Srbija je u UN kao i potpisivanjem deklaracije zemalja jadransko-jonske regije nedvosmisleno politički osudila rusku invaziju kao čin agresije i izjasnila se još ranije u vezi aneksije Krima da podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Sankcije su za sada izostale ne zbog toga što je Aleksandar Vučić rusofil već zato što je kukavica:
Evropske obaveštajne službe su izradile analizu u kojoj se ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio svoj raskid sa Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobije ustpuke Zapada.
https://www.slobodnaevropa.org/a/dokument-eu-srbija-rusija-vucic/31887102.html
Да, овај први део је тачан. Осудили смо, признајемо Украјину у њеним признатим границама. Јер би било у најмању руку лицимерно да ми захтевамо да нас признају заједно са Косметом, као што каже Резолуција 1244, а да се понашамо другачије када је неко други у питању. Без обзира што као народ навијамо за Русе, у реалности, Украјину признајемо са све Кримом, Донбасом, Луганском итд. Наравно за разлику од вас који такође признајете Украјину у њеним званично признатим границама, али вас то није спречило да признате незавиосност Косова. Али ви сте господари моралности и принципа, па вероватно у том ишчашеном вашем размишљању има нешто чиме се водите, осим слепог извршавања наређења ваших господара.
Дакле једни сте од последњих који би требали да држе некоме моралне придике о томе шта је и како је рађено. Украјину признајемо целу, желимо рат да се што пре заврши и не уводимо санкције Русији. Знам да је теби то незамисливо, јер када живете као робови ионако немате неку могућност за самостално вођење политике. Али ми, европска гологузија, успевамо некако да одолевамо антируској хистерији.
Овај други део што су обавештајне службе израдиле милиониту анализу како ће Вучић прекинути и раскинути са Русијом. Ево 104 дана од уласка Русије у рат, а више од осам година колико нам траже да раскинемо и уведемо санкције и ми још нисмо. Дакле чекај да се нешто деси, а тек онда се наслађуј. Овакве наслове да само што нисмо увели санкције имаш на дневном нивоу по неколико. Иако их сваки дан реалност демантује.
Немој соствени куквичлук, пардон "храброст" да пројеткујеш на друге. Имате сигурност чопора, лајете када то од вас газда затражи, имате осећај да сте велики и зар вам то није доста. Ми мали и плашљиви, али постоје неке мрве суверенитета које сте ви одавно изгубили.