivavu. Mobilni mora biti isključen i služi samo da vodič pozove kolege, upravu ...dakle, za hitne slučajeve. U masi ljudi životinja reaguje nagonski. Kad šetam nem.ovčara, gledam bre sve...i ljude, i kolica sa bebama, i stare ljude, mlade, prolaznike, decu, lopte, bicikle, pse i njihove vodiče. Ako mi u susret dolazi grupa ljudi, pozovem psa, uhvatim za oglicu i ide pored moje leve noge, nema mrdanja bre, jer to što ja volim mog psa, ne znači da i ostali ljudi vole pse ili da se ne plaše. Ako su jedan-dva čoveka, sklonim se sa staze na travnati deo sa psom. Ako pas podigne glavu u pravcu te osobe, držim ga kraj sebe, jer je osetio miris tog čoveka....verovatno nelagodnost, strah, alkohol, veliku nervozu....nije bitno, moj pas je pored mene. Ovo su osnovna pravila ponašanja vlasnika pasa. Ako to uradite onda imate uravnoteženog psa a i sami ste takvi. Dakle, ništa od ovoga nije ispoštovano u ovoj šetnji vuka. Strašno.
Za divlju životinju to nisu normalni uslovi, "sloboda" posle kaveza, vrištanje dece, glasovi, šuškanje kesa, trčanje, biciklice, vikanje, mirisi...milion stvari koje im draže čula, što znači da se moraju sprovesti sve mere opreza, ako se želi da se vuk prošeta.
3.Obaveza uprave je da obuči svakog volontera, proveri sa stručnim ljudima njegovo ponašanje, odnos prema životinji, i njihov međusobni odnos, komunikaciju, stabilnost životinje i naravno da uspostavi jasnu proceduru tokom obuke koja se striktno mora poštovati.

Po meni, svi su krivi, a najviše uprava i volonterka.

Poslednja izmena:
Vuk je vuk i on ne može biti kriv, jer ne može razumeti i nije dužan da razume zašto ne može da nekog gricne. Ako postoji obaveza da se opasni psi šetaju sa korpom pa ko je dao dozvolu da se vuk šeta bez nje, jer nije on bio u kavezu nego u delu sa posetiocima!

Ne lupaj gluposti. Ljubitelji zivotinja misle da zivotinjama nije mesto u kavezima a jos manje da se vukovi setaju na povodcu. To sto roditelji dovode decu na takva mesta to je sa moje tacke gledista pogresno i smatram da i oni nose deo krivice. Manji deo, a zivotinja je tu najmanje kriva jer takva je cud tog bica, vuk je hladnokrvan i nije mu tu mesto.

I sam Vuk Bojovic je izjavio da vukovi nisu napali coveka nekoliko decenija a ti se zapitaj zasto se to desilo bas u zoo vrtu.

Јесу то они исти "љубитељи" који држе животиње у 4 зидa?

A знaм дa би неки и вукове шетлaи без поводaцa..

Инaче родитељи су плaтили кaрту, ЗОО врт је предузеће, и предузеће одговaрa зa сигурност у свом кругу, тaко је у цивилизaцији, a то што ти мислиш окaчи мaчку о реп.

Вук је хлaднокрвaн? A јa мислио дa су сисaри топлокрвне животиње.

И нa крaју, ево бaш сaм мислио дa отоврим тему у којој бисмо до бесвести рaспредaли о вучјим рaзлозимa, трaумaмa из детињствa или генетским узроцимa.

Back